Товары в корзине: 0 шт Оформить заказ
Стр. 1 

30 страниц

Купить СТ РК 2123-2011 — бумажный документ с голограммой и синими печатями. подробнее

Цена на этот документ пока неизвестна. Нажмите кнопку "Купить" и сделайте заказ, и мы пришлем вам цену.

Распространяем нормативную документацию с 1999 года. Пробиваем чеки, платим налоги, принимаем к оплате все законные формы платежей без дополнительных процентов. Наши клиенты защищены Законом. ООО "ЦНТИ Нормоконтроль"

Наши цены ниже, чем в других местах, потому что мы работаем напрямую с поставщиками документов.

Способы доставки

  • Срочная курьерская доставка (1-3 дня)
  • Курьерская доставка (7 дней)
  • Самовывоз из московского офиса
  • Почта РФ

Распространяется на консервы мясные, приготовленные из конины тушеной, фасованные в банки, герметически укупоренные и стерилизованные, предназначенные для реализации в розничной торговле и общественном питании.

 Скачать PDF

Оглавление

1 Область применения

2 Нормативные ссылки

3 Термины и определения

4 Технические требования

5 Правила приемки

6 Методы контроля

7 Транспортирование и хранение

8 Гарантии изготовителя

Библиография

Нормативные ссылки:
Стр. 1
стр. 1
Стр. 2
стр. 2
Стр. 3
стр. 3
Стр. 4
стр. 4
Стр. 5
стр. 5
Стр. 6
стр. 6
Стр. 7
стр. 7
Стр. 8
стр. 8
Стр. 9
стр. 9
Стр. 10
стр. 10
Стр. 11
стр. 11
Стр. 12
стр. 12
Стр. 13
стр. 13
Стр. 14
стр. 14
Стр. 15
стр. 15
Стр. 16
стр. 16
Стр. 17
стр. 17
Стр. 18
стр. 18
Стр. 19
стр. 19
Стр. 20
стр. 20
Стр. 21
стр. 21
Стр. 22
стр. 22
Стр. 23
стр. 23
Стр. 24
стр. 24
Стр. 25
стр. 25
Стр. 26
стр. 26
Стр. 27
стр. 27
Стр. 28
стр. 28
Стр. 29
стр. 29
Стр. 30
стр. 30

ЕТ КОНСЕРВ1ЛЕР1 Ьуктыры.и ан жы.1кы cri Техннкалык шарттар

КОНСЕРВЫ МЯСНЫЕ Коннна тушеная Технические условия

КРСТ 2123-2011

Реем и басылым

Ка$акетан Республикасм Инлустрня жане жана технологнялар миннстp.iii iniii Техннкалык реттеу жане метрология комитет!

(Мемстандарт)

ЕТ KOHCEPBUIEPI Ьуктырылган жылкы eri

Техннкалык шарттар

КРСТ 2123-2011

Реем к басылым

Казакстан Республикасы Инлустрня жопе жака технологкялар мнннстp.iiriiiiu Техникалык реттеу жопе метрология комитет!

(Мемстандарт)

айкындайды. Жеке банкадар уилн ыктнмал ауыткулар затбелпде керсеплген таза салмагынан аспауга керек :

-    4 %-дан бастап 8,5 %-га дешн - таза салмагы 350 г коса алганда банкалар уилн;

-    ± 3 % - 350 г-нан бастап 1000 г-ra дешн таза салмагы бар банкалар уилн;

-    ± 2 % - таза салмагы 1000 г-нан артык банкалар уилн.

Орауыштын номмналды санынан шлндепсшщ таза салмагынын ыктнмал шепшн Tepic ауыткуы - ГОСТ 8.579 бойынша.

4.6.5    Металл тугыну ылысыла буып-тую

4.6.5.1    Металл банкалар ГОСТ 5981 талаптарына сэйкес Kenyi кажет. Банкалардын ж1п тыгыз жэне теНс болуы керек.

4.6.5.2    ©жм салынган металл банкалар тыгыз бектлген болуы керек. TynTepi жэне какпактары кайкы жэне жазык болуы керек

4.6.5.3    Мынадай:

-    ap6ip буктелген жержде денгелектср бойынша мелшершдс екщен кеп емес болмашы Ticrep, керт1ктер жэне банка жлп бойынша дэнекерлеменщ каспактары;

-    сызыктар туршде лактын терен емес сырткы бузылуы бар жэне литографияланган лакталган банкалардын устллн 7 %-нан аспайтын аздап кыркылуы (жем1р1лу0 жок болса, затбелп жазулары жэне банкалардын тауарлык rypi бузылмаган болса;

-    банкалардын туркынын етк-ip кырларсыз аздаган жаншылуы;

-    банкалардын устшде женш агу. кунпртпк, oiл1кт1 и жен1п танбасы, диаметр! 1 мм-ге деГлн кара нуктелер. жен1п шалагай сызыктар жэне дэнекерлеудщ бутшд1пн бузбайтын капсырма шегелер, калайынын майда кесекшелер1, мелшершде уштен артык емес диаметр! 2 мм-ге деГлн KeniptuikTepi бар тем1р банкадагы тыгыз бектлген консерв1лер жерпл1кг1 етк1зуге (узак сактауга дайындамай) руксат еплед1.

Тапсырыс беруш1н1н шарты бойынша ен1мд1 тапсырыс 6еруш1н1н деректер1н корсет1п олшеп бууга жэне танбалауга болады.

4.6.6    Шмны туты ну ыдысына буып-тую

4.6.6.1    Шыны банкалар ГОСТ 5717.1, ГОСТ 5717.2 талаптарына сэйкес келу1 кажет.

4.66.2 0н1м салынган шыны банкалар сызат жэне кегерген жер1 жок болуы,

какпактармен тыгыз жабылган болуы керек.

4.6.6.3    Банкаларды бггеу уш1н резенке тыгыздагыш сакиналары бар металл какпактар пайдаланылады Какпактар колданыстагы норматива к кужаттар талаптарына сэйкес келу1 керек.

4.6.6.4    Какпактардын сырткы бет1 тот 1злер1 жок, лак, эмаль жэне литографиялык жабыны бузылмаган болуы кажет.

Лак немесе эмаль жабынынын жабу ж1пнде аздаган бузылулар болуы муммн.

4.6.7    Кел1КТ1К ыдыска буып-тую

4.6.7.1    Консервшер ГОСТ 13358 бойынша агаш жэш1ктерге немесе ГОСТ 13516 бойынша бурмел1 картоннан жасалган жэилктерге немесе ГОСТ 25951 бойынша термоотыргызу улд1р1не буып туй1лед1.

