Товары в корзине: 0 шт Оформить заказ
Стр. 1 

32 страницы

Купить СТ РК 1103-2015 — бумажный документ с голограммой и синими печатями. подробнее

Цена на этот документ пока неизвестна. Нажмите кнопку "Купить" и сделайте заказ, и мы пришлем вам цену.

Распространяем нормативную документацию с 1999 года. Пробиваем чеки, платим налоги, принимаем к оплате все законные формы платежей без дополнительных процентов. Наши клиенты защищены Законом. ООО "ЦНТИ Нормоконтроль"

Наши цены ниже, чем в других местах, потому что мы работаем напрямую с поставщиками документов.

Способы доставки

  • Срочная курьерская доставка (1-3 дня)
  • Курьерская доставка (7 дней)
  • Самовывоз из московского офиса
  • Почта РФ

Распространяется на национальный казахский молочный продукт - сузбе, предназначенный для непосредственного использования в пищу.

 Скачать PDF

Оглавление

1 Область применения

2 Нормативные ссылки

3 Термины и определения

4 Классификация

5 Общие технические требования

     5.1 Основные показатели и характеристики

     5.2 Характеристики

     5.3 Требования к сырью

     5.4 Маркировка

     5.5 Упаковка

6 Правила приемки

7 Методы контроля

8 Транспортирование и хранение

9 Гарантии изготовителя

Библиография

Нормативные ссылки:
Стр. 1
стр. 1
Стр. 2
стр. 2
Стр. 3
стр. 3
Стр. 4
стр. 4
Стр. 5
стр. 5
Стр. 6
стр. 6
Стр. 7
стр. 7
Стр. 8
стр. 8
Стр. 9
стр. 9
Стр. 10
стр. 10
Стр. 11
стр. 11
Стр. 12
стр. 12
Стр. 13
стр. 13
Стр. 14
стр. 14
Стр. 15
стр. 15
Стр. 16
стр. 16
Стр. 17
стр. 17
Стр. 18
стр. 18
Стр. 19
стр. 19
Стр. 20
стр. 20
Стр. 21
стр. 21
Стр. 22
стр. 22
Стр. 23
стр. 23
Стр. 24
стр. 24
Стр. 25
стр. 25
Стр. 26
стр. 26
Стр. 27
стр. 27
Стр. 28
стр. 28
Стр. 29
стр. 29
Стр. 30
стр. 30

Ь^азац улттык сут етмдер1 СУЗБЕ

Жалпы техникалык шарттар

Национальные казахские молочные продукты СУЗБЕ Общие технические условия

ЦР СТ 1103-2015

Ресми басылым

Ь^азацстан Республикасы Инвестициялар жэне даму министрлтнщ Техникалык; реттеу жэне метрология комитет! (Мемстандарт)

Казак улттьщ сут етмдер1 СУЗБЕ

Жалпы техникалык шарттар

КР СТ 1103-2015

Ресми басылым

Казахстан Республикасы Инвестициялар жэне даму министрлйтнщ Техникалык реггеу жэне метрология комитет! (Мемстандарт)

ЦРСТ1103-2015

5.3 Шиюзатца койылатып талаптар

5.3.1    Сузбеш ендфу уннн пайдаланылатын шиюзат [1], [2] жэне [3] талаптарына сэйкес келу1 тшс.

5.3.2    Сузбеш дайындау ушш мынандай шиюзат колданылады:

-    КР СТ 1760, ГОСТ 31449 бойынша сиыр суп;

-    ГОСТ 13277 бойынша пастерленген сиыр суп;

-    ГОСТ 31658 бойынша майсыздандырган сиыр суп;

-    К^Р СТ 166*ендфуге арналган туйе суп;

-белгшенген тэртште беютштен колданыстагы нормативтк-техникальщ кужаттама бойынша дайындалатын ennci суп;

-белгшенген тэртште беютштен колданыстагы нормативтк-техникальщ кужаттама бойынша дайындалатын кой суп;

-белгшенген тэртште бекггшген колданыстагы нормативтк-техникальщ кужаттама бойынша кынщылдыгы 20°Т-дан жогары емес, тузды емес тэтп сары майды енд1ру барысында алынган ipidx;

-    КР СТ 142 бойынша кшегей;

-КР СТ 1062 бойынша май;

-    ГОСТ 4495 бойынша каймагы алынбаган кургак сут;

-ГОСТ 4771 бойынша кант косылган майлы емес койылтылган сут;

-    ГОСТ 2903 бойынша кант косылган каймагы алынбаган койылтылган

сут;

-ГОСТ 10970 бойынша майсыздандырган кургак сут;

-    [4], ГОСТ 2874 бойынша ауызсу.

