Товары в корзине: 0 шт Оформить заказ
Стр. 1 

94 страницы

Купить СТ РК 2152-2014 — бумажный документ с голограммой и синими печатями. подробнее

Цена на этот документ пока неизвестна. Нажмите кнопку "Купить" и сделайте заказ, и мы пришлем вам цену.

Распространяем нормативную документацию с 1999 года. Пробиваем чеки, платим налоги, принимаем к оплате все законные формы платежей без дополнительных процентов. Наши клиенты защищены Законом. ООО "ЦНТИ Нормоконтроль"

Наши цены ниже, чем в других местах, потому что мы работаем напрямую с поставщиками документов.

Способы доставки

  • Срочная курьерская доставка (1-3 дня)
  • Курьерская доставка (7 дней)
  • Самовывоз из московского офиса
  • Почта РФ

Устанавливает общие положения работ по идентификации молока и молочной продукции и оформления ее результатов.

 Скачать PDF

Оглавление

1 Область применения

2 Нормативные ссылки

3 Термины и определения

4 Цели идентификации молочной продукции

5 Идентификация молочной продукции

6 Общий результат идентификации молочной продукции и его представление

Приложение А (информационное) Пороки молока

Приложение Б (информационное) Перечень международных стандартов ISO по испытаниям молочной продукции

Приложение В Перечень основных видов фальсификации молочной продукции

Приложение Г (информационное) Идентификация для обнаружения фальсификации молочной продукции. Практика иностранных государств, стран СНГ и Казахстана

Приложение Д (информационное) Форма протокола для оформления общего результата идентификации молока и молочной продукции

Библиография

Нормативные ссылки:
Стр. 1
стр. 1
Стр. 2
стр. 2
Стр. 3
стр. 3
Стр. 4
стр. 4
Стр. 5
стр. 5
Стр. 6
стр. 6
Стр. 7
стр. 7
Стр. 8
стр. 8
Стр. 9
стр. 9
Стр. 10
стр. 10
Стр. 11
стр. 11
Стр. 12
стр. 12
Стр. 13
стр. 13
Стр. 14
стр. 14
Стр. 15
стр. 15
Стр. 16
стр. 16
Стр. 17
стр. 17
Стр. 18
стр. 18
Стр. 19
стр. 19
Стр. 20
стр. 20
Стр. 21
стр. 21
Стр. 22
стр. 22
Стр. 23
стр. 23
Стр. 24
стр. 24
Стр. 25
стр. 25
Стр. 26
стр. 26
Стр. 27
стр. 27
Стр. 28
стр. 28
Стр. 29
стр. 29
Стр. 30
стр. 30

CYT Ж0НЕ CYT OIIIM II IM Бурмалауды аныктау жэне табу

МОЛОКО И МОЛОЧНЫЕ ПРОДУКТЫ Определение и выявление фальсификации

К;Р СТ 2152-2014

Ресми басылым

Ь^азакстан Республикасы Инвестициялар жэне даму министрл1гшщ Техникалык; реттеу жэне метрология комитет! (Мемстандарт)

CYT Ж0НЕ CYT OIIIM II IM Бурмалауды аныктау жэне табу

Е;Р СТ 2152-2014

Ресми басылым

Ь^азакстан Республикасы Инвестициялар жэне даму министрл1гшщ Техникалык; реттеу жэне метрология комитет! (Мемстандарт)

К? СТ 2152-2014

ГОСТ    ISO 21570-2009    Тамак;    ешмдерт    Генетикальщ    модификацияланган

организмдер    мен туындайтын ешмдерд1    аньщтауга    арналган талдау эд1 стерт Нуклеин

кышкылына непзделген сандьщ эдютер.

ГОСТ    ISO 21572-2009    Тамак;    ешмдерт    Генетикальщ    модификацияланган

организмдер мен туындайтын ешмдерд1 аньщтауга арналган талдау эд1 стерт Протеинге непзделген эд1стер.

ГОСТ 27709-88 Койылтылган сут консервшерт Туткырльщты елшеу эд1ст ГОСТ 28283-89 Сиыр суп. Hici мен дэмш органолептикальщ багалау эд!с1.

ГОСТ    29245-91 Сут    консервшерт Физикальщ жэне    органолептикальщ

керсетюштерд1 аньщтау эд1 стерт

ГОСТ 29246-91 Куфгак сут консервшерт Ылгалды аньщтау эд1 стерт

ГОСТ 29247-91 Сут консервшерт Майды аньщтау эдютерт

ГОСТ 29248-91 Сут консервшерт Кантты аньщтаудыц йодометрияльщ эд!с1.

ГОСТ 30305.1-95 Койылтылган сут консервшерт Ылгалдыц салмактык улесш елшеуд1 орындау эдютемелерт

ГОСТ 30305.2-95 Койылтылган сут консервшер1 жэне кургак; сут ешмдерт Сахарозаныц салмактык улесш елшеуд1 орындауга арналган эдютеме (поляриметрлш эд1с).

ГОСТ 30305.3-95 Койылтылган сут консервшер1 жэне кургак сут ешмдерт Ашуын елшеуд1 орындаудыц титрометрл1к эд1стемелер1.

ГОСТ 30305.4-95 Кур та к сут ешмдерт Ертшпк индекс! н елшеуд1 орындау эд1стемес1.

ГОСТ 30562-97 Сут. Кату нуктес1н аньщтау. Термисторльщ криоскопияльщ эд1с. ГОСТ 30637-99 Сут. Ашуын аньщтау эд1 стерт

ГОСТ 30627.1-98 Балаларга бер1лепн тамакка арналган сут ешмдерт А витамишшц (ретинол) салмактык улесш елшеу эд!с1.

ГОСТ 30627.2-98 Балаларга бершетш тамакка арналган сут ешмдерт С витамишшц (аскорбин кышкылы) салмактык улес1н елшеу эд1ст

ГОСТ 30627.3-98 Балаларга бер1лепн тамакка арналган сут ешмдер1. Е витамишшц (токоферол) салмакдъщ улес1н елшеу эд!с1.

ГОСТ 30627.4-98 Балаларга бер1лепн тамакка арналган сут ешмдерт РР витамишшц (ниацин) салмактык улесш елшеу эд1ст

ГОСТ 30627.5-98 Балаларга бершетш тамакка арналган сут ешмдерт Bi витамишшц (тиамин) салмактык улесш елшеу эд1ст

ГОСТ 30627.6-98 Балаларга бершетш тамакка арналган сут ешмдерт ЕС витамишшц (рибофлавин) салмактык улесш елшеу эд!с1.

ГОСТ 31506-2012 Сут жэне сут ешмдерт Курамында суттен алынбаган майлардыц болуын аньщтау.

ГОСТ 31633-2012 Сут жэне сут ешмт Фотоколориметрлеу эд1с1мен сут майыныц массальщ улес1н аньщтау.

ГОСТ ISO 8069-2013 Кургак; сут. Сут кышкылынын жэне лактаттардыц мелшерш аньщтау.

ГОСТ 31085-2002 Сут жэне сут ешмдер1. Сахароза мен глюкозаны аньщтау эд!с1. ГОСТ 31086-2002 Сут жэне сут ешмдерт Лактозаны жэне галактозаны аньщтау

эдш.

ЭН Генетикальщ турлещцршген eci мд1 к теки ДНК-ын сапальщ жэне сандьщ аньщтау эдютерц КД Денсаульщ сактау министр л iri 24.05.2006 ж. бекнткен.

ЭН 4.1.2420-08 Cyrreri жэне сут ешмдер1ндеп меламищц аньщтау.

ГОСТ Р 51258-99 Сут жэне сут ешмдерт Сахарозаны жэне глюкозаны аньщтау эд!с1. ГОСТ Р 51259-99 Сут жэне сут ешмдерт Лактозаны жэне галактозаны аньщтау эд!с1.