Экспорт ушш шыгарылатын консерв1 ен1мдерц ГОСТ 13358 бойынша агаш жэилктерге, тыгыздап сомдалган, сырткы жагынан сурпленген, ек1 бакылау таспасымен тысталган, жэипкт1н шет кабыргаларынан 10 см кашыктыкта кулып болып бектлген, сонымен oipre колданыстагы норматив™ кужаттар аркылы экспорт уш1н ешлршетш ет

жэне сут KOHcepeinepi бурмел1 картонга оралуы керек

4.6.7.2    вшмш узак сакгауга дайындамай, тутыну ыдысына орау кезшде айналымды кел1ктж ыдысты колдануга руксат етшедц ол мыюгы, таза, ecKi танбалау белплер! жок жэне ГОСТ 13358 жэне ГОСТ 13516 сэйкес болуы керек.

4.6.7.3    Жэнпк iiiiiiiAe консерв1 банкалардын еркш орын ауыстыруына руксат етглмейдг

4.6.7 4 0Hi.\ii бар агаш жэипктер ГОСТ 3282 бойынша шеге кагылган жэне тыгыздап шет кабыргаларынан орап баиланган, немесе ГОСТ 3560 бонынша металл таспамен байлануы кажет.

Шенте\йрмен жабдыкталган бурмел1 картоннан жасалган жэишктер ГОСТ 3282 бонынша сыммен немесе ГОСТ 3560 бонынша металл таспамен немесе ГОСТ 20477 бонынша полимер матерналдан жасалган таспамен немесе жабыскак ж\г\ бар полиэтилен таспамен ем белд1кте жeлiмдeнгeн немесе ГОСТ 18251 бонынша кагаз неНзшдеп жел1мд1 таспамен баилануы керек.

Шентем1рмен жабдыкталмаган бур мел i картоннан жасалган жэипктер узына бойына какпакгарына жэне шет кабыргалары немесе узына бойына какпактарга гана ГОСТ 18251 бойынша сыммен немесе металл таспамен, немесе полимер материалдардан жасалган таспамен. немесе кагаз непзшдеп жел1мд1 таспамен, ГОСТ 20477 бойынша, eni 50 мм-ден 100 мм-ге дейнн жабыскак ж\г\ бар полиэтилен таспасымен байлануы керек. Таспалардыи uieTTepi 1ргелес жел1мденетш жэииктщ кабыргасынын TiriciHe ешмен 50 мм-ден 60 мм-га дейш kipin туруы керек. Жэииктердщ узына бойынша какпашаларын жел1мдегенде туп жэне какпак какпашалары oip белд1кте жабыскак ж\г\ бар таспамен жел1мденген болуы керек, немесе озара металл туткалармен ттлген, сыммен немесе металл таспамен косымша орап байлануы керек.

Жэинктерд1 жел1мдеу эд1сшщ механикаландырылган куйшде бакылау таспаларынын бутждт, ен1мн1н сакталуы жэне тутыну орауышынын сапасы камтамасыз еплген ксзде, жел1мдеудщ баска эд1стерш колдануга руксат епледг

Узак сакталуга арналган консервшерд1 uienTeMipi бар жэилктерге буып туйедг

4.6    7.5 Шыны жэне металл банкалардагы консервшерд1 термоотыргызу улд1рш колданып топтама орауышка курастыруга болады.

Термоотыргызу улд1рмен жэш1ктерд1 жэне топтама орауыштарды ГОСТ 23285 бойынша пакеттейдг

4.6.7.6    Op6ip банка немесе ешм салынган оралган жинак жеке картон кораптарына немесе кешн салынатын пэишлерге салынуы му.мкш

5 Кябылдау торт i6i

5.1    Консервшерд1 топтамамен кабылдайды. Ошмнш кез келген санынын 6ip атауы бар, oip ауысым шпнде шыгарылган, сапасы туралы oip кужатпен рэамделген, oip уакытта алынып - берглстш ешм мелшер1 топтама болып табылады. С'апаныц багалауын орташа сынак бойынша етюзедг Бакылау нэтижеа барлык топтамага таралады.

Топтаманы кабылдау кезшде консервшенген ешмдердщ руксат етшмеген акауынын болмауын [6] кезбен шолып тексеру журпзу аркылы бшедт

5.2    Топтаманы аньисгау. ipiктеу келем1 ГОСТ 8756.0 бойынша

5.3    Органолептикалык жэне фнзикалык-химнялык керсетмштер бакылауын дайын ешмнщ эр топтамасында етмзедг

5.4    Консервшерде пестицидтердщ, уытты заттардьщ, антибиотиктердщ, ннтрозаминдсрдщ, нитраттардын, диоксмндердщ мелшерш жэне микробиологиялык керсетюштерш бакылаулары Казахстан Республикасынын Мемсанэпндкадагалау органыных кел1ам1мен дайындаушы белпленген тэртшке сэйкес жузеге асырылады.

5.5    Bip керсетюштен болса да канагагганбайтын нэтнже алынган жагдайда. ежмнщ сол топтамасынан ек( еселенген сынама алынып сынак кайта журпзшедг Кайта сынау нэтижеа сонгы болып табылады жэне барлык тогттамага таралады. Микробиолотялык керсеткиитер бойынша канагагганбайтын нэтнже алынган жагдайда ежмнщ топтамасы акаулы деп танылады.

5.6    вжм сапасын багалау кезшде тутынушы мен енд1руип арасында келшпеушшк болган жагдайда, терелш талдауды белпленген тэртшпен аккреднттелген сэйкеспкп растау органы (сынак зертханасы (орталык)) етшедг

6    Бакылау a.iicicpi

6.1    Сынаманы ipiicrey эдю ГОСТ 8756.0 бойынша

6.2    Органолептнкалык керсетюштерд1, таза салмагын немесе курама бел1ктердщ массалык улесшщ келсмш бакылау ГОСТ 8756.1 бойынша.

6.3    Ыдыстын сырткы Typi, ыдыстын тыгыз бектлгеж жэне металл ыдыстын iuiKi бетжщ куш ГОСТ 8756.18 бойынша.

6.4    Хлорндтерд1 аныктау эд1стер1 ГОСТ 26186 бойынша.

6.5    Майды аныктау эдю ГОСТ 26183 бойынша

6.6    Акуызды аныктау эд1стер1 ГОСТ 25011 бойынша.

6.7    Уытты элементгерд1 аныктау уш'н сынамаларды дайындау ГОСТ 26929 бойынша, микробиологиялыкталдау уш1н ГОСТ 26669 бойынша.

6.8    Микробиальды булд1руд1 коздыргышты аныктау эд1стер1 ГОСТ 10444.15, ГОСТ 30425 бойынша.

6.9    Микробиологнялык талдауда колданылатын реактнвтер ephriHfliciH, бояулар, индикаторлар жэне корек ортасын дайындау ГОСТ 10444.1 бойынша.

6.10    Патогешй микроорганизмдерд1 аныктау 9flici ГОСТ 10444.2, ГОСТ 10444.7ГОСТ 10444.9 бойынша.

6.11    Уытты элементгердщ мелшерш КР СТ ГОСТ Р 51301, КР СТ ГОСТ Р 51962ГОСТ 26927, ГОСТ 26930, ГОСТ 26932, ГОСТ 26933, ГОСТ 26934, ГОСТ 26935, антибиотнктерд1 КР СТ 1505 бойынша, нитраттарды ГОСТ 29300 бойынша, нитрозаминдердк диоксиндерд1 - белпленген тэртшпен бектлген эд1стемелер бойынша.

