Товары в корзине: 0 шт Оформить заказ
Стр. 1 

38 страниц

Купить СТ РК 418-2013 — бумажный документ с голограммой и синими печатями. подробнее

Цена на этот документ пока неизвестна. Нажмите кнопку "Купить" и сделайте заказ, и мы пришлем вам цену.

Распространяем нормативную документацию с 1999 года. Пробиваем чеки, платим налоги, принимаем к оплате все законные формы платежей без дополнительных процентов. Наши клиенты защищены Законом. ООО "ЦНТИ Нормоконтроль"

Наши цены ниже, чем в других местах, потому что мы работаем напрямую с поставщиками документов.

Способы доставки

  • Срочная курьерская доставка (1-3 дня)
  • Курьерская доставка (7 дней)
  • Самовывоз из московского офиса
  • Почта РФ

Распространяется на рассольные сыры (Лиманский, Кобийский, Осетинский, Грузинский, Столовый, Имеретинскяй, Карачаевский, Брынза, Сулугуви, Айский, Чанах), производимые из молока и продуктов переработки молока, предназначенные для непосредственного употребления в пищу или дальнейшей переработки.

 Скачать PDF

Оглавление

1 Область применения

2 Нормативные ссылки

3 Термины и определения

4 Классификация

5 Технические требования

6 Правила приемки

7 Методы контроля

8 Транспортирование и хранение

9 Гарантии изготовителя

Приложение А (информационное) Информационные данные о пищевой ценности 100 г рассольного сыра

Библиография

Нормативные ссылки:
Стр. 1
стр. 1
Стр. 2
стр. 2
Стр. 3
стр. 3
Стр. 4
стр. 4
Стр. 5
стр. 5
Стр. 6
стр. 6
Стр. 7
стр. 7
Стр. 8
стр. 8
Стр. 9
стр. 9
Стр. 10
стр. 10
Стр. 11
стр. 11
Стр. 12
стр. 12
Стр. 13
стр. 13
Стр. 14
стр. 14
Стр. 15
стр. 15
Стр. 16
стр. 16
Стр. 17
стр. 17
Стр. 18
стр. 18
Стр. 19
стр. 19
Стр. 20
стр. 20
Стр. 21
стр. 21
Стр. 22
стр. 22
Стр. 23
стр. 23
Стр. 24
стр. 24
Стр. 25
стр. 25
Стр. 26
стр. 26
Стр. 27
стр. 27
Стр. 28
стр. 28
Стр. 29
стр. 29
Стр. 30
стр. 30

Т¥ЗДАТЫЛГ АН 1Р1МШ1К Техникальщ шарттар

СЫРЫ РАССОЛЬНЫЕ Технические условия

ЦР СТ 418-2013

Ресми басылым

]^азацстан Республикасы Индустрия жэне жаца технологиялар министрлт Техникалык реттеу жэне метрология комитет! (Мемстандарт)

Т¥ЗДАТЫ JIF АН IPIMHIIK Техникальщ шарттар

ЦР СТ 418-2013

Ресми басылым

К^азакстан Республикасы Индустрия жэне жаца технологиялар министрлт Техникальщ реттеу жэне метрология комитет! (Мемстандарт)

2-кесте (жалгасы)

Корсеткнн атауы

Туздалган ipiMHiucTepre арналган керсеткш сипаттамалары

Полимерл1 материалдарда

Туздьщта (маринадта)

Тест Tyci

Ак тустен ашьщ сары туске дешн.

Дэмдж компоненттердщ ipiMiniKTe компонент болшектер1 корппп турады. Дэмдж компоненттермен эрекеттескенде ipiMHiiK камырыныц боялуы

байкалады

Кую сапасы (туздьщта, маринадта)

Жартылай молд!р (лайлы), ipiMHiiK TympniiKTepi бар.

Туз дал тан ipiмнIiктepдe жэне маринадта дэмдйс компоненттерд1 пайдалану кез1нде (дэмдеуштер) дэмдйс компоненттердщ болшектершщ жуз>т

3 - кесте Физикальщ-химияльщ Kopceiidiinepi    Пайыз    туршде

1р1мнпктщ атауы

Майлык Yлeci

Кургак затда есептегендеп майдын yiieci кем емес

Ылгал артык емес

Хлорлы натрий (ас тузы)

Кобийский

45

51

4-7

Осетиндпс:

- тспеген

45

54

2-4

- тскен

45

51

4-7

Грузиндпс

45

51

4-7

Асханальщ

- тспеген

40

53

2-4

- тскен

40

50

2-6

Имеретиндпс

45

52

2-4

Карашайльщ

45

54

2-5

Сузбе ipiMHiiK

40

55

2-4

Жартылай майлы сузбе

45

53

ipiMHiiK

Лимандьщ

50

52

1-4

Айский

30

60

1-5

- тспеген

Сулугуни

45

50

1-2

Чанах

50 %-ды майлы

47

49-50

4-8

40 %-ды майлы

37

ЦР СТ 418-2013

5.3 Шиюзатка койылатын талаптар

5.3.1    Туздалган 1р1мш1ктерд1 ещцру уннн цолданылатын шишзаттар, функционалды цажети ингредиенттер, тагам цоспалары к;ау1пс1зд1к бойынша Кеден одагыныц 029/2012 Техникальщ регламент! бойынша Бгрыцгай санитарлы -эпидемиологиялык; талаптарыньщ нормаларынан аспауы тшс.

5.3.2    Туздалган ipiMmiKTepfli енд1ру унпн келес1 непзп шишзаттарды, функционалды цажетп ингредиенттер мен материалдарды, белгшенген тэртште бештшген, кел!сшген кужат бойынша ещцршген тагам цоспаларын пайдаланады.

5.3.2.1    Непзп шишзаттар:

-ГОСТ 13264 ipiMniiK жасаудыц цосымша талаптарына жауап беретш 6ipiHmi жэне ешнпп сортты шиш сиыр cyri;

-    цынщылдыгы 19 °Т артьщ емес майсыз сиыр cyri;

-    ipiMHiiK жасау талаптарына жауап беретш шиш шлегейлер;

-    цынщылдыгы 19 °Т аспайтын ipKti;

-    ipiMHiiK жасау талаптарына жауап беретш ешш жэне цой суп;

-    ГОСТ 1349 бойынша кургак шлегейлер;

-    EypiKKiiH кургатуга арналган тугае жэне майсыз кургак; сут;

-    буршп кургатудан алынган майсыз сугтщ ультрасуз!лген концентратыныц акуыз улес массасы 50,0 % кем емес курган сут ен!мдер!.

5.3.2.2    Функционалды кджетп ингредиенттер:

-    Бактериалды ашытцылар жэне кургак жэне суйьщ препараттар, сиыр жэне шонща тагамдьщ пепсиндер!, концентраттар, осы стандарт талаптарына сэйкес келетш белгшенген тэртшпен к;олданылуга руцсат етшген, ipiMHiiK алуын цамтамасыз ететш ipiMHiiK сарысуынан алынган акуыздык масса;

-Осы стандарт талаптарына сай белгшенген тэртшпен колданылуга руцсат ет!лген ГОСТ Р 52688 бойынша кургац мал ешмшен алынган сут уйытцыш ферменттер;

-    Тагамдьщ жэне медицина енеркэс!бше арналган хлорлы кальций (Е509);

-    [2] техникальщ регламентке сэйкес ас суы;

-KJ* СТ ГОСТ Р 51574 бойынша 6ipiHHii сорттан кем емес, унтацталган, йод косылмаган тагамдьщ ас тузы.