6

К? СТ 2152-2014

ГОСТ Р 51469-99 Казеиндер жэнеказеинаттар. Лактозаньщ массальщ улесш аньщтаудьщ фотометрлш эд1 ci _

ГОСТ Р 51483-99 ©слмдж майлары мен жануарлар тоцмайы. Жеке май кышкылдарынын олардьщ метил эфирлершщ жиынтыгына массальщ улесш газ хроматографиясы эд1с1мен аньщтау.

ГОСТ Р 51471-99Сут тонмайы.Стериндердщ газ-суйыктык хроматографиясымен eci мд1 к тонмайын аньщтау эд!ci.

ГОСТ Р 51472-991,Кургак сут ешмдерт «Ак; даьугар мелшер1н» аньщтау эд!с1.

ГОСТ Р 52100-2003 ^орытылтан спредтер мен коспалар. Жалпы техникальщ шарттар.

ГОСТ Р 52253-2004 Сиыр супнен алынтан май жэне май коймалжьщы. Жалпы техникальщ шарттар.

ГОСТ Р 52687-2006 Бифидумбифидобактерияларымен байытылтан ашытан сут ешмдерт Техникальщ шарттар.

ГОСТ Р 52995-2008^ (ИСО 17129:2006) Кургак сут. Додецилсульфат кдтысуымен к;ылтупкт1 электрофорез кемепмен соя жэне буршак; белоктарын аньщтау. Белу эд1 ci.

ГОСТ Р 53244-20081} (ИСО 21570:2005)1}Тамак ешмдерт Генетикальщ турленд1р1лген атзаларды жэне олардан алынтан ешмдерд1 аньщтаута арналтан талдау эд1стер1. Нуклеин кынщылдарын сандьщ аньщтаута непзделген эд1стер.

ГОСТ    Р    53761-2009    Сут. Полиакриламид гелшдеп белок курамын

электрофоретикальщ эд1спен сэйкестенд1ру.

ГОСТ Р 54756-2011^Сут жэне сут ешмт Сарысу белоктарыньщ массальщ улес1н Кьельдаль эд1с1мен аньщтау.

ГОСТ Р 54761-2011^Сут жэне сут ешмт Майы алынтан кургак сут калдыгынын массальщ улесш аньщтау эд1с1.

ГОСТ Р 55246-2012^Сут жэне сут ешмдерт Кьельдаль эд1сш колдану арк;ылы белок емес азоттьщ мелшер1н аньщтау.

ГОСТ Р 55282-20121}Шик1 сут. Несепнэрдщ мелшер1н аньщтаудьщ колориметрл1к

эд1с1.

ГОСТ Р 55332-2012],Сут жэне сут ешмдерт Бос (туракдандырылмаган) тонмайды аньщтау эд1стер1.

Ескертпе -Осы стандартты пайдаланган жагдайда сттемелж стандарттардыц цолданысын агымдагы жылдагы жай-куш бойынша жыл сайын басылып шыгарылатын «Стандарттау жвтндег1 норматиетж цужаттар» ацпараттыц сттемеа бойынша жэне агымдагы жылы жарияланган ай сайын басылып шыгарылатын muicmi ацпараттыц сттемелерг бойынша тексерген дурыс. Егер сттемелж цужат ауыстырылса (взгерттсе) онда осы стандартты пайдаланган жагдайда ауыстырылган (взгерттген) цужатты басшылыцца алу цажет. Егер сттемелж цужат ауыстырылмай жойылса, онда оган сттеме бертген ереже осы сттемет цозгамайтын бвлжте цолданылады.

3 Терминдер мен аныктамалар

Осы стандартта[4]ДР СТ 2019 бойынша терминдер, сондай-ак; тшсп аньщтамаларымен 6ipre мынадай терминдер колданылады:

3.1 Сут ешмш сэйкестещпру: Сут пен сут ешм1 сипаттамаларыньщ (касиеттершщ) олардьщ айтарльщтай белплер1мен уксастыгын аньщтау.

Г| |8|-гс сойксс колданылады, ал соцты редакциядаты стандарттар (FDIS) бештшгеннен кешн колданылады.

7

К? СТ 2152-2014

3.2    Сут ешмшщ шынайылыгы: 0шмнщ сэйкестещцру барысында белпленген жэне оньщ атауына сэйкесппн растайтын, сут пен сут ешмш сипаттамаларыньщ (касиеттершщ) олардьщ айтарльщтай белплер1мен уксастыгы.

3.3    Сут ешмшщ айтарльщтай белгшерй Ь^азак;стан Республикасыньщ нормативпк кукыктык актшершде жэне белпленген тэртшпен бектлген нормативпк кужаттарда жазылган сандьщ жэне сапальщ органолептикальщ жэне физикальщ-химияльщ KepceTKiuiTepi, олардьщ сипаттамалары мен нормалары, тагамдьщ кундылыгыньщ сипаттамалары, атауларыньщ, ещцр1стщ технологияльщ процестершщ, кауш-катердщ жэне пайдаланылатын шиклзаттын айрьщша критерийлерк ешм туралы жэне оньщ курамы туралы аппарат.

3.4    Сут ешмш сэйкестещйру нэтижесй 0шм туралы акпараттьщ ешмд1 танбалауга койылатын талаптарга сэйкесппн растауды немесе сэйкесаздтн аньщтауды камтитын, сут пен сут ешмшщ мэл1мделген атауыньщ шынайылыгын растау не растамау.

3.5    Сут ешмшщ кадаталануы: Нормативпк кукыктык акплерде кезделген шаралар кешен1 шенбершде нарьщтьщ катынастар субъектшершщ сут пен сут ешм1 топтамасыньщ шыгу тепн, оньщ ещйршу процесшщ тарихын, таратылуын жэне жетклзшгеннен кешнп орналаскан жер1 н аньщтайтын кузыретп жэне екллетп кабшепне непзделген мумклндш.

3.6    Сут ешмш сэйкестенд1руд1 жузеге асыратын кызметтер: Тамак ешмдер1 eHflipicme жэне айналымына ез кузыреп шепнде бакылау (кадагалау) жасайтын тамак; ешмшщ Kayi nciзд1 ri саласындагы уэкшетп органдар; сут ешмш аккредиттеу саласына юрепн, Mi ндетп немесе epi кп сертификаттауды жузеге асыратын сэйкеспкп растау женшдеп органдар мен сынак зертханалары (ортальщтары); Казакстан Республикасыньщ заннамалык актшершде кезделген жагдайларда ешмд1 дайындаушы кэсшорындар, тутынушы жэне езге уйымдар.

3.7    Сут ешмш сэйкестещйруге епшм берунн:0шмд1 тутынушы болып табылатын немесе бакылау (кадагалау) саласында шаруашыльщ кызмепн немесе сут OHiMi енд1 pici жэне (немесе) айналымы саласында Казакстан Республикасыньщ заннамалык актшерше сэйкес келепн езге кызметп аткаратын жеке немесе занды тулга.

3.8    Сут ен1м1 курамын жол бершмейтштурлещцругСут ешмш енеркэсшпк дайындау, будан эр! айналымга шыгару npoueci салдарынан ешмдердщ касиеттер1 мен айтарльщтай бел п л epi Hi н уксастыгы бузылатын жэне (немесе) олардьщ непзп корсетка штерш декларацияланган корсетка штермен салыстырганда бурмаланган осы процесте ешмнщ физикальщ-химияльщ курамыньщ касакана немесе абайсызда езгерут

3.9    Бурмалану:Акпараты эдеш толымсыз немесе кумэщц болып табылатын, касакана езгерплген (жасанды) жэне (немесе) жасырын касиеттер1 мен сапасы бар тамак ешмдер1 мен азык-тулш шиклзаты (оньщ шшде сут жэне сут ешм1).

3.10    Турлендipy:Пайдаланылу саласын кенейту немесе мамандандыру максатында базальщ ешм непзшде курылатын ешмшц эртурлт.

4 Сут ешмш сэйкестещцру максаттары

Сут ешмш сэйкестещцру мынадай максаттарда:

1 |8|-гс сэйкес колданылады, ал соцгы рсдакциядагы стандарттар (FDIS) бектлгеннен кешн колданылады.

