Товары в корзине: 0 шт Оформить заказ
Стр. 1 

30 страниц

Купить СТ РК 1324-2015 — бумажный документ с голограммой и синими печатями. подробнее

Цена на этот документ пока неизвестна. Нажмите кнопку "Купить" и сделайте заказ, и мы пришлем вам цену.

Распространяем нормативную документацию с 1999 года. Пробиваем чеки, платим налоги, принимаем к оплате все законные формы платежей без дополнительных процентов. Наши клиенты защищены Законом. ООО "ЦНТИ Нормоконтроль"

Наши цены ниже, чем в других местах, потому что мы работаем напрямую с поставщиками документов.

Способы доставки

  • Срочная курьерская доставка (1-3 дня)
  • Курьерская доставка (7 дней)
  • Самовывоз из московского офиса
  • Почта РФ

Распространяется на молоко питьевое и молоко питьевое, обогащенное витаминами А, С и Д2 (далее - продукт) упакованное в потребительскую тару после термообработки или термообработанное в потребительской таре, изготавливаемое из коровьего молока и/или молочных продуктов и предназначенное для непосредственного использования в пищу.

 Скачать PDF

Оглавление

1 Область применения

2 Нормативные ссылки

3 Термины и определения

4 Классификация

5 Общие технические требования

6 Правила приемки

7 Методы контроля

8 Транспортирование

9 Гарантии изготовителя

Библиография

Нормативные ссылки:
Стр. 1
стр. 1
Стр. 2
стр. 2
Стр. 3
стр. 3
Стр. 4
стр. 4
Стр. 5
стр. 5
Стр. 6
стр. 6
Стр. 7
стр. 7
Стр. 8
стр. 8
Стр. 9
стр. 9
Стр. 10
стр. 10
Стр. 11
стр. 11
Стр. 12
стр. 12
Стр. 13
стр. 13
Стр. 14
стр. 14
Стр. 15
стр. 15
Стр. 16
стр. 16
Стр. 17
стр. 17
Стр. 18
стр. 18
Стр. 19
стр. 19
Стр. 20
стр. 20
Стр. 21
стр. 21
Стр. 22
стр. 22
Стр. 23
стр. 23
Стр. 24
стр. 24
Стр. 25
стр. 25
Стр. 26
стр. 26
Стр. 27
стр. 27
Стр. 28
стр. 28
Стр. 29
стр. 29
Стр. 30
стр. 30

ДЭРУМЕН ЦОСЫЛГАН 1ШУГЕ АРНАЛГАН CYT Жалпы техникальщ шарттар МОЛОКО ПИТЬЕВОЕ ВИТАМИНИЗИРОВАННОЕ Общие технические условия

ЦР СТ 1324-2015

Ресми басылым

Ь^азацстан Республикасы Инвестициялар жэне даму женшдеп министрлтнщ Техникалык реттеу жэне метрология комитет! (Мемстандарт)

ДЭРУМЕН ЦОСЫЛГАН 1ШУГЕ АРНАЛГАН CYT Жалпы техникалык шарттар

ЦР СТ 1324-2015

Ресми басылым

Казакстан Республикасы Инвестициялар жэне даму женшдеп министрлЫнщ Техникалык реттеу жэне метрология комитет! (Мемстандарт)

ЦР СТ 1324-2015

5.4 Буып тую

5.4.1    Буып тую материалдары, тутынушы жэне тасымалдаушы орамдар олар ецщршген цужаттар мен талаптарга [4] сай болуы ти1с, жэне сацтау, тасымалдау жэне уйлест1ру кезшде цаушшздш пен сапаны цамтамасыз ету1 тшс.

5.4.2    ГОСТ 25776 сэйкес топтыц орамды цалыптастырады.

5.4.3    ГОСТ 23285 жэне ГОСТ 26663 бойынша тасымалды орамдарды цалыптастырады.

Тасымалды орамныц цалауын, тутынушылыц ыдыстыц жэне\немесе топтъщ орамньщ, жэне\немесе тасымалдаушы ыдыстыц, жэне\немесе кеп орамды ыдыстыц тасымалды орамныц эр жанынан кем дегенде 6ip б1рлптнщ тацбалануы коршетшдей орналастыру керек.

Тасымалды орамныц цалауын тутынушылыц ыдыстыц жэне\немесе топтьщ орамныц, жэне\немесе тасымалдаушы ыдыстыц, жэне\немесе кеп орамды ыдыстыц олардыц ацауларысыз, теменп реттершщ сацталуын цамтамасыз етет1н тэсшдермен жузеге асырады.

5.4.4    ГОСТ 8.579 сэйкес номиналды келемнен цурамдагы таза салмацтыц мумюн етшетш ауытцуларына жол бершед1.

6    Кабылдау ережелер1

6.1    Он1мд1 1рктеуд1ц келем1 мен партиясын аныцтауды ГОСТ 1734ГОСТ 26809 бойынша жузеге асырады.

6.2    вшм белгшенген тэрт1пте беютшген енд1р1ст1к бацылау багдарламасына сэйкес 5 бел1мде царастырылган к;ау1пс1зд1к жэне сапа керсетк1штер1 бойынша бацыланады.