5.3.2.3    тагамдык; цоспалар:

Консерванттар:

-ГОСТ 4217 бойынша азот цынщылды калий(Е252);

-ГОСТ 4168 бойынша азот цынщылды натрий (Е251);

Табиги тагамдык; боягыштар жэне табигига уцсас: р-каротин (Е160а);

-    аннато экстракты(Е160Ь).

5.3.3    Туздык; 1р1мттт1кт1н дэм1 мен теш кушейтетш КО 029/ ТР жэне ГОСТ Р 52177 бойынша тагамдьщ хошшстещцрпштер.

5.3.4    Дэмдш компоненттер:

-    ГОСТ Р 52622 бойынша аьркелкен, nicTi желкен KOKOHici, кеппршген аскек, кеппршген сарымсак; жэне басцалар.

- ГОСТ 29047 бойынша цалампыр;

-    ГОСТ 29049 бойынша даршын;

-    ГОСТ 29050 цара жэне ац бурыштар;

-    ГОСТ 29045 хош men бурыш;

-    ГОСТ 29055 бойынша кунзе;

-    ГОСТ 29056 бойынша зире;

-    ГОСТ 17594 бойынша кеппршген лавр жапырагы;

-    насыбайгул, кеппршген орегано;

9

-    паприка жэне де баска кеппршген кекешстер, дэмдеупнтер, дэмдеу1штер жэне кеппршген кокошстер композициясы сут белитн курауыштарын алмастыруга арналган.

5.3.5    Маринад дайындауга арналган компоненттер:

-    ГОСТ Р 52101 бойынша cipxe кышкылы;

-    колданыстагы нормативт1 кужаттар бойынша шиюзат ешмшен алынган с1рке суы;

-    ГОСТ 908 бойынша лимон щлпщылы.

5.3.6    Функционалды кажеги препараттар:

-    1р1мш1ктщ бетк1 дабатын оцдеуге арналган фунгицидт1 препараттар: белгшенген тэртшпен долдануга руксат етшген сорбин кышкылы (Е200), натрий сорбаты (Е201), калий сорбаты (Е202) жэне баска фунгициди препараттар.

5.3.7    Туздалган ipiMinncrepfli енд1руге арналган непзп шик1зат, функционалды кажетп ингредиенттер жэне материалдар IQ* СТ 1733 жэне нормативт1 дужаттардыц талаптарына сай болуы тшс.

5.3.8    Осы бел1мде керсетшген сипаттамалардан кем емес непзп шшазатка уксас функционалды кажетп ингредиенттер мен материалдарды долдануга руксат етшедо.

Ец коп мелшердеп тагамдьщ коспаларды пайдалану нормасы КО 029/2012 ТР сэйкес келу1 тшс.

5.4 Тацбалау

5.4.1    Тутынушы ыдысын тацбалау

Эшмнщ эр оралган бгрлтн тацбалау (бастиектер, тутынушы ыдыстары) КО 022/2011 ТР жэне К^ СТ 1735 бойынша затбелпде туздалган 1р1мш1ктерд1 отшзу уш1н деректердш, жазылуымен немесе пкелей орауышта жазылган кушнде жузеге асады.

Тацбада келес1 деректер болуы тшс:

-    оцщрупй - мекеме атауы мен оныц зацды мекен-жайы;

-    ещцрупп - мекеменщ тауар белпа (егер бар болса);

-    ошмнщ атауы мен аты(егер бар болса);

-    цургац затка есептегендеп майдыц массальщ улес1 %;

-    ошмнщ курамы;

-    ещцршген кун1 мен жарамдыльщ мерз1м1;

-    сацтау шарттары;

-    тагам кундылыгы тур алы аппарат;

-    генд1к турлещцршген нысандар женшде аппарат;

-    «Кдзакстанда жасалган» жазуы;

-    ошмнщ нетто массасы, г;

-    Кеден одагына муше мемлекеттерд1ц нарыгында ошмнщ б1рыцгай айналым белпс1

Тацбалау кез1нде келес1 адпаратты айдындайды. 0н1м атауы:    «туздалган

ipiMiniKTep», егер бар болса оныц ойлап табылган атын жазады жэне сут алынган жануар тур1н керсетед1 (мысалы кой сутшен алынган карашайльщ туздык ipiMmiK).

Эз1рленген кун1н кез-келген эд1спен оныц нацты белпсш корсету аркылы жазады.

Тагамдыд кундылыгы тур алы ацпаратты дайын ошмдеп май, акуыз жэне кем1рсутек курамы ретшде жэне туздалган 1р1мнпктердщ 100г есептегендеп энергетикалык кундылыгы (ккал) (дамппктщ белек турлерше арналган А косымшасын карацыз).

5.3.2    Ошмнщ келпстпс ыдысын тацбалау ГОСТ 14192 бойынша КО 022/2011 ТР сэйкес жузеге асырады, сондай ак ошмнщ аты мен атауын, брутто массасын, орауыштагы ipiMmiK басыныц санын керсетедп

Шыны банкаларга оралган туздык ipiMmiK салынган келштш ьщыска косымша ретшде - «Сынгыш. Абайлацыз» деген манипуляцияльщ белп салынады.

ЦР СТ 418-2013

5.4 Буып-тую

5.4.1    Туздалган 1р1мш1ктерд1 орауга колданылатын орауыш материалдар, тутынушы жэне келштпс ыдыс, орау куралдары КО бектлген 005/2011ТР талаптарына сай, солар аркылы жасалган кужат талаптарына сай болуы тшс жэне ешмд1 сактаганда жэне тасымалдаганда оньщ сапасын жэне каушшздиш сактауды камтамасыз eiyi ™ic.

5.4.2    Туздьщ немесе маринад немесе елшенш оралган куй1нде еппзшетш туздалган ipiMHiiKTepfli былай орайды:

-    Кр СТ ГОСТ Р 51760 бойынша тагам ешмдерше арналган полимер банкаларга жэне полимер материалдардан жасалган баска да материалдарга;

-ГОСТ 5717.1 жэне ГОСТ 5717.2 бойынша III типп шыны банкаларга жэне т.б.;

-    Вакуумдьщ орауыштарга арналган копкабатты пакеттер, турленд1р1лген газды ортага жэне т.б.;

-    Полимер материалдар;

-    Тагам ешмдерше арналган полимерл1 материалдардан жасалган бешкелер;

-ГОСТ 8777 бойынша агаш бешкелер с ГОСТ 19360 бойынша yrmipni каптар, нетто

массасы 100,0 кг дешн.

5.4.3    Тутынушы ьщысына куйылган туздыктьщ (маринад) мелшер1 ешмнщ нетто салмагынан 30 % - га аспауы raic.

Туздалган ipiMniiKTepiH тутынушы ыдысына сувенир ретшде орауга руксат етшедо.