8

К? СТ 2152-2014

-    ешмнщ сут ешмшщ нанты турлерше арналган [2], [4]-те жэне (немесе) стандарттарда белпленген талаптарга сэйкесттн Mi ндетп жэне epiicri растау;

-    ешмнщ нак;ты Typi мен атауыньщ шынайылыгын аньщтау жэне оньщ туржиындьщ тиесшпн айнындау;

-    танбалауда жэне (немесе) шеспе кужаттарда керсетшген ешм туралы анпараттьщ сэйкесттн аньщтау;

-    бурмалантан ешмд1 аньщтау;

-    ешмнщ каушаздт мен сапасына катысты тутынушыларды жанылыстыратын ic-эрекеттердщ алдын алу;

-    Казакстан Республикасында сут ешм1 нарытында [11] бойынша хальщаральщ сауда 1с-тэж1рибес1 этикасыньщ талаптары мен принциптер1н ескерет1н адал бэсекелеспк жатдайларын жасау максаттарында орындалады.

5 Сут ешмш сэйкестещцру

5.1    Жалпы талаптар

Сэйкестенд1ру керсетк1штер1н аньщтау банылау (сынан) етк1зу кук;ыгына белпленген тэртшпен аккредиттелген жэне (немесе) аттестатталтан сынак; зертханаларында жузеге асырылады.

Жарамдыльщ мерз1м1 еткен ен1мдер сэйкестенд1руге жатпайды.

5.1.1    Сут ешмш сэйкестенд1руд1 етизу кезецдерг

-    ешмшц [5] КО СЭК ТН кодтарына тиесшпн аньщтау;

-    атауы бойынша сэйкестенд1ру - тутыну орауышындаты танбалауда жэне (немесе) тауармен носа журен н кужаттамада керсетшген тамак; ен1м1н1ц атауы мен татайындалуын осы стандартна, таман ешмшщ жекелеген турлер1не арналган [2] жэне [4]-ке сэйкес таман ен1м1н1ц турш аньщтауда керсеплген деректермен салыстыру жолымен;

-    кезбен шолу эд1с1мен сэйкестенд1ру - таман ен1м1н1ц сыртны турш осы стандартна, таман ешмшщ жекелеген турлерше арналган [2] жэне [4]-ке сэйкес осы таман ешмш аньщтауда жазылган белплермен салыстыру жолымен;

-    органолептикальщ эд1спен сэйкестенд1ру - таман ешмшщ органолептикальщ керсетк1штер1н (1-кестеш караныз) осы стандарттагы, таман ешм1шц жекелеген турлер1не арналган [2] жэне [4]-теп осы таман ен1м1н аньщтауда жазылган белплермен салыстыру жолымен. К? СТ 2125, Ь(Р СТ 1014, Кр СТ 1732 сэйкес белпленген тэртшпен арнайы 1р1ктелген улплерде журпз1лед1. Егер таман ешмш атауы жешндеп эд1спен жэне кезбен шолу эд1с1мен сэйкестещцру мумкзн болмаса, органолептикальщ эд1с нолданылады;

-    талдамальщ эд1спен сэйкестенд1ру - таман ешмшщ физикальщ-химияльщ жэне (немесе) микробиологияльщ керсеткзштер1 Hiн осы стандарттагы, таман ешмшщ жекелеген турлерше арналган [2] жэне [4]-теп осы таман ешмш аньщтауда жазылган белплермен салыстыру жолымен. Егер таман ешмш атауы женшдеп эд1спен жэне кезбен шолу немесе органолептикальщ эд1стер1мен сэйкестенд1ру мумкш болмаса, талдамальщ эд1с нолданылады. 1-кестеде керсетшген керсеткзштер бойынша, ал олар жеткшкс1з болган жагдайда, сут ешмшщ нанты тур1не арналган нормативпк нужаттар бойынша немесе муддел1 тараптар арасындагы кел1с1м-шартна (кел1с1мге) сэйкес зертханальщ эд1стермен журпз1лед1.

Егер сут пен сут ешмш атауы женшдеп эд1спен жэне кезбен шолу немесе органолептикальщ эд1стер1мен сэйкестенд1ру мумк1н болмаган жагдайда, сэйкестенд1ру сут пен сут ен1м1н1ц физикальщ-химияльщ жэне (немесе) микробиологияльщ керсепаштершщ [4]-те,сут пен сут ешм1н дайындау басшыльщна алынган белпл1 6ip техникальщ нужаттамада, сондай-ан нолданысы сут пен сут ешмше таралатын басна да

9

Кеден одаты техникальщ регламенттер1 нде белпленген белплерге сэйкестшн тексеру жолымен талдамальщ эдю аркылы журпзшедг

5.1.2    Сут ешмш сэйкестещцру кезшде Казахстан Республикасында колданылатын заннамалык актшердц техникальщ регламенттердц ешм енд1 pici мен айналымына арналган нормативах жэне техникальщ кужаттарды, сондай-ак ешмд1 жеткззушшщ немесе дайындаушыньщ калауы бойынша Казахстан Республикасы ауматында белпленген тэртшпен бектлген жэне (немесе) танылган кез келген косымша кужаттарды басшыльщка алу керек.

Ескертпе - Косымша кужатка органолсптикалык жэне физикальщ-химияльщ керсеткйнтерш жэне олардыц нормаларга сэйкестшн жэне сэйкестещцруге жататын ешмнщ накты топтамасымен езара байланысын бакылауда устау басшыльщка алынатын ешмге арналган кужаттар жатады [16].

Косымша кужаттар ретшде хальщаральщ сертификаттар жэне шет мемлекеттердщ улттьщ сэйкеспк сертификаттары, Казахстан Республикасында немесе нэтижелер1 Казахстан Республикасында мойындалатын шетелдш сарапшы уйымдарда (сынах зертханаларында) етклзшген ешм сынактарыньщ хаттамалары назарта алынады.

5.1.3    Ошмнщ сэйкестшн мшдетп немесе epiioi растау кезшде кезделген жатдайларда, сэйкестещцруд1 отказу туралы шенпмд1 сэйкестещцруд1 жузеге асыратын кызмет кабылдайды.

Хальщаральщ ic-тэжлрибеге сэйкес сут ешмш сэйкестещцру [13] бойынша ешмд1 кадаталау максатында немесе сэйкестещцру туралы епшм берунпден алынтан сурау непзшде шаралар кешешн icxe асыру кезшде журпзшедт

Тамак ешмшщ каушаздш саласында Казахстан Республикасыньщ зацнамасында белпленген талаптарта сэйкесаздш аныкталтан жатдайда, тамак ешмшщ Kayi nciзд1 ri саласындаты уэкллетп органдар бурмалантан сут ешм1 ещцр1сш токтата туру жэне (немесе) етклзу туралы шараларды кабылдайды жэне бул туралы тутынушыларта хабарлайды.

5.2 Сэйкестещцругц еткйзу

5.2.1    Сынамаларды ipiicrey

Сэйкестещцру угшн сут ешм1 сынамаларын ipibcrey К? СТ ISO 707, КР РК 1508, ГОСТ 3622, ГОСТ 13928 жэне ГОСТ 26809, ГОСТ 26668, ГОСТ 26669 бойынша орындалады.

Сут ешмшщ органолептикальщ керсетклштер1 орауыштьщ 9p6ip бакыланатын (1р1ктелетш) б1рлш бойынша жеке баталанады.

Сут ешмш микробиологияльщ корсетка штер бойынша сэйкестещцру микробиологияльщ талдау ушш 1р1ктелген сынамалар мен улплерде орындалады.

1р1ктелген орташа сынамалардан физикальщ-химияльщ корсетка штерд1 аньщтау ушш таза ыдыска салынатын орташа улп белшед1 жэне cypri салып, елшм берунпнщ (алушыньщ жэне катыскан жатдайда жетказушшщ екллшщ, сынамаларды ipi ктеуд1 орындайтын тултаньщ) пломбасымен пломбаланады. Зерттеуге арналган сынамалар тутынушыньщ жэне (немесе) жетказушшщ жуйесше клрмейтш зертханага жолдануга Tuic.

