Товары в корзине: 0 шт Оформить заказ
Стр. 1 

37 страниц

Купить СТ РК 1333-2005 — бумажный документ с голограммой и синими печатями. подробнее

Цена на этот документ пока неизвестна. Нажмите кнопку "Купить" и сделайте заказ, и мы пришлем вам цену.

Распространяем нормативную документацию с 1999 года. Пробиваем чеки, платим налоги, принимаем к оплате все законные формы платежей без дополнительных процентов. Наши клиенты защищены Законом. ООО "ЦНТИ Нормоконтроль"

Наши цены ниже, чем в других местах, потому что мы работаем напрямую с поставщиками документов.

Способы доставки

  • Срочная курьерская доставка (1-3 дня)
  • Курьерская доставка (7 дней)
  • Самовывоз из московского офиса
  • Почта РФ

Распространяется на колбасы варено — копченые, предназначенные для реализации. Требования стандарта, направленные на обеспечение безопасности для жизни и здоровья людей изложены в разделах 5, 6 и в пунктах 5.2.3, 5.2.4 настоящего стандарта. Стандарт пригоден для подтверждения соответствия.

 Скачать PDF

Оглавление

1 Область применения

2 Нормативные ссылки

3 Термины и определения

4 Классификация

5 Технические требования

6 Правила приемки

7 Методы контроля

8 Транспортирование и хранение

9 Гарантии изготовителя

Приложение А Пищевая и энергетическая ценность в 100 г продукта

Приложение Б Рецептура продукта

Приложение Библиография

Нормативные ссылки:
Стр. 1
стр. 1
Стр. 2
стр. 2
Стр. 3
стр. 3
Стр. 4
стр. 4
Стр. 5
стр. 5
Стр. 6
стр. 6
Стр. 7
стр. 7
Стр. 8
стр. 8
Стр. 9
стр. 9
Стр. 10
стр. 10
Стр. 11
стр. 11
Стр. 12
стр. 12
Стр. 13
стр. 13
Стр. 14
стр. 14
Стр. 15
стр. 15
Стр. 16
стр. 16
Стр. 17
стр. 17
Стр. 18
стр. 18
Стр. 19
стр. 19
Стр. 20
стр. 20
Стр. 21
стр. 21
Стр. 22
стр. 22
Стр. 23
стр. 23
Стр. 24
стр. 24
Стр. 25
стр. 25
Стр. 26
стр. 26
Стр. 27
стр. 27
Стр. 28
стр. 28
Стр. 29
стр. 29
Стр. 30
стр. 30

П1С1Р1ЛГЕН - ЫСТАЛЕАН ШАЖЬЩТАР Техникалык; шарттар

КОЛБАСЫ ВАРЕНО - КОПЧЕНЫЕ Технические условия

КР СТ 1333-2005

Ресми басылым

Ка шкстан Республикасы Индустрия жэне сауда мшшстрлпшщ Техникалык; реттеу жэне метрология жошндеп комитет! (Мемстандарт)

П1С1Р1ЛГЕН - ЫСТАЛГАН ШАЖЬЩТАР Техникалык; шарттар

КР СТ 1333-2005

Ресми басылым

Ka saKCiaii Республикасы Индустрия жэне сауда министрлтнщ Техникалык; реттеу жэне метрология жошндеп комитет! (Мемстандарт)

ЦР СТ 1333-2005

cipipi алынган муздатылган майлы шошка eTi (сиыр етц шошка етц кой

ет1)

колданыстагы нормативе к кужаттама бойынша жон етшщ кыртыс майы; булшык етлнщ салмактык улесл 25% артык емес бушр етл кыртыс майы; булшык етшщ салмактык улесл 25% артык емес шонщанын, тес етл; суытан, суытылтан жэне муздатылтан кушндеп койдыц Tepi асты жэне куйрык шиьа майы;

ГОСТ 21 бойынша кумшекер;

ГОСТ 2874 бойынша ауыз су;

ГОСТ 4197 бойынша азоткышкылды натрий;

ГОСТ 7977-87 бойынша жас дайындалтан сарымсак;

ГОСТ 13830-97 бойынша татамдык ас тузы;

ГОСТ 29045 бойынша хош шсы бурыш;

ГОСТ 29048 бойынша мускат жацтаты;

ГОСТ 29050 бойынша кара жэне ак бурыш;

ГОСТ 29052 бойынша кардамон;

ГОСТ 29055 бойынша кориандр;