5.4.4    Полимерд1 материалдар колданып етюзшетш туздалган ipiMniiKTepiH орау уш1н полимерл1 улд1рлер мен вакуумды орау ушш кепкабатты пакеттер жэне турлещцршген газды орта колданатын орауыштарды пайдаланады.

Полимерд1 материалдардан жасалган ыдыстарды термо дэнекерлеу жйзмен немесе баска тыгындау куралдарымен сэйкес кужаттар бойынша эз1рленген жэне соган сэйкес келет1ндей тыгындайды.

5.4.5    Туздалган ipiMinncrepfli ГОСТ 10131 бойынша тыгыз тактай жэш1ктер1не жэне агаштан жасалган белшектелшбейтш жэшпстерге салады, ГОСТ 13358 бойынша консервшеуге арналган агаш жэшпстерге жэне ГОСТ 11354 бойынша кеп айналымдык агаш материалдан жасалган ыдыстарга салады.

5.4.6    Туздалган ipiMHiiKTepfli сонымен катар ГОСТ 13511, ГОСТ 13513, ГОСТ 13516 бойынша гофрирленген катты кагаздан жасалган жэшштерге салады, ГОСТ 13515 бойынша жалпак жел1мделген катты кагаздан жасалган жэш1ктерге ГОСТ Р 51289 бойынша полимерл1 кеп айналымдык жэшпстерге салады. ГОСТ 18251 бойынша катты кагаз жэннктершщ клапандарын жел1м таспасымен жел1мдейд1 немесе ГОСТ 20477 бойынша полиэтилещц таспамен жабыстырады.

5.4.7    0н1м калыптасуы ушш топталган орауышка жылумен калыпталган улд1р колдануга руксат етшед1.

5.4.8    Туздалган 1р1мппктерд1 эр жэш1кке 6ip топтамамен, атауы 6ip, енд1ршген кун1 б1рдей жэне кайнатылган номер! б1рдей (егер бар болса) бойынша орналастырады. Кел1кт1к ыдыска туздалган 1р1мш1ктерд1 эртурл1 кайнату нем1рмен жэне «курама» тацбасымен эртурл1 ещйршген кунмен салуга руксат етшед1.

Келпспк ыдыстыц брутто салмагы агаш жэне агаш материалдарынан жасалган жэшштерден 20 кг, кеп айналымды гофрирленген катты кагаз жэнпктер1 ушш 20кг аспауы керек.

5.4.9    Нетто массасыныц номиналды нетто массасынан руксат етшген Tepic ауыткулар шеп жэне елшенш оралган туздалган 1р1мппктердщ топтамасына койылатын талаптар ГОСТ 8.579 бойынша жузеге асады.

Белгшенген тэриптен бектлген тагам ешмдер1мен байланыста болуына руксат етшген келпспк жэне тутынушы ыдыстары мен орау материалдарыныц баска турлерш

11

ЦР СТ 418-2013

колдануга руксат етшедг

6    Кабылдау ережелер1

Кдбылдау ережелер1 КТ СТ 1734 бойынша жузеге асады.

7    Бакылау эдктер1

7.1    1рктеу эд1стер1 мен сынаманы талдауга дайындау - КТ СТ ИСО 707, КТ СТ 1509, ГОСТ 9225, ГОСТ 26929, ГОСТ 26809.

7.2    Орауыштьщ сапасын, тацбалаудыц дурыстыгын, ipiMiniKThj; сырткы Typi мен формасын ГОСТ 26809 бойынша 1р1ктелген сурыптау журпзу жолымен аньщтайды.

7.3    Накты атауы бар ipiMmiK бастиегшщ елшемш ГОСТ 427 бойынша метал сызгыш елшеу кемепмен ГОСТ 26809 бойынша 1рйстелген сурыпталуга шрген эр келнстпс ыдыс бастиегшщ 6ipiH елшей отырып жузеге асырады.

7.4    Туздьщ ipiMHiiKTin салмагын аньщтау - ГОСТ 3622 бойынша жузеге асады.

7.5    Туздьщ гр1мпнктщ органолептикальщ керсеткшггерш аньщтау КЗ* СТ 1732 жэне ГОСТ 3622 бойынша СТ РК 3.34 сэйкестенд1ру1мен жузеге асады.

7.6    Курган заща есептелген майдыц массальщ улесш аньщтау ГОСТ 5867 (2 бел1м), карама-кайшыльщ кезшде - ГОСТ Р 51457 бойынша жузеге асады.

7.7    Ылгалдыц массальщ улесш ГОСТ 3626 бойынша аньщтайды.

7.8    Хлорлы натридщ (ас тузы) массальщ улесш - ГОСТ 3627 бойынша аньщтайды.

7.9    Туздьщ ipiMniiKTiH; жасын ендаршген кун1нен бастап аньщтайды.

7.10    Боягыштардыц, хошшстещцрпштердщ, консерванттардыц, дэмд1к компоненттердщ массальщ улес1н накты атауы бар туздалган ipiMmiKTepre арналган рецептура непзшде есептеу жолымен аньщтайды.

7.11    Нитраттардыц массалык; улес1н - ГОСТ Р 51460 бойынша аньщтайды.

7.12    ГМО-га сэйкестЫн КТ СТ 1345 жэне КТ СТ 1346, КТ СТ ИСО 24276 бойынша журпзедг

7.13    Микробиологияльщ керсеткзштерш аныктау:

-    микробиологияльщ талдау журпзуге арналган сынаманы дайындау мен ipiKTey эд1стер1 - ГОСТ 26668, ГОСТ 26669 бойынша жузеге асырылады;

-    мезофильдьаэробты жэне факультативт1-анаэробты микроагзалар санын - ГОСТ 10444.15 бойынша жузеге асырады.

-    inieK таящналары бактериялар тобын - ГОСТ 9225, ГОСТ 30518 бойынша;

-    Staphylococcus aureus - ГОСТ 30347 бойынша;

-    патогещц микроагзаларды соныц пшнде сальмонелл - ГОСТ 30519 бойынша;

-    Listeria monocytogenes - КТ СТ ИСО 11290-2 бойынша;

-    Ашытщллар мен ецезделген сацыраукула^тар - ГОСТ 10444.12 бойынша.

7.14    Уытты элементтерд1 аныктау:

-    сынапты - ГОСТ 26927 бойынша;

-    кушэщц - ГОСТ 31266, ГОСТ 30538, ГОСТ 26930, КТ СТ ГОСТ Р 51962 бойынша;

-коргасынды - ГОСТ 26932, ГОСТ 30178, ГОСТ 30538, КТ СТ ГОСТ Р 51301

бойынша;

-    кадмищй - ГОСТ 26933, ГОСТ 30178, ГОСТ 30538, КТ СТ ГОСТ Р 51301 бойынша.

7.15    Микотоксиндер курамын (афлатоксина Mi) - ГОСТ 30711 бойынша аньщтайды.

7.16    Антибиотиктер курамы мен оларды аныктау - КТ СТ 1505 (левомецитин жэне тетрациклищц топ) бойынша, МВИ МН 2642 (стрептомицин), пенициллин - белгшенген тэртшпен бектлген колданыстагы куясаттар бойынша.