7    Бацылау эд1стер1

7.1    Сынамаларды ipiKTey жэне талдауга дайындау -СТ ТК 707, К;РСТ 1734, К^СТ 3622, ГОСТ 26809 бойынша журпзшедь

7.2    Сыртцы Typi, консистенциясы сы, тус1н аныцтауды органолептикальщ К^Р СТ 1732 бойынша жэне 5.1.2 талаптарына сэйкес сипаттайды.

7.3    ГОСТ 28283 бойынша Tyci мен шсш аныцтау.

7.4    ГОСТ 3622 бойынша таза салмагы немесе келемш аныцтау, ГОСТ 26754 бойынша ешмнщ кэсшорыннан шыгару кезшде ешмнщ температурасын аныцтау.

7.5    Массалыц май улесш аныцтау ГОСТ 5867 бойынша журпзшедь

7.6    Ацуыздыц массалыц улесш аныцтау ГОСТ 23327 бойынша журпзшедь

7.7    Тазалыцты аныцтау ГОСТ 8218 бойынша журпзшедь

ЦР СТ 1324-2015

7.8    Тыгыздьщты аньщтау - ГОСТ 3625 бойынша журпзшедг

7.9    ГОСТ 3624 бойынша кыттткылдыгътн аньщтау.

7.10    ГОСТ 3623 бойынша фостофазасын аньщтау.

7.9 Ошмнщ жасандылыгын аньщтау КР СТ 2152 бойынша журпзшедь

7.11    ГОСТ 26929 бойынша улы элементтерд1 аньщтауга сынамаларды дайындау.

7.12    Улы элементтердщ курамын аньщтау:

-    ГОСТ 26927 бойынша сынап;

-    ГОСТ 26930 жэне ГОСТ 30538 бойынша кушэн;

ГОСТ 26932, ГОСТ 30178 жэне ГОСТ 30538 бойынша цоргасын;

-ГОСТ 26933, ГОСТ 30178 жэне ГОСТ 30538 бойынша кадмий;

7.13    Метоксиндерд1 аньщтау (афлатоксин Mi) ГОСТ 30711 бойынша журпзшедг

7.14    ГОСТ 31502, ГОСТ 23454 бойынша антибиотиктердщ курамын аньщтау.

7.15    Радионуклидтер курамын аньщтау - ГОСТ 32161, ГОСТ 32163 бойынша журпзшедг

7.16    ГОСТ 23452 бойынша пестицидтердщ курамын аньщтау.

7.17    ГОСТ 32901 бойынша микробиологияльщ талдаулар эд1стер1.

7.18    МАФАМаМ курамын аньщтау ГОСТ 10444.15 бойынша МАФАМаМ;

7.19    Асцазан 1шек таящналары топтарыньщ санын табу жэне аньщтау эд1стер1 (колиформды бактериялары) ГОСТ 30518 бойынша журпзшедь

7.20    ГОСТ 31659 бойынша Salmonella теки бактериялар, патогенд1 микроагзаларды аньщтау.

7.21    ГОСТ 30347 Staphylococcus aureus бойынша бактерияларын аньщтау.

7.22    ГОСТ 30726 бойынша Escherichia coli бактерия санын аньщтау OflicTepi.

7.23    ГОСТ 32031 бойынша Listeria monocytogenes бактерияларын аньщтау.

7.24    Дэрумендердщ массальщ улестерАн аньщтау - ГОСТ 7047 бойынша журпзшедь

7.25    [1], [2] сэйкес микробиологияльщ талдауларды журпзу Ke3iHfleri Kayinci3fliK талаптары.

8 Тасымалдау

OHiMfli бершген KeniK TypiHfle цолданылатын тез бYлiнeтiн жукт! тасымалдау ережелерше сэйкес мамандандырылган келАк куралдарымен тасымалдайды.

9

ЦР СТ 1324-2015

9 Дайындаушыныц кешлдМ

9.1    Дайындаушы тасымалдау шарттарын садтаган жагдайда осы стандарттьщ талаптарына ешмнщ сэйкес келетшше кепшдж бередь

9.2    бшмнщ сацтау шарттары мен жарамдыльщ мерз1м1 технологияльщ процест1ц аяцталу сэтшен бастап дайындаушы [1], [2] талаптарын ескере отырып орнатады.

10

Библиография

[1]    КО ТР 033/2013 Сут жэне сут вшмдершщ кдупклздит туралы (Кеденд1к одак; комиссиясыныц 2013 жылгы 9 цазандагы №67 шеш1м1мен бектлген)

[2]    КО ТР 021/2011. Тамак ешмдершщ каушс1здт туралы. (Кедендш одак; комиссиясыныц 09.12.11 ж. № 880 шеппм1мен бектлген).

[3]    КО ТР 022/2011 Тацбалауына цатысты тагамдьщ он1м (Кеденд1к одак; Комиссиясыныц 2011 жылгы 9 желтоцсандагы № 881 Шеш1м1мен беютицц).

[4]    КО ТР 005/2011 Кдптаманыц цаушс1здт туралы (Кеденд1к одак; Комиссиясыныц 2011 жылгы 16 тамыздагы № 769 Шеш1м1мен бектлген).