7    Тясымаллау жэне сактау

7.1    0шмд1 сактау, тасымалдау олардын сапасы мен кау1пс1зд1пн1н сакталуы камтамасыз еттлетж температуралык реж1мде етк1з1лу1 керек.

7.2    Консервшер кел1кт1н осы тур1не арналган тез бузылатын жуктерд1 тасымалдау ережелерше сэйкес жабык кел1к ку рал дары н да келиктщ барлык тур1мен тасымалданады. Пакеттелген тур1нде колданыстагы норматнвлк кужат бойынша тасымалдайды. Кел1кт1к пакеттерге бек1ту куралдары ГОСТ 21650 бойынша непзп параметрлер жэне елшемдермен ГОСТ 24597 бойынша.

Консервшер су келтмен тасымалданган жагдайда бурмел1 катырма жэш1ктер контейнерлерге буып-туййлу1 керек.

7.3    Консервшерд1 ауанын ылгалдылыгы 75 %-дан жогары емес жэне температурасы 0 °С-тан бастап 20°С -ка дейпн болатын жылытылатын, жылытылмайтын, таза, кургак, жаксы желдет1лет!н уй-жайда сакгайды

7.4    Консервшерд1н жарамдылык мерз1м1 КР СТ 1728 бойынша.

8 Дайындаушынын kcni.uiii

Дайындаушы ет консервшершщ сактау, тасымалдау жэне ешмд1 етмзу шарттары сакталган жагданда, осы стандартгын талаптарына сэнкесппне жэне онын сапасынын сакталуына кетлд1к бередг

Библиография

[1]    «Тамак ешмдерше койылатын санитарлык-эпидемиологиялык талаптар» санптарлык ережесш бекггу туралы» Казахстан Республикасы Денсаулык сакгау мин I icTpi н i it м а 2011 жылгы 6 тамыздагы № 611 буйрыгы

[2]    Кеден Одагы комиссиясынын 2010 жылгы 28 мамырдагы № 299 шеинм!мен бектлген Санитарлык-эпидемиологиялык кадагалауга (бакылауга) жататын тауарларга койылатын б1рынгап санптарлык -эпндемиологиялык жэне гигненалык талаптар

[3]    «Тамак ошмдерж енд1ру (дайындау) объектзлерже есептж нем1р беру ережесЬ>, Казакстан Республикасы Умметжж 2008 жылгы 11 акпандагы № 125 каулысы.

[4]    КР МЖ 06 (ИСО 3166.1)-2011 КР мемлекетпк ж1ктеу1ш1 «Ел атауларын жзне олардын экч.мшЫк-аумактык б1рл1пн белплеу кодтары. 1-бел1м. Ел кодтары».

[5]    CAC/RCP 1-1969 Усынылатын хал ы карал ы к тех ни калы к нормалар мен ережелер. Тагамдык гигиенанын ортак кагидалары

[6]    CAC/GL 17-1993 Канылтыр банкалардагы консервшер топтамасынын ретс1з мшдсрннн бар болуына коз мелшер1мен бакылау процедуралары. Басшылык нускауы.

[7]    Казакстан    Республикасынын    заннамасы.    Казакстан    Республикасынын

09.02.2007 ж. Экологиялык кодекс!.

[8]    Казакстан    Республикасынын    заннамасы.    Казакстан    Республикасынын

09 07.2003 ж. Су кодекс!

[9]    «внд!р!спк объект!лерд! жобалауга койылатын сан1ггарлык-эпидемиологиялык талаптар» санитарлык-эпидемиологиялык ережелер! мен нормалары. Казакстан Республикасы Денсаулык сактау министрлттн буйрыгымен бек!т!лген

00Ж 664.931.3:006.35    МСЖ    67.120.10

Т\тпнд| сездер: конссрв!лер, буктырылган жылкы eri, буып -тую, танбалау

ГОСУДАРСТВЕННЫЙ СТАНДАРТ РЕСПУБЛИКИ КАЗАХСТАН

КОНСЕРВЫ МЯСНЫЕ Конина тушеная

Технические условия

СТ РК 2123-2011

Издание официальное

Комитет технического регулирования и метрологии Министерства индустрии и новых технологий Республики Казахстан

(Госстандарт)

Астана

Предисловие

1    РАЗРАБОТАН И ВНЕСЕН Министерством сельского хозяйства Республики Казахстан и Научно-практическим центром экспертизы и сертификации ТОО «Иртыш-Стандарт»

2    УТВЕРЖДЕН И ВВЕДЕН В ДЕЙСТВИЕ Приказом Председателя Комитета технического регулирования и метрологии Министерства индустрии и новых технологий Республики Казахстан от 04 ноября 2011г. № 595-од.

2017 год 5 лет

3    В настоящем стандарте реализованы положения Закона Республики Казахстан «О техническом регулировании» от 9 ноября 2004г.

4 СРОК ПЕРВОЙ проверки ПЕРИОДИЧНОСТЬ ПРОВЕРКИ

5 ВВЕДЕН ВПЕРВЫЕ

Ин^нурмация об изменениях к настоящему стандарту публикуется ежегодно издаваемом информационном в указателе «Нормативные документы по стандарти зацни», а текст изменении в ежемесячных информационных указателях «Государственные стандарты». В случае пересмотра (отмены) или замены настоящего сташкгрта соответствующая информация будет опубликована в информационном указателе «IГосударственные стандарты»

Настоящий стандарт не может быть полностью или частично воспроизведен, тиражирован и распространен в качестве официального издания без разрешения Комитета технического регулирования и метрологии Министерства индустрии и новых технологий Республики Казахстан.

ГОСУДАРСТВЕННЫЙ СТАНДАРТ РЕСПУБЛИКИ КАЗАХСТАН

КОНСЕРВЫ МЯСНЫЕ Конина тушеная

Технические условия

Дата введения 2012-07-01

1    Область применения

Настоящий стандарт распространяется на консервы мясные, приготовленные из конины тушеной, фасованные в банки, герметически укупоренные и стерилизованные, предназначенные для реализации в розничной торговле и общественном питании.

Обязательные требования к качеству продукции, обеспечивающие её безопасность для жизни и здоровья населения, изложены - в Разделе 4, к упаковке и маркировке -в Разделе 4, правила приемки и методы контроля в Разделах 5, 6.

2    Нормативные ссылки

Для применения настоящего стандарта необходимы следующие ссылочные нормативные документы:

Технический регламент Таможенного Союза ТР ТС 005/2011 «О безопасности упаковки», утвержденный Решением Комиссии Таможенного союза от 16 августа 2011 г. Jfc 769.

Технический регламент «Требования к упаковке, маркировке, этикетированию и правильному их нанесению», утвержденный Постановлением Правительства Республики Казахстан от 21 марта 2008г. № 277.