ГОСТ 1341 бойынша пергамент;

ГОСТ 1760 бойынша подпергамент;

ГОСТ 6309 бойынша ттн жштер;

ГОСТ 7502 бойынша елшегпн рулетка;

ГОСТ 8273 бойынша орау катазы;

ГОСТ 11354 бойынша аташ жэттлН;

ГОСТ 13513 бойынша бурмеленген картон жэнпктер;

ГОСТ 13460 бойынша сиыр пнеп;

ГОСТ 16334 бойынша сиырдыц оцени;

ГОСТ 16405 бойынша кой imeri;

ГОСТ 16406 бойынша койдыц сокыр imeri;

ГОСТ 17308 бойынша шпагат;

колданыстагы нормативтш кужаттама бойынша беьаткшер (сыргалыктар);

Казакстан Республикасы мемлекеттлк санитарлык-эпидемиолгияльщ кадагалау органдары колдануга руксат еткен белоктьщ жасанды кабыкшалар.

5.4 Буып-тую

5.4.1    Шс1ршген-ысталган шужьщтар ГОСТ 11354 бойынша коп айналымды агаш жэнпктерге, ГОСТ 13513 бойынша бурмеленген картон жэнпктерге немесе Казакстан Республикасы Мемлекеттлк санитарлык-эпидемиологоиялык огандары колдануга руксат еткен баска материалдардан жасалган ыдыска салынады.

5.4.2    nicKeH-ысталган шужьщтарды салуга арналган ыдыс таза, куртак болуы, кегерген жер1 жэне бетен шел болмауы ттс. Коп айналымды ыдыстыц

ЦР СТ 1333-2005

какпагы болуы керек. Кдкпагы жок болган жагдайда жергшки жерде сатуда бетш орама кагаз, пергамент, подпергаментпен жабуга руксат етшедт

5.4.3    Жэнпкке 6ip атаулы ешмдер салынады. ПЮритген-ысталган шужыктардын б1рнеше атау турш 6ip жэнпкке тутынушы Keaiciivn бойынша салуга болады.

5.4.4    ГПслршген-ысталган шужыктарды ешмнщ сакталуы мен сапасын камтамасыз етет! н жендеуден жэне санитарлык ецдеуден еткен кеп айналымды жэнпктерге салуга руксат етшедт

Бурмеленген картонная жасалган жэнйктердеп таза салмагы 20 кг артык болмауы тшс, кеп айналымды ыдыстагы жалпы салмагы 30 кг артык болмауы THic, жаб дык - ыдыстагы таза салмагы 250 кг артык болмауы тшс.

5.5 Тацбалау

5.5.1    Тутыну ыдысыныц (орамыныц) op6ip б1рл1г1нде тутынушыларга арналган КР СТ 1010 сэйкес мемлекетт1к жэне орыс тшдершде темендегшер1 керсетшген акпарат:

-    ohImhIh, Typi жэне атауы;

-    сурыбы;

-    дайындаушы-кэс1порыннын, аты мен мекен-жайы;

-    дайындаушыныц тауарлык белг1с1 (бар болганда);

-    салмагы (таза);

-    ешмнщ курамы;

-    тагам дык кундылыгы;

-    сактау шарттары;

-    дайындалган кун1 мен жарамдылык мерз1м1;

-    штрих-коды (бар болса);

-    осы стандарттыц белгшенуц

-    сэйкест1кт1 растау туралы акпарат болуы тшс.

5.5.2    Келпспк ыдысы мен шужык кабыкшасында мемлекеттш жэне орыс тшдершде мынадай акпарат жазылуы ти1с:

-    дайындаушы - кэсшорынныц аты, оныц мекен-жайы жэне (немесе) тауарлык белпш (бар болганда);

аталуы жэне ен1мн1ц курамы;

тагам дык кундылыгы;

сактау шарттары;

жарам дылык мерз1мц

тагамдык ен1мд1 сертификаттау туралы акпарат;

осы стандартный белгшену1;

5.5.3    Акпарат ттгужыктын кабыкшасында немесе озшдеп кулакшасында керсетшед1.

5.5.4    Тасымалдау ыдысын тацбалау - ГОСТ 14192 бойынша «Тез бузылатын жук » манипуляциялык белг1 басу аркылы.