7.17    Пестицидтер курамын - КТ СТ 2011, ГОСТ 23452 бойынша аньщтайды.

ЦР СТ 418-2013

7.18    Радионуклидтерд1 - СТ 1623 ГОСТ Р 54016, ГОСТ Р 54017 бойынша аныкдайды.

7.19    Ошмдпс майлары мен туздьщ 1р1мнпктщ май фазасындагы майды айкындау ГОСТ Р 51471 бойынша жузеге асады..

7.20    сут жэне сут ен1мдер1нде диоксиндерд1 хроматомасс-спектрометрикальщ эд1стерд1 (ХСЭ) аньщтау МУК 99 бойынша жузеге асады.

7.21    Меламинд1 аныктау жогары эффекта суйык хроматография (ЖЭСХ) эд1амен МУК 4.1.2420, МУ 119 бойынша жузеге асады.

8 Тасымалдау жэне сактау

8.1    Туздалган 1р1мш1ктерд1 жуктерд1 тасымалдау ережелерше сэйкес жабык келпс куралдарымен бершген колданылатын келйсте тасымалдайды.

8.2    Туздалган 1р1мш1ктерд1 пакеттелген турде - сут ешмдерш келктпс пакеттермен тасымалдау талаптарына сэйкес сонымен катар ГОСТ 21650, ГОСТ 23285, ГОСТ 24597ГОСТ 26663 бойынша жузеге асырылады.

8.3    Туздалган 1р1мннктерд1 минус 4 °С бастап 0 °С дейшп температурада ауаныц 85 % бастап 90 % коса алгандагы салыстырмалы ылгалдыгында немесе 0 °С бастап 6 °С дейшп температурада жэне ауаныц 80 % бастап 85 % коса алгандагы салыстырмалы ылгалдыгында сактауга болады.

8.4    Эз1рлеунп мекемелерде туздалган 1р1мш1ктерд1 серелерде, ыдыска салынган 1р1мш1ктерд1 - эр еш-уш жэшктер немесе туп койма арасында агаш тесешштер1 бар катарларда сактайды. Салынган катар арасында еш 0,8 м бастап 1,0 м болатындай ет1п еткел калдырады тацбаланган ыдыстыц децес бета еткелге карауы тшс.

Бешкедеп туздалган 1р1мш1ктерд1 туп коймаларда сактайды; эр 5 тэулш сайын туздьщтьщ араласуы уш1н бешкелерд1 аударады.

8.5    Туздалган 1р1мш1ктерд1 баска ерекше nici бар тагам ен1мдер1мен 6ip камерада сактауга руксат етшмейд1.

8.6    Туздалган 1р1мннктердщ жарамдьшык мерз1м14-кестеге сэйкес келед1.

4-кесте

- Жарамдыц мерз1м1

Тэулпс бойынша

IpiMHiiK атауы

1р1мшктщ жарамдьшык мерз1м1,

полимерл1 материалдарга

туздьщта етшзшетан

оралган

Кобилк

60

120

Осетиндк:

nicnereH

10

10

шскен

60

120

Грузиндк

60

120

Асханалык:

nicnereH

9

-

nicxeH

15

-

Имеретищцк

-

15

Карашайльщ

10

15

Сузбе ipiMfflix

30

75

Жартылай майлы сузбе

5

15

ipiMmiK

Айский

5

15

Сулугуни

25

-

Лимандьщ

20

25

Чанах п1скен

90

120

9 внд1рунп кетлдйл

9.1 Сакдау жэне тасымалдау шарттарын сакдаган кезде эз1рлеунп шужьщтардыц осы стандартна сэйкеспгше кепщцйс беред1.

14

А косымшасы

(ацпараттыц)

100 г гуздык ipiiviiniKi iii тагамдык кундылыгы жешнде аппарат

А.1 100 г туздьщ ipiMmiKTin тагамдьщ жэне энергетикальщ кундылыгы туралы аппарат A.l-кестесшде керсетшген.

А.1-кестес1

1р1мш1к атауы

Май, г

Ацуыз, г

Энергетикальщ

кундылыгы,

ккал

Кобилнс

22,1

19,6

277,0

Осетиндпс тспеген

22,1

19,6

277,0

Осетиндйс тскен

20,7

18,3

260,0

Грузищцк

22,1

19,6

277,0

Асханалык; nicnereH

18,8

16,7

236,0

Асханалык; п1скен

25,0

22,2

314,0

Имеретиндпс

21,6

19,1

271,0

Кдрашайльщ

20,7

18,0

267,0

Сузбе ipiMmix (кургак; затка есептегендеп майдыц массальщ yneci 40,0 %)

20,1

17,9

260,0

Сузбе ipiMmix (кургак затда есептегендеп майдыц массальщ улес145,0 %)

21,6

19,1

271,0

Сулугуни

22,0

19,5

285,0

Айский

12,0

22,0

204,0

Лимандьщ

24,0

18,0

296,0

Чанах

40,0-50,0

13,0

53,0

15

ЦР СТ 418-2013

Библиография

[1] 2008 жылгы 13 мамырда № 456 буйрыгымен бектлген «Тургындарга арналган ауыз су кдупгазднлне к;ойылатын талаптар» Техникалык; регламент!.

0ОЖ 637.351.47:006.354    МСЖ    67.100.30    ЭЦТ    0Ж    92.25.11

Тушн сездер: туздалган ipiMniiicrep, сузбе ipiMHiiic, сулугуни, Лимандык, Айский, нитраттар, хошшстендгргшггер, дэм к;оспалар, пестицидтер, маринадпен етьазу.

НАЦИОНАЛЬНЫЙ СТАНДАРТ РЕСПУБЛИКИ КАЗАХСТАН

СЫРЫ РАССОЛЬНЫЕ

Технические условия

СТ РК 418-2013

Издание официальное

Комитет технического регулирования и метрологии Министерства индустрии и новых технологий Республики Казахстан

(Госстандарт)

Астана

ЦР СТ 418-2013

Алгмсез

1    Техникальщ реттеу жэне метрология комитета «Казахстан стандарттау жэне сертификаттау институты» Республикальщ мемлекеттпс кэсшорнымен Э31РЛЕП ЕНГ131ЛД1

2    Казахстан Республикасы Индустрия жэне жаца технологиялар министрлнл Техникальщ реттеу жэне метрология комитет! торагасыньщ 2013 жылгы 19 карашадагы №535-од буйрыгымен БЕК1Т1Л1П КОЛДАНЫСЦА ЕНГ131ЛД1

3    Осы стандарт мына бел1мдерде:

- сынак унпн сынаманы ipiKTey KJ* СТ ИСО 707-2011 «Сут жэне сут етмдерь Сынаманы ipiKTey эд1сЬ> колдану жолымен хальщаральщ ISO 707 стандартына сэйкес келедь

Сэйкестак дэpeжeci - баламалы емес (NEQ)

4    Осы стандарта нормалар жузеге асырылган

Осы стандартта Казахстан Республикасыньщ зац нормалары жузеге асырылган:

2004 жылдыц 9 карашадагы № 603-II «Техникальщ реттеу туралы»;

1997 жылдыц 11 пплдесщдеп № 151 «Кдзакстан Республикасыныц талдер туралы»;

2010    жылдыц 4 мамырындагы № 274-IV «Тутынушылар кукыгын коргау туралы».