Зертханальщ сынактарга арналган сынамалар дайындаушы кэсшорынньщ атауы жэне ешмге арналган нормативах хужат, атаулары, сурыбы (болтан жатдайда), орташа сынаманы ipixTey сэтшде ешм шшдеп температура жэне сынамаларды ipixTey уакыты керсетшген шеспе кужаттармен жабдьщталады. Сынактар сынама 1рштелген сэттен бастап терт сатат шшде, одан кем емес уакытта епазшедт

5.2.2    Кезбен шолып сэйкестещцру критерийлер1

К? СТ 2152-2014

Сут ешмш кезбен шолу тэсшмен сэйкестещцру жумыстарын орындау мыналарды:

а)    орауыштагы (кулакшалардагы, затбелплердеп) жэне шеспе кужаттардагы ешм атауыньщ тшсшше белпленген Miндетп немесе epiioi талаптарга сэйкесттн;

б)    орауыштьщ буп нд1 п н жэне гигиенальщ талаптарга сэйкесттн (сырткы Typi, бетшщ жагдайы, акаудын жэне металл ыдыста тоттьщ, клрдщ, шыны ыдыста сыньщтьщ бар екеш, кдгаз ыдыстьщ немесе полимер ыдыстьщ герметикалыгы);

в)    техникальщ регламенттерд1 н жэне Казакстан Республикасы аумагында колданылатын езге Mi ндетп кужаттардьщ талаптарына (оньщ 1нпнде [1], [3], Кеден одагыньщ Б1рьщгай санитарияльщ-эпидемиологиялык; талаптары), сут ешмшщ нак;ты турлерше арналган акпараттьщ жалпы (К? СТ 1010, КР СТ 1735) жэне арнайы турлер1н белгшейтш стандарттар мен нормативах кужаттарга сэйкес сут ешм1 танбалауынын тольщтыгын тексеруд1 (ешм танбалауындагы жэне 1леспе кужаттардагы деректерд1 салыстыру эд1с1мен) карастырады.

5.2.3 Сапа жэне каушаздж керсетклштер1 бойынша сэйкестенд1ру критерийлер1

Сут ен1м1н сэйкестенд1ру унпн кажетп жэне жетк1л1кт1 керсеткл штерд1 н номенклатурасын аньщтау уш1н, сэйкестенд1ру женшдеп жумыстарды аткаратын кызмет мыналарды:

-    сут ешмш сэйкестенд1ру керсепаштерше жататын непзп керсеткл штерд1 н пзбесш;

непзп керсеткл штер жетк1л1кс1з болган немесе олардьщ ьщтимал бурмалангандыгына кумэн тугаи жагдайда, косымша сэйкестенд1ру керсетюштершщ т1збес1н;

непзп жэне косымша керсеткл штер жет1спеген жагдайда, ез1не тэн керсеткл штерд1 н пзбесш;

-    Казахстан Республикасы аумагында колдану уш1н руксат етшген кужаттар жазылган, сут ешмшщ непзп жэне косымша керсеткл штерш аньщтау (бакылау, сынау) эд1стер1не арналган стандарттар мен кужаттардьщ пзбесш;

-    сут ешмш сэйкестенд1ру бойынша жумыс жасау уакыты мен мерз1м1н камтитын багдарлама курады.

Непзп жэне косымша сэйкестещцру керсеткл unepi Hi н пзбесше микробиологиялык талдау керсеткл штерш, меламин мен генетикальщ турленд1р1лген объектшердщ (будан эр! — ГТО) бар екенш коса алганда, органолептикалык жэне физикальщ-химиялык керсепаштер, каушаздж керсеткл unepi клредг

Сут ешмшде меламинмен генетикальщ турленд1р1лген объектшердщ бар екешне сэйкестенд1ру азьщ-тулшпк немесе бастапкы шик1затта олардьщ ьщтимал бар екеш туралы непзделген болжам болган жагдайда орындалады.

Сут ешмшщ непзп жэне косымша сэйкестещцру керсеткл unepi Hi н пзбеа 1-кестеде бершген.

Суттщ ьщтимал жарамсыздыгы А косымшасында жэне [17]-де бершген.

Сэйкестенд1ру уш1н колданылатын непзп жэне косымша керсепаштердщ абсолют (жэне есеппк) мэндер1 сут ешмше арналган улттьщ жэне мемлекетаральщ стандарттарда жэне [4], [6], [7], [12] санитарияльщ-эпидемиологиялык талаптарды коса алганда, баска нормативпк кужаттарда жазылган.

11

1-кесте - Сут ешмшщ турлер1 бойынша непзп сэйкестещцру керсетюштер)

Сэйкестещцру керсетюштер!

0шмнщ сэйкестещцру керсетюштер! белпленген

)

стандарттар

1 Шиш сиыр cyri мен шиш майсыздандырган сиыр сутш сэйксстсщпрудщ керсетюштер!

Непзп керсетюштер:

-    коюлыгы:

-    дэм1 мен и i с i:

-    ryci;

-    майдыц массальщ у лес к

-    акуыздыц массальщ улес1;

-    тьн'ыздыгы;

-    талдама кышкылдык:

-    бейтараптандыратын жэне тежейпн зашар;

-    антибиотиктердщ болмауы.

Косымша керсетюштер:

-    жылута тез1мд1л1к жэне ipiMmiKKe жарамды (сутт1 колдану саласына байланысты);

-    кату температурасы (сутта сумей араластыру туралы кудш болтан жатдайда);

-    фосфатаза (жылульщ ендеу туралы кудщ болтан жатдайда);

-    cyTci’! майдьщ массальщ улес1 (сутс1з майды колдану туралы кудщ болтан жатдайда);

-    cyTci’! акуыздьщ массальщ улес1 (сутаз акуызды колдану туралы куд1к болтан жатдайда);

-    лактоза (сутс1з кантты колдану туралы кудщ болтан жатдайда);

-    суттщ куртай майсыздандырган заттарыньщ массалык улес1 (КМ С К) (акуыз массальщ улесшщ жетюл1кс1зд1г1 туралы кудщ пайда болтан жатдайда);

-    бета-лактоглобулин (маститпк сут жэне уыздьщ бар екенд1пне кудщ пайда болтан жатдайда);

КР СТ 1760, КР СТ 1505, ГОСТ 31502, ГОСТ 31694, ГОСТ 32219, ГОСТ 32254, ГОСТ Р21600

12

1-кестенщ жалгасы

Сэйкестещцру керсетюштер!

0шмшц сэйкестещцргнн керсетюштер!

)

белпленген стандарттар

-    меламиннщ болуы;

-    ГМА болуы.

2 топтамадагы ауылшаруашыльщ жануарларыньщ баска турлершщ шиш суттерш сэйкестещцрудщ

керсетюштер! (еши, саульщ, бие, мая, кодас. мэнп)

Непзп керсетюштер:

-    коюлыты:

-    до\п мен nici:

-    Tyci;

-жалпы жэне суттеп майдьщ массальщ улес1 ;

-    жалпы жэне суттеп акуыэдын массальщ улес1 ;

-    тытыздыты;

-    талдамалы кышкылдык:

-    кату температурасы;

-    бейтараптандыратын жэне тежейпн заттар

-    антибиотиктердщ болмауы.

Косы мша керсетюштер:

-    жылута тез1мдшк жэне ipiMmiKKe жарамды (cyrri колдану саласына байланысты);

-    лактоза;

-    суттеп куртак майсыздандыртан заттардьщ массалык улес1 (КМСК);

-    ушглецирид ацильд1 топтамасы непзшдеп майлы кышкылдык курам;

-    бета-лактоглобулин (маститтш сут жэне уыздьщ бар екенд1пне кудш пайда болтан жатдайда);

-    минерал заттар;

-    меламиншн болуы;

-    ГМА болуы.