11

ЦР СТ 1324-2015

МСЖ 67.100.10

сут, юлегей, ультра

ЭОЖ 637.11:006.354

Тушн сездер: iniyre арналган дэрумен цосылган пастерленген сут, ультра зарарсыздандырылган сут

НАЦИОНАЛЬНЫЙ СТАНДАРТ РЕСПУБЛИКИ КАЗАХСТАН

МОЛОКО ПИТЬЕВОЕ ВИТАМИНИЗИРОВАННОЕ

Общие технические условия

СТ РК 1324-2015

Издание официальное

Комитет технического регулирования и метрологии Министерства по инвестициям и развитию Республики Казахстан

(Госстандарт)

Астана

Предисловие

1    ПОДГОТОВЛЕН И ВНЕСЕН Товариществом с ограниченной ответственностью «КазВод-Консалтинг»

2    УТВЕРЖДЕН И ВВЕДЕН В ДЕЙСТВИЕ приказом Председателя Комитета технического регулирования и метрологии Министерства по инвестициям и развитию Республики Казахстан от 30 ноября 2015 года № 250-од.

3    В настоящем стандарте реализованы нормы Закона Республики Казахстан «О техническом регулировании» № 603-II от 9 ноября 2004 года, Закона Республики Казахстан «О языках в Республике Казахстан» N 151-1 от 11 июля 1997 года.

4 СРОК ПЕРВОЙ ПРОВЕРКИ    2022    год

ПЕРИОДИЧНОСТЬ ПРОВЕРКИ    5 лет

5    ВВЕДЕН ВЗАМЕН CT РК 1324-2010 «Молоко питьевое витаминизированное. Общие технические условия»

Информация об изменениях к настоящему стандарту публикуется в ежегодно издаваемом    информационном    указателе    «Нормативные

документы по стандартизации», а текст изменений и поправок - в ежемесячно    издаваемых    информационных    указателях    «Национальные

стандарты». В случае пересмотра (замены) или отмены настоящего стандарта    соответствующее уведомление будет опубликовано в

ежемесячно    издаваемом информационном    указателе    «Национальные

стандарты»

Настоящий стандарт не может быть полностью или частично воспроизведен, тиражирован и распространен в качестве официального издания без разрешения Комитета технического регулирования и метрологии Министерства по инвестициям и развитию Республики Казахстан.

II

CT РК 1324-2015 НАЦИОНАЛЬНЫЙ СТАНДАРТ РЕСПУБЛИКИ КАЗАХСТАН

МОЛОКО ПИТЬЕВОЕ ВИТАМИНИЗИРОВАННОЕ

Общие технические условия

Дата введения 2017-01-01

1    Область применения

Настоящий стандарт распространяется на молоко питьевое и молоко питьевое, обогащенное витаминами А, С и Д2 (далее - продукт) упакованное в потребительскую тару после термообработки или термообработанное в потребительской таре, изготавливаемое из коровьего молока и/или молочных продуктов и предназначенное для непосредственного использования в пищу.

2    Нормативные ссылки

Для применения настоящего стандарта необходимы следующие ссылочные нормативные документы:

CT РК ISO 707-2011 Молоко и молочные продукты. Руководство по отбору проб.

СТ РК 1062-2002 Масло. Технические условия.

СТ РК 1406-2005 Упаковка. Знаки маркировки.

СТ РК 1732-2007 Молоко и молочные продукты. Органолептический метод определения показателей качества.

СТ РК 1734-2007 Молоко и молочные продукты. Правила приемки и методы испытаний.

СТ РК 1760-2008 Молоко коровье. Технические условия.

СТ РК 2152-2014 Молоко и молочные продукты. Определение и выявление фальсификации.

ГОСТ 8.579-2002 Государственная система обеспечения единства измерений. Требования к количеству фасованных товаров в упаковках, любого вида при их производстве, расфасовке, продаже и импорте.

ГОСТ 2493-75 Реактивы. Калий фосфорнокислый двузамещенный 3-водный. Технические условия.

ГОСТ 3622-68 Молоко и молочные продукты. Отбор проб и подготовка их к испытанию.

ГОСТ 3623 - 73 Молоко и молочные продукты. Методы определения пастеризации.

ГОСТ 3624-92 Молоко и молочные продукты. Титриметрические методы определения кислотности.

ГОСТ 3625-84 Молоко и молочные продукты. Методы определения плотности.

CT РК 1324-2015

ГОСТ 4172-76 Реактивы. Натрий фосфорнокислый двузамещенный 12-водный. Технические условия.

ГОСТ 5538-78 Реактивы. Калий лимоннокислый 1-водный. Технические условия.

ГОСТ 5867-90 Молоко и молочные продукты. Методы определения жира.

ГОСТ 7047-55 Витамины А, С, Д, Bi; В2 и РР. Отбор проб, методы определения витаминов и испытания качества витаминных препаратов.

ГОСТ 8218-89 Молоко. Метод определения чистоты.

ГОСТ 10444.15-94 Продукты пищевые. Методы определения количества мезофильных аэробных и факультативно-анаэробных микроорганизмов.

ГОСТ 14192-96 Маркировка грузов.

ГОСТ 22280-76 Реактивы. Натрий лимоннокислый 5,5-водный. Технические условия.

ГОСТ 23285-78 Пакеты транспортные для пищевых продуктов и стеклянной тары. Технические условия.

ГОСТ 23327-98 Молоко и молочные продукты. Метод измерения массовой доли общего азота по Кьельдалю и определение массовой доли белка.

ГОСТ 23452-79 Молоко и молочные продукты. Методы определения остаточных количеств хлорорганических пестицидов.