7

ЦР СТ 1333-2005

6    Кабылдау C|)C/KC.iC|)i

6.1    Кабылдау ережелер1, сынамаларды ipiKTey ГОСТ 9792 бойынша журпзшедг

6.2    ПЮршген-ысталган шужыктын ap6ip топтамасын дайындаушы кэсторыннын тшсы бакылаушы органдары кабылдауы жэне оныц сапасын куэландыратын белгшенген нысандагы кужатпен ж1бер1лу1 ти1с.

6.3    Микробиологияльщ керсеткпнтердк уытты элементтерд1, пестицидтердц и итрозам и н дер д i, бензапиренд1, антибиотиктерд1 жэне радионуклеиттерд1 бакылау кезецдшплн Казахстан Республикасы мемлекеттщ санитарлык-эпидемиологиялык кадагалау органдары, 6ipaK кем1 3 айга 6ip рет белгшейдг

6.4    Органолептикальщ жэне физикалык-химиялык керсетк1штерд1 бакылау кезецдшпл нормаливп к кужаттамага сэйкес дайындау аркылы аныкталады.

6.5    Кдушшздпс талаптарына сэйкестж сертификаттау сынактарын жург1зу кез1нде бакыланады. Сертификаттау сынактарын Кдзакстан Республикасы Мемлекеттш сертификаттау жуйес! белгшеген тэртшпен осы салада аккредиттелген сертификаттау жешндеп орган журпзедг

6.6    Бакылаушы уйымдар ездершщ куз1реттцпгше карай тагамныц сапасына жэне каушОздтне бакылау журпзедг

6.7    Кем1 6ip керсетк1штен канагаттанарлыксыз нэтиже алынган жагдайда, ешмнщ сол топтамасынан алынган тагамнын, ею еселенген мелшер1не кайтадан сынактар жасалады. Кбайта жасалган сынак н эти же л ер i соцгы болып табылады жэне барлык топтамага таратылады.

6.8    Тутынушы мен дайындаушы арасында ен1мн1ц сапасы мен каушОздтн багалауда дау туынган жагдайда, терелж талдауларды беютшген тэртшпен сертификаттау жен1ндег1 тутынушы мен дайындаушы таныган аккредиттелген орган (сынау зертханасы) журпзедг

7    Бакылау эдктер1

7.1    Органолептикалык керсетюштерд1 бакылау ГОСТ 9959 бойынша журпзшедг

7.2    Дайын ешмнщ ортасындагы температураны бакылау ГОСТ 284987 бойынша температурасы 0-ден 100°С-га дей1нг1 шкалалы шыны суйыктык термометр1мен (сынаптьщ емес) жузеге асырылады.

7.3    Дайындалган тттужыктардын келем1 тем1р рулеткамен ГОСТ 7502 бойынша тексершедг Дайын ен1мн1ц Typi кезбен кору аркылы багаланады.

7.4    Ылгалдыц салмактык улес1 ГОСТ 9793 бойынша аныкталады.

7.5    Ас тузыныц салмактык улесшщ, натрий нитрит1н1ц керсетюштер1 мен микробиологиялык керсетюштерд1 кезецдшк сайын, 6ipaK кем1 10 кунде

8

ЦР СТ 1333-2005

6ip рет, сондай-ак бакылау уйымыныц немесе тутунутттвтнвтн талабы бойынша аныкталады.

7.6    Хлорлы натрийд1 аныктау ГОСТ 9957 бойынша.

7.7    Бактериологиялык зерттеулер ГОСТ 9958 бойынша журпзшедг

7.7    Курамында уытты элеметтердщ болуы ГОСТ 26927, ГОСТ 26930ГОСТ 26932, ГОСТ 26933, ГОСТ 26934 бойынша; В афлотоксиншщ, н итрозам и н дер д i н, пестицидтердщ жэне радионуклеидтердщ болуы Казахстан Республикасы Мемлекетттк санитарльщ-эпидемиологияльщ бакылау органы беюткен эдютемелер бойынша аныкталады.

7.8    Нитриты аныктау ГОСТ 29299 бойынша.

8    Тасымалдау жэне сактау

8.1    ПЮршген-ысталган тттужыктарды сактау, тасымалдау жэне сату олардыц сапасы мен каушОздптнщ сакталуын камтамасыз ететт н белгшенген температуральщ туз1л1м жагдайларында жузеге асырылады. Суытылмайтын жерлерде шужыктарды сактауга жэне сатуга руксат етшмейд1.

8.2    П1с1р1лген-ысталган тттужыктарды сактау жэне тасымалдау унйн белгшенген тэрттппен реслмделген санитарлык паспорты бар, арнайы тагайындалган кел1к куралдары (суыгы жок изотермиялык кузовтар, суытылатын кузовтар, рефрижератор) пайдаланылады.