К.Р СТ166, К.Р СТ1005, К.Р СТ1505, ГОСТ 31502, ГОСТ 31694, ГОСТ 32219ГОСТ 32254, ГОСТ Р 21600

13

3 Шша ^аймадты сэйкестещцрудщ KepceTKinrrepiУ|

Непзп керсетшштер:

-    коюлыгы:

-    дэм1 мен nici;

-    туй;

-    майдьщ массальщ улей;

-    талдамалы кышкылдык:

-    антибиотиктердщ болмауы.

Косымша керсетшштер:

-    сутйз май, акуыздьщ массальщ улей (сутйз май, акуызды колдану туралы куднс пайда болтан жатдайда);

-    сушей icy рта к майсыздандыртан заттардьщ массальщ улей (KJVICK;);

-    бета-лактоглобулин (маститтш сут жэне уыздьщ бар екещцгше куднс пайда болтан жатдайда);

-    меламиннщ болуы;

-    ГМ А болуы

КР СТ142, КР СТ 1505,ГОСТ 31502,ГОСТ 31694, ГОСТ 32219,ГОСТ 32254, ГОСТ Р 21600

4 внделген сут ешмдерш сэйкестещцрудщ органолептикальщ керсетшштер!

-    сырткы Typi (суйьщ, ун тэрпдсс. катты. койыртпак тэрпдсс жэне баскасы):

-туе;

коюлыгы жэне (немесе) курылымы, (ишмдр созылмалы, койыртпак тэр1здес, б1ртектес жэне баскасы);

-дэм1 мен шй;

-    антибиотиктердщ болмауы;

-    сурет (катты ipiMnnicrepre арналган).

КР СТ 1063, KJ5 СТ 1324, КР СТ 1732, КР СТ 1505, КР СТ 2019, ГОСТ 7616, ГОСТ 27568ГОСТ 31502 ГОСТ 31694, ГОСТ 32219, ГОСТ 32254, ГОСТ Р 21600

14

1-кестенщ жалгасы

Сэйкестенд1ру керсетк1штер1

0шмшц сэйкестещцргнн керсетшштер!

)

белпленген стандарттар

5 Кайтадан енделген сут ешмдерк соныц iiniHjc cyrri, сут курамды, суттен туратын ешмдсрд1 сэйкестещцрудщ физикальщ химияльщ жэне микробиологияльщ керсетшштерк

5.1 Сут жэне шетш каймактар. сут курамды ешмдер ’ суйьщ жэне курылымды, койылтылтан сут

ешмдер13)5), icy рта к сут ешмр суттен туратын ешм2)5)

Непзп керсетшштер:

-    жалпы майдьщ, соньщ 1нпнде суттеп майдьщ массальщ улес1;

-    жалпы акуыздьщ. соньщ 1нпнде суттеп акуыздьщ массальщ улес1;;

-    тытыздыты (ппетш су, каймакка арналтан);

-    талдамалы кышкылдык:

-    кату температурасы;

-    сутс1з майдьщ массальщ улей (суттен туратын ешмдерге арналтан);

-    сутйз акуыздьщ массальщ улей (суттен туратын ешмдерге арналган);

-    макро- жэне микроэлементтердщ, дэрумендердщ болуы (байытылган ешмдерге арналтан)

-    антибиотиктерд1н болмауы.

Косы мша керсетшштер:

-    сутйз майдьщ массальщ улей (сут жэне сут курамды ешмдерде сутйз майды колдану туралы куд1к пайда болтан жагдайда);

-    сутйз акуыздьщ массальщ улей (сут жэне сут курамды ешмдерде сутйз акуызды колдану туралы кудш пайда болтан жагдайда);

-    лактоза (сутйз кантты колдану туралы кудш пайда болган жагдайда);

-    суттеп куртак майсыздандырган заттардьщ массальщ улей (КМСК) (егер бул сут ешм1шн накты турше нормативтш кужатпен белг1ленген жагдайда);

-    меламиншн болуы;

КР СТ 44, КР СТ 84, КР СТ 94, КР СТ 117, КР СТ 1004, КР СТ 1006, КР СТ 1102,

КР СТ 1103, КР СТ 1106, КР СТ 1107,

КР СТ 1108, КР СТ 1135, КР СТ 1325,

КР СТ 1327, КР СТ 1505, К? СТ 1733,

КР СТ 2069, КР СТ ГОСТ Р 52091,

КР СТ ГОСТ Р 52092, ГОСТ 718, ГОСТ 719, ГОСТ 1349, ГОСТ 1923, ГОСТ 2903, ГОСТ ЭД 1 2903, ГОСТ 4495, ГОСТ 4771, ГОСТ 4937ГОСТ 10382, ГОСТ 10970, ГОСТ 13277ГОСТ 31502, ГОСТ 31694, ГОСТ 32219ГОСТ 32254, ГОСТ Р 21600

15

К? СТ 2152-2014


Алгысез

1    «Казакстан стандарттау жэне сертификаттау институты» республикальщ мемлекетпк кэсторны мен 44 «Технолог» стандарттау женшдеп техникальщ комитет! ЭЗГРЛЕП ЕНГ13Д1

2    Казакстан Республикасы Инвестициялар жэне даму министрлт Техникальщ реттеу жэне метрология комитет! Тератасыньщ 2014 жылты 10 казандаты №206-од буйрыгымен БЕК1ТШ1П КОЛДАНЫСКА ЕНГ13ШД1

3    Осы стандартта Казакстан Республикасыньщ 2004 жылты 9 карашадаты №603-11 «Техникальщ реттеу туралы» занынын, «Тамак ешмшщ каутаздт туралы» 2011 жылты 9 желтоксандагы №880 Кеден одагыньщ техникальщ регламент! нщ, «Сутпк жэне сут ешмдершщ Kayi nciзд1 ri туралы» 2013 жылты 9 карашадаты №67 Кеден одагыньщ техникальщ регламент! нщ, Кеден одагы комиссиясыньщ 2010 жылгы 28 мамырдагы №299 шегшм1мен бектлген «Санитарияльщ-эпидемиологиялык кадагалауга (бакылауга) жататын тауарларга койылатын б1рьщгай санитарияльщ жэне гигиенальщ талаптар (Птарау, 1 -бел! м, 1.4 тармакшаны караныз)

2021 жыл 5 жыл

4    Б1Р1НШ1 ТЕКСЕРУ MEP3IMI

ТЕКСЕРУ KI3IIIIIIIII

5    КР СТ 2150-2011 ОРНЫНА ЕНГ13ШД1

Осы стандартца енггилетт езгержтер туралы ацпарат «Стандарттау жвтндегi нормативтт цужаттар» ацпараттыц кврсеттштертде, сондай-ац мэтт взгерттер ай сайын басылатын «¥лттыц стандарттар» ацпараттыц кврсеттштде жария emiaedi. Осы стандартты цайта царау (взгертту) жою жагдайында, muicmi хабарлар ай сайын басылатын «¥лттыц стандарттар» ацпараттыц кврсеттштде жария emmedi.

Осы стандарт Казакстан Республикасы Индустрия жэне жана технологиялар министрлшнщ Техникальщ реттеу жэне метрология комитет! руксатынсыз ресми басылым ретшде тольщтай немесе белшектелш басылып шыгарыла, кебейтше жэне таратыла алмайды.

- ГМА болуы.

5.2 Кышкыл сут ешмдерр соньщ шшдс сут, сут курамды 2>1 жэне суттен туратын ешмдер'

Непзп керсетшштер:

-    кышкылдыгы:

-    майдьщ массальщ y.rcci:

-    сутс1з майдьщ массальщ улей (суттен туратын ешмдерге арналган);

-    сут кышкылды микроорганизмдер, ашыткы:

-    макро- жэне микроэлементтердщ, дэрумендердщ, бифидобактериялардын болуы (байытылган ешмдерге арналган);

-    антибиотиктердщ болмауы.

Косымша керсетшштер:

-    с утоп май, акуыздьщ массальщ y.rcci (сутс1з май, акуыэды колдану туралы кудщ пайда болтан жагдайда);

-    меламиннщ болуы;

-    ГМА болуы.

