Товары в корзине: 0 шт Оформить заказ
Стр. 1 

26 страниц

Купить СТ РК 2253-2012 — бумажный документ с голограммой и синими печатями. подробнее

Цена на этот документ пока неизвестна. Нажмите кнопку "Купить" и сделайте заказ, и мы пришлем вам цену.

Распространяем нормативную документацию с 1999 года. Пробиваем чеки, платим налоги, принимаем к оплате все законные формы платежей без дополнительных процентов. Наши клиенты защищены Законом. ООО "ЦНТИ Нормоконтроль"

Наши цены ниже, чем в других местах, потому что мы работаем напрямую с поставщиками документов.

Способы доставки

  • Срочная курьерская доставка (1-3 дня)
  • Курьерская доставка (7 дней)
  • Самовывоз из московского офиса
  • Почта РФ

Распространяется на колбасы полукопченые, сосиски и сардельки из мяса индейки, предназначенные для непосредственного употребления в пищу.

 Скачать PDF

Оглавление

1 Область применения

2 Нормативные ссылки

3 Термины и определения

4 Классификация

5 Технические требования

6 Правила приёмки

7 Методы контроля

8 Транспортирование и хранение

Нормативные ссылки:
Стр. 1
стр. 1
Стр. 2
стр. 2
Стр. 3
стр. 3
Стр. 4
стр. 4
Стр. 5
стр. 5
Стр. 6
стр. 6
Стр. 7
стр. 7
Стр. 8
стр. 8
Стр. 9
стр. 9
Стр. 10
стр. 10
Стр. 11
стр. 11
Стр. 12
стр. 12
Стр. 13
стр. 13
Стр. 14
стр. 14
Стр. 15
стр. 15
Стр. 16
стр. 16
Стр. 17
стр. 17
Стр. 18
стр. 18
Стр. 19
стр. 19
Стр. 20
стр. 20
Стр. 21
стр. 21
Стр. 22
стр. 22
Стр. 23
стр. 23
Стр. 24
стр. 24
Стр. 25
стр. 25
Стр. 26
стр. 26

КУРКЕТАУЫК ETIHEH ЖАСАЛГАН ШАЛА ЫСТАЛГАН ШУЖЫКТАР, СОСИСКАЛАР ЖЭНЕ САРДЕЛЬКАЛАР

КОЛБАСЫ ПОЛУКОПЧЕНЫЕ, СОСИСКИ И САРДЕЛЬКИ ИЗ МЯСА ИНДЕЙКИ

КР СТ 2253-2012

Рссми басылым

Казаке! ан Рсспубликасы Индустрия жэнс жаца тсхнологиялар миннст рлн in in Тсхникалмк репсу жэнс метрология комигеп (М смета ндарт)

КУРКЕТАУЫК ЕТШЕН ЖАСАЛГАН ШАЛА ЫСТАЛГАН ШУЖЫКТАР, СОСИСКАЛАР ЖОПЕ САРДЕЛЬКАЛАР

КР СТ 2253-2012

Ресми басмлмм

Казаке!аи Рсспублнкасм Инл^арии жопе жаца технологнялар мнпистp.iii iiiin Тсхникалык репсу жопе метрология комитет!

(Мемстандарт)

5.4.2    Жасанды шужык кабыгы. батонга жапсырылган затбелп мыналарды корсету аркылы мемлекетпк жэне орыс плшде болуга Tiiic:

-    ешм атауы,

-    дайындаушынын атауы, онын орналаскан жср1 (елш коса алганда занды мекенжаны, жэне занды мекенжайымен сэйкесаздж кезжде кэс1порын мекенжаны);

-    тауарлык белп (болтан кезде);

-    ешм курамы;

-    100 г ешмнщ тагамдык жэне энергетнкалык кундылыты туралы акпараттык мэл1мет;

-    данындалган куш;

-    жара.мдылык мерз1м1;

-    сактау шарты;

-    штрих коды (болтан кезде);

-    осы стандарттын белпленук

-    сэйкесппн растау туралы акпарат (сэйкеспк белла болтан кезде).

5.4.3    ГОСТ 14192 бонынша «Тез бузылатын жук», «Температу'раны шектеу» манипуляцкялык белплерд1 жэне ешмд1 сипаттайтын акпаратты жазу аркылы кел1кик танбалау.

6    Кабыллау epeaceci

6.1    ГОСТ 9792 бойынша кабыллау ережест

6.2    Органолептнкалык керсетмштерд1, буып-туюд1 жэне танбалауды эр топтамада бакылайды.

6.3    Физнка-химиялык корсеткпитер;и бакылау Topnoi мен кезендшп енд1р1спк бакылау багдарламасыплаты ешмд1 дайындаушы белплейдг

6.4    Каушаздж керсетмштерш бакылау сан1ггарлык-эпидемиолотялык салауатгылыгы саласындаты мемлекетпк органмен жэне ешмнщ каутаздшше кешлдж берумен Kcjiicivi бойынша ешмд1 ошйруиммен белпленген тэрппке сэйкес журпзшедг

6.5    Керсетмштердщ 6ipeyiMen канататтанарлыксыз сынау нэтнжелерн« алтан кезде оган сол топтамадан алынган улллердщ ею еселенген мелшершде кайталама сынауды журпзедт Кайталама сынау нэтижелер1 сонты болып табылады жэне барлык топтамата таралады.

6.6    Арбитражды талдау сапаны баталауда келгспеушЫк кезжде белпленген тэрипте аккредиттелген орталыктарда (сынак зертханаларында) журпзедг

6.7    Сэйкесппн растау максатында сынауды Казакстан Республнкасынын Мемлекетпк техннкалык реттеу жуйесжщ талаптарына сэйкес журпзедг

7    Бакылау э.пс i epi

7.1    Сынамаларды ipiicrey жэне дайындау - ГОСТ 9792 бойынша

7.2    Органолептнкалык керсетмштерд1 бакылау. таза салмагын ГОСТ 9959 бойынша журпзедг

7.3    Дайын ешмнщ калындытына температураны бакылауды 0 °С-тан 100 °С дейшл температура шкаласымен ГОСТ 28498 бойынша шыны суйык термометрлермен (сынаптык емес) журпзедг

7.4    Дайын ешмнщ батондарынын елшемдерш тексеруд1 ГОСТ 7502 бойынша рулетканын кемепмен журпзедг Дайын ешмнщ тшшш тексеруд1 кезбен шолып бакылау аркылы журпзедг

7.5    Ылгалдын массалык улесж ГОСТ 9793 бойынша аныктайды.

7.6    Майдын массалык улесш ГОСТ 23042 бойынша аныктау.

7.7    Акуыздын массалык улесш ГОСТ 25011 бойынша аныктау.

7.8    Хлорлы натрийд! ГОСТ 9957 бойынша аныктау.