-белгшенген тэртште беютштен колданыстагы нормативтк-техникальщ кужаттама бойынша сут кынщылды таза дакылдардан жасалган бактерияльщ ашыкты;

-белгшенген тэртште беютштен колданыстагы нормативтк-техникальщ кужаттама бойынша ткелей косылатын лиофильд1 бактерияльщ ашьгщы;

-    ГОСТ 450 бойынша техникальщ хлорлы кальций;

-    белгшенген тэртште беютштен колданыстагы нормативтк-техникальщ кужаттама бойынша мэйекп унтак немесе тагамдык пепсин немесе БМК^ГЗИ ферментп препараты;

-    5.3.3 Сузбеш жасау кезшде тагамдык курауыш белжтердщ мынандай тур лер ш пайдаланады:

-    ГОСТ 33222 бойынша ак кант;

-ГОСТ 13830 бойынша 1-сурыптан томен емес ас тузы;

-ГОСТ 16599 бойынша ванилин;

-    ГОСТ 6882 бойынша кеппршген жуз1м (мешз);

-ГОСТ 657 бойынша кант косылган жем1с-жидекп шырындар;

-белгшенген тэртште бекггшген колданыстагы нормативтк-техникальщ кужаттама бойынша кеквшстер жэне кекешс концентраттары;

-ГОСТ 16366 бойынша мэйеп бар жем1с-жидекпшырындар;

8

КРСТ1103-2015

-ГОСТ 18192 бойынша крйылтылган жемю-жидекпшырындар;

-ГОСТ 19792 бойыншатабиги бал;

-белгшенген тэртште бекшлген цолданыстагы нормативтк-техникалык; кужаттама бойынша тагамдьщ ксилит;

-ГОСТ 22371 бойыншаунтацталган немесе уса^талган жемю-жидектер;

-ГОСТ 28501бойынша суйепбар кеппршген жемютер;

-ГОСТ 28502 бойынша кештрштен дэнеьсп жемютер.

5.3.4    Сапа жэне кдушсвдж Kepcencnirrepi жагынан

5.3.1 - 5.3.3 тармащналарында корсетшген талаптарга жауап беретш отандьщ жэне басца ендф1стщ уьссас шикватын, тамац ешмдерш жэне тагамдьщ цоспаларын пайдалануга жол бершедг

5.4    Тацбалануы

5.4.1    Тутынушыльщ орауышгы тацбалауды [2], [5] талаптарына сэйкес жузеге асырады.

5.4.2    Топтьщ, кеп айналымдьщ жэне тасымалдау орауышыныц, тасымалдау пакетшщ тацбалануы [2], [5] сэйкес, ГОСТ 14192 жэне К^Р СТ 1406 сэйкес, «Кун сэулесшен сацтау керек» жэне «Температураны шектеу цажет» манипуляцияльщ белгшерш немесе ескертпе жазбаларын салумен жузеге асырылады.

5.4.3    Мелдф полимерлк материалмен бандероль ету барысында, тацбалауды топтьщ орауыштыц жэне тасымалдау ыдысы мен тасымалдау пакетшщ бушр жак беттерше салмауга жол бершедг

Бул жагдайда тацбалау цызметш тутынушыльщ ыдысындагы немесе топтьщ орауыштагы немесе тасымалдау ыдысындагы орындар саны мен брутто салмагы тур алы акдаратпен тольщтырылган, коршш туратын жазбалары атцарады. Кершбейтш жазбаларды, оныц пшнде манипуляция льщ белгшерд! цосымша парацтарга салады немесе кез келген цолжеттмд1 тэсшмен усынады.

5.5    Буып тую

5.5.1    Сузбеш буып тую ушш пайдаланылатын орауыш материалдары, тутынушыльщ жэне тасымалдау ыдысы [6] талаптарына жэне олар сонымен сэйкестжте дайындалган кужатгарга сэйкес келу1 жэне сакдау, тасымалдау жэне етюзу барысында он1мнщ цаушсвдгп мен сапасын цамтамасыз ету1 ти1с.

5.5.2    Тутынушыльщ орауышты тасымалдау жэне сацтау кезшде сузбенщ дурыс сацталуын цамтамасыз ететш тэсшмен тыгындайды.

Сузбен1 мыналарга буып туйедг

-    ГОСТ 1341 бойынша пергаментке;

-    ГОСТ 1760 бойынша подпергамент;

9

ЦРСТ1103-2015

-белгшенген тэртште беютшген цолданыстагы нормативтк-техникальщ кужаттама бойынша эйнектен, полистиролдан жасалган стацанга;

-    ГОСТ 745 бойынша каширленген алюминий фольгага;

-    ГОСТ 25250 бойынша полимерлк материалдардан жасалган цорапшаларга.

Сузбеш эртурл1 сыйымдыльщтагы тутынушыльщ ыдыстар мен тутынушыльщ орауыш турлерше буып туюге жол бершедг

5.5.3    Сузбеш тутынушыльщ ыдысца салып, соцынан топтьщ жэне/немесе тасымалдау орауышына буып туйедг

5.5.4    Топтьщ буып тую ГОСТ 25776 бойынша журпзшедт

5.5.5    Тасымалдау пакеггерш ГОСТ 23285 жэне ГОСТ 26663 бойынша дайындайды.

5.5.6    Тасымалдау пакетше салуды тасымалдау пакетшщ эр бушршен тутынушыльщ ыдыстъщ жэне/немесе топтьщ орауынггьщ, жэне/немесе тасымалдау орауышыныц бгрден кем емес бфлкшщ тацбалануы коршетшдей етш жузеге асырады.

Тасымалдау пакетше салуды тутынушыльщ ыдыстьщ жэне/немесе топтык орауынггьщ, жэне/немесе тасымалдау орауышыныц теменп цатарларыныц пншндерш езгертпестен сацталуын цамтамасыз ететш тэсшдермен жузеге асырады.

5.5.7    Bip орауыш б1рлкшдеп ешмнщ таза салмагыныц нацты молшерден жол бершетш тергс ауыткулары (10 кг кеп емес) ГОСТ 8.579 сэйкес келедг

6    Кабылдау ережелер1

6.1    0н1мнщ топтамаларын жэне фктеме колемш ГОСТ 26809 бойынша аньщтайды.