Кеден одагыныц Техникалык регламенттерк

2011ж 9 желтоксанындагы КО бектлген № 880 «Тагам ешмдершщ кауйгаздпл туралы» 021/2011ТР.

2013ж 9 карашасындагы КО бектлген № 67 «Сут жэне сут ешмдершщ каушслздш туралы» 033/2013 ТР.

2011    ж. 16 тамызындагы КО бектлген № 769 «Буып-тую каушс1здпл туралы» 005/2011 ТР.

2011 ж. 9 желтоксанындагы КО бектлген № 881 «Тагам ешмдершщ белпстерш тацбалау» 022/2011 ТР

2012ж.    20    маусымындагы КО бектлген №    58    «Тагам коспалары мен

xoшиicтeндipгiштepi жэне технологияльщ кемекнп куралдардыц каушс1здагше койьшатын талаптар» 029/2012 ТР

5 Б1Р1НШ1 ТЕКСЕРУ МЕРЗНУЛ    2018    жыл

ТЕКСЕРУ КЕЗЕНД1Л1Г1    5 жыл

6    1\Р СТ 418-96 Туздатылган ipiMmiKTep. Техникалык шарттар ОРНЫНА ЕНПЗЩЩ

Осы стандартна енгЫлген взгерктер туралы ацпарат «Крзацстан Республикасыныц стандарттау бойынша нормативтж цужаттары» жыл сайын шыгарылатын ацпараттыц сттеместде, ал взгерк мэтш «¥лттыц стандарттар» ай сайынгы ацпараттыц сттеместде жарияланады. Осы стандарт цайта царалган (жойылган) немесе ауыстырылган жагдайда muicmi ацпарат «¥лттыц стандарттар» ацпараттыц сттеместде жарияланады.

Осы стандарт Кдзакстан Республикасы Индустрия жэне жаца технологиялар министрлнл Техникалык реттеу жэне метрология комитетшщ руксатынсыз ресми басылым ретшде Кдзакстан Республикасы аумагында тольщтай немесе белшектелш басылып шыгарыла, кебейтше жэне таратыла алмайды.

Предисловие

1    РАЗРАБОТАН И ВНЕСЕН Республиканским государственным предприятием «Казахстанский институт стандартизации и сертификации» Комитета технического регулирования и метрологии

2    УТВЕРЖДЕН И ВВЕДЕН В ДЕЙСТВИЕ Приказом Председателя Комитета технического регулирования и метрологии Министерства индустрии и новых технологий Республики Казахстан от 19 ноября 2013 года № 535-од

3    Настоящий стандарт в части:

- отбора проб для испытаний соответствует международному стандарту ISO 707 путем применения CT РК ИСО 707-2011 «Молоко и молочные продукты. Методы отбора проб».

Степень соответствия -неэквивалентный (NEQ)

4    В настоящем стандарте реализованы нормы

В настоящем стандарте реализованы нормы законов Республики Казахстан:

«О техническом регулировании» от 9 ноября 2004 г № 603-II;

«О языках в Республике Казахстан» от 11 июля 1997 года N 151;

«О защите прав потребителей» от 4 мая 2010 года № 274-IV.

Технических регламентов Таможенного союза:

ТР ТС 021/2011 «О безопасности пищевой продукции» от 9 декабря 2011 г. № 880.

ТР ТС 033/2013 «О безопасности молока и молочной продукции» от 9.10.2013 г. №67.

ТР ТС 005/2011 «О безопасности упаковки» от 16 августа 2011 г. № 769.

№881.


ТР ТС 022/2011 «Пищевая продукция в части ее маркировки» от 9.12.2011 г.

2018 год 5 лет

ТР ТС 029/2012 «Требования безопасности пищевых добавок, ароматизаторов и технологических вспомогательных средств» от 20.07.2012 г № 58

5 СРОК ПЕРВОЙ проверки ПЕРИОДИЧНОСТЬ ПРОВЕРКИ

6 ВВЕДЕН ВЗАМЕН СТ РК 418-96 Сыры рассольные. Технические условия

Информация об изменениях к настоящему стандарту публикуется в ежегодно издаваемом указателе «Нормативные документы по стандартизации Республики Казахстан», а текст изменений - в ежемесячных информационных указателях «Национальные стандарты». В случае пересмотра (отмены) ши замены настоящего стандарта соответствующая информация будет опубликована в информационном указателе «Национальные стандарты»

Настоящий стандарт не может быть полностью или частично воспроизведен, тиражирован и распространен в качестве официального издания без разрешения Комитета технического регулирования и метрологии Министерства индустрии и новых технологий Республики Казахстан

КАЗАХСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЬЩ УЛТТЬЩ СТАНДАРТЫ

Т¥3 ДАТЫЛГ АН 1Р1МШ1К Техника лык; шарттар

Енпзшген куш2015-01-01

1    Колданылу саласы

Осы стандарт (Лимандьщ, Кобилпс, Осетищцк, Грузищцк, Асханальщ, Имперетищцк, Карашайльщ, Сузбе ipiMiniK, Сулугуни, Айский, Чанах) суттен жэне ендоршген суттен жасалатын, тагам ретшде колданылатын немесе ары карай ендгршетзн туздалган ipiMiuiKTepre таралады.

2    Нормативтпс сштемелер

Осы стандартты колдану yniiH келеш сштемон норматива кужаттар кажет:

2011ж 9 желтоксанындагы КО бектлген № 880 «Тагам ешмдершщ каушшздт туралы» 021/2011ТР.

2013ж 9 карашасындагы КО бектлген № 67 «Суг жэне сут ен1мдер1н1ц каушшздт туралы» 033/2013 ТР.

2011ж. 16 тамызындагы КО бектлген № 769 «Буып-тую каушыздпт туралы» 005/2011 ТР.

2011 ж. 9 желтоксанындагы КО бектлген № 881 «Тагам ешмдершщ белйстерш тацбалау» 022/2011ТР

2012ж. 20 маусымындагы КО бектлген № 58 «Тагам коспалары мен хошшстещцрпштеры жэне технологиялык кемекш1 куралдардыц каушшздшше койылатын талаптар» 029/2012 ТР

3.34-2003 Кдзакстан Республикасыньщ Мемлекетпк сертификаттау жуйесг Сэйкеспгш растау кезшдеп тагамдык eHflipic ен1мдер1 мен ауылшаруашылыгы ешмдершщ сэйкестпт. Жалпы талаптар.

КР СТ 1345-2005 Биологиялык каупгаздпс. Шиюзаттар мен тамак ешмдерг Биологияльщ микрочипи колдана отырып генетикалык модификациялау кездерш (ГМК) сэйкестещцру эд1с1.

КР СТ 1346-2005 Биологиялык каушаздпс. . Шишзаттар мен тамак ешмдерг 0с1мд1ктерден пайда болган генетикалык модификациялау кездерш (ГМК) сэйкестещцру эдшг

КР СТ 1505-2006 Тагам ен1мдер1. Инверсиялык вольтамперометр эд1с1мен антибиотиктерд1 аньщтау (левомицитин, тетрациклин тобы).