7.9    Натрий ннтритш ГОСТ 8558.1 бойынша аныктау

7.10    Жалпы фосфордын массалык улесш ГОСТ 9794 бойынша аныктау.

7.11    Уытты элементгерда ГОСТ 26927, ГОСТ 26930, ГОСТ 26932, ГОСТ 26933 бойынша немесе белгшенген тэрттте уэкшетп органмен бектлген эд1стер бойынша аныктау.

7.12    Мнкробиологнялык кврсетмштерд! аныктау:

-    iiueK таякшалары топтарынын бактериялары (колпформдык бактерпялар)

ГОСТ 30518 бойынша;

-    сульфит редукциялайтын клостридийлер ГОСТ 29185 бойынша;

-    S. aureus ГОСТ 10444.2 бойынша;

-    Salmonella турдеп бактерпялар ГОСТ 30519 бойынша, Казакстан Республнкасынын Мемсанэпидкадагалау органдарымен бектлген ашстемеа бойынша баска патогендш микрофлораларды аныктау.

7.13    Антнбнотнктерд1, бензапиреши, нитрозаминдерд!, пестицндтерд1 жэне раднонуклндтерд1 аныктау бслпленген тэрттте уэкшетп органмен бектлген эд1стер бойынша журпзедг

7.14    Белгшенген терпите бектлген бел1мде корсетшген снпаттамалардан томен емес мстрологнялык сипаттамаларымен баска бакылау эд1стерш колдануга жол бершедг

8 Тасымаллау жопе сакгау

8.1    Шужык ен1мдер1н «Ет жзне от ошмлсрннн кау1пс1зд1пне койылатын талаптар» Казакстан Республнкасынын Техннкалык регламентзне сэйкес тасымалдайды

8.2    Жартылай ысталган шужыкты 12 °С жогары емес температура жэне ауанын 75-78% салыстырмалы ьшгалдыгы кез1ндс скзудай жагдайда 10 тэул1кке лей in сактайды.

Салкындатылатын уй-жайларда жэш1ктерге оралган 6 °С жогары емес температура жэне ауанын 75-78 % салыстырмалы ылгалдыгы кезшде 15 тэул1ктен артык емес, ал минус 7 °С-тан минус 9 °С деййнп температура кезшде 3 айга дей1н сактауга болады.

8.2    Салкындатылган шужык он1мдер1н 0 °С томен емес жэне 6 °С жогары емес он1м калындыгындагы температурасымен отк1зуге шыгарады, муздатылган — минус 8 °С жогары емес.

Шужык ешмдержш усынылган жарамдылык мерз1мдер1:

20 °С жогары емес температура кез1нде салкындатылмайтын уй-жайда -3 тэул1ктен артык емес жэне 75% - 78 % салыстырмалы ауа ылгалдыгы 10 тэул1ктен артык емес;

салкындатылатын уй-жайда жэппктерге оралган 0 °С-тан 4 °С деГннп температура кезшде - 30 тэулжтен артык емес. 6 °С жогары емес температура кезшде жэне 75 % - 78 % салыстырмалы ауа ылгалдыгы кезшде - 15 тэул1ктен артык емес, кедергшк шужык кабыгында - 45 тэул1ктен артык емес.

Вакуумда газ етмзбейтш полимерлш матерналдарда коргау атмосфералары жаглайында оралган шужыктардын усынылган жарамдылык мерз1мдер1:

5 °С -тан 8 °С деГннп температура кез1нде - 10 тэул1ктен артык емес (эдемшеп кесшген кес1нд1лер) жэне 12 тэул1ктен артык емес (улеспк кес1нд1);

-    12 °С -тан 15 °С дейшп температурасы кезшде - 6 тэул1ктен артык емес

(эдемшеп кеалген кесшдшер) жэне 8 тэул1ктен артык емес (улеспк кесшдшер);

0 °С -тан 6 °С дейт температура кезшде (тутас батондармен) - 30 тэул1ктен артык емес.

минус 8 °С жогары емес температ>гра кезшде муздатылган шужык ожмдершш усынылган жарамдылык мерз1м1 - 3 айдан артык емес.

Шужык ежмдершш жарамдылык мерз(км мен сактау шарггарын дайындаушы белгшейдК

ЭОЖ 637.517    МОК    67.120.10

Тушн сездер:    жартылай    ысталган    шужык,    сосискалар, сардслькалар,

органолептнкалык жэне микробпологиялык кврсетмштер, антибнотиктер, пестицидтер, радионуклидтер

НАЦИОНАЛЬНЫЙ СТАНДАРТ РЕСПУБЛИКИ КАЗАХСТАН

КОЛБАСЫ ПОЛУКОПЧЕНЫЕ, СОСИСКИ И САРДЕЛЬКИ ИЗ МЯСА ИНДЕЙКИ

СТ РК 2253-2012

Издание официальное

Комитет технического регулирования и метрологии Министерства индустрии и новых технологий Республики Казахстан

(Г осстандарт)

Предисловие

1    РАЗРАБОТАН II ВНЕСЕН РГП «Казахстанский институт стандартизации и сертификации» Комитета технического регулирования и метрологии и РОЮЛ «Союз товаропроизводителей и экспортеров Казахстана».

2    УТВЕРЖДЕН И ВВЕДЕН В ДЕЙСТВИЕ Приказом Председателя Комггтета технического регулирования и метрологии Министерства индустрии и новых технологий Республики Казахстан от 20 ноября 2012 года № 550-од

3    Настоящий национальный стандарт соответствует требованиям Закону Республики Казахстан «О безопасности пищевой продукции», а также техническому регламенту Республики Казахстан «Требования к безопасности мяса и мясной продукции»

4    В настоящем стандарте реализованы нормы Закона Республики Казахстан «О техническом регулировании» от 9 ноября 2004 года № 603-11.

2019 год 5 лет

5    СРОК ПЕРВОЙ ПРОВЕРКИ ПЕРИОДИЧНОСТЬ ПРОВЕРКИ

6    ВВЕДЕН ВПЕРВЫЕ

Информация об изменениях к настоящему сташкцнну публикуется в ежегодно издаваемом указателе «Нормативные документы по стандартизации Республики Казахстан», а текст изменении и поправок - в ежемесячно издаваемых информационных указателях «Государственные стандарты Республики Казахстан». В случае пересмотра (замены) или отмены настоящего стандарта соответствующее уведомление будет опубликовано в ежемесячно издаваемом нш1юрмацнонном указателе «Государственные стандарты Республики Казахстан»

Настоящий стандарт не может быть полностью или частично воспроизведен, тиражирован и распространен без разрешения Комитета технического регулирования и метрологии Министерства индустрии и новых технологий Республики Казахстан

НАЦИОНАЛЬНЫЙ СТАНДАРТ РЕСПУБЛИКИ КАЗАХСТАН

КОЛБАСЫ ПОЛУКОПЧЕНЫЕ, СОСИСКИ И САРДЕЛЬКИ ИЗ МЯСА ИНДЕЙКИ

Дата введения 2014-01-01

1    Область применения

Настоящий стандарт распространяется на колбасы полукопченые, сосиски и сардельки из .мяса индейки (далее - колбасные изделия), предназначенные для непосредственного употребления в пищу,

2    Нормативные ссылки

Для применения настоящего национального стандарта необходимы следующие ссылочные нормативные документы:

Технический регламент Республики Казахстан «Требования к безопасности мяса и мясной продукции» (постановление Правительства Республики Казахстан от 8 апреля 2008 года № 336).