ГОСТ 23454-79 Молоко. Методы определения ингибирующих веществ.

ГОСТ 25776-83 Продукция штучная и в потребительской таре. Упаковка групповая в термоусадочную пленку.

ГОСТ 26663-85 Пакеты транспортные. Формирование с применением средств пакетирования. Общие технические требования.

ГОСТ 26754-85 Молоко. Методы измерения температуры.

ГОСТ 26809-86 Молоко и молочные продукты. Правила приемки, методы отбора и подготовки проб к анализу.

ГОСТ 26927-86 Сырье и продукты пищевые. Методы определения ртути.

ГОСТ 26929-94 Сырье и продукты пищевые. Подготовка проб. Минерализация для определения содержания токсичных элементов.

ГОСТ 26930-86 Сырье и продукты пищевые. Метод определения мышьяка.

ГОСТ 26932-86 Сырье и продукты пищевые. Методы определения свинца.

ГОСТ 26933-86 Сырье и продукты пищевые. Методы определения кадмия.

ГОСТ 28283-2015 Молоко коровье. Метод органолептической оценки вкуса и запаха.

ГОСТ 30178-96 Сырье и продукты пищевые. Атомно-абсорбционный метод определения токсичных элементов.

2

CT РК 1324-2015

ГОСТ 30347-97 Молоко и молочные продукты. Методы определения Staphylococcus aureus.

ГОСТ 30518-97 Продукты пищевые. Методы выявления и определения количества бактерий группы кишечных палочек (колиформных бактерий).

ГОСТ 30519-97 Продукты пищевые. Метод выявления бактерий рода Salmonella.

ГОСТ 30538-97 Продукты пищевые. Методика определения токсичных элементов атомно-эмиссионным методом.

ГОСТ    30711-2001    Продукты    пищевые.    Методы    выявления    и

определения содержания афлатоксинов В1 и Ml.

ГОСТ    30726-2001    Продукты    пищевые.    Методы    выявления    и

определения количества бактерий вида Escherichia coli.

ГОСТ 31449-2013 Молоко коровье сырое. Технические условия.

ГОСТ 31502-2012 Молоко и молочные продукты. Микробиологические методы определения наличия антибиотиков.

ГОСТ 31658-2012 Молоко обезжиренное-сырье. Технические условия.

ГОСТ 31659-2012 Продукты пищевые. Метод выявления бактерий рода Salmonella.

ГОСТ 32031-2012 Продукты пищевые. Методы выявления бактерий Listeria Monocytogenes.

ГОСТ 32161-2013 Продукты пищевые. Метод определения содержания цезия Cs-137.

ГОСТ 32163-2013 Продукты пищевые. Метод определения содержания стронция Sr-90.

ГОСТ 32901-2014 Молоко и молочная продукция. Методы микробиологического анализа.

Примечание - При пользовании настоящим стандартом целесообразно проверить действие ссылочных стандартов и классификаторов по ежегодно издаваемому информационному указателю «Нормативные документы по стандартизации» по состоянию на текущий год, и соответствующим ежемесячно издаваемым информационным указателям, опубликованным в текущем году. Если ссылочный документ заменен (изменен), то при пользовании настоящим стандартом следует руководствоваться заменяющим (измененным) документом. Если ссылочный документ отменен без замены, то положение, в котором дана ссылка на него, применяется в части, не затрагивающей эту ссылку.

3 Термины и определения

В настоящем стандарте применяются термины по [1], CT РК 2019, а также следующие термины с соответствующими определениями:

3.1 Питьевое молоко:    Молоко    цельное,    обезжиренное,

нормализованное, обогащенное - молочный продукт с массовой долей жира менее 10%, подвергнутый термической обработке, как минимум

3

ЦР СТ 1324-2015

Алгысез

1    "КазВод-Консалтинг" жауапкершшпт шектеугп cepiKTecTiri Э31РЛЕП ЕНГ13Д1

2    Казахстан Республикасы Инвестициялар жэне даму министрлптнщ

Техникальщ реттеу жэне метрология комитет! Терагасыныц 2015 жылгы 30 кдрашадагы №    250-од    буйрыгымен БЕК1Т1Л1П К^ОЛДАНЫС^А

ЕНГ131ЛД1

3    Осы стандартта Казахстан Республикасыныц 2004 жылгы 9

карашадагы № 603-II «Техникальщ реттеу туралы» жэне 1997 жылгы 11 шщдедеп №    151-1    «К^азацстан Республикасындагы тшдер туралы»

Зацдарыньщ ережелер1 icKe асырылган

4 Б1Р1НШ1 ТЕКСЕРУ MEP3IMI    2022    жыл

ТЕКСЕРУ КЕЗЕВД1Л1Г1    5    жыл

5    КР СТ 1324-2010 «1шуге арналган дэрумендещцршген сут. Жалпы техникальщ шарттары.» ОРНЫНА ЕНГ131ЛД1

Осы стандартца енгтлетт eszepicmep туралы ацпарат жыл сайын басып шыгарылатын «Стандарттау жвшндег1 нормативтт цужаттар» ацпараттыц сттеместе, ал взгерттер мен тузетулердщ мэтт ай сайын басып шыгарылатын «¥лттыц стандарттар» ацпараттыц сттеместе жарияланады. Осы стандарт цайта царалган (ауьгстырылган) немесе жойылган жагдайда, muicmi хабарлама ай сайын басып шыгарылатын «¥лттьщ стандарттар» ацпараттыц сттеместе жарияланады

Осы стандарт Казахстан Республикасы Инвестициялар жэне даму министрлпт Техникальщ реттеу жэне метрология комитетшщ руксатынсыз ресми басылым ретшде Казахстан Республикасы аумагында тольщтай немесе белшектел1п басылып шыгарыла, кебейтше жэне таратыла алмайды

CT РК 1324-2015

пастеризации, без добавления сухих молочных продуктов и воды, расфасованный в потребительскую тару.