8.3    П1с1р1лген-ысталган тттужуктардвтн жарам дылык мерз1м1 технологиялык процесс аякталган кезден бастап 0-ден 15 °С дешнг1 температурада - 72 саг; 0-ден 12 °С дешнп температурада - 10 тэул1к.

9    Дайындаушыньщ кепшдемелер1

9.1    Дайындаушы тутынушы сактау мен тасымалдау шарттарын орындаган жагдайда п1с1ршген-ысталган шужыктардыц осы стандарт талаптарына сэйкестшше кепшдеме бередг

9.2    Кепшдемел1к сактау мерз1м1 8.3 тармагына сэйкес.

9

А косымшасы

(мшдети)

А.1 кестес1 - 100 г ешмнщ тагам дык жэне энергетикалык кундылыгы

0ШМНЩ

Typi

Сурыбы

0шмнщ аталуы

Белок, г

Май, г

Энергетикалык

кундылыгы,

ккал

IlicipmreH

Жогаргы

Деликатес

17,6

37,6

409

-ысталган

Мэскеулж

19,1

36,6

406

шужык

Сервелат

16Д

40,1

425

Eipimni

Суескойлык

17,3

39,0

420

Кой етшен

15,7

39,8

421

10

Б косымшасы

(мшдети)

Б.1 кестес1 - Пгшршген-ысталган шужыктардын рецептурасы

Шик1заттын„

дэмдеуштердщ

жэне

материалдардыц

атаулары

Шужыктарга арналган норма

деликате

с

мэскеулж

сервелат

кой

етшен

эуескойлык

Туз дал маган шиюзат кг. (100 кг шикпатка)

Жогаргы сурыпты cinipi алынган сиыр ет1

40

75

25

-

-

Eipnnni сурыпты ciijipi алынган сиыр еы

-

-

-

15

65

Ciijipi алынган майсыз птотттка еы

-

-

25

-

-

Ciijipi алынган жартылай майлы шошка ет1

35

-

-

-

-

Cipipi алынган майлы птотттка еы немесе шошканьщ тес еы

-

-

50

-

-

Cipipi алынган 6ip сурыпты к кой еы

-

-

-

-

35

Шошканьщ тес еы немесе бушр кыртыс майы

25

-

-

-

35

Жон кыртыс майы

-

25

-

-

-

койдыц Tepi асты немесе куйрык шик1 майы

-

-

-

10

-

Б.1 кестесшщ жал гас ы

Шиюзаттыц,

дэмдеуштердщ

жэне

материалдардыц

атаулары

Шужьщтарга арналган норма

Дэмдеупнтер мен материалдар, г (100 кг туздалмаган шик1затка)

тагам дык ас тузы

3000

3000

3000

3000

3000

натрий нитрит!

10

10

10

10

10

кумшекер

200

200

200

200

200

унтакталган кара немесе ак бурыш

100

150

150

100

100

унтакталган хош nicTi бурыш

-

-

-

-

50

унтакталган кардамон немесе мускат жацгагы

30

30

30

-

30

усакталган, тазартылган жас сарымсак

-

-

-

100

-

Кабьщша

№ 3,4,5

сиыр ТОК

inieri,

диаметр!

45-65

жасанды

кабьщша

-лар

№ 1,2,3,4

сиыр ТОК

inieri,

диаметр!

45-65

жасанды

кабьщша-

лар

№ 3,4,5 сиыр ТОК inieri, кой

буйешш ц бггеу уттты, диаметр! 45-65 мм жасанды кабьщша -лар

1,2,3,4,5

сиыр ТОК

inieri,

сиыр

еценп,

кой еы

гузенкасы

, диаметр!

45-65 мм

жасанды

кабьщша-

лар

№ 1,2,3,4 сиыр ТОК inieri, диаметр! 45-65 мм жасанды кабьщша-лар

ЦР СТ 1333-2005

В косымшасы

(аныктамалык)

Библиография

[1]    СанЕмН 4.01.047-97 "Тагам ешмдер1 каушОздптне жэне тагамдьщ кундылыгына койылатын гигиеналык талаптар" санитарлык ережелер1 мен нормалары.

[2]    ИСО 1442 : 1997 Ет жэне ет ешмдерг Курамындагы ылгалды аныктау (эталондьщ эд1с).