Технический регламент Таможенного союза «О безопасности пищевой продукции» (Решение Комиссии Таможенного союза от 9 декабря 2011 года № 880).

Технический регламент Таможенного союза «Пищевая продукция в части ее маркировки» (Решение Комиссии Таможенного союза от 9 декабря 2011 года № 881).

Технический регламент Таможенного союза «О безопасности упаковки» (Решение Комиссии Таможенного союза от 16 августа 2011 года № 769).

Санитарные правила «Санитарно-эпидемиологические и гигиенические требования к товарам, подлежащим санитарно-эпидемиологическому надзору (контролю)» (Решение Комиссии Таможенного союза от 28 мая 2010 года № 299).

CT РК ГОСТ Р 51574-2003 Соль поваренная пищевая. Технические условия.

ГОСТ 8.579-2002 Государственная система обеспечения единства измерений. Требования к количеству фасованных товаров в упаковках любого вида при их производстве, расфасовке, продаже и импорте

ГОСТ 1341-97 Пергамент растительный. Технические условия.

ГОСТ 1760-86 Подпергамент. Технические условия.

ГОСТ 3898-56 Мука соевая дезодорированная Технические условия.

ГОСТ 4495-87 Молоко цельное сухое. Технические условия.

ГОСТ 6309-93 Нитки швейные хлопчатобумажные и синтетические. Технические условия.

ГОСТ 7502-98 Рулетки измерительные металлические. Технические условия.

ГОСТ 7697-82 Крахмал кукурузный. Технические условия.

ГОСТ 7699-78 Крахмал картофельный. Технические условия.

ГОСТ 7977-87 Чеснок свежий заготовляемый и поставляемый. Технические условия.

ГОСТ 8273-75 Бумага оберточная. Технические условия.

ГОСТ 8558.1-78 Продуюы мясные. Методы определения нитрита.

Издание официальное

ГОСТ 9792-73 Колбасные изделия и продукты из свинины, баранины, говядины и мяса других видов убойных животных и птиц Правила приемки и методы отбора проб

ГОСТ 9793-74 Продукты мясные. Методы определения влаги

ГОСТ 9794-74 Продукты мясные. Методы определения содержания общего фосфора

ГОСТ 9957-73 Колбасные изделия и продукты из свинины, баранины и говядины Методы определения содержания хлористого натрия

ГОСТ 9959-91 Продукты мясные. Общие условия проведения органолептической оценки.

ГОСТ 10444.2-94 Продукты пищевые. Методы выявления и определения количества Staphylococcus aureus

ГОСТ 10970-87 Молоко обезжиренное сухое. Технические условия.

ГОСТ 13277-79 Молоко коровье пастеризованное. Технические условия.

ГОСТ 14192-96 Маркировка грузов.

ГОСТ 14961-91 Нитки льняные и льняные с химическими волокнами. Технические условия.

ГОСТ 16729-71 Чеснок сушеный. Технические условия.

ГОСТ 17308-88 Шпагаты. Технические условия.

ГОСТ 21784-76 Мясо птицы (тушки кур, уток, гусей, индеек, цесарок).

Технические условия.

ГОСТ 23042-86 Мясо и мясные продукты. Методы определения жира.

ГОСТ 25011-81 Мясо и мясные продукты. Методы определения белка.

ГОСТ 26574-85 Мука пшеничная хлебопекарная Технические условия

ГОСТ 26927-86 Сырье и продукты пищевые. Метод определения ртути.

ГОСТ 26930-86 Сырье и продукты пищевые. Метод определения мышьяка

ГОСТ 26932-86 Сырье и продукты пищевые Методы определения свинца.

ГОСТ 26933-86 Сырье и продукты пищевые Методы определения кадмия.

ГОСТ 28498-90 Термометры жидкостные стеклянные. Общие технические требования. Методы испытаний.

ГОСТ 29045-91 Пряности. Перец душистый. Технические условия.

ГОСТ 29048-91 Пряности. Мускатный орех Технические условия.

ГОСТ 29050-91 Пряности. Перец черный и белый. Технические условия.

ГОСТ 29052-91 Пряности. Кардамон. Технические условия.

ГОСТ 29055-91 Пряности. Кориандр. Технические условия

ГОСТ 29185-91 Продукты пищевые. Методы выявления и определения количества сульфитредуцнрующих клостридий.

ГОСТ 30518-97 Продукты пищевые. Методы выявления и определения количества бактерий группы кишечных палочек (колиформных бактерий).

ГОСТ 30519-97 Продукты пищевые Метод выявления бактерий рода Salmonella

ПРИМЕЧАНИЕ При пользовании настоящим стандартом целесообразно проверить действие ссылочных стандартов и классификаторов по ежегодно издаваемому информационному указателю «Нормативные документы по стандартизации» по состоянию на текущий год и соответствующим ежемесячно издаваемым информационным указателям, опубликованным в теку щем году. Если ссылочный документ заменен (изменен), то при пользовании настоящим стандартом следует руководствоваться замененным (измененным) доку ментом. Если ссылочный доку мент отменен без замены, то положение, в котором дана ссылка на него, применяется в части, нс затрагивающей эту ссылку .

3    Термины и определения

В настоящем стандарте применяются (используются) термины по Техническому регламенту Республики Казахстан «Требования к безопасности мяса и мясной продукции», а также следующие термины с соответствующими определениями:

3.1    Полукопченая колбаса из мяса индейки Колбасное изделие из мяса индейки, подвергнутое при изготовлении осадке, обжарке, варке, горячему копчению и сушке;

3.2    Сосиски из мяса индейки: Колбасное изделие из мяса индейки в оболочке, имеющее цилиндрическую форму, диаметром от 14 мм до 32 мм, подвергнутое при изготовлении обжарке с последующим копчением;

3.3    Сардельки из мяса индейки: Колбасное изделие из мяса птицы в оболочке, имеющее цилиндрическую форму, диаметром от 32 мм до 44 мм, подвергнутое при изготовлении обжарке с последующим копчением.

4    Классификация

4.1    В зависимости от термического состояния колбасные изделия подразделяют: на охлажденные с температурой в толще продукта не ниже 0 °С и не выше 6 °С; замороженные с температурой в толще продукта не выше минус 8 °С.