3.2 Молоко питьевое витаминизированное:    Продукт,

вырабатываемый из нормализованного по массовой доле жира молока, обогащенный витаминами А, С и Д2 и подвергнутый термической обработке как минимум пастеризации.

4 Классификация

4.1    Продукт в зависимости от молочного сырья изготовляют:

-    из цельного молока;

-    нормализованного молока;

-    обезжиренного молока;

-    из их смесей.

4.2    Продукт в зависимости от режима термической обработки подразделяют на:

-    пастеризованный;

-    топленый;

-    стерилизованный;

-    ультрапастеризованный.

-    ультравысокотемпературно-обработанный.

4.3    Продукт по 4.1 и 4.2 в зависимости от массовой доли жира подразделяют на:

-    нежирный;

-    маложирный;

-    классический;

-    жирный;

-    высокожирный.

5 Общие технические требования

5.1    Основные показатели и характеристики

5.1.1    Продукт изготовляют в соответствии с [1], [2], требованиями настоящего стандарта по технологическим инструкциям с соблюдением гигиенических требований для предприятий молочной промышленности.

5.1.2    По органолептическим показателям продукт должен соответствовать требованиям, указанным в таблице 1.

4

ЦР СТ 1324-2015

КАЗАХСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫЦ ¥ЛТТЬЩ СТАНДАРТЫ

Д0РУМЕН ЦОСЫЛЕАН1ШУГЕ АРНАЛГАН CYT Жалпы техникальщ шарттар

Енпзшген куш 2017-01-01

1    Колданылу саласы

Осы стандарт сиырдыц сутшен жэне/немесе сут ошмдершен дайындалатын жэне тшелей тагамга колданылатын тутынушы ыдысында термо ецделген немесе термо оцдеуден кешн тутынушы ыдысына капталган А, С жэне Д2 дэрумендермен байытылган шетш сутке жэне сутке колданылады (opi карай - онш).

2    Нормативтж сштемелер

Осы стандартты колдану унпн мынандай сштемелж кужаттар кажет болады:

К? СТ ISO 707-2011 "Сут жэне сут ошмдерь Сынамаларды ipiicrey жоншдеп нускаулык"

КР СТ 1062-2002 «Май. Техникальщ шарттары .

КР СТ 1406-2005 К^аптау. Тацбалау белгшерь

К? СТ 1732-2007 Сут жэне сут ешмдерь Сапа корсетюштерш аньщтаудьщ органолептикалык эдкл.

КР СТ 1734-2007 Сут жэне сут ошмдерь Сынау эд1стер1 мен кабылдау ережелерь

КР СТ 1760-2008 Сиыр cyri . Техникальщ шарттары .

КР СТ 2152-2014 Сут жэне сут ешмдерь Жасандыльщты аньщтау жэне белгшеу.

ГОСТ 8.579-2002 Олшеудщ б1рл1гш камтамасыз етудщ мемлекетпк жуйес1 К^аптамата салынган тауарлардыц санына койылатын талаптар

ГОСТ 2493 - 75 Реактивтер. 3- сулы фосфор кыттткылдьт ею алмастырылган калий. Техникальщ шарттары .

ГОСТ 3622-68 Сут жэне сут ен1мдер1. Сынамаларды ipiKTey жэне оларды сынауга дайындау.

ГОСТ 3623 - 73 Сут жэне сут ошмдерь Пастерлеуд1 аньщтау эд1стер1.

ГОСТ 3624-92 Сут жэне сут ошмдерт ^ышкылдьщты аньщтаудьщ титриметрияльщ эд1стер1.

ГОСТ 3625 - 84 Сут жэне сут вшмдерь Тыгыздьщты аныктаудын; эд1стер1.

ГОСТ 4172-76 Реактивтерь Кос алмастырылган 12-сулы фосфор кынщыл натрий1. Техникальщ шарттары .

ГОСТ 5538-78 Реактивтерь 1-сулы лимон кынщылды калиш. Техникалык шарттары.

ЦР СТ 1324-2015

ГОСТ 5867-90 Сут жэне сут ешмдерГ Майды аньщтау эд1стерт

ГОСТ 7047-55 А, С, Д, Bi В2 жэне РР дэрумендерг Дэрумещц препараттардьщ сапасын сынау мен дэрумендерд1 аньщтау эд1стер1, сынамаларды ipiKTey.

ГОСТ 8218-89 Сут . Тазалыгын аньщтау эд1с1.

ГОСТ 10444.15-94 Тагам дьщ ешмдер. Мезофил аэробты жэне факультативт1 - анаэробты микроагзалардыц санын аньщтаудьщ эд1стер1

ГОСТ 14192-96 Жукт1 тацбалау.

ГОСТ 22280-76 Реактивтер. 5,5-сулы лимон кынщылды су. Техникальщ шарттары.