[3]    ИСО 3091 : 1975 Ет жэне ет ешмдерг Курамындагы нитрита аньщтау (терел1к эд1с).

13

ЦР СТ 1333-2005

ЭОЖ 664.934.4    МСЖ 67.120    ЭЭТ0Ж    15.13.12

Туйшд1 сездер:    колданылу    аймагы,    нормативтш    сштемелер,

аныктамалар, жштеу, техникалык талаптар, кабылдау ережелеру тасымалдау жэне сактау, дайындаушыныц кепшдемелер1, тс1ршген-ысталган шужы ктар, рецептуралар.

КОЛБАСЫ ВАРЕНО-КОПЧЕНЫЕ Технические условия

СТ РК 1333-2005

Издание официальное

Комитет по техническому регулированию и метрологии Министерства индустрии и торговли Республики Казахстан

Астана

KP СТ 1333-2005


Алгысез

1    Казахстан Республикасы Ауылшаруашылык министрлптнщ «Кбайта ецдеу жэне тамак енеркэс!б1 гылыми-енд1р1стш орталыгы» РМК Ет-сут енеркэс!б1 тылыми-зеттеу жэне конструкторлык институты, «Ет-сут саласы ешмдерш стандарттау женшдеп техникалык комитет!» ТК 28 Э31РЛЕП ЕНГ13Д1

2010 жыл 5 жыл

2    Казахстан Республикасынын, Индустрия жэне сауда министрлшнщ Техникалык; реттеу жэне метрология женшдеп комитетшщ 2005 жылдыц 30 маусымындаты № 179 буйрытымен БЕК1Т1Л1П ICKE КОСЫЛДЫ

3 Б1Р1НШ1 ТЕКСЕРУДЩ MEP3IMI ТЕКСЕРУ КЕЗЕЦД1Л1Г1

4    ЕОСТ 16290-86 «ГПслртген-ысталтан шужыктар. Техникалык шарттар» стандартыныц ОРНЫНА ЕНГ131ЛД1

5    Осы стандартта Кдзакстан Республикасыныц «Техникалык реттеу туралы», «Тутынушылардын, кукытын кортау туралы», «Кдзакстан Республикасындаты тшдер туралы», «Халыктыц санитарлык-эпидемиологиялык салауаттыты туралы», «Тамак е1мдершщ сапасы мен каутспдт туралы» зац нормалары пайдаланылды.

Осы стандарт Кдзакстан Республикасы Индустрия жэне сауда министрлтнщ Техникалык реттеу жэне метрология женшдеп комитеттш руксатынсыз ресми басылым ретшде толыктай немесе белшектелш басылып шытарыла, кебейтше жэне таратыла алмайды.

II

Предисловие

1    РАЗРАБОТАН И ВНЕСЕН Научно- исследовательским и конструкторским институтом мясной и молочной промышленности РГП «Научно-производственный центр перерабатывающей и пищевой промышленности» Министерства сельского хозяйства Республики Казахстан, ТК 28 Техническим комитетом по стандартизации мясомолочной продукции, Министерством сельского хозяйства Республики Казахстан

2010 год 5 лет

2    УТВЕРЖДЕН И ВВЕДЕН В ДЕЙСТВИЕ Приказом Комитета по техническому регулированию и метрологии Министерства индустрии и торговли Республики Казахстан от 30 июня 2005 года № 179

3 СРОК первой проверки

ПЕРИОДИЧНОСТЬ ПРОВЕРКИ

4    ВВЕДЕН ВЗАМЕН ГОСТ 16290-86 «Колбасы варено-копченые. Технические условия».

5    В настоящем стандарте реализованы нормы законов Республики Казахстан: «О техническом регулировании», «О защите прав потребителей», «О языках в Республике Казахстан», «О санитарно-эпидемиологическом благополучии населения», «О качестве и безопасности пищевых продуктов».

Настоящий стандарт не может быть полностью или частично воспроизведен, тиражирован и распространен в качестве официального издания без разрешения Комитета по техническому регулированию и метрологии Министерства индустрии и торговли Республики Казахстан

KP СТ 1333-2005

Мазмуны

1    Кдлданылу саласы    1

2    Норматива к сштемелер    1

3    Терминдер мен аныктамалар    3

4    Жтктеу    3

5    Техникалык талаптар    3

6    Кдбылдау ережелер1    8

7    Бакылау эд1стер1    8

8    Тасымалдау жэне сактау    9

9    Дайындаушыныц кепшдемелер1    9

А косымшасы    100 г ешмнщ тагам дык жэне энергетикалык    кундылыгы    10

Б косымшасы    вшмнщ рецептурасы    11

КДсымша    Библиография    13

III

KP СТ 1333-2005


IV


КАЗАХСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫЦ МЕМЛЕКЕТТ1К СТАНДАРТЫ П1С1Р1ЛГЕН-ЫСТАЛЕАН ШАЖЬЩТАР Техникалык; шарттар

Енпзшген куш 2006.07.01.