КР СТ 1060, КР СТ 1061, КР СТ 1064, КР СТ 1067, КР СТ 1324, KJ5 СТ 1328, КР СТ 1471, КР СТ 1505, KJ5 СТ 2069, КР СТ ГОСТ Р 52092, ГОСТ 10382ГОСТ 31502 ГОСТ 31694, ГОСТ 32219ГОСТ 32254, ГОСТ Р 21600

5.3 Сиыр сутшен жасалган май жэне май койыртпагы (сут жэне сут курамды ешмдер2)5))

Непзп керсетшштер:

-    майдьщ массальщ y.rcci:

-    ылгалдьщ массальщ y.rcci:

-    туздьщ массальщ y.rcci:

-    тотп юлегей ешмнщ сут плазмасыньщ талдамалы кышкылдыгы:

КР СТ 1062, КР СТ 1329, KJ5 СТ 1505, ГОСТ 37, ГОСТ 6822, ГОСТ 31502 ГОСТ 31694ГОСТ 32219, ГОСТ 32254, ГОСТ Р 21600

16

К? СТ 2152-2014

Мазмуны

1    Колданылу саласы    1

2    Норматив^ к сштемелер    1

3    Терминдер мен аньщтамалар    7

4    Сут ешмшщ максаты жэне сэйкестещцру    8

5    Сут ешмш сэйкестещцру    9

6    Сут ешмш сэйкестещцрудш жалпы нэтижеа жэне оньщ усынылуы    22

А косымшасы (акпараттык) Сут акауы    23

Б косымшасы (акпараттык;) Сут ешмш сынау женшдеп хальщаралык ISO стандарттар Ti36eci    25

В косымшасы Сут ешмшщ бурмалануыньщ непзп турлершщ т1збеа    33

Г косымшасы (акпараттык) Сут ешмшщ бурмалануын аньщтау ушш сэйкестещцру.

Шетел мемлекеттершщ, ТМД елдершщ Кдзакстаннын тэжлрибеа    37

Д косымшасы (акпараттык) Cyrri жэне сут ешмдерш сэйкестещцрудщ жалпы нэтижесш рэамдеуге арналтан хаттама нысаны    42

Библиография    43

III

К? СТ 2152-2014


IV


казакстан РЕСПУБЛИКАСЫНЬЩ ¥ЛТТЬЩ стандарты

CYT Ж0НЕ CYT OIIIM II IM Бурмалауды аныктау жэне табу

Енпзшген куш 2016.01.01

1    Е^олданылу саласы

Осы стандарт сут жэне сут ешмдерш (будан api - сут ешмдер1) сэйкестещцру бойынша жумыстар мен олардьщ нэтижелерш рэамдеудщ жалпы ережесш белплейдг

Стандарт ережеа Казахстан Республикасында сатылатын, соньщ шшде импортты ещцршген сут ешмдерше таралады жэне Казакстан Республикасыньщ заннамалык актшерше жэне «Сут жэне сут ешмдершщ каутаздт туралы» Кеден одатыньщ техникальщ регламент! не карама кайшы келмейпн белтнде колданылады.

Стандарт, егер баска талаптар эз1рлеуцп мен тутынушы арасында ешмд1 жеткззуге арналтан шартпен карастырылмаса, Казакстан Республикасынан тыс жепазшетш сут ешмдерш сэйкестещцру кезшде колданыла алады.

Стандарт ережелер1 ез куз1реттшп шепнде тамак ешмдерш енд1ру жэне айналымы yuiiH бакылауды (кадаталауды) icxe асыратын тамак ешмдершщ каушаздт саласындагы уэкллетп органдар; сут ешмдерц дайын ешмд1 айналымта шытартанта дешн бакылауды icxe асыратын ешмд1 дайындаушы кэсшорындар кзрепн аккредиттеу саласында мшдетп жэне/немесе epixri турде сэйкеспкп растауды (сертификаттау, декларациялау) жузеге асыратын сэйкеспкп растау органдары жэне сынак зертханалары (ортальщтары) Казакстан Республикасыньщ заннамалык актшершде карастырылтан жатдайлардаты тутынушы жэне баска уйымдар мамандарыньщ пайдалануына арналтан.

Осы стандарт балаларта арналтан жэне диетальщ тагамдарга арналтан сут ешмдерше таралмайды.

2    Нормативтж сштемелер

Осы стандартты пайдалану ушш мынадай сштемел1к нормативах кужаттар кажет. Кун1 керсетшген сштемелер ушш сштемел1к нормативах кужаттьщ тек керсетшген басылымы тана колданылады, ал куш керсетшмеген сштемелер ушш сштемелш кужаттьщ сонгы басылымы (барльщ езгертулер1мен коса) колданады:

КР СТ 44-97 КуРт- Техникальщ шарттар.

КР СТ 84-98 IpiMHiix. Техникальщ шарттар.

КР СТ 94-95 IpiMHiix. Техникальщ шарттар.

КР СТ 117-97 Шубат. Техникальщ шарттар.

КР СТ 142-97 Сиыр супнен жасалган кшегей. Дайындау кезшдеп талаптар.

КР СТ 166-97 Шубатка кайта ендеуге арналтан туйе суп.

КР СТ 418-96 Кынщылтым сыр. Техникальщ шарттар.

КР СТ 715-95 Балкытылтан сыр. Техникальщ шарттар.

КР СТ 976-94 Майсыз жэне майлы балкытаута арналтан сыр. Техникальщ шарттар.

КР СТ 1004-98 Табиги кымыз. Техникальщ шарттар.

КР СТ 1005-98 Бие суп. Сатып алу кезшдеп талаптар.

Ресми басылым

КР СТ 1006-98 Крймак;. Техникальщ шарттар.

КР СТ 1007-98 Кшегей пастасы. Техникальщ шарттар.

КР СТ 1010-2008 Тамак ешмдерг Тутынушыларга арналган аппарат. Жалпы талаптар.

КР СТ 1014-2000 0шмд1 сэйкестещцру. Жалпы ережелер.

КР СТ 1060-2002 Толтырмалы сут сары суы негтзшде жасалган сусын. Жалпы техникальщ шарттар.

КР СТ 1061-2002 Сут ешмг Снежок. Техникальщ шарттар.

КР СТ 1062-2002 Май. Жалпы техникальщ шарттар.

КР СТ 1063-2002 Сыр. Жалпы техникальщ шарттар.

КР СТ 1064-2002 Крймак. Жалпы техникальщ шарттар.

КР СТ 1067-2002 IpiMiniK ешмдерг Жалпы техникальщ шарттар.

КР СТ 1102-2002 Сут ешмдерг Сары ipiMiniK. Жалпы техникальщ шарттар.

КР СТ 1103-2002 Сут ешмдерг Сузбе. Жалпы техникальщ шарттар.

КР СТ 1106-2002 Сут ешмдерг К1легей мусы. Жалпы техникальщ шарттар.

КР СТ 1107-2002 Сут ешмдерг Пудинг. Жалпы техникальщ шарттар.

КР СТ 1108-2002 Сут ешмдерг Суфле. Жалпы техникальщ шарттар.

КР СТ 1135-2002 «Ак ниет» ак;уыз пастасы. Жалпы техникальщ шарттар.

КР СТ 1304-2004 Жумсак тагамдьщ сары-ес1мд1к майлары. Техникальщ шарттар.

КР СТ 1307-2004 Сут жэне сут ешмдерг Балкытылган диеталльщ сыр. Техникальщ шарттар.

КР СТ СТБ 1315-2008 Консервшенген ешмдер. ТА типт1 талдагыштарда инверсияльщ вольтамперометрия эд1с1мен курамындагы калайы жэне коргасын мелшер1н аньщтау эд1стемес1.

КР СТ 1324-2010 1шуге арналган сут. Жалпы техникальщ шарттар.

КР СТ 1325-2005 «Шетен» йод коспасы бар сут ешмг Техникальщ шарттар.

КР СТ 1326-2005 «Шырганак» курамындагы май мелшер1 аз косындыланган май. Техникальщ шарттар.