Технический регламент «Требования к безопасности пищевых добавок, их производства и оборота», утвержденный Постановлением Правительства Республики Казахстан от 4 мая 2008 года № 410.

Технический регламент «Требования к безопасности консервов, пресервов», утвержденный Постановлением Правительства Республики Казахстан от 15 ноября 2010г года Хе 1201.

CT РК 1010-2008 Продукты пищевые. Информация для потребителя. Общие требования.

СТ РК 1081-2002 Порядок разработки технических инструкций и рецептур на пищевые продукты. Основные положения

СТ РК 1099-2002 Мясо. Конина, поставляемая для экспорта. Технические требования.

СТ РК 1505-2006 Продукты пищевые. Определение антибиотиков методом инверсионной вольтамперометрии (левомецитин. тетрацнклнновая группа).

СТ РК 1728-2007 Мясо и мясные продукты. Упаковка, маркировка, транспортирование и хранение.

СТ РК ГОСТ Р 51301-2005 Продукты пищевые и продовольственное сырье. Инверснонно-вольтамперометрнческне методы определения содержания токсичных элементов (кадмий, свинец, медь, цинк).

СТ РК ГОСТ Р 51574-2003 Соль поваренная пищевая. Технические условия.

Издание официальное

CT PK ГОСТ Р 51962-2005 Продукты пищевые и продовольственное сырье. Инверснонно-вольтамперометрический метод определения массовой концентрации мышьяка.

ГОСТ 8 579-2002 Государственная система обеспечения единства измерений. Требования к количеству фасованных товаров в упаковках любого вида при их производстве, расфасовке, продаже и импорте.

ГОСТ 1723-86 Лук репчатый свежий заготовляемый и поставляемый. Технические условия.

ГОСТ 3282-74 Проволока стальная низкоуглероднстая общего назначения.

ГОСТ 3560- 73 Лента стальная упаковочная. Технические условия.

ГОСТ 5717.1-2003 Банки стеклянные для консервов. Общие технические условия.

ГОСТ 5717.2-2003 Банки стеклянные для консервов. Основные параметры и размеры.

ГОСТ 5981-88 Банки металлические для консервов. Технические условия

ГОСТ 7587-71 Лук репчатый сушеный. Технические условия.

ГОСТ 8756.0-70 Продукты пищевые консервированные. Отбор проб и подготовка их к испытанию.

ГОСТ 8756.1-79 Продукты пищевые консервированные Методы определения органолептических показателей, массы нетто или объема массовой доли составных частей.

ГОСТ 8756.18-70 Продукты пищевые консервированные. Метод определения внешнего вида, герметичности тары и состояния внутренней поверхности металлической тары.

ГОСТ 10444.1-84 Консервы. Приготовление растворов реактивов, красок, индикаторов и питательных сред, применяемых в микробиологическом анализе.

ГОСТ 10444.2-94 Продукты пищевые. Методы выявления и определения количества Staphylococcus aureus.

ГОСТ 10444.7-86 Продукты пищевые. Методы выявления ботулнннческих токсинов и Clostridium botulinum.

ГОСТ 10444.9-88 Продукты пищевые. Метод определения Clostridium perfringens.

ГОСТ 10444.15-94 Продукты пищевые Методы определения количества мезофильных аэробных и факультативно-анаэробных микроорганизмов

ГОСТ 13358-84 Ящики дощатые для консервов. Технические условия.

ГОСТ 13516-86 Ящики из гофрированного картона для консервов, пресервов и пищевых жидкостей. Технические условия.

ГОСТ 13534-89 Консервы мясные и мясорастительные. Упаковка, маркировка и транспортирование.

ГОСТ 14192-96 Маркировка грузов.

ГОСТ 17594-81 Лист лавровый сухой. Технические условия.

ГОСТ 18251-87 Лента клеевая на бумажной основе. Технические условия

ГОСТ 20477-86 Лента полиэтиленовая с липким слоем. Технические условия.

ГОСТ 21650-76 Средства скрепления тарно-штучных грузов в транспортных пакетах Общие требования.

ГОСТ 23285-78 Пакеты транспортные для пищевых проду«стов и стеклянной тары. Технические условия

ГОСТ 24597-81 Пакеты тарно-штучных грузов. Основные параметры и размеры.

ГОСТ 25011-81 Мясо и мясные продукты. Методы определения белка.

ГОСТ 25951-83 Пленка полиэтиленовая термоусадочная. Технические условия.

ГОСТ 26183-84 Продукты переработки плодов и овощей, консервы мясные и мясорастительные. Метод определения жира.

ГОСТ 26186-84 Продукты переработки плодов и овощей, консервы мясные и мясорастнтельные. Методы определения хлоридов.

ГОСТ 26669-85 Продукты пищевые и вкусовые. Подготовка проб для микробиологических анализов.

ГОСТ 26927-86 Сырье и продукты пищевые Методы определения ртути.

ГОСТ 26929-94 Сырье и продукты пищевые. Подготовка проб. Минерализация для определения содержания токсичных элементов.

ГОСТ 26930-86 Сырье и продукты пищевые. Метод определения мышьяка

ГОСТ 26932-86 Сырье и продукты пищевые. Методы определения свинца

ГОСТ 26933-86 Сырье и продукты пищевые. Методы определения кадмия

ГОСТ 26934-86 Сырье и продукты пищевые. Метод определения цинка.

ГОСТ 26935-86 Продукты пищевые консервированные. Метод определения олова.

ГОСТ 27095-86 Мясо. Конина и жеребятина в полутушах и четвертинах. Технические условия.

ГОСТ 29050-91 Пряности Перец черный и белый. Технические условия

ГОСТ 29300-92 Мясо и мясные продукты. Метод определения нитрата.

ГОСТ 30425-97 Консервы. Метод определения промышленной стерильности

ПРИМЕЧАНИЕ При пользовании настоящим стандартом целесообразно проверить действие ссылочных стандартов и классификаторов по ежегодно издаваемому информационному указателю «Нормативные документы по стандартизации» по состоянию на текущий год и соответствующим ежемесячно издаваемым информационным указателям, опубликованным в текущем году. Если ссылочный документ заменен (изменен), то при пользовании настоящим стандартом следует руководствоваться замененным (измененным) документом. Если ссылочный документ отменен без замены, то положение, н котором дана ссылка на нею, применяется в части, не затратнающий эту ссылку.

3    Термины и определения

В настоящем стандарте применяются термины и определения в соответствии с Техническими регламентами «Требования к безопасности консервов, пресервов», «Требования к упаковке, маркировке, этикетированию и правильному их нанесению» и CT РК 1010.

4    Технические требования

Консервы должны соответствовать требованиям Технического регламента «Требования к безопасности консервов, пресервов» и настоящего стандарта, и вырабатываться по рецептурам, технологическим инструкциям согласно СТ РК 1081, утвержденным в установленном порядке, с соблюдением санитарных норм и правил для предприятий пищевой промышленности.

4.2 Характеристики

4.2.1 По органолептическим и физико-химическим показателям консервы должны соответствовать требованиям, указанным в Таблице 1.