Колла ныл у саласы

Осы стандарт сатута арналтан шшршген-ысталган шужы ктарта таратылады.

Адам eMipi мен денсаулыты уннн каушшзджпен камтамасыз етуге батытталтан стандарт талаптары осы стандарттыц 5, 6 бел1мдершде жэне 5.2.3, 5.2.4 тармактарында жазылтан.

Стандарт сертификаттау максаты уннн жарамды.

Осы стандартта бершген Ресей Федерациясы стандарттары белгшенген тэртшке сэйкес колданылады.

2 Нормативтш сштемелер

Осы стандартта мынадай нормативтж кужаттарта сштемелер пайдаланылды:

К.Р СТ 2.34-2001 Казахстан Республикасыныц елшем б1рлштерш камтамасыз етуд1н, мемлекеттш жуйест Орам дарта елшеп салынатын тауарлардыц кез келген тур1н1ц санына мемлекетпк метрологиялык кадаталау жасаудыц тэрт1б1. Жалпы талаптар.

К.Р СТ 1010-2002 Тамак ешмдерт Тутынушыта арналтан аппарат. Жалпы талаптар.

К.Р СТ 1081-2002 Технологиялык нускауларды, тагам дык ен1мдерге арналган рецептураларды эз1рлеу тэрт1б1. Heri3ri ережелер.

ГОСТ 21-94 Кумшекер. Техникалык шарттар.

ГОСТ 779-55 Ет. Сиыр етшщ жарты жэне терттен 6ip ушасы. Техникалык шарттар.

ГОСТ 1341-97 Пергамент. Техникалык шарттар.

ГОСТ 1760 -86 Подпергамент. Техникалык шарттар.

ГОСТ 1935-55 Ет. Кой жэне ешю ет1 ушалары. Техникалык шарттар.

ЕОСТ 2874-82 Ауыз су. Сапасына койылатын гигиеналык талаптар мен бакылаулар.

ЕОСТ 4197-74 Азоткыттткылды натрий. Техникалык шарттар.

ЕОСТ 4814-57 Муздатылган ет блоктары. Техникалык шарттар.

Ресми басылым

ЦР СТ 1333-2005

ГОСТ 7502-98 Те\0рден жасалган елшегпн рулеткалары. Техникалык шарттар.

ГОСТ 6309-93 Макта-мата жэне синтетикалык тнлн жштерт Техникалык шарттар.

ГОСТ 7724-77 Ет. 111отттка етшщ тутас жэне жартылай тутас ушалары. Техникалык шарттар.

ГОСТ 7977-87 Дайындалтан жэне экелшген жас сарымсак. Техникалык шарттар.

ГОСТ 8273-75 Орау катазы. Техникалык шарттар.

ГОСТ 9792-79 Шонща, кой, сиыр жэне баска сойылтан жануарлар мен кус турл ершен жасалган шужык ешмдер1 мен тагам дары. Кдбылдау ережелер1 жэне сынамаларды ipiKTey эдют

ГОСТ 9793-74 Ет ешмдерт Ылгалды аныктау эдютерт

ЕОСТ 9957-93 Шошка, кой жэне сиыр етшен жасалган тттужыктар мен ешмдер. Хлорлы натрийд1 аныктау тэсш.

ЕОСТ 9958-81 Еттен жасалган тттужыктар мен ешмдер. Бактериялык талдау эд1с1

ЕОСТ 9959-91 Ет ешмдерт Органолептикалык багалау жасаудыц жалпы шарттары.

ЕОСТ 11354-93 Тамак енеркэс1б1 салаларында жэне ауыл шаруашылыгында колданылатын агаш жэне агаштан жасалган кеп айналымды жэш1ктер. Техникалык шарттар.

ЕОСТ 13460-68 ©нделген сиыр imeri. Ток imeri. Техникалык шарттар.

ЕОСТ 13513-86 Ет жэне сут етимдерше арналган бурмеленген картонная жасалган жэнпктер. Техникалык шарттар.