4.2    Колбасные изделия подразделяют на следующие сорта:

экстра    —    колбасное    изделие,    при    производстве    которой    в    рецептуре

предусмотрено кусковое мясо птицы с массовой долей не менее 80 %, в том числе белого — не менее 50 %;

высший — колбасное изделие, при производстве которой в рецептуре предусмотрено кусковое мясо птицы с массовой долей не менее 80 %;

первый    —    колбасное    изделие,    при    производстве    которой    в    рецептуре

предусмотрено кусковое мясо птицы с массовой долей не менее 50 %;

второй    —    колбасное    изделие,    при    производстве    которой    в    рецептуре

предусмотрено мясо птицы механической обвалки и/нли пищевые субпродукты птицы с массовой долей не менее 70 %;

третий    —    колбасное    изделие,    при    производстве    которой    в    рецептуре

предусмотрено мясо птицы механической обвалки н/или пищевые субпродукты птицы с массовой долей не менее 50 %.

5    Технические требования

Колбасные изделия должны соответствовать требованиям настоящего стандарта и вырабатываться по рецептурам и технологическим инструкциям с соблюдением требований сашттарных норм и правил, утвержденных в установленном порядке.

5.1    Характеристики

5.1.1    По органолептическим показателям, колбасные изделия должны соответствовать требованиям, указанным в Таблице 1.

Таблица 1 - Органолептические показатели

Наименование показателя

Характеристика и значение показателя

Внешний вид

Поверхность чистая, сухая, без повреждений оболочки, слипов, наплывов фарша, с наличием или без декоративной обсыпки

Консистенция

Плотная или упругая

Вид на разрезе

Фарш равномерно перемешан, цвет фарша от розового до темно-красного, без серых пятен, пустот

Запах и вкус

Свойственные данному виду продукта с ароматом копчения, без посторонних запаха и привкуса

Форма и размер

Прямые или слегка изогнутые батоны, длиной до

50 сантиметров и с одной перевязкой на каждом конце

батона

5.1.2 По физико-химическим показателям, колбасные изделия должны соответствовать требованиям, указанным в Таблице 2.

Таблица 2 - Физико-химические показатели

Наименование показателя

Норма

Полукопченые

колбасы

Сосиски,

сардельки

Массовая доля влаги, %, не более

48,0

70

Массовая доля жира, %, не более

Регламентируется документом, в соответствии с которым изготовлены колбасные изделия конкретного ассортиментного наименования для сорта: экстра - 20,0, высшего -25,0. первого - 30,0, второго - 35,0, третьего - 40,0

Массовая доля поваренной соли, %, не более

3,5

Массовая доля белка, %, не менее

Регламентируются документом, в соответствии с которым изготовлены колбасные изделия конкретного ассортиментного наименования для сорта: экстра - 15,0, высшего -13,0, первого - 12,0, второго - 10,0, третьего - 8,0

Массовая доля общего фосфора (в пересчете на P:Oj), %, не более

0,4

Таблица 2 (продолжение)

Наименование показателя

Норма

Полукопченые Сосиски, колбасы сардельки

Массовая доля нитрита натрия, %, не более

0,005

Массовая доля кальция, %, не более

Регламентируется документом, в соответствии с которым изготовлены колбасные изделия конкретного ассортиментного наименования

Массовая доля крахмала. %, не более*

Регламентируются документом, в соответствии с которым изготовлены колбасные изделия конкретного ассортиментного наименования

ПРИМЕЧАНИЕ Массовая доля кальция регламентируется в колбасных изделиях, в рецептуры которых включено мясо индейки механической обвалки, из расчета 0.26, у множенное на долю мяса индейки механической обвалки в рецепту ре мясной композиции.

5.1.3    Наименование колбасных изделий и их специфические характеристики (органолептические и физико-химические показатели, пищевая и энергетическая ценность 100 г продукта) должны соответствовать утвержденным на предприятии рецептурам н/нли технологическим инструкциям.

5.1.4    По показателям безопасности, колбасные изделия должны соответствовать требованиям санитарных правил «Санитарно-эпидемиологические и гигиенические требования к товарам, подлежащим санитарно-эпидемиологическому надзору (контролю)», технического регламента Таможенного союза «О безопасности пищевой продукции», технического регламента Таможенного союза «Пищевая продукция в части ее маркировки».

5.2 Требовании к сырью

5.2.1    Применяемое для выработки колбасных изделий сырье и пищевые добавки отечественного и импортного производства должны:

-    соответствовать требованиям технического регламента Таможенного союза

«О безопасности пищевой продукции», технического регламента Республики Казахстан «Требования к безопасности мяса и мясной продукции»;

-    сатгтарных правил «Санитарно-эпидемиологические требования к пищевой продукции»;

-    нормативных документов по стандартизации, утвержденных в установленном порядке,

-    договорам-контрактам на поставку импортной продукции.

5.2.2    Для изготовления колбасных изделий должно применяться следующее основное сырье:

-    мясо птицы (тушки индеек) охлажденное, мороженое по ГОСТ 21784;

-    молоко сухое обезжиренное по ГОСТ 10970;

-    молоко сухое цельное по ГОСТ 4495;

Алгысоз

1    Технмкалык реттеу жэне метрология комитетнпн «Казакстан стандарттау жэне сертнфнкаттау институты» РМК жэне «Казакстаннын тауар otuipymmepi мен экспортгаушыларынын одагы» РЗТБ ДАЙЫНДАП ЕНГ13Д1

2    Казакстан Республикасы Индустрия жэне жана технологиялар министрл1П Техникалык реттеу жэне метрология комитет! торагасынын 2012 жылгы 20 карашадагы №550-од буйрыгымен БЕК1Т1ЛIII ЦОЛДАНЫСКА ЕНГ131ЛД1

3    Осы    стандарты    «Тамак    етмдершш    Kayinci3fliri туралы» Казакстан

Республикасы занынын талаптарына, «Ет жэне ет ошмдерннн каутаздюне койылатын талаптар» Казакстан Республнкасынын техникалык регламенттне сэнкес келед1

2019 жыл 5 жыл

4    Осы стандартта «Техникалык реттеу туралы» Казакстан Республнкасынын 2004 жылгы 9 карашадагы Ns 603-11 Занынын нормалары icxe асырылган

5    Б1Р1НШ1 ТЕКСЕРУ МЕРШИ ТЕКСЕРУ КЕЗЕНД1Л1Г1

6    АЛГАШ РЕТ ЕШТНЛД1

Осы стандартна еигпиетш oxepicmep турачы аппарат «Купакртан Республнкасынын cmamkipmmay бюнынша нормативтЫ цужаттар» алтемеанде, ai (wepi стер мэтЫ ait санынгы «Крзацстан Республнкасынын мемлекетпнк стандарттар» акпа/ннптык алтемеанде жарняшнады. Осы стандартты пинта На/шган немесе ауыстырган (ж-онган) жагдайда, muicmi аппарат «Казахстан Республнкасынын мемлекетппк стандарттар» анпа/кгттын алтемеанде жариятнатын балады