Алгысез

1    Казакстан Республнкасынын Ауыл шаруашылыгы министрлш жэне «Иртыш-Стандарт» ЖШС гылыми-тамрибелш сараптау жэне сертифнкаттау орталыгы Э31РЛЕП ЕНГ13Д1

2    Казакстан Республикасы Индустрия жзне жана технологнялар мнннстрлтшн Техннкалык реттеу жзне метрология комитет! терагасынын 2011 жылгы 04 карашадагы № 595-од буирыгымен БЕК1Т1Л1П КОЛДАНЫСКА ЕНГ131ЛД1

2017 жыл 5 жыл

3    Осы стандартга Казакстан Республнкасынын «Техннкалык реттеу туралы» 2004 жылгы 9 карашадагы Занынын нормалары icxe асырылды.

4    ЫР111Ш1 ТЕКСЕРУ MEP3IMI ТЕКСЕРУ КЕЗЕНД1ЛП I

5    АЛГАШ РЕТ ЕНГ131ЛД1

Осы стандартна енгЫлген озгер\стер турачы акпа/шт «('тандарттау жвтндегi норматнапик нужаттар» ситеместде, си озгер/стер литии - «МелиекеттЫ стандарттар» ай саиынгы анна/кнптын ситемелертде жарнячанады. Осы стандартты нстта щничт (жонган) немесе ауыстырган жагскп'нкг muicmi аппарат «МемлекеттЫ стандарттар» афараттын ситеместде жарияланады.

Осы стандарт Казакстан Республикасы Индустрия жзне жана техгологнялар мннистрлшжщ Техннкалык реттеу жэне метрология комитетппн руксатынсыз ресми басылым ретшде толыктай немесе imiHapa басылып шыгарыла, кебейттле жэне таратыла алмайды.

Таблица 1

Наименование показателя

Характеристика и норма

Высший сорт | Первый сорт

Внешний вид и консистенция мяса

Мясо кусочками в основном, массой не менее 30 г. сочное, непереваренное; без костей, хрящей, сухожилий. гр\бой соединительной тканн. крупных кровеносных сосудов, лимфатических и нервных узлов

При осторожном извлечении из банки кусочки не распадаются

При осторожном извлечении из банки допускается частичное распаданис кусочков

Внешний вид мясного сока

В нагретом состоянии цвет от желтого до светло -коричневого, с наличием взвешенных белковых веществ в виде хлопьев. Допускается незначительная м>тноватость мясного сока

Запах и вкус

Свойственные тушеной конине с пряностями, без постороннего привкуса и запаха

Массовая доля мяса. %. не менее

60

Массовая доля жира. %, не менее

17.0

Массовая доля поваренной соли. %. не менее

1.0 1.5

Массовая доля белка. %. не менее

15

Массовая доля солей свинца

Нс допускается

Массовая доля посторонних примесей

Не допускается

4.2.2 По показателям безопасности консервы должны соответствовать требованиям [ I ]. [2] н указанным в Таблице 2.

Таблица 2

Показатели

Допустимые уровни, мг/кг. не более

Примечание

Токсичные элементы:

свинец

0,5

1.0

для консервов в сборной жестяной таре

мышьяк

0.1

кадмий

0.05

0,1

для консервов в сборной жестяной таре

ртлть

0,03

олово

200.0

для консервов в сборной жестяной таре

Ннтрозамнны:

Сумма НДМА и НДЭА

0,002

для консервов с добавлением нитрата натрия

Пестициды**

ГХЦГ (а (1. у - изомеры)

0.1

ДДТ и его метаболиты

0.1

КАЗАКСТАН РЕСПУБЛИКАСЫИЫЦ МЕМЛЕКЕТТ1К СТАНДАРТЫ

ЕТ КОНСЕРВ1ЛЕР1 1> у к I ы р ы лга н жы.1кы eri

Техннкалык шарттар

Енпплгсн куш 2012-07-01

1    Колданылу саласы

Осы стандарт буктырылган жылкы етжен дайындалган, тыгыз бектлш буып-туйнлген, зарарсызданган болшек саудада сатуга жэне когамдык тамактануда етюзуге арналган ет консервперше таралады.

Халыктын e\iipi мен денсаулыгына арналган каутазд1кт1 камтамасыз ететш ежмнш сапасына койылатын мшдетп талаптар 4-бел1мде бержген, буып-тую жэне танбалау талаптары - 4-бел! мде, кабылдау TopTi6i мен бакылау эд1стер1 - 5, 6-бел !мдерде бершген.

2    Норма I нвтik* сиггемелер

Осы стандартты колдану ушш мынадай сштемелж норматив™ кужаттар кажет:

КО TP 005/2011 2011 ж. 16 тамызда Кеден Ода гы коммссмясынын шеитпмен бектлген «Буып-туюдщ каушаздт туралы» Кеден одагынын техннкалык регламент!.

Казакстан Республикасы Ужмепнщ 2008 ж. 21 наурыздагы № 277 каулысымен бектлген «Буып-туюге, танбалауга, затбелп жапсыруга жэне оларды дурыс Tycipyre койылатын талаптар» техннкалык регламент!.

Казакстан Республикасы Уюмепжн 2008 жылгы 4 мамырдагы № 410 каулысымен бектлген «Азык-тулж коспаларынын каутаздтне, олардын eHAipici мен айналымына койылатын талаптар» техннкалык регламент!.

Казакстан Республикасы Уюметшщ 2010 ж. 15 карашадагы №1201 каулысымен бектлген «Консерв!лерд!н, пресервтердщ каутаздтне койылатын талаптар» техннкалык регламент!.

КР СТ 1010-2008 Тамак еж мдерг Тутынушыга арналган акпарат. Жалпы талаптар.

КР СТ 1081-2002 Азык-тулж ен!мдер!не арналган техннкалык нускаулар жэне ренептураларды ендеу тэр^бг Heri3ri ережелер.

КР СТ 1099-2002 Ет. Экспорт уинн жетк!з!лет!н жылкы eri. Техннкалык талаптар.

КР СТ 1505-2006 Тамак ежмдерг Инверсиялык вольтамперометрия эдюмен антнбнотнктерд! (левомецитинш, тетрациклин тобын) аныктау.

КР СТ 1728-2007 Ет жэне ет ожмдерг Буып-тую, танбалау. тасымалдау жэне сакгау

КР СТ ГОСТ Р 51301-2005 Тамак ошмдер! жэне азык-тулж шиюзаты. Инверснялык-вольтамперометрия эд!стер!мен уытты элементтерд! (кадмий, коргасын, мыс, мырыш) аныктау.

КР СТ ГОСТ Р 51574-2003 Тагамдыкастузы. Техннкалык шарттар.

КР СТ ГОСТ Р 51962-2005 Тамак ошмдер! жэне азык-тулж шиюзаты. Инверсиялык-вольтамперометрия эдюмен кушэннщ жаппай шогырлануын аныктау.