6.2    IpiMinkri белгшенген тэртште бекггшген ендф1стк бацылау багдарламасымен сэйкес 5-бел1мде царастырылган сапа жэне цаушсвдж KepcerKinirepi бойынша бацылайды.

Ондфютж бацылаудыц тэрт1б1 мен мерз1мдшп мемлекеттк санитарльщ-эпидемиологияльщ цадагалаудыц уэкшетт! органыныц келю1м1мен ещцргстк бацылау багдарламасында дайындаушымен белгшенедг

7    Бацылау эдктер1

7.1    Сынамаларды ipkTey жэне оларды талдауга дайындау ГОСТ 26809ГОСТ 3622.К;Р СТ 707 ГОСТ 3622, ГОСТ 26809 бойынша жургвшедг

7.2    Сузбенщ сырткд1 турш, курамын, дэм1 мен шсш, тусш аньщтауды органолептикальщ эдгспен жургвед1жэне КР СТ 1732 жэне 5.2.1 тармагыньщ талаптарына сэйкес сипаттайды.

7.3    Майдыц массальщ улесш ГОСТ 5867 бойынша аньщтайды.

КРСТ1103-2015

7.4    К^ынщылдыгын ГОСТ 3624 бойынша аныкдайды.

7.5    Акуыздын, массальщ улесш ГОСТ 23327 бойынша аньщтайды.

7.5    Ылгалдьщ массальщ улесш ГОСТ 3626 бойынша аньщтайды.

7.6    Сузбенщ кэсшорыннан шыгару кезшдеп температурасын жэне таза салмагын ГОСТ 3622 бойынша аньщтайды.

7.7    Туздыц молшерш ГОСТ 3627 бойынша аньщтайды.

7.8    Фосфатазаны немесе пероксидазаны ГОСТ 3623 бойынша аньщтайды.

7.9    Сахарозаныц массальщ улесш ГОСТ 3628 бойынша аньщтайды.

7.10    Уытты элементтердщ молшерш аньщтау:

-    ГОСТ 26927 бойынша сынапты;

-    ГОСТ 26930, ГОСТ 31628 жэне ГОСТ 30538 бойынша мышьякты;

-    ГОСТ 26932, ГОСТ 30178 жэне ГОСТ 30538 бойынша коргасынды;

-    ГОСТ 26933, ГОСТ 30178 жэне ГОСТ 30538 бойынша кадмийдт

7.11    ГОСТ 23452 бойынша пестицидтердщ молшерш аньщтайды.

7.12    КР СТ 1505, ГОСТ 31502, ГОСТ 31694 бойынша антибиотиктердщ молшерш аньщтайды.

7.13    ГОСТ 30711 бойынша микотоксиндерд1 (Mi афлатоксиш) аньщтайды.

7.14    ГОСТ 32161, ГОСТ 32163 бойынша радионуклидтерд1 аньщтайды.

7.15    Микробиологияльщ керсеткшггерд1 аньщтау:

-    ГОСТ 32901, ГОСТ 10444.15 бойынша мезофиль аэробты жэне факультативт1 - анаэробтьщ микроагзаларды аньщтайды;

-    ГОСТ 30518, ГОСТ 9225, ГОСТ 32901 бойынша пнек таящналары тобы бактерияларын;

-    ГОСТ 10444.12 бойынша ашъгщыны, оцездерд1;

-    ГОСТ 30347 бойынша Staphylococcus aureus Typi бактерияларын;

-    ГОСТ 31659 бойынша Salmonella Typi бактерияларын;

-    ГОСТ 10444.11 бойынша мезофиль сут ьщшщылды микроагзаларды.

7.16    К^Р СТ 2152 бойынша ешмнщ жасандылыгын аньщтау.

7.17    [7] бойынша ешм курамындагы меламинд1 аньщтау.

7.17    Белгшенген тэртште бекпшген цаз1рп нормативтк кужаттамага сэйкес диоксин курамын аньщтау.

7.18    Микробиологияльщ талдауларды жургву кезшдеп к;аушсвдк талаптары [1], [2] жэне [3] сэйкес келедт

8 Тасымалдау жэне сацтау

Сузбеш мамандандырылган келкпен, сол келж туршде колданылатын тез булшетш жуктерд1 тасымалдау ережелерше сэйкес тасымалдайды.

11

КРСТ1103-2015

9 Дайындаушыныц кепшджтер1

9.1    Сузбенщ сакдау шарттары жэне жарамдыльщ мерзшш технологияльщ процесс аякдалган сэгтен бастап [1], [2] талаптарын ескере отырып, дайындаушы белгшейдг

9.2    Сузбеш тасымалдау [1] сэйкес дайындаушымен белгшенген тасымалдау шарттарына сэйкес жузеге асырылуы тшс.

12

ЦРСТ1103-2015

Библиография

[1]    КО ТР 021/2011 Тамак ешмдершщ каутс^здйл туралы (Кеден одагыньщ 2011 жылгы 09 желтсщсандагы № 880 техникалык регламент!).

[2]    КО ТР 033/2013 Суттщ жэне сут ешмдершщ каушсвдМ туралы (Кеден одагыньщ 2013 жылгы 09 казандагы № 67 техникалык регламент!).

[3]    КО ТР 029/2012 Тагамдык коспалардьщ, хош шстещфгшггердщ, технология лык; косалкы куралдардыц каутсвдж талаптары (Кеден одагыньщ 2012 жылгы 20 шшдедеп № 58 техникалык; регламент!)