Осы стандарт Казакстан Республикасы Индустрия жэне жана технологиялар министрлтнщ Техникалык реттеу жэне метрология комнтетшщ руксатынсыз ресми басылым ретшде толыктай немесе белшектелт басылып шыгарыла, кебеГтле жэне таратыла алмайды

-    молоко коровье пастеризованное по ГОСТ 13277;

-    яичный порошок;

-    яйца куриные пищевые;

-    мука пшеничная хлебопекарная 1 сорта по ГОСТ 26574,

-    мука соевая дезодорированная по ГОСТ 3898;

-    крахмал картофельный по ГОСТ 7699,

-    крахмал кукурузный по ГОСТ 7697;

-    сыры сычужные твердые;

-    чеснок сушеный по ГОСТ 16729;

-    чеснок свежий по ГОСТ 7977;

-    перец душистый по ГОСТ 29045;

-    орех мускатный по ГОСТ 29048;

-    перец черный или белый по ГОСТ 29050;

-    кардамон по ГОСТ 29052;

-    кориандр по ГОСТ 29055;

-    соль поваренная пищевая по CT РК ГОСТ Р 51574;

-    натуральные пряности (чесночный гранулят, тмин, паприка);

-    мука рисовая;

-    чесночный гранулят;

-    перец красный;

-    пряности (тмин, паприка, горчица, петрушка и т.д.);

-    сахар песок;

-    желатин и желирующие вещества;

-    овощи свежие, сушенные, соленые, консервированные (грибы, маслины и т.д );

-    орехи (миндаль, фисташки, кешью, фундук);

-    пищевые добавки, разрешенные к применению в производстве колбасных изделий

-    натрий азотнстокислый;

-    нитрнтно-посолочная смесь;

-    вода питьевая;

-    стабилизатор белковый;

-    белковые искусственные оболочки;

-    кишки говяжьи, бараньи обработанные;

-    ароматизаторы, краогтели натуральные или идентичные натуральным, вкусовые добавки и другие;

-    шпагат по ГОСТ 17308;

-    шпагат из вискозных технических крученых нитей;

-    нитки льняные по ГОСТ 14961;

-    нитки хлопчатобумажные швейные по ГОСТ 6309.

-    нитки швейные капроновые;

-    древесное сырье для копчения продуктов,

-    препарат коптильный;

-    скобы металлические П- образные;

-    скрепки алюминиевые.

Допускается использование другого аналогичного сырья.

5.2.3 По термическому состоянию и срокам годности сырье должно отвечать следующим требованиям:

а) мясо (пищевые субпродукты) сельскохозяйственной птицы, а также мясное сырье убойных животных:

охлажденные с температурой в толще продукта от 0 °С до 4 °С — со сроком

КР С Т 2253-2012 КАЗАКСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫН, VлТГЫк СТАНДАРТЫ

КУРКЕТАУЫК ЕТШЕН ЖАСАЛГАН ШАЛА ЫСТАЛГАН ШУЖЫКТАР, СОСИСКАЛАР ЖЭНЕ САРДЕЛЬКАЛАР

Енпилген куш 2014-01-01

1    Колла нылу саласы

Осы стандарт тагамга Tiкелен пандалануга арналган куркетауык етшен жасалган жартылай ысталган шужыктарга. сосискаларга жэне сарделькаларга (будан opi шужык ешмдерО таралады.

2    Норма пш ик сиггемелер

Осы улттык стандартты колдану ушш мынадай сштемелш норматив™ кужаттар

кажет:

«Ет жзне ет ешмдершщ каушаздюне коиылатын талаптар» Казакстан Республикасыныи тех ни калы к регламент! (Казакстан Республнкасы Умметипц 2008 жылгы 8 сэу1рдеп №336 каулысы).

«Тамак ежмшщ каушазшп туралы» Кеден одагынын техникалык регламент! (Кеден одагы комиссиясынын 2011 жылгы 9 желтоксандагы №880 uietuiMi).

«Оны танбалау белтндеп тамак вжмЬ> Кеден одагынын техникалык регламент! (Кеден одагы комиссиясынын 2011 жылгы 9 желтоксандагы №881 memiMi).

«Орауыш каутаздт туралы» Кеден одагынын техникалык регламент! (Кеден одагы комиссиясынын 2011 жылгы 16тамыздагы №769 memiMi).

«Санитарлык-эпидемиологиялык кадагалауга (бакылауга) жататын тауарларга коиылатын санитарлык-эпидемиологиялык жэне гигиеналык талаптар» санитарлык ереже (Кеден одагы комиссиясынын 2010 жылгы 28 мамырдагы X«299 memiMi).

КР СТ ГОСТ Р 51574-2003 Гамакка арналган ас тузы. Техникалык шарттар.

ГОСТ 8.579-2002 Мемлекегпк елшем б1рл1ктер1н камтамасыз ету жуйес1. Оларды онд1ру, олшеп-орау, сату жэне импортгау кез1нде кез келген турдег! орауышта елшеп оралган тауарлардын санына коиылатын талаптар.

ГОСТ 1341-97 вамдш пергамент!. Техникалык шарттар.

ГОСТ 1760-86 Подпергамент. Техникалык шарттар ГОСТ 3898-56 кПсаздешнршген соя уны. Техникалык шарттар ГОСТ 4495-87 Каймагы алынбаган кургак сут. Техникалык шарттар ГОСТ 6309-93 Tiryre арналган макта-мата жэне синтетикалык ж!п. Техникалык шарттар.

ГОСТ 7502-98 Металлдан жасалган влшеу рулеткасы. Техникалык шарттар. ГОСТ 7697-82 )Kyrepi крахмалы. Техникалык шарттар.

ГОСТ 7699-78 Картоп крахмалы. Техникалык шарттар

ГОСТ 7977-87 Жанадан дайындалган жэне жетшшген сарымсак Техникалык шарттар

ГОСТ 8273-75 Орау кагазы Техникалык шарттары ГОСТ 8558.1-78 Ет ешмдерг HiiTpHTri аныктау эд!стср!.

Реем и басылым

ГОСТ 9792-73 Шужык ежмдер1 жэне шошка етжен, кон етжен, сиыр етжен жэне союга арналган малдар мен кустардын баска турлержщ етжен жасалган ошмдер Кабылдау ерсжеа жзне сынамаларды ipiicrey эшстерт

ГОСТ 9793-74 Ет ежмдерт Ылгалды аныктау эд!стерт ГОСТ 9794-74 Ет ежмдерт Жалпы фосфор мелшерж аныктау эд!стерт ГОСТ 9957-73 Шужык ежмдер1 жзне шошка етжен, кой етжен жэне сиыр етжен жасалган ошмдер. Хлорлы натрий мелшерж аныктау эдостерк

ГОСТ 9959-91 Ет ежмдерт Органолеитнкалык багалауды журпзудщ жалпы шарттары.