КР СТ 1509-2006 Радиациялык бакылау. Тагам ешмдершщ сынамасын ipiKTey. Жалпы талаптар.

КР СТ 1623-2007 Радиациялык бакылау. Стронций-90 жэне цезий-137. Тамак ен1мдер1. Сынаманы ipiKTey, талдау жэне гигиенальщ багалау.

КР СТ 1732-2007 Сут жэне суг ешмдерг Сапа керсеткпнтерш аныктаудын органолептикалык эдосг

КР СТ 1733-2007 Суг жэне суг ешмдерг Жалпы техникалык шарттар.

КР СТ 1734-2007 Сут жэне сут ешмдерг Кдбылдау ережелер1 мен сынак эд1стерг

Ресми басылым

KJ* СТ 1735-2007 Сут жэне сут ешмдерд Буып-тую, тацбалау, тасымалдау жэне садтау.

KJ* СТ 2005-2010 Сут жэне сутп дайта ецдеу ен1мдер1. Технологиялыд нусдаулыд. Рэс1мдеуге, курылымы мен мазмунына дойылатын жалпы талаптар.

KJ* СТ 2010-2010 вЫмдштен жэне жануарлардан пайда болтан су, жер, жемшеп, тамад ешмдерт 2,4-Д (2,4-дихлорфенокси cipxe дышдылы) хроматографиялы эд1спен аныдтау.

КД СТ 2011-2010 Су, тамад ешмдерд жем жэне темеьб вшмдерд Хроматографиялы эд1спен хлороорганикалыд пестицидтерд1 аныдтау эд1стер1.

К^Р СТ ИСО 707-2011«Сут жэне сут етмдерг Сынаманы ipixTey женшде нусдаулыд».

к;р СТ ИСО 11290-2-2008 Жануарлар азыгы мен тамад ешмдершщ микробиологиясы. Айдындаудьщ горизонтальды эд1с1 мен микроагзаларды есептеу. Listeria monocytogenes. 2-6eniM. Есептеу эд1ст

КД СТ ИСО 24276-2010 Тамад етмдерг Генетикалыд модификацияланган агзаларды айдындау oflici. Неизп талаптар мен аныдтамалар.

КД СТ ГОСТ Р 51301-2005 Тамад вшмдер1 жэне вщцр1стпс шшазат. Уытты элементтер дурамын инверсиялыд вольтамперометрикалыд эд1спен аныдтау (кадмий, доргасын, мыс, мырыш).

К^Р СТ ГОСТ Р 51574-2003 Тагамдыд ас тузы. Техникалыд шарттар.

ЬД1 СТ ГОСТ Р 51760-2003 Полимерл1 Тутынушы ыдысы. Жалпы техникалыд шарттар.

Ь(Р СТ ГОСТ Р 51962-2005 Тамад ешмдер1 мен азыд-тулйспк шиюзат. Кушэншц массалыд концентрациясын аныдтауга арналган инверсиялыд-вольтамперометриялыд эд1с.

ГОСТ 8.579-2002 Мемлекетпк елшем б1рлйлмен дамтамасыз ету жуйес1. Орауыштагы олшеп оралган тауарлардыц кез-келген туршщ санына оларды енд1ргенде, елшеп ораганда, сатданда жэне импорттаганда дойьшатын талаптар.

ГОСТ 61-75 Реактивтер. CipKe дышдылы. Техникалыд шарттар.

ГОСТ 427- Олшеу металл сызгыштары. Техникалыд шарттар.

ГОСТ 908-2004 Тагамдыд моногидрат лимон дышдылы. Техникалыд шарттар.

ГОСТ 1349-85 Сут консервшерт Кургад кшегейлер. Техникалыд шарттар.

ГОСТ 3622-68 Сут жэне сут ешмдерд Сынаманы ipiKTey жэне оларды сынадда даярлау.

ГОСТ 3626-73 Сут жэне сут ешмдердКургад зат пен ылгалды аныдтау эщстерд

ГОСТ 3627-81 Сут ешмдерт Хлорлы натрийд1 аныдтау 9flici.

ГОСТ 4168-79 Реактивтер. Азот дышдылды натрий. Техникалыд шарттар.

ГОСТ 4217-77 Реактивтер. Азот дышдылды калий. Техникалыд шарттар.

ГОСТ 5717.1-2003 Консервшеуге арналган шыны банкалар. Жалпы техникалыд шарттар.

ГОСТ 5717.2-2003 Консервшеуге арналган шыны банкалар. Непзп пapaмeтpлepi мен елшемдерд

ГОСТ 5867-90 Сут жэне сут ешмдерь Майды аныдтау эд1ст

ГОСТ 8777-80 Куйылатын жэне кургад агаш бешкелер. Техникалыд шарттар.

ГОСТ 9225-84 Сут жэне сут ешмдерг Микробиологиялыд талдау эд1стерг

ГОСТ 10131-93 Тамад OHepK9ci6i саласы ешмдер1 мен ауыл шаруашылыгына жэне с1рщкелерге арналган кеп айналымды агаштан жэне агаш материалдарынан жасалган жэнпктер. Техникалыд шарттар.

ГОСТ 10444.12-88 Тагам етмдерг Ашытды мен ецезденген сацыраудуладтарды аныдтау Oflici.

ЦР СТ 418-2013

ГОСТ 10444.15-94 Тагам ешмдерп Мезофилдо аэробты жэне факультативтьаэробты микроагзалардын; санын аныдтау эд1стер1.

ГОСТ 11354-93 Тамад енеркэс1б1 саласы ешмдер1 мен ауыл шаруашылыгына арналган кеп айналымды агаштан жэне агаш материалдарынан жасалган жэнпктер. Техникалыд шарттар.

ГОСТ 13264-88 Сиыр сут1. Сатып алу кезшдеп талаптар.

ГОСТ 13358-84 Консервное арналган тадтай жэнпктер. Техникалык; шарттар.

ГОСТ 13511-2006 Тагам ешмдерше, с1рщкелерге, темей ешмдерше жэне жуу дуралдарына арналган гофраланган датты дагаздан жасалган жэнпктер. Техникалыд шарттар.

ГОСТ 13513-86 Ет ешмдерше жэне сут ешмдерше арналган гофрирленген датты дагаздан жасалган жэнпктер. Техникалык шарттар.

ГОСТ 13515-91 Сары май мен маргаринге арналган ыдыстьщ жалпад жел1мделген датты дагаздан жасалган жэнпктер. Техникалык шарттар.

ГОСТ 13516-86 Консервшерге, прессервтер мен тагамдыд суйыдтыдтарга арналган гофрирленген датты дагаздан жасалган жэнпктер. Техникалыд шарттар.

ГОСТ 14192-96 Жуктерд1 тацбалау.

ГОСТ 17594-81 Кургад лавр жапырагы. Техникалыд шарттар.

ГОСТ 18251-87 Ьуагаз непзшдеп жел1мдепш лента. Техникалыд шарттар.