[4]    Су кездерше, шаруашылык ауызсумен жабдьщтауга, мэдени-турмыстьщ су пайдалану орындарына жэне су объектшершщ каутс!зд!гше койылатын санитарльщ-эпидемиологияльщ талаптар (К^азакстан Республикасыньщ ¥лттык экономика министршщ 2015 жылгы 16 наурыздагы № 209 буйрыгы. К^азакстан Республикасыньщ Эдшет министр лжшде 2015 жылгы 22 сэуфде № 10774 болып тфкелген).

[5]    КО ТР 022/2011 Тамак; ошмдер!, тацбалануы тургысынан (Кеден одагыньщ 2011 жылгы 9 желтоксандагы № 881 техникалык регламент!).

[6]    КО ТР 005/2011 Кдптау каушсвдМ туралы (Кеден одагыньщ 2011 жылгы 16тамыздагы №769 техникалык регламент!).

[7]    Эдгстемелж керсеткшггер. Сут пен сут ешмдершде меламищй аньщтау.

13

КРСТ1103-2015

ЭОЖ 637.146/148+637.2/3    МСЖ    67.100.10

Тушн сездер: сузбе, сиыр суп, сути уйыткы, пастерленген сут, тэта сузбе.

Национальные казахские молочные продукты СУЗБЕ Общие технические условия

СТ РК 1103-2015

Издание официальное

Комитет технического регулирования и метрологии Министерства по инвестициям и развитию Республики Казахстан

(Г осстандарт)

Астана

CT РК 1103-2015

Предисловие

1    ПОДГОТОВЛЕН И ВНЕСЕН Товариществом с ограниченной ответственностью «КазВод-Консалтинг»

2    УТВЕРЖДЕН И ВВЕДЕН В ДЕЙСТВИЕ приказом Председателя Комитета технического регулирования и метрологии Министерства по инвестициям и развитию Республики Казахстан от 30 ноября 2015 года № 250-од

3    В настоящем стандарте реализованы нормы Закона Республики Казахстан «О техническом регулировании» № 603-II от 9 ноября 2004 года, Закона Республики Казахстан «О языках в Республике Казахстан» N 151-1 от 11 июля 1997 года.

4 СРОК ПЕРВОЙ ПРОВЕРКИ    2022    год

ПЕРИОДИЧНОСТЬ ПРОВЕРКИ    5    лет

5    ВВЕДЕН ВЗАМЕН CT РК 1103-2002 «Продукты молочные. Сузбе. Общие технические условия»

Информация об изменениях к настоящему стандарту публикуется в ежегодно издаваемом    информационном    указателе    «Нормативные

документы по стандартизации», а текст изменений и поправок - в ежемесячно    издаваемых    информационных    указателях    «Национальные

стандарты». В случае пересмотра (замены) или отмены настоящего стандарта    соответствующее уведомление будет опубликовано в

ежемесячно    издаваемом    информационном    указателе    «Национальные

стандарты»

Настоящий стандарт не может быть полностью или частично воспроизведен, тиражирован и распространен в качестве официального издания без разрешения Комитета технического регулирования и метрологии Министерства по инвестициям и развитию Республики Казахстан

II

CT РК 1103-2015 НАЦИОНАЛЬНЫЙ СТАНДАРТ РЕСПУБЛИКИ КАЗАХСТАН

Национальные казахские молочные продукты

СУЗБЕ

Общие технические условия

Дата введения 2017-01-01

1    Область применения

Настоящий стандарт распространяется на национальный казахский молочный продукт - сузбе, предназначенный для непосредственного использования в пищу.

2    Нормативные ссылки

Для применения настоящего стандарта необходимы следующие ссылочные нормативные документы:

CT РК 142-97 Сливки из коровьего молока. Требования при заготовках.

СТ РК 1661-2015 Молоко верблюжье для переработки. Технические условия.

СТ РК ISO 707-2011 Молоко и молочные продукты. Руководство по отбору проб.

СТ РК 1062-2002 Масло. Общие технические условия.

СТ РК 1081-2002 Порядок разработки технологических инструкций и рецептур на пищевые продукты. Основные положения.

СТ РК 1406-2005 Упаковка. Знаки маркировки.

СТ РК 1505-2006 Продукты пищевые. Определение антибиотиков методом инверсионной вольтамперометрии (левомецитин, тетрациклиновая группа).

СТ РК 1732-2007 Молоко и молочные продукты. Органолептический метод определения показателей качества.

СТ РК 1760-2008 Молоко коровье. Технические условия.

СТ РК 21171-2015 Национальные казахские молочные продукты. Виды. Общие технические условия.

СТ РК 2019-2010 Молоко и продукты переработки молока. Термины и определения.

СТ РК 2152-2014 Молоко и молочные продукты. Определение и выявление фальсификации.