ГОСТ 10444.2-94 Тамак ежмдерт Staphylococcus aureus мелшерж аныктау жэне айкындау эд1стерт

ГОСТ 10970-87 Майсызданган кургаксут. Техннкалык шарттар.

ГОСТ 13277-79 Пастерленген сиыр суп. Техннкалык шарттар.

ГОСТ 14192-96 Жуктерд1 танбалау.

ГОСТ 14961-91 Зыгыр жэне химиялык талшыктары бар зыгыр adirrepi. Техннкалык шарттар.

ГОСТ 16729-71 KeirripinreH сарымсак Техннкалык шарттар ГОСТ 17308-88 Шпагаттар. Техннкалык шарттар.

ГОСТ 21784-76 Кус ет1 (тауык, уйрек, каз, мысыр тауыгы ушалары). Техннкалык шарттар

ГОСТ 23042-86 Ет жэне ет ежмдерт Майды аныктау эд1стерт ГОСТ 25011-81 Ет жэне ет ежмдерт Акуызды аныктау эд!Стерт ГОСТ 26574-85 Нан nicipyre арналган бидай уны. Техннкалык шарттар.

ГОСТ 26927-86 Шимзат жэне тамак ежмдерт Сынапты аныктау эд1стерт ГОСТ 26930-86 Шимзат жэне тамак ежмдерт Кушэнд1 аныктау эдю ГОСТ 26932-86 Шимзат жэне тамак ежмдерт Коргасынды аныктау эд1стерт ГОСТ 26933-86 Шиюзат жэне тамак ежмдерт КадмиГип аныктау эд1стерт ГОСТ 28498-90 Суйык шыны термометрлерт Жалпы техннкалык талаптар. Сынау эд1Сгерт

ГОСТ 29045-91 Дэмдеунптер Хош nicri бурыш Техннкалык шарттар ГОСТ 29048-91 Дэмдеу1штер. Мускат жангагы. Техннкалык шарттар.

ГОСТ 29050-91 Дэмдеу1штер. Ак жэне кара бурыш. Техннкалык шарттар.

ГОСТ 29052-91 Дэмдеу1штер Кардамон. Техннкалык шарттар.

ГОСТ 29055-91 Дэмдеушттер Кориандр. Техннкалык шарттар ГОСТ 29185-91 Тамак ежмдерт Сульфит редукцияланатын клострнднй мелшерж айкындау жэне аныктау эд1стерт

ГОСТ 30518-97 Тамак ежмдерт 1шек таякшалары тобынын бактериялар (колиформдыкбактернялар) мелшерж аныктау жэне айкындау.

ГОСТ 30519-97 Тамак ежмдерт Salmonella турждеп бактерняларды айкындау

эд1ст

ЕСКЕРТПЕ Осы стандартты пайдалану кспнде сипеметк стандарттар мен жтктс)тштердш колданысын агымдагы жылдлгы жай-куш оомынша жыл сайын оасылып шыгарылатын «Стандарттау жешндсп норматнвттк кужаттар алтсмса» акиарагтык алтсмса бойынша жэне агымдагы жылда жарняланган ттпел ай сайын оасылып шыгарылатын акларагтык сттгсмслср бойынша тскссргсн дурыс Егер алтсмслтк кужат а> ыстырылса. (вчгсрттлес). онда осы стандартты пайдалану ке ннде ауыстырылган (езгерплген) стандартты басшылыкка алу ксрск. Егер алтсмс.ик кужат а\ыстырусьп жойылса. онда оган алтсмс бериген срсже осы ci.TTCMCHi ко намайтын бо.пкле колданылады.

3    Термнндер мен анмктамалар

Осы стандартта «Ет жэне ет ошмдершш каушаздшше койылатын талаптар» Казакстан Рсспублнкасынын техннкалык регламент! бойынша термнндер, сондай-ак Tuicri аныкгамалары бар мынадай термнндер колданылады (пайдаланылады):

3.1    Куркетауык етшен жаса.тган жартылай ысталган шужык: Дайындау кезшде тунбага. куыруга, nicipyre, ыстыктай ыстауга жэне кептзруге тускен куркетауык ет1нсн жасалган шужык ежмц

3.2    Куркетауык етшен жасалган соснскалар: Дайындау кезшде жуие.п ыстаумен куыруга тускен 14 мм-ден 32 мм дешнп диаметра цилиндр niuiHii бар кабыктагы куркетауык етшен жасалган шужыкешмг

3.3    Куркетауык етшен жасалган сарделькалар Дайындау кезшде жуйел! ыстаумен куыруга тускен 32 мм-ден 44 мм дешнп диаметра цилиндр iiituim бар кабыктагы куркетауык етшен жасалган шужыкешмг

4    Ж|ктеу

4.1    Термиялык жагдайына байланысты шужык ешмдерш мыиаларга боледг

0 °С темен емес жэне 6 °С жогары емсс ешм калындыгындагы температурасымен сал кы н дат ы л га н;

минус 8 °С жогары емес ешм калыццыгындагы температуграсымен муздатылган

4    2 Шужык ешмдерш мынадай сурыптарга боледг

экстра — enaipic кезшде рецептурасында 80 % кем емсс массалык улеа бар кесск кус ет1, онын 1шшде 50 % кем емсс ак ет карастырылган шужык ешмц

жогары — enaipic кезшде рецептурасында 80 % кем емес массалык улеа бар кесек кус eTi карастырылган шужык oniMi;

6ipiHuii — enaipic кезшде рецептурасында 50 % кем емес массалык улеа бар кесск кус ет1 карастырылган шужык ешмк

ектнпй — eimipic кезшде рецептурасында 70 % кем емес массалык улеа бар кустын    тагамдык    шала    ешмдер жэне/немесе    механикалык    сылынган    кус    eTi

карастырылган шужык ешмк

уиннии — etmipic кезшде рецептурасында 50 % кем емсс массалык улеа бар кустын    тагамдык    шала    ешмдер жэне/немесе    механикалык    сылынган    кус    eTi

карастырылган шужык ешмг

5    Техннкалык талаптар

Шужык ешмдер! осы стандарт талаптарына сэйкес келуге тшс жэне белпленген тэр^гтте бектлген саннтарлык нормалардын жэне ережелердш талаптарын сактай отырып рецеитуралар жэне технологиялык нускаулар бойынша eндipiлeдi.

5.1    Сипаттамалар

5.1.1    Органолептнкалык KepccTKiuiTepi бойынша шужык ешмдер! 1-кестеде керсеплген талаптарга сэйкес келуге тик.