ГОСТ 19360-74 Улд1рден жасалган досымша даптар. Жалпы техникалыд шарттар.

ГОСТ 20477-86 Жабысдад дабаты бар полиэтилещц лента. Техникалыд шарттар.

ГОСТ 21650-76 Келйспк пакеттерде ыдыстыд б1рл1к жуктерд1 бекггуге арналган дур ал. Жалпы талаптар.

ГОСТ 23285-78 Тамад ешмдерше арналган келпспк пакеттер жэне шыны ыдыстар. Техникалыд шарттар.

ГОСТ 23452-79 Сут жэне сут ешмдерд Хлорлы органикалыд пестицидтердщ далдыд санын аныдтауга арналган эд1стер.

ГОСТ 24597-81 Ыдыстыд б1рлпс жук пакеттерп Непзп параметрлер1 мен елшемдер1.

ГОСТ 26663-85 Келпспк пакеттер. Пакеттеу дуралын долдана отырып дурастыру. Жалпы техникалыд шарттар.

ГОСТ 26668-85 Тагамдыд жэне дэмднс ешмдер. Микробиологиялыд талдауга арналган сынаманы ipiKTey эд1стер1.

ГОСТ 26669-85 Тагамдыд жэне дэмднс ен1мдер. Сынаманы микробиологиялыд талдауга дайындау.

ГОСТ 26809-86 Сут жэне сут ешмдерп Кдбылдау ережелер1, сынаманы ipiKTey жэне талдауга даярлау эд1стерд

ГОСТ 26927-86 Шшазат пен тамад ешмдерп Сынапты аныдтау эд1сд

ГОСТ 26929-94 Шшазат пен тамад ешмдерп Сынаманы дайындау. Уытты элементтер дурамын аныдтауга арналган минералдау.

ГОСТ 26930-86 Шшазат пен тамад ешмдерп Кушэнд1 аныдтау эдюд

ГОСТ 26932-86 Шшазат пен тамад ешмдерк Крргасынды аныдтау эд1сд

ГОСТ 26933-86 Шшазат пен тамад ешмдерп Кадмийд1 аныдтау эд1сп

ГОСТ 27599-88 IpiMiniK жасау OHflipici. Терминдер мен аныдтамалар.

ГОСТ 29045-91 Дэмдеупнтер. Хош nicTi бурыш. Техникалыд шарттар.

ГОСТ 29047-91 Дэмдеупнтер. К^алампыр. Техникалыд шарттар.

ГОСТ 29049-91 Дэмдеупнтер. Дэм дабыд. Техникалыд шарттар.

ГОСТ 29050-91 Дэмдеупнтер. Кдра жэне ад бурыш. Техникалыд шарттар.

ГОСТ 29055-91 Дэмдеупнтер. Кориандр. Техникалыд шарттар.

ГОСТ 29056-91 Дэмдеупнтер. Зире. Техникалыд шарттар. 1

ГОСТ 30178-96 Шшазаттар жэне тамак ен1мдер1. Уытты элементтерд1 аньщтауга арналган атомды-абсорбциялы эд1с.

ГОСТ 30347-97 Сут жэне сут ешмдерг Staphylococcus aureus аныктау эд1стер1.

ГОСТ 30538-97 Тамак етмдерг Атомды-эмиссионды эдкпен уытты элементтерд1 аныктау эд1стемес1.

ГОСТ 30711-2001 Тама^ ешмдерк Bi и Mi афлатоксиндер курамын аныктау жэне айкындау эд1стер1.

ГОСТ 30518-97 Тамак ешмдерь 1шек таящналарынын; бактериялар санын аныктауга жэне айкындауга арналган эд1стер (колиформды бактериялар).

ГОСТ 30519-97 Тамак ешмдерк Salmonella теп бактериясын айкындау эдкл.

ГОСТ 31266-2004 «Шик1зат жэне тамак ешмдерь Кушэнд1 атомды-абсорбциялык эд1с аркылы аныктау.

ГОСТ Р 51289-99 Полимерл1 кеп айналымды жэнпктер. Жалпы техникалык шарттар.

ГОСТ Р 51457-99 IpiMHiiK жэне ертлген ipiMHiiK. Майдьщ массалык улес1н гравиметрикалык эд1спен аныктау.

ГОСТ Р 51460-99 IpiMHiiK. Нитраттар мен нитриттердщ массалык улесш аныктау

эдкл.

ГОСТ Р 51471-99 Суттен алынган май. Газды суйык хроматография стериндершщ ес1мд1к майларын аныктау эдкк

ГОСТ Р 52101-2003 Тагамдьщ шшбзаттан алынган арке кышкылдары. Жалпы техникалык шарттар.

ГОСТ Р 52177-2003 Тагамдьщ хошшстещцрпштер. Жалпы техникалык шарттар.

ГОСТ Р 52688-2006 Жануарлардан алынган кургак сут уйытатын фермента препараттар.Техникалык шарттар.

ГОСТ Р 52622-2006 Кеипршген жемштер. Жалпы техникалык шарттар.

0ОМ.МН 2642-2007 "Ридаскрин-Стрептомицин" тecт-ЖYЙeciн колдана отырып сут пен етте стрептомицин мелшерш елшеуд1 орындау эдштемеск.

МУК 99 бойынша сут пен сут ешмдершде диоксищц аныктаудыц хроматомасс-спектрометрияльщ Oflici (ХСЭ).

МУК 4.1.2420-08 Жогары тшмдшкп суйьщ хроматография эдштер1мен мeлaминдi аныктау (ЖЭХЭ).

МУ 119 -2008 Жогары тшмдЫки суйьщ хроматография эдштер1мен меламинд1 аныктау (ЖЭХЭ).

ЕСКЕРТПЕ Осы стандартты пайдалану кезтде жыл сайын шыгарылатын агымдагы жылдагы жагдайга «Стандарттау бойынша нормативтт цужаттар» жэне агымдагы жылы жарияланган, ай сайын шыгарылатын ацпараттыц кврсеттштерге сэйкес келетт ацпараттъщ кврсеттш бойынша сштемелгк стандарттардыц цолданысын тексерген дурыс болады. Егер сштеме цужаты ауыстырылган (езгертшген) болса, онда осы стандартты пайдалану кезтде ауыстырылган (езгертшген) цужатты басшылыцца силу керек. Егер сштеме цужаты ауыстырусыз кушт жойган болса, онда оган сштеме бершген ереже осы сштемеге эсер етпейтт бвлхкте

3 Терминдер мен аныктамалар

Осы стандартта КО 033/2013 ТР жэне ГОСТ 27599 бойынша терминдер колданылады.

4

ЦР СТ 418-2013

4.1    Туздалган ipiMiniicrep мьшалар бойынша жпстеледк

-    кургад затда есептегендеп майдьщ массалыд улесш былайша жпстейдк

а)    майлы;

б)    жартылай майлы;

-    nicy мерз1мш былайша жпстейдк

а)    тскен;

б)    тспеген;

-    отказу кезшдеп органолептикальщ KepcerKinrrepi мен орау эдктерш бьшайша жпстеледп

а)    туздыдта;

б)    маринадта;

в)    полимерл1 материалдарда.