ЕОСТ 14192-96 Жуки белгшеу.

ЕОСТ 16334 ©нделген сиырдыц imeri. Оцеш. Техникалык шарттар.

ЕОСТ 16405-70 ©цделген кой inieri. Койдыц жщшке inieri. Техникалык шарттар.

ЕОСТ 16406-70 ©цделген кой inieri. КДйдыц буйеш. Техникалык шарттар.

ЕОСТ 17308-88 Шпагаттар. Техникалык шарттар.

ЕОСТ 26927-86 Тагамдык тттикгзат пен ешмдер. Сынапты аныктау эдют

ЕОСТ 26930-86 Шиюзат жэне тамак ешмдерт Кушэщц аныктау эд\с\.

ЕОСТ 26932-86 Шиюзат жэне тамак ешмдерт Коргасынды аныктау OflicTepi.

ЕОСТ 26933-86 Шиюзат жэне тамак eHiMflepi. Кадмийд1 аныктау aflici.

ЕОСТ 26934-86 Шиюзат жэне тамак ен1мдер1. Мырышты аныктау эд1ст

ЕОСТ 28498-90 Суйыктык термометрлерт Жалпы техникалык талаптар.

ЕОСТ 29045-91 Хош шсы бурыш. Техникалык шарттар.

ЕОСТ 29048-91 Мускат жацгагы. Техникалык шарттар.

ЕОСТ 29050-91 Дэмдеупнтер. Кдра жэне ак бурыш. Техникалык шарттар.

2

ЦР СТ 1333-2005


ГОСТ 29052-91 Дэмдеупптер. Кардамон. Техникальщ шарттар.

ГОСТ 29055-91 Дэмдеупптер. Кориандр. Техникальщ шарттар.

ГОСТ 29299-92 Ет жэне ет ешмдерт Нитрита аньщтау эд1стерт

3    Терминдер мен аньщтамалар

Осы стандартта сэйкест1 аныктамасымен мынадай термин колданылды:

ШНршген-ысталган шужьщ - кабыкшата салынтан жэне колдану уш1н дайын болтанынша жылу ендеушен еткен, тартылтан етке туз, дэмдеу1штер жэне коспалар косып дайындалтан ен1м.

4    >I\ik iey

ПЮршген-ысталган шужык мынадай сурыптар мен атаулар бойынша шытарылады:

Жотарты сурып - деликатес, мэскеул1к, сервелат;

EipiHini сурып - эуескойлык, кой етшен жасалтан.


5 Техникалык; талаптар

5.1    ПЮршген-ысталтан шужьщтар ет енеркэс1б1 кэсшорнына арналтан санитарльщ нормалар мен ветеринарльщ ережелерд1 жэне осы стандарттыц талаптарын сактай отырып, КД СТ 1081 сэйкес эз1рленген рецептуралар мен технологияльщ нускаулар бойынша дайындалуы ти1с.

5.2    Сипаттамасы

5.2.1 Органолептикальщ керсетк1штер1 бойынша пЮрштен-ысталган тттужыктар 1-кестеде керсетштен талаптарта сэйкес келу1 ти1с.


1-кесте -KepceTKiiHTepi


П1с1рл1ген-ысталтан шужыктардын органолептикальщ


Керсеткпн атауы


Шужьщтарта арналтан сипаттама жэне нормалар


деликатес


мэскеулж сервелат


кои ет1


эуескойлык


Сырткы Typi


Eeirepi таза, кургак, даты, сыдырылтан жер1 жок, кабьщшасы закымданбатан, тартылтан еы сыртка шыкпаган батондар_


Консистенциясы


Тыгыз


Тартылтан еттщ кесщгендег1 Typi


Тартылтан ет б1ркелю араласкан, Tyci ашьщ кызгылт тустен кою кызыл туске дей1н, курен, дактары мен куыс


узынды

Келем1

олтттем!

Келем1 4мм

Келем1

гы 7-8

6мм.

4мм коп

коп емес

8мм. коп

мм.,

артьщ

емес

кой

емес тес


жуанды ты 4-5 мм тес еп

белшек

Tepi

немесе

шошка

кыртыс

майы

емес

шошка

кыртыс

майы

майлы

шошка

eTiHiH,

немесе тес

eTiHiH,

белшек-

Tepi

майыныц

немесе

шошка

кыртыс

майыныц

белшек-Tepi

ет

белшекте pi немесе шошка кыртыс майы

Hici жэне дэм1

Бегде дэ\п мен nici жок, дэмдеупнтершщ, ысталудыц хош nici ацкытан, ешмнщ осы TypiHe тэн жатымды

Батондардыц

Щ|1ИН1Н1Н

елшем1 жэне байлануы

Тец

аракаш

ьщтьщт

а уш

жершен

байлант

ан

узынды

ты

50см.