ГОСТ 8.579-2002 Мемлекегпк елшем б!рл1гж камтамасыз ету жуйес!. 0нд!ру, олшеп орау, сату жэне нмпортгау кезшдеп кез келген орауыштарга елшеп буылган тауарлардын санына койылатын талаптар.

Ресмн басылым

ГОСТ 1723-86 Дайындалатын жэне жетюзЫетж жас пияз. Техникалык шарттар.

ГОСТ 3282-74 Жалпы арналган темен кем1ртект1 болат сым.

ГОСТ 3560- 73 Буып-туюге арналган болат таспа. Техникалык шарттар.

ГОСТ 5717.1-2003 Консервшерге арналган шыны банкалар. Жалпы техникалык шарттар

ГОСТ 5717.2-2003 Консервшерге арналган шыны банкалар. Непзп параметрлер мен елшемдер.

ГОСТ 5981-88 Консервшерге арналган металл банкалар. Техникалык шарттар.

ГОСТ 7587-71 Кепкен басты пияз. Техникалык шарттар.

ГОСТ 8756.0-70 Консервшенген азык ешмдерг Сынамалар алу жэне оларды сынауга дайындау.

ГОСТ 8756.1-79 Консервшенген азык ежмдерг Органолептикалык керсетмштерж, ыдыстагы салмагын, келем1н жэне курама белжтержж салмактык улесж аныктау SAicrepi.

ГОСТ 8756.18-70 Консервшенген азык ежмдерг Сырткы турж, ыдыстын тыгыз бектлrenin, металл ыдыстын iuiKi бетжж куши аныктау эд1сг

ГОСТ 10444.1-84 Консервшер. Микробнологиялык талдауда колданылатын реактнвтер ертндюн, бояулар, индикаторлар жэне коректенд1рНш орталарды даярлау.

ГОСТ 10444.2-94 Тамак ешмдерг Staphylococcus aureus айкындау жэне санын аныктау эдотерг

ГОСТ 10444.7-86 Тамак ежмдерг Ботулинд! токсиндерд1 жэне Clostridium botulinum аныктау aaicrcpi.

ГОСТ 10444.9-88 Тамак ежмдерг Clostridium perfringens айкындау aaici.

ГОСТ 10444.15-94 Тамак етмдерг Мезофнлын аэробты жэне факультативть анаэробты микроорганизмдерд1н санын аныктау эшстерК

ГОСТ 13358-84 Конссрвшерге арналган тактай жэинктер. Техникалык шарттар.

ГОСТ 13516-86 Консервшер, прссервшср мен тамакгык суйыктыктар ушж бурмеленген картонная жасалган жэинктер Техникалык шарттар.

ГОСТ 13534-89 Ет жэне ет-еамд1к консервшерг Буып-тую, танбалау. тасымалдау.

ГОСТ 14192-96 Жуктерд1 танбалау.

ГОСТ 17594-81 Кургак лавр жапырагы Техникалык шарттар.

ГОСТ 18251-87 Кагаз неНзд1 жел1мхй таспа. Техникалык шарттар.

ГОСТ 20477-86 Жабыскак кабатты полиэтилен таспа Техникалык шарттар

ГОСТ 21650-76 Ыдыс-дана жуктерждеп келж пакеттердеп бек1ту куралдары.

Жалпы талаптар.

ГОСТ 23285-78 Азык-тулж ешм! мен шыны ыдыска арналган келж калталары. Техникалык шарттар

ГОСТ 24597-81 Дана-ыдыстарга арналган жук калталары. Непзп параметрлер мен елшемдер.

ГОСТ 25011-81 Ет жэне ет ежмдерг Акуызды аныктау эд1стерт

ГОСТ 25951-83 Кызуы туракгы полиэтилен кабыршак Техникалык шарттар.

ГОСТ 26183-84 Жемгс жэне кекежстердж ендеу ежмдер1, ет жэне ет-еакиик KOHcepeuiepi. Майды аныктау dAicrepi.

ГОСТ 26186-84 Жемгс жэне кекежстердж ендеу ешмдерй ет жэне ет-еамдж консервшерг Хлорндтерд1 аныктау dAicrepi.

ГОСТ 26669-85 Азык-тулж жэне дэмдж ежмдер. Микробнологиялык талдаулар ушж сынамаларды дайындау.

ГОСТ 26927-86 Шимзат жэне тамак ежмдерг Сынапты аныктау dAicrepi.

ГОСТ 26929-94 Шимзат жэне тамак ешмдер1. Сынамаларды дайындау. Курамындагы уытты белшектерд1 аныктау ушж мннералдау.

ГОСТ 26930-86 Шиюзат жэне тамак ожмдерг Кушэнд1 аныктау эдю.

ГОСТ 26932-86 Шимзат жэне тамак ешмдерк Коргасынды аныктау auici.

ГОСТ 26933-86 Шимзат жэне тамак ежмдерк Кадмийд! аныктау эд1с1.

ГОСТ 26934-86 Шнмзат жэне тамак ежмдерк Мырышты аныктау эдкй.

ГОСТ 26935-86 Консервшенген тамак ежмдерг Калан ыны аныктау эдю.

ГОСТ 27095-86 Ет. Жарты уша жэне терттен 6ip бел1п туршдеп жылкы ет1 мен кулын eri. Техннкалык шарттар.

ГОСТ 29050-91 Татымдыктар. Кара жэне ак бурыш. Техннкалык шарттар.

ГОСТ 29300-92 Ет жэне ет ешмдерг Нитратты аныктау эдю.

ГОСТ 30425-97 Консервшер. Онеркэапттк зарарсыздыкты аныктау эдю.

ЕСКЕРТПЕ Осы стандарта гспиплану кснндс агымдагы жылдагы жай к\ iii бойынша «Стандарттау жешндсп норматив!iK кужагтар ci.Trc.MCci» жьи самый басылып шыгары.татын акпарлттык алтсмс жэне агымдагы жылда жарняланган niicri ай сайын басылып шыгарылатын акпарапык алтсмслср бойынша ci.nCMcaiK сгандартгардын жэне жлктечтигтерлн колданысын тскссргсн дурью Егер ci.TTCMC.iiK кужат ауыстырылса (олгсрплсс). онда осы стандартты пайдалану ксиндс ауыстырылган (отгертиген) стандартты басшылыкка алу корок Егер ci.TTCMC.iiK кужат ауыстырылмай жойылса. онда оган бермген срсжс осы ci.TTCMCHi конамантын бо.икто колданыл;иы.

3    Термнндер мен иныктамалар

Осы стандартта «Консервшердщ, пресервшердщ каутаздтне конылатын талаптар», «Буып-туюге, танбалауга жэне олардын дурыс туаржуше конылатын талаптар» техннкалык регламенттерше жэне КР СТ 1010 сэйкес термнндер мен аныктамалар колданылады.