КРСТ1103-2015

Алгысез

1    «КазВод-Консалтинг» жауапкершшйл шектеуш cepiicrecTiri Э31РЛЕП, ЕНГ13Д1

2    Казахстан Республикасы Инвестициялар жэне даму министр лйл Техникальщ реттеу жэне метрология комитет! Торагасыныц 2015 жылгы 30 царашадагы № 250-од буйрыгымен БЕК1Т1ЛШ, ^ОЛДАНЫСКД ЕНГ131ЛД1

3    Осы стандартта Казахстан Республикасыньщ 2004 жылгы 9 кдрашадагы № 603-П «Техникальщ реттеу тур алы» жэне 1997 жылгы 11 шшдедеп № 151-1 «Казахстан Республикасындагы тшдер тур алы» Зандарыныц ережелер1 жузеге асырылган

4 Б1Р1НШ1ТЕКСЕРУ MEP3IMI    2022    жыл

ТЕКСЕРУ КЕЗЕНД1Л1Г1    5    жыл

5    КР СТ 1103-2002 «CYT0нiмдepi. Сузбе. Жалпы техникальщ шарттары» стандартыньщ ОРНЫНА ЕНГ131ЛД1

Осы стандартца енгЫлетт взгерттер туралы ацпарат жыл сайын басып шыгарылатын «Стандарттау жвнтдег1 нормативтж цужаттар» ацпараттыц сттеместе, ал езгерютер мен тузетулердщ мэтт ай сайын басып шыгарылатын «¥лттыц стандарттар» ацпараттыц сттеместе жарияланады. Осы стандарт цайта царалган (ауыстырылган) немесе жойышан жагдайда, muicmi хабарлама ай сайын басып шыгарылатын «¥лттыц стандарттар» ацпараттыц сттеместе жарияланады

Осы стандарт Казахстан Республикасы Инвестициялар жэне даму министрлпт Техникальщ реттеу жэне метрология комитетшщ рудсатынсыз ресми басылым ретшде Казахстан Республикасы аумагында тольщтай немесе белшектелш басылып шыгарыла, кобейтше жэне таратыла алмайды

П

CT РК 1103-2015

ГОСТ 8.579-2002 Государственная система обеспечения единства измерений. Требования к количеству фасованных товаров в упаковках любого вида при их производстве, расфасовке, продаже и импорте.

ГОСТ 450-77 Кальций хлористый технический. Технические условия.

ГОСТ 657-79 Соки плодовые и ягодные с сахаром. Общие технические условия.

ГОСТ 745-2003 Фольга алюминиевая для упаковки. Технические условия.

ГОСТ 1341-97 Пергамент растительный. Технические условия.

ГОСТ 1760-2014 Подпергамент. Технические условия.

ГОСТ 2874-82 Вода питьевая. Гигиенические требования и контроль за качеством.

ГОСТ 2903-78 Молоко цельное сгущённое с сахаром. Технические условия.

ГОСТ 3622-68 Молоко и молочные продукты. Отбор проб и подготовка их к испытанию.

ГОСТ 3623-73 Молоко и молочные продукты. Методы определения пастеризации.

ГОСТ 3624-92 Молоко и молочные продукты. Титриметрические методы определения кислотности.

ГОСТ 3626-73 Молоко и молочные продукты. Методы определения влаги и сухого вещества.

ГОСТ 3627-81 Молочные продукты. Методы определения хлористого натрия.

ГОСТ 3628-78 Продукты молочные. Методы определения сахара.

ГОСТ 4495-87 Молоко цельное сухое. Технические условия.

ГОСТ 4771-60 Консервы молочные. Молоко нежирное сгущенное с сахаром. Технические условия.

ГОСТ 5867-90 Молоко и молочные продукты. Методы определения жира.

ГОСТ 6882-88 Виноград сушеный. Технические условия.

ГОСТ 10444.11-2013 Микробиология пищевых продуктов и кормов для животных. Методы выявления и подсчета количества мезофильных молочнокислых микроорганизмов.

ГОСТ 10444.12-2013 Микробиология пищевых продуктов и кормов для животных. Метод выявления и подсчета количества дрожжей и плесневых грибов.

ГОСТ 10444.15-94 Продукты пищевые. Методы определения количества мезофильных аэробных и факультативно-анаэробных микроорганизмов.

ГОСТ 10970-87 Молоко сухое обезжиренное. Технические условия.

ГОСТ 13277-79 Молоко коровье пастеризованное. Технические условия.

ГОСТ 13830-97 Соль поваренная пищевая. Общие технические условия.

ГОСТ 14192-96 Маркировка грузов.

2

КРСТ1103-2015 КАЗАХСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫЦ УЛТТЬЩ СТАНДАРТЫ

Казак улттьщ сут етмдер1 CY3BE

Жалпы техникалык шарттар

Ёнпзшген куш 2017-01-01

1    Колданылу саласы

Осы стандарт тагамга ткелей пайдалануга арналган, улттык казак; сут 0HiMi- сузбеге таралады.

2    Норматив™ сштемелер

Осы стандартты колдану ушш мынандай сштемелк нормативтк кужаттар кажет:

КР СТ 142-97 Сиыр сутшен жасалган кшегей. Дайындау кезшде койылатын талаптар.

КР СТ 1662- 2015 Оцдеуге арналган туйе cyri. Техникалык шарттары.

КР СТ ISO 707-2011 Сут жэне сут ешмдерт Сынамаларды ipkrey бойынша нускаульщ.

КР СТ 1062-2002 Май. Жалпы техникалык шарттары.

КР СТ 1081-2002 Технологиялык нускаульщтар мен тагамдык ешмдерге рецептураларды эз1рлеу тэрт1б1 Негвп ережелер.

КР СТ 1406-2005 Каптау. Тацбалау белтшерг

КР СТ 1505-2006 Тамак ошмдерг Инверсия лык вольтамперометрлк эдюпен антибиотиктерд1 (левомицетин, тетрациклин тобы) аныктау.

КР СТ 1732-2007 Сут жэне сут ошмдерт Сапа корсеткшггерш аныктаудыц органолептикалык эдкл.