дейшп

батонда

Р

Батонны ц op6ip ушы 6ip жерден байланга н

узындыг ы 50см flemHri батондар

Тец арака-шыктыкта терт жepiнeн байланган узындыгы 50см. дешнп тш немесе сэл шлген nimiHfli батондар

Батонны

Ц

ортасына н ею жерден байланга н

узындыг ы 50см. дейшп тш

батондар

Батоныны ц op6ip ушы ею жерден байланган узындыгы 50см. дейшп пк батондар

5.2.2 Физикалык-химиялык KepcendiHTepi бойынша п1с1ршген-ысталган шужыктар 2-кестеде керсетшген талаптарта сэйкес болуы кажет.

2-кесте - Физикалык-химиялык KepcendiHTepi

Керсетюш

атаулары

Шыжьщтарта арналтан сипаттамасы жэне нормалар

деликатес

мэскеулж

сервелат

кой епнен

эуескойлык

Ылталдыц салмактык Yлeci %, артык емес

38

38

38

38

38

Ас тузыныц салмактык Yлeci %, артык емес

5

5

5

5

5

HnTpHTiHip салмактык улесц %, артык емес

0.005

0.005

0.005

0.005

0.005

ЦР СТ 1333-2005

Батоннын,

ортасындаты

0-ден 12

0-ден 12

ден 12

0-ден

0-ден

температурасы,

°С.

дешн

дешн

дешн

12 дешн

12 дешн

5.2.3    Микробиологиялык KopcenciiHTepi мен каушшздш KopcenciiHTepi бойынша тслршген-ысталтан тттужыктар [1]-де керсетшген талаптарта сэйкес Keayi кажет.

5.2.4    ПЮршген-ысталтан шужыктардыц пшндеп пестецидтердщ, уытты элементтердщ, антибиотиктердщ, радионуклидтердщ жэне нитрозоаминдердщ калдык мелшер1 [1]-де белгшенген руксат етллетлн децгейден аспауы тшс.

Курамындаты пестицидтердщ жэне нитраттардыц мелшер1 Кдзакстан Республикасы Мемелекетпк    сан итарл ы к-эп идем иол отнял ы к    кадаталау

органы беюткен ец жотарты децгей мен нормадан аскан жатдайда, сондай-ак зиянкестер, аурулар бувдрген, niipireH, кегерген колданылатын шиьазат пен материалдар ецдеуге кабылданбауы тшс.

5.3 Шиьазат пен материалдарта койылатын талаптар

5.3.1    ПЮршген-ысталган тттужык ешмш он дь'руде колданылатын шиьазат пен KOMeKHii материалдар колданыстаты нормативпк кужаттарта жэне ешмнщ осы тур1н енд1руде колданылу унйн белгшенген тори и пен руксат enayi тшс.

5.3.2    ПЮршген-ысталган шужыктарды енд1ру ушш мынадай шиьазат пен материалдар колданылады:

ГОСТ 779 бойынша ересек сиырдыц ет1;

Cibjipi алынтан жотарты сурыпты сиыр еть - коспа жэне май тшдер1 айтарльщтай косылмаган булшык еп;

Eipunni сурыпты cibjipi алынтан сиыр еть - 6ipiKTiprim жэне май тшдершщ салмактык улесл 6 % артык емес булшык ет;

ГОСТ 1935 бойынша суыган, суытылган жэне тоцазытылган тур1ндег1 кой жэне енпа еп;

Eip сурыпты cinipnepi алынтан кой жэне ешк1 ет1 - 6ipiKTiprim жэне май тшдершщ салмактык улесл 20 % артьщ емес булшык ет;

ГОСТ 7724 бойынша 6ipnnni, еьаньш, уььы'нььн жэне тертшьш санатты шошка еп;

cinipi алынтан майсыз шошка еп - майлы пншщ салмактык улесл 10% булшык ет;

cinipi алынтан жартылай майлы шошка еп - майлы пншщ салмактык улес1 30-50% булшык ет;

cinipi алынтан майлы шошка еп - майлы пншщ салмактык улесл 50-85% булшык ет;

5