4    Техннкалык талаптар

Конссрвжср «Конссрвжердщ, прессрвжсрдш каутаздшше конылатын талаптар» техннкалык регламентжщ жэне осы стандарттын талаптарына сэйкес келуге, КР СТ 1081 белпленген тэртжпен бектлген рецептуралар мен технологиялык нускаулыкгар бойынша. тамак енеркэЫб1 кэсторындарына арналган санитарлык нормалар мен ережелерд1 сактай отырып шыгарылуга тжс.

4.2 Снпаттамалар

4.2.1 Органолептикалык керсетк1штер1 бойынша, консервжер 1-кестеде бержген талаптарга сэйкес болуы кажет.

I кесте

Керсстк1ш атауы

Сипаттамасы жонс нормасы

Жогаргы сурып | Eipiumi сурып

Еттщ сырткы Typi жонс коюлыгы

НсгЫндс ет кссектержщ сатмагы 30 г кем смсс, шырынды. ©тс кеп nicipi-тмеген; сунексп. шсмфшсксгз. ciHipcu. ерескеа oipiicripy улпасы жок. ipi кан тамыремз. лимфа жонс жуйкс туHim жок

Банкисн абай.тап шыгарганда ксссктср ыдырамайды

Банкисн абанаап шыгарганда кссскгсрдщ жарты лай ыдырауына руксат сплсдт

Ет шырыныныц сырткы Typi

Кыздырылган куйде сары тустеп акшыл-коныр тускс дсГйн, акуыз заттарыныц улпеп боауы мумкш. Ет шырыныныц болмашы тунбааыгыиа руксат сплсдй

Hici мен дам1

Дэмдехнипси хош 1нстенд1р1лген буктырыаган жыакы етше тан. богде дом жоне шссгз

Еттщ салмактык yacci, %. кем смсс

60

Майдын салмактык yacci, %, кем смсс

17,0

Ас тузынын салмактык yacci. %. кем смсс

1.0 1.5

Ак> ыздын сатмактык yacci. %. кем емес

15

Коргасын тузынын сатмактык yacci

Руксат cTiaMciui

Бегде коспатардын салмактык yacci

Руксат еллмейд!

4.2.2 Каушаздж KepceTKiurrepi бойынша конссрвиер 2-ксстсдс кврсеплген талаптарга [1], [2] сойкес болуы кажет.

2 кесте

Керсспаш

Руксат спл ген денгейаср, мг/кг. артык смсс

Есксртпс

Уьпты эаементтер:

коргасын

0,5

1.0

курама каныатыр ыдыстагы KOHcepeiaep у ним

кушан

0.1

кадмий

0.05

0.1

курама каныатыр ыдыстагы KOHcepeiaep ушш

сыиап

0,03

катай ы

200.0

курама каныатыр ыдыстагы консервиер уинн

Нитро заминдер:

НДМА жане НДЭА жнынтыгы

0.002

натрий нитраты косыаган KOHcepeiaep у шш

Пестицидтср**

ГХЦГ (а П. у - изомерлер)

0.1

ДДТ жане онын метабол irrrcpi

0,1

4.2.3    Микробмологиялык корсетмштер бойынша онеркэсжлк зарасыздандыру каушаздт, диокснннщ* калдык саны бойынша консервшер Казакстан Республнкасы жэне Кеден одагынын [1], [2] тургындарына санитарлык-эпидемиологиялык эл-аукат саласында койылган нормативлк кукыктык акллержж талаптарына сой кос келуз керек

4.3    Онд|р1Спк пронес 1 epi c койылятын Kayinci шк гллаптяры

4.3.1    Ошмнщ oH.iipic npoueci кезждеп каушаздт «Консервшердж, пресервшердж каутаздтне койылатын талаптар» техннкалык регламент! жэне [5] бойынша жэне:

-    ошмнщ ounipici кезжде технологиялык процесстерд1 тандау жэне барлык кезендерде (бол1мшелерде) олардын жузеге асырылуынын тэрлбк

-    шыгарылган ошмнщ ластануын болдырмау уш*н» технологиялык процесстердщ онтайлы ретплтн тандау;

-    технологиялык жабдыкгардын жумысын бакылау;

-    OHiM, ыдыс. буып-тую материалдарын ощйру ушж, тамак (азык-тулж) шишаттарынын сактау шарттарын бузбау;

-    ежм шыгарылатын кезде колданылатын технологиялык жабдыктар мен курал-саймандарды ошмнщ ластануын болдырмайтын куйде сактау;

-    emupicriK уй-жайлардын саннтарлык ондеудон, залалсыздандырудын, улау жэне знянды кем1рпштерд1 жою кезендшпн жэне эдкггерш тандау, ешмнщ шыгару кезжде колданылатын технологиялык жабдыктарды жэне курал-саймандарды саннтарлык ондеу жэне залалсыздандыру Саннтарлык ондеу, залалсыздандыру, улау жэне знянды кем1рпштерд1 жою ошмшн ластану Kayinin болдырмайтын кезендшкпен жургЫлу! керек. Саннтарлык ондеу, залалсыздандыру, улау, знянды кешрпштерд! жою кезендшгж ошмд1 дайындаушы бектледк

-    кужаттамалар мен жазбалардын журпзшу! жэне сакталуы;

-    ешмд1 шыгарулагы (oHaipicriK бакылау) каушшд1кл камтамасыз ету жуйесипн жумыс icreyi;

-    ошмд1 кадагалау жолымен камтамасыз еллуге Tiiic.

4.3.2    0шмд1 шыгару кезжде колданыстагы норматнвтж-кукыктык аюплердщ каутсидж талаптарына сай азык-тулж (тагамдык) шшбзат колданылуы кажет.

4.3.3    Топыракты турмыстык жэне онеркэсжлк к&пдыктармен ластаудан коргау Казакстан Республнкасы Зандарынын [7], [8], талаптарына, сонымен oipre аумакта жумыс гстейтш санитарлык-эпидемиологиялык ережелерге [9] сэйкес жузеге асырылады.

4.4 Шик11яттяр мен материя, мл pi я койылятын тяляптяр

4.4.1    KoHcepei ешйруде колданылатын шимзаттар, материалдар, азык-тулж коспалары колдануга Казакстан Республнкасынын Мемсанэпндкадагалау органы руксат еткен жэне онын Kayinci3fliri мен сапасын растайтын кужаттары болуы керек.

4.4.2    Консервшерд! шыгару ушж мынадай шиюзаттар мен материалдар колданылуы кажет:

-    жылкы ел KP СТ 1099, ГОСТ 27095 салкындатылган немесе тоназытылган куйде (толык жчб^кеннен кешн). ветеринария саласындагы органдар консерв! ешйруге руксат еткен;

♦мсмлскстпк нсмссс ;гтк;*р> шы уммстлк органдар экологи ялык ахуалдын нашарлауын реемн аныклаган жагдайда. тетенше жагдайлар табиги жэне тс\ногснд| сипят ал ганда. днокснишн коршаган орта га тусулнс экслстж жагданда кадагалакиы

-    тагамдык ас тузы КР СТ ГОСТ Р 51574, кайнатпа туз немесе тас туз, тунба туз, № 0, 1 жэне 2 унтак, oipmiui сурыптан темен емес;

-    шиюзат-май колданыстагы норматнвтж кужаттар боиынша,

-    жас пияз ГОСТ 1723 боиынша немесе кепкен пияз ГОСТ 7587 боиынша;

-    кара бурыш ГОСТ 29050 боиынша;

-    лавр жапырагы (кургак) ГОСТ 17594 боиынша;

-    «Азык-тулж коспаларынын каушаздтне, олардын ennipici мен айналымына койылатын талаптар» техникалык регламентше сэйкес баска азык-тулж коспалары.