1-кесте - Органолептнкалык керсстклштср

Корсетклш

атауы

Сипаттама

Сырткы тур

Бет1 таза, кургак, кабыгы бузыл.маган, жабысусыз, декоративлк ceoyci3 жэне себумен фарш каспагы

Дэм1, nici

Ьотен дэмаз жэне nicci3, татымдылык, ыстау хош nici бар етмнщ осы Typi не тэн

Консистенция

Тыгыз немесе ceprmui

Кесудеп фарш

Typi

Фарш б1ркелм араластырылган. фарш Tyci кызгылт тустен коныр кызыл туске дежи, сур дакгарсыз. куыссыз

Батон дард ын шиит, елшем1 жэне баиламы

50 сантиметрге деГинп узындыкта жэне батоннын эр ушында 6ip канта байлауы бар тура батондар

5.1.2 Физпка-химиялык керсеткиитер бойынша, шужык ешмдер1 2-кестеде керсетшген талаптарга сэйкес келуге тик.

2-кесте - Физпка-химиялык корсеткйитер

Корсеты штер атауы

Норма

Жартылай

ысталган

шужыктар

Сосискалар,

сарделькалар

Ылгалдыи массалык улеа, %. артык емес

48,0

70

Майдын массалык улеа, %, артык емес

32,0

33,0

Ас тузынын массалык yneci, %, артык емес

3,5

Акуыздын массалык улеа, %, кем емес

13,0 14,0

Жалпы фосфордын массалык улеа (Р2О5 кайта есситеудс), %, артык емес

0,4

Нитриттш массалык улеа, %, артык емес

0,005

Кальцийдщ массалык улеа, %. артык емес

Накты ассортнментпк атаудагы шужык отмдер1 дайындалган кужатка сэйкес рсгла.менттелсд1

Крахмалдын массалык yneci, %, артык емес*

Наклы ассортнментт1к атаудагы шужык ешмдср1 дайындалган кужатка сэйкес регламенттелед1

♦Есксртпс Кальцийдщ массалык yacci шужык 0Hi\ucpi»uc. мсхлникалык сылынган куркстауык cri косылган рецептураларда ст к\рлмасынын рсцсптурасындл мсхлникалык сылынган куркстауык ctihih yaccinc кобейтиген 0.26 cceoiiiCH рсгламснттслсд!.

5.1.3 Шужык ешмдершщ атауы жэне олардык спецификалык сипаттамалары (100 г ежмнщ органолептикалык жэне физика-хи.ммялык керсетюштерк тагамдык жэне энергетикалык кундылыгы) кэсторыннын беюткен рецептураларына жэне/немесе

технологиялык нускауларына сэйкес келуге тшс.

5.1.4 Каушаздш керсеткчштер! бойынша, шужык етмдер1 «Саннтарлык-эпидемиологиялык кадагалауга (бакылауга) жататын тауарларга копылатын санитарлык-эпндемнологнялык жэне гигисналык талаптар» санитарлык ережелердщ, «Тамак ©шмдержщ каутаздИ туралы» Кеден одагынын техннкалык регламент!нin, «Оны танбалау болнждеп тамак ©HiMi» Кеден одагынын техннкалык регламент! жэне 3-кестеде керсетшген талаптарына сэйкес келуге тшс.

5.2 Шммзатка конылатын талаптар

5.2.1    Шужык ошмдерж еншру ушж колданылатын отандык жэне импорттык ©Hflipic шикпаты мен тагамдык коспалар:

-    «Тагам ешмдержж Kayinci3fliri туралы» Кеден одагынын техннкалык регламент!не, «Ет жэне ет ©шмдернпн каужазднже койылатын талаптар» Казакстан Республнкасынын техннкалык регламентшщ талаптарына сэйкес келуге;

-    «Тагам ежмдершщ саннтарлык-эпндемиологиялык талаптар» санитарлык ережслср!не сэйкес келуге;

-    белпленген тэрттпте бек!т!лген стандарттау жен1ндеп нормативттк кужаттарга сэйкес келуге,

-    импорт ешмдерш жетк!зуге арналган шарттарга-кел!с!мшарттарга сэйкес келуге тик.

5.2.2    Шужык 0н!мдер!н дайындау ymin мынадай непзп шиктзатты колдануга

THic:

-    ГОСТ 21784 бойынша муздатылган, салкындатылган кус eTi (куркетауык ушалары);

-    ГОСТ 10970 бойынша майсызданган кургак сут;

-    ГОСТ 4495 бойынша каймагы алынбаган кургак сут;

-    ГОСТ 13277 бойынша пастерленген сныр суп;

-    жумыртка унтагы;

-    тамакка арналган тауык жумырткасы;

-    ГОСТ 26574 бойынша 1-сурыпты нан nicipyre арналган бидай уны;

-    ГОСТ 3898 бойынша шсаздешнржген соя уны;

-    ГОСТ 7699 бойынша картоп крахмалы,

-    ГОСТ 7697 бойынша xcyrepi крахмалы;

-    катгы ултабар сыры;

-    ГОСТ 16729 бойынша кепнрмген сарымсак;

-    ГОСТ 7977 бойынша жана шскен сарымсак;

-    ГОСТ 29045 бойынша хош nicri бурыш;

-    ГОСТ 29048 бойынша мускат жангагы;

-    ГОСТ 29050 бойынша кара немесе ак бурыш;

-    ГОСТ 29052 бойынша кардамон;

-    ГОСТ 29055 бойынша кориандр;

-    КР СТ ГОСТ Р 51574 бойынша та гам га арналган ас тузы;

-    азот кышкылды натрий;

-    нитритп-тузды косна,

-    ауыз су;

-    акуызды турактандыргыш;

-    акуызды жасанды кабыкшалар;

-    ©нделген сныр, кой iujeicrepi;

-    табнгн немесе табигига б!регейленген хош н!стенд!рпштер, бояулар, дэмд!к

коспалар немесе баскалар;

-    ГОСТ 17308 бойымша шпагат;

-    вискозды тсхникалык шмратылган жштердсн шпагат;

-    ГОСТ 14961 бойынша зыгыр жттср;

-    ГОСТ 6309 бойынша Tiryre арналган макта-мата ж1птер,

-    Tiryre арналган капрон жттер;

-    ешмдерд1 ыстауга арналган агаш ш нмзаты;

-    ыстайтын препарат,

-    П-тэр1зд1 металл каусырмалар;

-    алюминий скрепкалар.