КР СТ 1760-2008 Сиыр cyri Техникалык шарттары.

КР СТ 2019-2010 Сут жэне суттен кайта ецделген ен1мдер. Терминдер мен аныктамалар.

КР СТ 21172 ¥лттык казак сут ешмдерг Тур лер i. Жалпы техникалык шарттары.

КР СТ 2152 -2014 Сут жэне сут ешмдерг Жасандыльщты аныктау жэне белгшеу.

ГОСТ 8.579-2002 Олшеулердщ бфкежшгш камтамасыз етудщ мемлекеттк жуйеск Кез-келген турдег1 каптамалардагы белш елшенген тауарлардыц мелшерше оларды енд1ру, белш елшеу, сату жэне импорттау барысында койылатын талаптар.

ЦРСТ1103-2015

ГОСТ 450-77 Техникальщ хлорлы кальций. Техникальщ шарттары.

ГОСТ 657-79 К^ант косылган жемю-жидекп шырындар. Жалпы техникальщ шарттары.

ГОСТ 745-2003 Кдптауга арналган алюминий какдама. Техникальщ шарттары.

ГОСТ 1341-97 0С1мдж пергамент!. Техникальщ шарттары.

ГОСТ 1760-86 Подпергамент. Техникальщ шарттары.

ГОСТ 2874-82 Ауызсу. Гигиенальщ талаптар жэне сапаны бакылау.

ГОСТ 2903-78 Кднт косылган каймагы алынбаган койылтылган сут. Техникальщ шарттары.

ГОСТ 3622-68 Сут жэне сутешмдер!. Сынамаларды фжтеу жэне оларды сынакда дайындау.

ГОСТ 3623-73 Сут жэне сут ешмдерь Пастерлеуш аньщтау эдютерт

ГОСТ 3624-92 Сут жэне сут ешмдерь Кдшщылдыгын аньщтаудыц титрометрлж эдютерь

ГОСТ 3626-73 Сут жэне сут ешмдерт Ылгалды жэне курган зат теки аньщтау эдютерь

ГОСТ 3627-81 Сут жэне сут ешмдерт Хлорлы натрийд! аньщтау эдютерь

ГОСТ 3628-78 Сут ешмдерг К^антты аньщтау эдютерь

ГОСТ 4495-87 К^аймагы алынбаган кургак сут. Техникальщ шарттары.

ГОСТ 4771-60 Сути консервшер. Кант крсылган майсыз койылтылган сут. Техникалык; шарттары.

ГОСТ 5867-90 Сут жэне сут ешмдерт Майды аньщтау эдютерь

ГОСТ 6882-88 Кеппршген жуз1м. Техникалык шарттары.

ГОСТ 10444.11-2013 Тамак ешмдершщ жэне жануарларга арналган жем-шептердщ микробиологиясы. Мезофильд! сут кынщылды микроагзаларды табу жэне мелшерш есептеу эдютерь

ГОСТ 10444.12-2013 (ISO 7932:2004)    Тамак; ешмдершщ жэне

жануарларга арналган жем-шептердщ микробиологиясы. Ашьгщылар мен ецездж сацыраукулакдарды табу жэне мелшерш есептеу эдкл.

ГОСТ 10444.15-94 Тамак ешмдерт Мезофильд! аэробты жэне факультатив!! - анаэробтъщ микроагзалардыц мелшерш аныктау эдютерт

ГОСТ 10970-87 Майсыздандырган кургак сут. Техникальщ шарттары.

ГОСТ 13277-79 Пастерленген сиыр суть Техникальщ шарттары.

ГОСТ 13830-97 Ас тузы. Жалпы техникалык шарттары.

ГОСТ 14192-96 Жуктерд1 тацбалау.

ГОСТ 16366-78 Мэйеп бар жемю-жидекп шырындар. Техникалык шарттары.

ГОСТ 16599-71 Ванилин. Техникалык шарттары.

ГОСТ 18192-72 Крйылтылган жемю-жидекп шырындар. Техникалык шарттары.

ГОСТ 19792-2001 Табигибал. Техникальщ шарттары.

2

ЦРСТ1103-2015

ГОСТ 23285-78 Тамак ешмдер1 мен эйнек ыдыска арналган тасымалдау пакеттерь Техникальщ шарттары.

ГОСТ 23327-98 Сут жэне сут ешмдерь Акуыздыц массальщ улесш аньщтау жэне Кьелдаль бойынша жалпы азоттын, массальщ улесш елшеу эдгсь

ГОСТ 22371-77 Консервшер. ¥нтакталган немесе усакталган жемю-жидектер. Техникальщ шарттары.

ГОСТ 23452-79 Сут жэне сут ешмдерь Хлор органикальщ пестицидтердщ калдьщ мелшерш аньщтау эдютерь

ГОСТ 25250-88 Тамак; ешмдер1 мен дэршк заттарга арнап ыдыс ещцруге арналган поливинилхлоридт1 таспа. Техникальщ шарттары.

ГОСТ 25776-83 Жеке ешм жэне тутынушыльщ ыдыстагы OHiM. Термошеккпн таспага топтастырып орау.

ГОСТ 26663-85 Тасымалдау пакеттерь Пакеттеу куралдарын колданумен каптау. Жалпы техникальщ талаптары.