Bip реттен артык тоназытылган, булшык ет улпасы мен майынын Tyci езгерген жылкы eriH пайдалануга руксат етшмеши.

4.4.3 Каушаздж жэне сапа нормаларын куэландыратын кужаттар болтан жагдайда. баска шишатты жэне материалдарды колдануга руксат епледГ

4.5 Танбалау

4.5.1    Консервшерд1 танбалау «Буып-туюге, танбалауга, затбелп жапсыруга жзне оларды дурыс Tycipyre койылатын талаптар», «Консервшердщ, пресервшердщ каушаздтне койылатын талаптар» техникалык регламенттердщ, КР СТ 1010 жэне ГОСТ 13534 талаптарына сэйкес келу1 кажет.

4.5.2    Банкалар литографиялык жолмен немесе кагаз затбелп жапсыру аркылы мынадай белНлсрд1 керсетш мемлскеттж жэне орыс -пл1нде танбалануы керек:

-    дайындаушы-кэс1порыннын атауы жэне (немесе) тауарлык белпс1н1Н атауы;

-    дайындаушы- кэс1порыннын мекен-жайы;

-    oniMniH атауы;

-    сурны (бар болса);

-    таза салмагы, г;

-    курамы;

-    дайындалган кун1;

-    ешмнщ жарамдылык Mep3iMi;

-    сактау шарттары;

-    колдануга эз1рлеу 3flici;

-    100 г ен1мде тагамдык жэне энергетнкалык кундылыгы туралы акпараттык деректер (май, акуыз, кем1рсутеп, коректЫк, микро - макроэлементтер);

-    сызыктык коды (бар болса);

-    «Казакстанда жасалган» немесе «Казакстан Республикасында жасалган» деген

жазу;

-    осы стандарттын белплену1;

-    сэйкест1кт1 растау туралы акпарат.

4.5.3    Катю™ танбалау ГОСТ 14192 бойынша. Жэш1кке «Жогары», «Кун сэулесжен сактаныз», «Ылгалдан сакганыз» деген айла-шаргылыктанбалар Tycipliiyi керек

Алюминий банкадагы о»пмге «Лактыруга болмайды» деген косымша жазу, ал шыны банкадагы ешмге - «Сынгыш. Абайланыз» деген айла-шаргылык белriлер жазылады.

4.5.4    Олшсп буып койылган ен1мд1 сипаттайтын танбалау кел!кпк ыдыстын буГпр жагынын 6ipiHe жуылмайтын, nici жок бояумен мертабаннын, трафаретпн кемепмен немесе затбелп жапсырып мемлекетпк жэне орыс Т1л1нде жазылады:

-    дайындаушы - кэсшорыннын атауы жэне (немесе) тауарлык белпс1;

-    дайындаушы - кэсшорыннын мекен-жайы;

-    ешмшн атауы,

-    6ip банканын таза салмагы;

-    банканын саны;

-    банканын noMipi;

-    жасалган куншен бастап консервшерд1 сактау мерз1мк

-    сактау шарттары;

-    топтама HOMipi (бар болса);

-    салушынын немесе бригада HOMipi;

-    осы стандарттын белпленуг

4.5.5    Банканын какпагына немесе тубше бедерл1 танбалау эдклмен немесе жуылмайтын бояумен мынадай шарггы белплер жазылады:

-    конссрвшер;п он;йру куш (куш, айы, жылы). тубшде консервшердщ жарамдылык Mep3iMi (куш. аиы. жылы).

4.5.6    Банканын какпактарында немесе тубшде: ауысым (бригада) HOMipi, сурыпталы.м HOMipi жэнс [3] сэйкес дайындаушы- кэсшорыннын HOMipi.

Литогрфирленбеген KOHcepei банкасынын какпакгарына немесе Ty6iHe мынадай шартты белплер жазылады:

-    дайындалган KyHi;

-    дайындалган айы,

-    дайындалган жылы;

-    ауысым HOMipi;

-    тур жпындык HOMipi;

-    Казакстан Республикасынын eKi opinTi коды [4] бойынша - КZ;

-    дайындаушы-кэсшорыннын HOMipi.

Bip немесе eKi белплермен сурыпталым HOMipiH белплеу кезшде олардын жэне ауысым HOMipi арасында ем немесе oip танбага бос жер калдырады.

Bip ауысым жумыс кезшде ауысым HOMipi туаршмейдг

Танбалау белплер! какпакта eKi немесе уш катар (банка днаметрше байланысты) (алюминий жукалтырдан жасалган банкалар учли тек тубшде гана, сонымсн oipiHuii катарда тек дайындалган KyHi туаршедО немесе iiumapa какпакта. шарттык белплерд1 бузбай iminapa туб1нде, oipiHuii бомбажды сакинамен (немесе каттылык сакннасымен) шектелген аланда орналастырылады.

Шыны банкаларга ешмд1 консервшеу кезшде акпаратты затганбага жэне (немесе) шыныга жзне (немесе) какпакка туаруге болады.

4.5.7    Картон кораптар мен пачкаларды танбалуда мынадай деректер болуы керек;

-    дайындаушы -кэсшорыннын атауы;

-    консервшердш атауы.

4.6 Буып-тую

4.6.1    Буып-тую «Буып-туюдш каушаздт туралы» 005/2011 Кеден одагынын технпкалык регламентшш талаптарына сэйкес болуы кажет. Буып-тую ушш колдаиылатын барлык орауыштар. орау матерналдары мен ыдыстар Казакстан Республикасынын Мемсанэпндкадагалау органы колдануга руксат еткен болуга Tiiic. Консервшерд1 зарарсыздандыруга койылатын талаптар «Консервшердш, пресервшердш каушаздтне койылатын талаптар» техникалык регламентше сэйкес.

4.6.2    Консервшерд1 буып-тую ymiH тутынушылар (металл, шыны банка) жэне келш ыдысын (кораптар. термоотыргызу улд1р, ыдыс-жабдык. жалпак тугырыкты пакеттер) кол да налы.

4.6.3    0HiMi бар тутыну ыдысы бутж, таза, niiuiHi озгермеген, еш.мшн аккан i3inci3 болуы кажет.

4.6.4    Канылтыр банкадагы консервшердш салмагы, мысалы: №4- 240 г немесе 250 г; Хя 8 - 325 г, № 9 - 340 г, Консервшердш таза салмагын ГОСТ 8756.1 бойынша