Баска уксас шишатты колдануга жол бершедг

5.2.3    Термиялык жагдайы жэне жара.мдылык мсрз1мдср1 бойынша шиюзат мынадай талаптарга жауап беруге тше:

а)    ауылшаруашылык кусынын ел (тагамдык шала ешмдер), сондай-ак сойылган малдын ет ш пшаты:

0 °С -тан 4 °С дей1н ешм калындыгындагы температурасы бар салкындатылган — 5 тэул1ктен артык емес жарамдылык мерз1м1мен, шала ешмдер — 2 тэул1ктен артык емес. минус 2 °С-тан минус 3 °С деГнн ен1м калындыгындагы температурасы бар сэл муздатылган жэне/немесе жбтлген — 10 тэул1ктен артык емес, шала ешмдер —

7 тэул1ктен артык емес;

минус 12 °С жогары емес ешм калындыгындагы температурасы бар муздатылган — 4 айдан артык емес, шала ешмдер - 2 айдан артык емес жэне минус 18 °С жогары емес — 8 айдан артык емес, шала ешмдер — 6 айдан артык емес;

б)    отандык енд1ршген механикалык сылынган кус етг

0 °С -тен минус 2 °С дейш ешм калындыгындагы температурасы бар салкындатылган — 72 сагаттан артык емес;

минус 2 °С -тан минус 3°С дейш ешм калындыгындагы температурасымен сэл муздатылган жэне/немесе жбтлген — 5 тэул1ктен артык емес;

минус 18 °С жогары емес е»пм калындыгындагы температурасымен муздатылган жарамдылык мерз1М1 - 3 айдан артык емес.

в)    ауылшаруашылык кусынын тагамдык жумырткалары жэне олардын кайта енделген жумыртка ешмдерг

0 °С температурасы кез1нде сакгалатын, 15 тэул1ктен артык емес жарамдылык мерз1м1 бар тагам жумырткалары;

20 °С деГнн;

жумыртка ен1мдер1:

4 °С жогары емес температ>расы кезшде салкындатылган, 24 сагаттан артык емес жарамдылык мерз1мдер1 бар салкындатылган кургак;

минус 18 °С жогары емес температура кезшде сакталган 15 айдан артык емес жарамдылык мерз1м1 бар; минус 12 °С жогары емес температура кезшде сакталган 10 айдан артык емес жарамдылык Mepjivii бар муздатылган кургак;

5 °С -тан 8 °С дейннп температура кез1нде - 10 тэул1ктен артык емес (эдемшеп кес1лген кес1нд1лер) жэне 12 тэул1ктен артык емес (улеепк кеептш);

-    12    °С -тан 15 °С деГпнп температурасы кез1нде - 6 тэул1ктен артык емес

(эдемшеп кес1лген кес1нд1лер) жэне 8 тэул1ктен артык емес (улест1к кес1нд1лер);

20 °С жогары емес температура кез1нде сакталган 6 айдан артык емес жарамдылык мерз1м1 бар немесе 4 °С жогары емес температура кезшде сакталган 24 айдан артык емес жарамдылык мерз1м1 бар кургактык.

5.2.4    Ауыз су кау1пс1зд1к керсетк1штер1 бойынша «Тамак ен1м1не койылатын санитарлык-эпидемиологиялык талаптар» санитарлык ережес1мен белг1ленген

талаптарга сэйкес келуге Tiiic.

5.2.5    Шужык ешмдержщ рецептураларында тагам коспаларын жэне олардын коспаларын колдану нормаларын шужык ешмдерж ешнруге сэикес пакты атаудагы шужык ешмдерже арналган кужатта белпленген.

Тагам коспалары жэне олардын коспалары кус етжен жэне сойыс малынан жасалатын ежмдерд! ешнруде колдану ушж белпленген тэрт1пте руксат етшуге Tnic жэне каушаздж корсетк1штер1 бойынша Казакстан Республикасынын белпленген заннамасына, талаптарына сэикес келуге лис.

Шужык ешмдерж en.iipy ymiH колданылатын шикззат жэне тагам коспаларын белпленген заннамалык тэрт1пте генетикалык турлежйржген коздерд1 (ГТК) колдану аркылы алынган курауыштардын мелшерже бакылаган жен.

Шужык ешмдерж енд1ру ymiH мынадай материалдарды колданган жен:

олар белпленген тэртште бектлген кужаттар бойынша табиги шужык кабыкгары (снырдын inieK-карны. шошка, кой карындары);

олар белпленген тэрппте бектлген кужаттар бойынша жасанды жэне синтетикалык, кедерпл1кт1 коса алгандагы кабыктар;

тагам ежмдер1мен байланыска тусет1н калыптык жэне тара орауыш матерналдар белпленген заннамалык тэртзпке. талаптарга сэйкес келуге ти1с.

5.2.6    Шужык ешмдерж ендеу уш1н колдануга жол бер1лмейд1:

-    6ip реттен артык муздатылган мал етзн1н шимзаты;

-    улпа, Tepi жэне май тусж езгерткен кус етз;

-    саргыш тарткан шпик.

5.3 Буып-тую

5.3.1    Шужык ен1мдер1н орау уш1н колданылган тара мен матерналдар «Орауыш Kayinci3fliri туралы» Кеден одагынын техникалык регламент!. «Ет жэне ет ешмдерж!н каушаздтне койылатын талаптар» Казакстан Республикасынын техникалык регламент!н!н талаптарына сэйкес келуге т»нс.

5.3.2    Шужык ешмдер1Н Казакстан Республикасынын Мемлекетпк санитарлык-эпндемнологиялык кадагалау органдарымен руксат еттлген колданыстагы нормативт!к кужаттама бойынша кеп айналымды полимсрл!к немесе алюминий тарага, гофрленген картоннан жасалган жэш!ктерге немесе баска матерналдардан жасалган тарага, сондай-ак арнайы контейнерлерге немесе тарага-жабдыкка буып-туйед!.

5.3.3    Тара таза, кургак, кегерус!з жэне бегде >iicci3 болуга Tiiic.

5.3.4    Кеп айналымды таранын какпагы болуга Tiiic. Какпак болмаган жагдайда тараны ГОСТ 8273 бойынша орама кагазбен, ГОСТ 1760 бойынша подпергамснтпен, ГОСТ 1341 бойынша пергаментпен жабуга жол бер!лед!

5.3.5    Жэинкке 6ip атаудагы шужык ешмдер!н салады. Bip жэппкке шужык ешмдержж б!рнеше атауын орау тек тутынушынын кел!с!м1 бойынша руксат етзлед!.

5.3.6    Таранын жалпы салмагы 30 кг аспауга Tiiic, ал гофрленген картоннан жасалган жэниктерге 20 кг аспауга Tiiic.

5.3.7    Номинал саннан тутынушы орауышындагы ежмн1ц таза салмагынан ауытку ГОСТ 8.579 белпленген нормалардан аспауга Tiiic.

5.4 Танбаляу

5.4.1 Танбалау «Буып-туюге, танбалауга, затбелп жапсыруга жэне оларды дурыс Tycipyre койылатын талаптар» Казакстан Республикасынын техникалык регламенттерже сэйкес келуге тию.