ГОСТ 26809-86 Сут жэне сут ешмдерь ^абылдау ережелер1, сынамаларды фжтеу жэне оларды талдауга дайындау эдютерь

ГОСТ 26927-86 Шикват жэне тамак ен1мдерь Сынапты аньщтау эдютерь

ГОСТ 26930-86 Шиюзат жэне тамак; ешмдерь Кушэланы аньщтау эдютерь

ГОСТ 26932-86 Шиюзат жэне тамак ешмдерь Коргасынды аныктау эдютерь

ГОСТ 26933-86 Шикват жэне тамак ешмдерь Кадмийд1 аныктау эдютерь

ГОСТ 30178-96 Шикват жэне тамак ешмдерь Уытты элементтерд1 атомды-абсорбцияльщ аныктау эдкл.

ГОСТ 30347-97 Сут жэне сут ешмдерь Staphylococcusaureus аныктау эдютерь

ГОСТ 30518-97 Тамак ешмдерь 1шек таякшалары тобы бактерияларын (колиформды бактерияларды) табу жэне мелшерш аныктау эдютерь

ГОСТ 30538-97 Тамак ешмдерь Атомдьщ-эмиссиялык эдюпен уытты элементтерд1 аныктау эдютемесь

ГОСТ 30711-2001 Тамак ешмдерь жэне Mi афлатоксиндерш табу жэне мелшерш аньщтау эдютерь

ГОСТ 31449-2013 Шию сиыр суть Техникальщ шарттары.

ГОСТ 31502-2012 Сут жэне сут ешмдерь Антибиотиктерд1 аныкдаудьщ микробиологияльщ эдютерь

ГОСТ 31628-2012 Тамак ешмдер1 жэне азьщтьщ шиюзат. Кушэланьщ массальщ шогырлануын аныкдаудьщ инверсиялык вольтамперометрлж эдюь ГОСТ 31658-2012 Майсыздандырган шию сут. Техникальщ шарттары. ГОСТ 31659-2012 Тамак ешмдерь Salmonella Typi бактерияларын табу эдютерь

3

ЦРСТ1103-2015

ГОСТ 31694-2012 Тамак ешмдерт Азьщтьщ шиюзат. Масс-спектрометр ni    детекторы бар ти1мдшп жогары суйьщтьщ

хроматографиясыныц кемег^мен тетрациклин тобыныц антибиотиктершщ калдьщ молшерш аньщтау эд1с1.

ГОСТ 32161-2013 Тамак он1мдерь Цезийдщ Cs-137 молшерш аньщтау эдгстерь

ГОСТ 32163-2013 Тамак ошмдерь Стронцийдщ Sr-90 молшерш аньщтау эдгстерь

ГОСТ 32901-2014 Сутжэне CYтeнiмдepi Микробиологияльщталдау эд1стер1.

ГОСТ 33222-2015 Ак; кант. Техникальщ шарттары.

Ескертпе - Осы стандартты пайдалану барысында, сштеме бершген стандарттар мен сыныптагышгардын эрекетш жыл сайын басып шыгарылатын «Стандарттау бойынша нормативтж кужаттар» аныкдамальщ керсеткпш жэне сэйкесшше ай сайын басып шыгарылатын, агымдагы жылы жарияланган акдараттьщ керсеткпн бойынша агымдагы жылга жагдайына кдтысты тексерген дурыс. Егер сштеме бершген кужат алмастырылган (езгертшген) болса, онда осы стандартты пайдалану барысында ауыстырылган (езгертшген) кужатты басшылыкца алу керек. Егер сштеме бершген кужат алмастырылмастан купи жойылган болса, онда оган сштеме бершген ереже сол сштемеш крзгамайтын тургыдан крлданылады.

3    Терминдер мен аныцтамалар

Осы стандартта [1] жэне К^Р СТ 2019 сэйкес терминдер, сондай-ак ти1ст1 аньщтамасы бар мынандай терминдер колданылады:

Сузбе:    Пастерленген сиыр    сутшен,    оны сут цынщылды

стрептококктардыц таза дакылдарымен ашыту жолымен, соцынан сарысуы белшу1мен, алынган уйындыга дэмдж жэне хош mcii курауыш белжтерд1 немесе ас тузын косумен ендфшетш улттьщ казак сут ешмь К^ургак зат тектершщ    мелшер1 жогары    шикватты    пайдаланган жэне

турактандыргыштарды ко скан жагдайда сарысуды уйындыдан ажыратып алмаза жол бершедь

4    Жнстеу

Кцлданылатын шиюзаща, майдыц массалык улесше, косылатын курауыш болжтерше байланысты сузбе мынандай турлерде шыгарылуы мумюн:

-    майлылыгы 5 % сузбе:

а)    тэтп:

-    кант косылган жэне ванилин косылган;

б)    курауыш белжтер косылган:

-    цукаттар косылган жэне кант косылган;

4

КРСТ1103-2015

-    мейв косылган жэне кант косылган;

-    кекешсп курауыш белжтер косылган;

-    жемю-жидекп курауыш белжтер косылган;

в)    тузды;

г)    диабетикальщ сузбе:

-    ванилин косылган жэне ксилит косылган;

-    кекешсп курауыш белжтер косылган;

-    жемю-жидекп курауыш белжтер косылган;

-    майлы емес сузбе:

а)    тэтп:

-    кант косылган жэне ванилин косылган;

б)    курауыш белжтер косылган:

-    цукаттар косылган жэне кант косылган;

-    мейв косылган жэне кант косылган;

-    кекенюп курауыш белжтер косылган;

-    жемю-жидекп курауыш белжтер косылган;

в)    тузды;

г)    диабетикальщ сузбе: ванилин косылган жэне ксилит косылган; кекешсп курауыш белжтер косылган; жемю-жидекп курауыш белжтер косылган.