ГОСТ 23285-78 Келштш пакеттер тагамдьщ ен1мдер мен шыны ыдыстарына арналган. Техникальщ шарттары .

ГОСТ 23327-98 Сут жэне сут ешмдерь Акуыздьщ массальщ улес1н аньщтау жэне Кьелдаль бойынша жалпы азоттыц массальщ улесш аньщтаудьщ эд1с1.

ГОСТ 23452-79 Сут жэне сут ешмдерГ Хлор органикальщ пестицидтердщ к;алдьщ санын аньщтаудьщ эд1стер1.

ГОСТ 23454-79 Сут . Баяулататын заттарды аньщтау эд1стер1.

ГОСТ 25776-83. Дана жэне тутынушы ыдысындагы ешм. Термо к;ондыру таспасындагы топтьщ цаптама

ГОСТ 26663-85 Келпстш пакеттер. Пакеттеу куралдарын крлданумен ьсалыптастыру. Жалпы техникальщ талаптар .

ГОСТ 26754-85 Сут . Температураны елшеудщ эд1стер1.

ГОСТ 26809-86 Сут жэне сут ешмдерГ Талдауга 1р1ктемелерд1 дайындау, ipiKTey эд1стер1 жэне цабылдау ережелерг

ГОСТ 26927-86 Шиюзат жэне тагамдьщ ешмдер. Сынапты аньщтау эд1стерь

ГОСТ 26929-94 Шиюзат жэне тагамдык; ешмдер. Сынамаларды дайындау. Улы элементтершщ курамын аньщтауга арналган минералдау

ГОСТ 26930-86 Шиюзат жэне тагамдьщ ешмдер. Кушэщц аньщтау эд1сь

ГОСТ 26932-86 Шиюзат жэне тагамдьщ ешмдер. Крргасынды аньщтау 9flicTepi.

ГОСТ 26933-86 Шиюзат жэне тагамдьщ ешмдер. Кадмийд1 аньщтау 9flicTepi.

ГОСТ 28283-2015 Сиыр cyTi. Hie пен дэмд1 органолептикальщ багалаудьщ 9flici

ГОСТ 30178-96 Шиюзат жэне тагамдьщ ешмдер. Улы элементтерд1 атомды-абсорбцияльщ 9flici.

ГОСТ 30347-97 Сут жэне сут ешмдерГ Staphylococcus aureus аньщтау эд1стерь

ГОСТ 30518-97 Тагамдьщ ешмдер. Ас^азан ннек таякщалары топтарыныц санын аньщтаудьщ санын аньщтаудьщ эдicтepi (колиформды

ЦР СТ 1324-2015

бактериялары).

ГОСТ 30519-97 Тагамдьщ ешмдер. Salmonella тект1 бактерияларды аньщтау эд1с1

ГОСТ 30538-97 Тагамдык; ен1мдер. Атомды - эмиссиялых эд1спен улы элементтерд1 аньщтаудыц эд1стемес1.

ГОСТ 30711-2001 Тагамдык; ешмдер. В1 жэне Ml афлотоксиндердщ хурамын аньщтаудыц эдштерг

ГОСТ 30726-2001 Тагамдьщ ешмдер. Escherichia coli турл1 бактериялардыц мелшерш аньщтау жэне белгшеу эд1стерг

ГОСТ 31449-2013 Сиыр cyTi шию. Техникальщ шарттары .

ГОСТ 31502-2012 Сут жэне сут ешмдерГ Антибиотиктердщ болуын аньщтаудыц микробиологияльщ эдостерх

ГОСТ 31658-2012 Майсыздандырган шию сут. Техникальщ шарттары .

ГОСТ 31659-2012 Тагамдык; ешмдер. Salmonella тект! бактерияларды аньщтау oflici

ГОСТ 32031-2012 Тагамдьщ ешмдер. Listeria monocytogenes бактерияларын аньщтау эдicтepi.

ГОСТ 32161-2013 Тагамдьщ ешмдер. Cs-137 Цезийдщ курамында болуын аньщтау oflici

ГОСТ 32163-2013 Тагамдьщ ешмдер. Sr-90 стронцийдщ курамында болуын аньщтау эдшг

ГОСТ 32901-2014 Сут жэне сут eнiмдepi. Микробиологияльщ талдау эд1стер1

Ескертпе - Осы стандартты пайдалану барысында, сштеме бершген стандарттар мен сыныптагыштардыц эрекетш жыл сайын басып шыгарьшатын «Стандарттау бойынша нормативтпс кужаттар керсетюнп» аныктамалык керсеткшп жэне сэйкесшше ай сайын басып шыгарьшатын, агымдагы жылы жарияланган аппаратных керсеткпн бойынша агымдагы жылга жагдайына катысты тексерген дурыс. Егер сштеме бершген кужат алмастырьшган (езгертшген) болса, онда осы стандартты пайдалану барысында ауыстырылган (езгертшген) кужатты басшылыьща алу керек. Егер сштеме бершген кужат алмастырылмастан Kymi жойылган болса, онда оган сштеме бершген ереже сол сштемеш дозгамайтын тургыдан холданылады.