5 Техникалыд талаптар

5.1    Туздалган ipiMmiKTep КО 021/2011ТР, КО 033/2013ТР талаптарына сай болуы Tnic, KJ* СТ 2005 рецептурасыньщ технологияльщ нусдаулыдтарына сэйкес тагам мекемелершщ санитарлык талаптарын садтай отырып осы стандарттьщ талаптарына сай эз1рлену1 Tnic.

5.2    Сипаттамалар

5.2.1    Формасы, олшемдер1 мен салмагына дарай туздалган ipiMmiKTep 1 - кесте талаптарына сай болуы Tnic.

5.2.2    Нетто массасы 0,1 бастап 1,0 кг-га дешн болатындай туздалган ipiMimKTepfli елшенш оралган куйде тшм, тертбурыш, сектор, немесе кесек куйшде етмзуге руксат етшедт

5.2.3    Органолептикалык KepceTKinrrepi бойьшша туздалган ipiMmiKTep 2-кесте талаптарына сай болуы Tnic.

5.2.4    Физикалыд-химиялыд KepceTKimTepiHe байланысты туздалган ipiMmiKTep 3-кесте талаптарына сай болуы Tnic.

5.2.5    Туздалган ipiMiniKrepfli еттзЫмде тэyлiктeн кем емес шыгарылуы Tnic:

-    Кобилпс, тскен Осетиндпс, Грузищцк - 30;

-Шспеген Осетиндш - 5;

-Шскен асханальщ -15;

-Шспеген асханальщ 5;

-    Имеретиндпс - 1;

-    Карашайлыд-З;

-    Сузбе ipiMmiKTep- 20, майсыз - 10;

-    Лимандьщ- 5;

-Сулугуни- 1;

-    Айский - тспеген;

-    Шскен Чанах - 60, стимуляторларды долданган - 45.

5.2.6    Туздалган 1р1мипктердщ майльщ фазасы тек дана cyrri майдан туруы тшс.

5.2.7    Гендш турленд1ршген организмдердщ болуы (ГМО) КО 033/2011ТР бойынша бектлген нормадан аспауы Tnic.

5.2.8    Туздыд ipiMHiiKTe боягыштар, хошшстещйргпнтер, консерванттар мен дэмдпс компоненттердщ майлыд yrieci мен турлер1 КО 029/2012 ТР нормаларынан аспауы тик.

5

5.2.9 Микробиологиялык; керсеткпптер (соныц шпнде: мезофильд1 аэробты жэне факультатив'п-анаэробты микроагзалардыц, ппек таякшалары бактерияларыньщ топтары, staphylococcus aureus; патогенд1 микроагзалар, соныц шпнде туздалган гр1мппктердеп сальмонелдер; listeria monocytogenes) жэне уытты элементтердщ руцсат етшген децгеш (микотоксиндер, антибиотиктер, пестицидтер жэне радионуклидтер) КО 021/2011ТР жэне КО 033/2013ТР талаптарына сай болуы тшс.

1-кесте Туздалган ipiiviiiiiKiep/iin формасы, елшемдер1 жэне салмацтары

IpiMiniK атауы

IpiMiniK формасы

влшемдерц см

Масса, кг

¥зын-

дыгы

еш

бипсттп

диаметр!

Кобилнс

Жалпак; непздермен косылган ею кесю шошак;

17-19

Жалпак

6eniri-21-25,

жщппке-13-

16

4,0-6,0

Осетиндш

Бушр жаты децес, горизонталды бетп жэне nieirepi жумырланган кырлы цилиндр

-

-

10-14

24-28

4,5-8,0

Грузиндж

Бушр жш децес, горизонталды бетп жэне nieirepi жумырланган кырлы цилиндр

-

-

10-14

24-28

4,5-8,0

Асханальщ

Буй1р жаты аздап доцес боп келген жэне жумырланган кырлы тгкбурышты кесек

24-30

12-15

10-14

-

3,0-6,5

Шар тэргзд1 б1ркелю отырган

10-16

12-16

1,8-2,5

Имеретиндйс

Тшбурышты формадагы кесек

10-18

8-10

6-7

"

1,0-1,5

Byfiip жаты доцес, горизонталды бетп жэне nieirepi жумырланган кырлы цилиндр

-

-

3-5

14-17

0,5-1,2

Карашайльщ

Бушр жаты доцес, горизонталды 6eni жэне nieirepi жумырланган кырлы томен цилиндр

-

-

5-8

26-28

3,0-4,5

Сузбе ipiMiniKTep

Тертбурышты кесек

10-11

10-11

7-9

1,0-1,5

Бушр жаты доцес, горизонталды бегл жэне nieirepi жумырланган кырлы цилиндр

9-11

7-9

0,5-0,6

Лимандьщ

Диогоналы бойынша кесшген тертбурышты кесек

10-12

10-12

8-10

-

0,8 - 1,8

цилиндр

-

-

8-10

10-12

0,8-1,2

1-кесте (жалгасы)

IpiMniiK атауы

IpiMniiic формасы

влшемдер, см

Масса, кг

¥зын-

дыгы

еш

бшктЫ

диаметр!

Сулугуни

Темен цилиндр

-

-

2,5 -3,5

15-20

0 Ui

1

Ъл

Айский

Бушр жаты децес, горизонталды бетл жэне inerrepi жумырланган цырлы темен цилиндр

-

-

6-8

14-16

0,7-1,5

Чанах

Жалпак непздермен досылган eici кесю шошац жэне тертбурышты формалы ipiMniiK.

15

Теменп бел - 17, келденец белит -25

2,0 - 4,0

2 - кесте Органолептикальщ керсеткшггер

Керсеткш атауы

Туздалган ipiMniiicrepre арналган керсеткш сипаттамалары

Полимерл!

материалдарда

Туздьщта (маринадта)

Сырткы Typi

IpiMiniK полимерл! материалга оралган

IpiMniiK ыдыска салынган, туздьщпен немесе маринадпен куйылган дэмдж компоненттер белшектер1мен немесе онсыз.

IpiMHiix цабьщсыз. Inixi цабаты ныгыздалган. Бела цабаты тепе серпянка немесе форма i3flepi тускен. Дэмдж компоненттер! бар ipiMniixTin бела цабатында кектемг! компоненттер бар.

Азгантай сызаттар мен деформациялануга руцеат етшедТ

Hici мен дэм1

IpiMuiixTi, туздалган, аздап кыттткыл

IpiMnriKTi, туздалган, аздап кыпщыл. Маринадтагы ipiMniiK ушш — оларды пайдаланган кезде кектем дэм1 мен Hici бар маринадты дэмдж компоненттер бар

IpiMniiKii, туздалган, аздап кцтпткьтл. Маринадтагы ipiMniiK ушш — оларды пайдаланган кезде кектем дэм! мен Hici бар маринадты дэмдж компоненттер бар

Консистенциясы

Б!ркелю, орташа тьныз, азырак; нэзж

Б1ркелю, орташа тыгыз

Шскен ipiMniiKTepre - тыгыз, азырак; сынгыш

Сурет

Сурет жоц.

Сопак немесе бурышты формалы децгелек улкен емес кезшелердщ болуына руцеат ет!лед!

7

1