Сузбенщ баска турде жэне баска майлыльщта жасап шыгарылуы мумкш.

5 Жалпы техникалык талаптары

5.1    Hemri керсеткшггер1 мен сипаттамалары

Сузбеш осы стандарт талаптарына сэйкес К^Р СТ 1081 орай технологиялык нускаулыктар бойынша сут енеркэс1б1 кэсшорындарына арналган [1] [2] бойынша гигиенальщ талаптар сакталып дайындайды.

5.2    Сипаттамалары

5.2.1 Органолептикалык Kepcenciiirrepi бойынша сузбе 1-кестеде керсетшген талаптарга сэйкес келу1 niic.

5

1-кесте

Керсеткшггщ

атауы

Сипаттамасы

Сырткы Typi мен курамы

BipTeKTi, сут акуызыныц сезшетш 6eHHieKrepiMeH немесе

оларсыз, жагылмалы немесе угшмелг

Тагамдьщ дэмдж белжтерд1 коскан жагдайда - олардыц

болуымен

Дэм1 мен nici

Таза, сут кышкылды немесе косылган курауыш белжтердщ эсершен болтан дэм мен шс (коскан жагдайда)

Tyci

Ак немесе аксары рецкпен, бфтекп немесе косылган курауыш белжтердщ эсершен болтан туе

Ескертпе - Кдраша мен мамыр айлары аралыгында муздатылган шиюзатты цоскдн жагдайда сэл гана бшшетш жемшеп дэмше жол бершед1

5.2.2 Физикальщ-химияльщ керсеткшггер1 бойынша сузбе 2-кестеде керсетшген талаптарга сэйкес келу! тшс.

2-кесте

Керсеткпнке арналган норма

0н1мнщ Typi

Массалык улеш

Май, %

Су, %

Ас тузы,%

К^ынщылды-

кем емес

артык

артык емес

гы, °Т, артык

емес

емес

1. Майлылыгы 5 % болатын майлы сузбе:

-    ванилин косылган тэтп;

-    курауыш белжтермен: цукаттармен, мейвдермен,

5,0

78

-

210

жемю-жидект! курауыш белжтермен;

220

- кекенкш курауыш белжтермен

220

2. Тузды сузбе:

- майлылыгы 5 % болатын

майлы сузбе;

5,0

78

2,0

210

- майлы емес

-

80

3,0

230

3. Майлы емес сузбе:

- ванилин косылган тэт; курауыш белжтермен: цукаттармен, мейвдермен,

-

80

-

220

жемкш курауыш белжтермен;

2 кестенщ аяцталуы

0н1мнщ Typi

Керсеткпнке арналган норма

Массальщ улес1

Май, % кем емес

Су, % артык емес

Ас тузы,% артык; емес

К^ынщылдыг ы, °Т, артык; емес

- кекенкш курауыш белжтермен

4. Диетальщ сузбе:

-    майлы емес

-    майлы

5,0

80

78

-

220

210

Кэсшорыннан шыгару кезшдеп температурасы, °С, жогары емес

4±2

Ескертпе 1 Фосфатаза жоц.


2    Сахарозаныц массальщ yneci кантпен жэне (немесе) жемю-жидекп курауыш болпсгермен жасалган сузбенщ накды 6ip атауына арналган технологияльщ нускаульщгарда, рецептураларда жэне нормативтк кужаттамаларда белгаенедь

Сахарозаныц массальщ улесшщ мэш кантпен жасалатын сузбеге катысты, ал тоцкершген кантка кдйта есептегендеп жалпы данттыц массальщ yneci курауыш болпсгер цосылып жасалган, курамына сол курауыш болпсгермен катар кант юретш сузбеге катысты.

3    Тутынушыльщ ыдыстыц жеке бфлпсгерде май мен судыц массальщ улесшщ ±0,5%-га ауыткуына жол бершедь

4    Тэта сузбеш ендрген сэттен бастап 24 сагат еткен соц, ен^мдеп сахарозаныц массальщ улесшщ кему жагына 1,5%-дан аспайтын ауыткуына руксат етшедь

5    Сузбенщ тагамдьщ жэне энергетикальщ кундылыгы колданылатын

шиюзаща байланысты, ен1мнщ нацты б ip атауына арналган нормативтк жэне технологиялык кужаттамада белгшенедь_


5.2.3    Туйе сутшен жасалган сузбенщ физикальщ-химияльщ керсеткшггер1 КР СТ 2117* сэйкес келу1 тшс.

5.2.4    К^ынщыл сут ешмшдеп элеуегп цауш тудыратын зат тектердщ (уытты элементтердщ, микротоксиндердщ, диоксиндердщ, меламиннщ, антибиотиктердщ, пестицидтердщ, радионуклидтердщ) мелшерлершщ жол бершетш децгейлер! [1] талаптарынан аспауы тшс.

5.2.5    Сузбедеп микроагзалардыц (пнек таящналары тобыныц бактериялары, ашыткьшар, ецездер, патогендк микроагзалар, оныц ншнде Сальмонелла, S.aureus стафилоюсогы, L.monocytogenes листериялары) мелшерлершщ жол бершетш децгейлер1 [2] талаптарынан аспауы тшс.

жарияланатын стандарттар

7

1

стандарт на публикации

2

жарияланатын стандарттар