КР СТ 1327-2005 Ашыган сут сусындары. «Жем1с косылган айран». Техникальщ шарттар.

КР СТ 1328-2005 Тэтп, ванильд1 мешз косылган жэне косылмаган ipiMiniK сыры. Техникальщ шарттар.

КР СТ 1329-2005 «Казакстан» сиырдьщ сары майы. Техникальщ шарттар.

КР СТ 1345-2005 Биологияльщ каушс1здш. Шишзат жэне тамак; ешмдерг Биологияльщ микрочишт колданумен ес1мд1ктен алынган генетикальщ модификацияланган кездерд1 (ГМК) сэйкестенд1ру эд!с1.

КР СТ 1346-2005 Биологияльщ каут<лзд1к. Шиктзат жэне тамак; ешмдер1. 0с1мд1ктен алынган генетикальщ модификацияльщ кездерд1 (ГМК) сэйкестенд1ру эд1 ci.

КР СТ 1372-2005 0с1мд1к коспасымен сары май. Техникальщ шарттар.

КР СТ 1471-2005 «Тан» улттык; ашытылган сут ешмг Техникальщ шарттар.

КР СТ 1483-2005 Сиыр суп. Сут курамынын керсетктштер1 мен тыгыздыгын аньщтау бойынша сынак; эд1стер1.

КР СТ 1508-2006 Радиацияльщ бакылау. Сут жэне сут ешмдершщ сынамаларын ipiKTey. Жалпы талаптар.

КР СТ 1732-2007 Сут жэне сут ешмдерг Сапа керсетктштерш аньщтаудыц органолептикальщ эд!с1.

КР СТ 1733-2007 Сут жэне сут ешмдерг Жалпы техникальщ шарттар.

КР СТ 1734-2007 Сут жэне сут ешмдерг Кабылдау ережелер1 мен сынау эд1стер1.

КР СТ 1735-2007 Сут жэне сут ешмдерг Орау, тацбалау, тасымалдау жэне сактау.

КР СТ 1760-2008 Сиыр суп. Техникальщ шарттар.

2

КР СТ 2152-2014

КР СТ 2019-2010 Сут жэне cyrri кайта ендеу аркылы алынган ешмдер. Терминдер мен аньщтамалар.

КР СТ 2064-2010 Сут жэне сут ешмдерт К¥РамьшДагы кальций, натрий, калий жэне магний мелшерш аньщтау. Атомдьщ абсорбцияныц спектрометрияльщ эд!с1.

КР СТ 2069-2010 Ашытан сут ешмдерт Жалпы техникальщ шарттар.

КР СТ 2125-2011 Тамак енеркэс1б1 ешмдер1 мен ауыл шаруашыльщ ешмдерш сэйкестещцру. Жалпы талаптар.

КР СТ ISO 488-2009 Сут. Курамындагы май мелшер1н аньщтау. Гербер бутирометр.

КР СТ ISO 707-2011 Сут жэне сут ешмдерт Сынамаларды ipiKTey жешндеп нускау.

КР СТ ISO 1211-2011 Сут. К¥РамьшДагы май мелшер1н аньщтау. Гравиметр ияльщ эд1с (бакылау эд1с1).

КР СТ ISO 1736-2009 КуРгак сут жэне кургак сут ешмдерт Курамындагы май мелшерш аньщтау. Гравиметр ияльщ эд1с (бакылау эд!с1).

КР СТ ISO 1740-2009 Майлы сут ешмдер1 жэне сары май. Майдыц кашкылды санын аньщтау (бакылау эд!с1).

КР СТ ISO 2446-2011 Сут. Майлылытын аньщтау эд1ст

КР СТ ISO 2450-2011 Кшегей. К¥РамьшДагы май мелшер1н аньщтау. Гравиметр ияльщ эд1с (бакылау эд!с1).

КР СТ ISO 2962-2011 Сыр жэне балкытылтан сыр ешмдерт К¥РамьшДагы жалпы фосфор мелшерш аньщтау. Молекулальщ абсорбцияныц спектрометрияльщ эд!с1.

КР СТ ISO 3356-2013 Сут. Сштшщ фосфатазасын аньщтау.

КР СТ ISO 5765-1-2009 Кур га к сут, балмуздакка арналтан сут коспасы жэне балкытылтан сыр. К¥РамьшДагы лактоза мелшерш аньщтау. 1-бел1м. Лактозаныц курамды болт ретшде глюкозаны колданудыц ферментативт1 эд1 ci.

КР СТ ISO 5765-2-2009 Кургак сут, балмуздакка арналтан сут коспасы жэне балкытылтан сыр. К¥РамьшДагы лактоза мелшерш аньщтау. 2-бел1м. Лактозаныц курамды болт ретшде глюкозаны колданудыц ферментативт1 эд1 ci.

КР СТ ISO 6090-2009 Сут жэне кургак сут, ipKiT жэне унтактагы кургак ipKiT, сарысу жэне унтактагы кургак сарысу. КуРамынДагы фосфотаза белсендшгш аньщтау.

КР СТ ISO 6091-2013 K¥PFaK сут. Титрленетш ашуын аньщтау (бакыланатын эд1с).

КР СТ ISO 6611-2009 Сут жэне сут ешмдерт Ашыткы жэне (немесе) зец катарын курайтын б1рл1ктерд1 есептеу. 25 °С кезшдеп колонийд1 есептеу эд1ст

КР СТ ISO 8196-3-2013 Сут. Сут талдауыныц баламалы эд1стершщ жалпы дэлдшн аньщтау жэне багалау. 3-бел1м. Сут талдауыныц баламалы сандьщ эд1стерш багалау жэне валидтеу хаттамасы.

КР СТ ISO 8262-2-2009 Сут ешмдер1 жэне сут непзшдеп тамак ешмдерт Вейбулл-Бернтроп гравиметрл1к эд1спен курамындагы май мелшер1н аньщтау (бакылау эд1 ci).

2- бел1м. Балмуздак жэне балмуздакка арналган коспалар.

КР СТ ISO 8262-3-2009 Сут ешмдер1 жэне сут непзшдеп тамак ешмдерт Вейбулл-Бернтроп гравиметрлш эд1спен курамындагы май мелшерш аньщтау (бакылау эд1 ci).

3- бел1м. Арнайы жагдайлар.

КР СТ ISO 11868-2013 Зарарсыздандырылган сут. КуРамынДагы лактулоза мелшер1н аньщтау. Руксаты жогары суйьщтьщ хроматограммасын колдану эд1ст

КР СТ ISO 12081-2010 Сут. К¥РамьшДагы кальций мелшер1н аньщтау. Титрометрлш

эд1с.

КР СТ ISO 14156-2009 Сут жэне сут ешмдерт Липидтер мен майды ерпюш коспаларды экстракциялау эд1 стерт

КР СТ ISO 14673-1-2009 Сут жэне сут ешмдерт К¥РамьшДагы нитраттар мен нитриттерд1ц мелшер1н аньщтау. 1-бел1м. Кадмиймен калпына келпру жэне спектрометрия аркылы аньщтау эд1 ci.

3

КР СТ 2152-2014

К? СТ ISO 14673-2-2009 Сут жэне сут ешмдерт Курамындагы нитраттар мен нитриттердш мелшерш аньщтау. 2-бел1м. Жеке агын белшектерш талдау аркылы аньщтау эд!с1 (кен таралган эдю).

К? СТ ISO 14673-3-2009 Сут жэне сут ешмдерт Курамындагы нитраттар мен нитриттердш мелшерш аньщтау. 3-бел1м. Кадмийд1 калпына келпру жэне агынды диализбен суйьщтьщ бур Kyi н талдау аркылы аньщтау эд1 ci (кен тараган эдю).

КР СТ ISO 14891-2009 Сут жэне сут ешмдерт Курамындагы азот мелшерш аньщтау. Дюмас эд1сше сэйкес жагудьщ ен кеп тараган эд1ст

КР СТ ISO 17678-2011 Сут жэне сут ешмдерт Газ хроматографиясы эд1с1мен трилицериндерд1 талдау аркылы май жишпн аньщтау (стандартты эдю).