3 Терминдер мен аныцтамалар

Осы стандартта КР СТ 2019, [1] бойынша терминдер, сондай-ац Tnicri аньщтамалары бар мынандай терминдер холданылады:

3.1    iuieTiH сут: хаймагы алынбаган сут, майсыздандырган, нормага келт1ршген, байытылган - тутынушы ыдысына салынган су мен кургах сут ен1мдер1н хосусыз кем дегенде хайнату рет1нде термиялых ецдеуге жатхызылган 10% кем дегенде пайызымен майдыц yneci бар сут OHiMi.

3.2    iuiyre арналган дэрумен хосылган сут:    кем    дегенде    пастерлеу

жатхызылатын жэне А, С жэне Д2 дэрумендермен байытылган сутт1ц

3

ЦР СТ 1324-2015

массальщ yiieci бойынша нормалы шпнен шыгарылатын ешм.

4    Жжтелу!

4.1    Сут шиюзатына байланысты ешмд1 эз1рлейдк

-    кдймагы алынбаган суттен;

-    нормалы суттен;

-    майсыздандырган суттен;

-    олардьщ коспаларынан

4.2    0н1мд1 термиялык; ендеу режим1не байланысты белед1:

-    пастерленген;

-    ертлген;

-    зарарсыздандырылган;

-    ультра пастерленген.

-    ультра жогары температурада - ецделген

4.3    4.1 жэне 4.2 т бойынша ешм майдыц улесш белед1: майлы емес;

-    майы аз;

-    классикальщ;

-    майлы;

-    майы кеп.

5    Жалпы техникалык талаптар

5.1    Heri3ri KepcerKinirepi мен epeKinejiiK i epi

5.1.1    0н1мд1 сут енеркэсштер1 уш1н гигиенальщ талаптарды садтай отырып технологияльщ нускдульщтар бойынша осы стандарттыц [1], [2] талаптарына сэйкес эз1рлейд1.

5.1.2    Органолептикальщ керсетюштер бойынша ешм 1 кестеде керсетшген талаптарга сэйкес келу1 керек.

1 кесте

Керсетюштщ

атауы

Сипаттама

1шуге арналган сут жэне дэрумен цосылган сут

Сыртды Typi

Ашьщ емес суйьщтьщ

Курамы

Суйьщ, б1ртект1 созылмайтын

Дэм1 мен nici

Кдйнатылган жещл сутке тэн келетш дэм1 бар. Тэттшеу дэмге жол бершед1

Tyci

Аь; туст1, майсызданган сут ушш кекшш рецге жол бершед1 - адшыл сары рецкпен зарарсыздандырылган жэне п1скен сут уш1н, пайдаланылатын курамдауыш белжтердщ тус1не байланысты кдньщтырылган сут уипн

ЦР СТ 1324-2015

5.1.3 Физикальщ-химияльщ керсеткпптер1 бойынша ошм 2 жэне 3 кестеде керсетшген талаптарга сэйкес келедь

Кесте 2

Керсетюштщ атауы

0н1м майыньщ массальщ yneci, %:

1шуге арналган сут жэне iniyre арналган пастерленген сут

Майсыздандырган

Майлы емес

ОД дешн

Майы аз

ОД-2,4

Классикальщ

2,5 - 3,5

Майлы

3,6- 6,0

Майы кеп

6,1-9,0

Ескертпе - Майдьщ массальщ улесшщ ±0,1% ауыткуыньщ iniyre арналган сут пен iniyre арналган дэрумен косылган суттщ жеке даптама б1рлпстершде руксат етшед1

3 кесте

Атауы

Iniyre арналган сут пен iniyre а косылган суттщ но]

рналган дэрумен эмасы

Майлы

емес

Майы аз

Классика

лык

Майлы

Майы

кеп

Тыгыздыгы, кг/м3 кем емес

1029

1028

1027

1024

1024

Акуыздыц массальщ улесй %, кем емес

2,8

2,6

Кдлнщылдыгы , °Т, астам емес

21

20

Кургац заттардьщ массальщ улеш, в %

-

Фостофазанын, болуы

Жол бершмейд1

Дэруменнщ массальщ улей С, мг %, кем емес

-

Кэсшорыннан шыьщандагы ешмнщ температурасы:

-    пастерленген, ертгкен жэне ультра пастерленген уннн;

-    зарарсыздандырылган жэне ультра жогары температуралы

-    енделген ушш

4±2 от 2 до 25

Эталон бойынша тазальщ децгеш, топтан томен емес

I

Ескертпе - Кургак заттардьщ ±2% ауыткуыньщ iniyre арналган сут пен плуге арналган дэрумен досылган жеке ьсаптама б1рлпстершде руксат етшед1_

5

ЦР СТ 1324-2015

5.1.4    Ошмдеп микроагзалардыц (МАФАМаМ, 1ТТБ, патогендпс микроагзалар, оныц iniiime Сальмонелла, S.aureus стафилоккогы, L.monocytogenes листериялары) молшерлершщ жол бершетш децгейлер1 [1] талаптарынан аспауы тшс.

5.1.5    Ыктимал K;ayinTi заттар курамыныц руксатты децгейлерп улы элементтерд1ц, микотоксиндердщ, диоксиндер, меламин, антибиотиктер, пестицидтер, радионуклидтердщ ошмдеп кажет децгеш [2] сипатталган талаптарга сай келуге raic .

5.2 Шиюзатца койылатын талаптар

5.2.1    0шмд1 енд1ру ушш колданылатын шиюзат [1], [2] сэйкес болуы

тшс.