КР СТ ISO 18329-2009 Сут жэне сут ешмдерт К¥РамьшДагы фурозин мелшерш аньщтау. Руксаты жогары ионбулы айналма кушндеп суйьщтьщ хроматография эд!с1.

КР СТ ISO 22662-2013 Сут жэне сут ешмдерт Тшмдшп жогары суйьщ хроматография аркылы курамындагы лактозаньщ мелшерш аньщтау (бакылау эд!с1).

КР СТ ISO 24276-2010 Генетикальщ модификацияланган организмдер мен олардьщ туындыларын аньщтау эд1 стерт Непзп талаптар мен аньщтамалар.

КР СТ ISO 27205-2012 Ашыган сут ешмдер. Бактерияльщ уйыту. Сэйкеспк стандарты.

КР СТ ГОСТ Р 51456-2008 Сары май. Плазманьщ белсещц кынщылдыгын аньщтаудьщ потенциометрлш эд!с1.

КР СТ ГОСТ Р 51457-2008 Сыр жэне балкытылган сыр. Майдьщ салмактык улесш аньщтаудьщ гравиметрияльщ эд1ст

КР СТ ГОСТ Р 51471-2008 Сут майы. Стериндерд1н газ-суйьщтьщ хроматографиясыньщ eci мд1 к майын аньщтау эд1с1.

КР СТ ГОСТ Р 52091-2010 1шуге арналган кшегей. Жалпы техникальщ шарттар.

КР СТ ГОСТ Р 52092-2010 Каймак;. Жалпы техникальщ шарттар.

КР СТ ГОСТ Р 52175-2010 Балмуздак;. Жалпы техникальщ шарттар.

КР СТ ГОСТ Р 52842-2009 Сут жэне сут ешмдерт Антибактерияльщ заттардьщ калдыктарын аньщтауга арналган иммунологияльщ немесе бактериалдьщ рецепторльщ талдау эд1 стерт

ГОСТ 4.30-71 Ошм сапасы керсеткдштер1 Hiн жуйест Сут консерв1лер1. Керсетюштер т1з1мдемес1.

ГОСТ 37-91 Сиыр суп. Техникальщ шарттар.

ГОСТ 718-84 Сут консервтерт Койылтылган сут жэне канты бар какао. Техникальщ шарттар.

ГОСТ 719-85 Сут консервшерт К°йылтылган сут пен кант косылган табиги кофе. Техникальщ шарттар.

ГОСТ 1349-85 Сут консервшерт К¥РгаК кшегей. Техникальщ шарттар.

ГОСТ 1923-78 Сут консервшерт К¥тылаРДа зарарсыздандырылган койылтылган сут. Техникальщ шарттар.

ГОСТ 25102-90 Сут жэне сут ешмдерт Мезофильд1 анаэробты бактериялардьщ мелшер1н аньщтау эд1 стерт

ГОСТ 2903-78 Каймагы алынбаган кант косылган сут. Техникальщ шарттар.

ГОСТ ЭД1 2903-82 Кант косылган каймагы алынбаган койылтылган сут. Техникальщ шарттар.

ГОСТ 31079-2002 K¥PFaK cyt. Сут кынщылы мен лактаттарын аньщтау эд1ст

ГОСТ 31504-2012 Сут жэне сут ешмдерт Тшмдшп жогары суйьщ хроматорграфия эд1амен курамындагы консерванттар мен боягыштардьщ мелшер1н аньщтау.

ГОСТ 3622-68 Сут жэне сут ешмдерт Сынамаларды ipimey жэне оларды сынакка дайындау.

4

К? СТ 2152-2014

ГОСТ 3624-92 Сут жэне сут ешмдерт Кышкылдыкты аньщтаудьщ титрометрлж эд1 стерт

ГОСТ 3625-84 Сут жэне сут ешмдерт Тыгыздьщты аньщтау эд1 стерт

ГОСТ 3626-73 Сут жэне сут ешмдерт Ылтал мен кургак заттарды аньщтау эд1 стерт

ГОСТ 3628-78 Сут ешмдерт Кднтты аньщтау эд1 стерт

ГОСТ 4495-87 Кай маты алынбатан куртак; сут. Техникальщ шарттар.

ГОСТ 4771-60 Сут консервшерт Кант косылган майсыз койылтылган сут. Техникальщ шарттар.

ГОСТ 4937-85 Сут консервшерт Кант косылган койылтылган кдлегей. Техникальщ шарттар.

ГОСТ 5867-90 Сут жэне сут ешмдерт Майды аньщтау эд1стерт ГОСТ 6822-67 Шоколадты май. Техникальщ шарттар.

ГОСТ 7616-85 Катты мэйек сыр. Техникальщ шарттар.

ГОСТ 9225-84 Сут жэне сут ешмдерт Микробиологияльщ талдау эд1 стерт ГОСТ 10382-85 Сут консерв1лер1. Кургак ашыган сут ешмдерт Техникальщ шарттар. ГОСТ 10444.11-2013 Тамак ешмдер1 мен жануарларга арналган азьщтардьщ микробиологиясы. Мезохильдш ашыган сут микроорганизмдершщ мелшер1н аньщтау жэне есептеу эд1 стерт

ГОСТ 10970-87 Кургак майсыздандырылган сут. Техникальщ шарттар.

ГОСТ 13277-79 Пастерленген сиыр cyri. Техникальщ шарттар.

ГОСТ 13928-84 Сут жэне дайындалатын кдлегей. Кабылдау ережесд сынамаларды ipiKTey эд1стер1 жэне оларды талдауга дайындау.

ГОСТ 22760-77 Сут ешмдерт Майды аньщтаудьщ гравиметрияльщ эд1ст ГОСТ 23327-98 Сут жэне сут ешмдерт Кьельдаль бойынша жалпы азоттьщ салмактьщ улес1н елшеу жэне акуыздьщ салмактьщ улес1н аньщтау эд1 ci.

ГОСТ 23452-79 Сут жэне сут ешмдерт Хлорлы органикальщ пестицидтер мелшерш аньщтау эд1стер1.

ГОСТ 23453-90 Сут. Соматикальщ жасушалар мелшер1н аньщтау эд1 стерт ГОСТ 23454-79 Сут. Баяулататын заттарды аньщтау эд1стер1.

ГОСТ 24065-80 Сут. Соданы аньщтау эд1стер1.

ГОСТ 24066-80 Сут. Аммиякты аньщтау эд1ст ГОСТ 24067-80 Сут. Сутек тотыгын аньщтау эд1 ci.

ГОСТ 25101-82 Сут. КатУ нуктес1н аньщтау эд1ст ГОСТ 25179-90 Сут. Акуызды аньщтау эд1стер1.

ГОСТ 25228-82 Сут жэне кдлегей. Алкогольд1 сынама бойынша жылуга тез1мдшгш аньщтау эд!с1.

ГОСТ 26668-85 Тамак жэне дэмдш ешмдер. Микробиологиялык талдауларга арналган сынамаларды ipiKTey эд1 стерт

ГОСТ 26669-85 Тамак жэне дэмд1к ешмдер. Микробиологиялык талдауларга арналган сынамаларды дайындау.

ГОСТ 26754-85 Сут. Температураны елшеу эд1ст ГОСТ 26781-85 Сут. pH елшеу эд!с1.

ГОСТ 26809-86 Сут жэне сут ешмдерт Сынамаларды кабылдау, ipiKTey эдютер1 жэне талдауга дайындау ережелерг

ГОСТ 26928-86 Тамак ешмдер1. Тем1рд1 аньщтау эд!ci.

ГОСТ 26929-94 Тамак шикдзаттары мен ешмдер1. Сынамаларды дайындау. Уытты элементтерд1н мелшер1н аньщтау унпн минералдау.

ГОСТ 27568-87 Экспортка арналган катты катты мэйек сыр. Техникальщ шарттар.

5