5.2.2    Пастерленген, nicipmreH ен1мдер у™!11 мынандай шиюзаттар колданылады:

-сиырсут1 - Кр СТ 1760, ГОСТ 31449 бойынша;

-    майсыздандырган сут - ГОСТ 31658 бойынша шиюзат;

-    юлегей - колданыстагы норматива кужат бойынша шиюзат;

-    сары май - КР СТ 1062 бойынша;

- колданыстагы нормативт1 кужат бойынша енд1рунп кэс1порында алынатын, тыгыздыгы 1024 кг/м кем емес, кьтпткылдыгы 17°Т аспайтын тэтп сары май ipKm.

5.2.3    Зарарсыздандырылган, ультра жогары температурамен оцделген он1мд1 енд1ру унпн мынандай шиюзат ко л даны лады:

-алкогольдж сынама бойынша термо тоз1мдшпт КР СТ 1760 бойынша еюнни топтан томен емес, соматикальщ жасушалары 500 мыц / см артык емес мелшердеп ГОСТ 31449 бойынша сиыр сут1;

-    сары май - К? СТ 1062 бойынша;

- колданыстагы норматива кужат бойынша енд1руш1 кэсшорында алынатын, тыгыздыгы 1024 кг/м кем емес, кышкылдыгы 17°Т аспайтын тэтп сары май ipKiri;

-    майсыздандырган сут - ГОСТ 31658 бойынша;

-    юлегей - колданыстагы нормативп кужат бойынша шиюзат.

5.2.4    Зарарсыздандырылган, ультра зарарсыздандырылган ошмд1 ощцру ушш мынандай шиюзат колданылады:

-    алкоголь дне сынама бойынша термо тез1мдшп К^Р СТ 1760 бойынша еюннп топтан томен емес, соматикальщ жасушалары 500 мыц / см артык емес мелшердеп ГОСТ 31449 бойынша сиыр cyri;

-    майсыздандырган сут - ГОСТ 31658 бойынша;

- юлегей - колданыстагы нормативп кужат бойынша шиюзат;

-    колданыстагы норматива кужат бойынша ещцрунй кэсшорында алынатын, тыгыздыгы 1024 кг/м кем емес, кышкылдыгы 17 °Т аспайтын тэтп сары май ipKtii;

ЦР СТ 1324-2015

Тузды 6ipiKTiprim колдануга жол бершедн

-    ГОСТ 22280 бойынша 5,5- су натрий лимон кыттткьтлы;

-    ГОСТ 5538 бойынша 1-сулы лимон кышкылды калий;

-    ГОСТ 2493 бойынша 3-сулы ею кайтарылган фосфор кышкылды калий;

-    ГОСТ 4172 бойынша 12-сулы ею кайтарылган фосфор кыпщылды натрий.

5.2.5    1шуге арналтан дэрумен косылган сутп енд1ру уппн мынандай шиюзат ко л даны лады:

-сиырсуи - ГОСТ 31449 бойынша;

-    майсыздандырган сут - ГОСТ 31658 бойынша;

-    юлегей - колданыстагы норматива кужат бойынша шиюзат;

-ретинол пальмитаты (А дэрумен пальмитат) немесе колданыстагы

нормативт1 кужат бойынша 550 г/дм кеп келемдеп ретинол пальмитаттьщ майлы ертндш (55 % майдагы ретинол пальмитаттьщ майлы ертндю1);

-    эргокальциферол (Д2 дэрумен1) немесе колданыстагы норматив^ кужат бойынша 5,0 г/дм эргокальциферолдыц кеп келемдеп майлы ертщцш (0,5% эргокальциферолдыц майлы ертндкл);

-аскорбин кыпщылы (С дэрумен1) колданыстагы нормативт1 кужат бойынша.

5.2.6    Сапа жэне каупклздпс керсетюштер1 бойынша 5.2.1 - 5.2.3 керсетшген талаптарга сай жэне Кдзакстан Республикасыныц уэюлетп санитарльщ-эпидемиологияльщ мемлекетпк бакылау органымен колдануга руксат етшген, отандык жэне импортты шиюзаттардыц уксас турлерш колдануга руксат етшген.

5.3 Тацбалануы

5.3.1    Тутынушы каптамасын тацбалау [1], [3] талаптарга сэйкес жузеге асырылады.

5.3.2    Орамныц топтык, кеп орамды жэне кел1кт1к орамын тацбалау, айлалы белгшерд1 жэне «Кун сэулес1нен сакдау» жэне «Температураныц теменп жэне жогаргы керсетюштер1 бар температураны шектеу» деген ескерту жазуларын крсумен [1], [3] ГОСТ 14192 жэне К^Р СТ 1406 сэйкес жузеге асырылады.

5.3.3    Жука полимерл1 материалдармен орау кезшде тасымалды орамга жэне топтык орамдардыц жогаргы шеттерше тацбалау койьшмаса да болады.

Бул ретте, тацбалану болып, тутынушьшык ыдыстагы немесе топтык орамдагы, немесе тасымалды ыдыстагы орын саны жэне брутто салмагы туралы косымша акпараттар тэр1зд1, кернею жазулар есептеледг Карастырылмайтын жазуларды, сонымен коса айлалы белгшерд1 косымша парактарга жазады немесе баска да колайлы тэсшмен керсетедг

7