Товары в корзине: 0 шт Оформить заказ
Стр. 1 

34 страницы

Купить СТ РК 1303-2015 — бумажный документ с голограммой и синими печатями. подробнее

Цена на этот документ пока неизвестна. Нажмите кнопку "Купить" и сделайте заказ, и мы пришлем вам цену.

Распространяем нормативную документацию с 1999 года. Пробиваем чеки, платим налоги, принимаем к оплате все законные формы платежей без дополнительных процентов. Наши клиенты защищены Законом. ООО "ЦНТИ Нормоконтроль"

Наши цены ниже, чем в других местах, потому что мы работаем напрямую с поставщиками документов.

Способы доставки

  • Срочная курьерская доставка (1-3 дня)
  • Курьерская доставка (7 дней)
  • Самовывоз из московского офиса
  • Почта РФ

Распространяется на изделия национальные конские копченые и (или) копчено-вареные, предназначенные для непосредственного употребления в пищу и реализации в розничной торговле.

 Скачать PDF

Оглавление

1 Область применения

2 Нормативные ссылки

3 Классификация

4 Общие технические требования

5 Охрана окружающей среды

6 Правила приемки

7 Методы контроля

8 Транспортирование

9 Гарантии изготовителя

Приложение А (обязательное)

Библиография

Нормативные ссылки:
Стр. 1
стр. 1
Стр. 2
стр. 2
Стр. 3
стр. 3
Стр. 4
стр. 4
Стр. 5
стр. 5
Стр. 6
стр. 6
Стр. 7
стр. 7
Стр. 8
стр. 8
Стр. 9
стр. 9
Стр. 10
стр. 10
Стр. 11
стр. 11
Стр. 12
стр. 12
Стр. 13
стр. 13
Стр. 14
стр. 14
Стр. 15
стр. 15
Стр. 16
стр. 16
Стр. 17
стр. 17
Стр. 18
стр. 18
Стр. 19
стр. 19
Стр. 20
стр. 20
Стр. 21
стр. 21
Стр. 22
стр. 22
Стр. 23
стр. 23
Стр. 24
стр. 24
Стр. 25
стр. 25
Стр. 26
стр. 26
Стр. 27
стр. 27
Стр. 28
стр. 28
Стр. 29
стр. 29
Стр. 30
стр. 30

Ет жопе ет oimi/iepi УЛТТЫК ЖЫЛКЫ 0Н1МДЕР1 Жа.шы тех ни калы к шарттар

Мясо и мясные продукты ИЗДЕЛИЯ НАЦИОНАЛЬНЫЕ КОНСКИЕ Общие технические условия

КРСТ 1303-2015

Ресмн басылым

Казакстан Реснублнкасы Инвестициялар жэне даму министрлнипн Техникалык реттеу жопе метрологля комитет! (Мемстандарт)

Ет жопе ет oiiiMiepi УЛТТЫК ЖЫЛКЫ 0Н1МДЕР1 Жал и ы технмкалмк шарттар

КР СТ 1303-2015

Ресмн басылым

Казакстан Рес публика с м Пнвестициялар жопе даму мкшис трл irinix Техника лык реттеу жоне метрология комитет! (Мемстандарт)

KP СТ 1303-2015

керсете отырып, температураны шектеу» жэне «Кун сэулелершен коргау» деген ескерту жазбапары немесе манипуляциялык белгшерш калдыра отырып KP СТ 1406 жэне ГОСТ 14192 сэйкес [2], [3] жузеге асырылады.

4.4.3    Ашык полимер материалдармен бандерлеу кезшде тасымалдау бум асы мен келпспк ыдыс жэне топтык орауыштын буйпрлж беттерше тацбалау Tycipyre жол бершмейдк

Танбалау ретшде бул жагдайда жалпы салмагы мен орнынын саны турапы акпаратпен толыктырылган, тасымалдау ыдысы немесе тутынушы ыдысында кезге кершетш жазбалар болады. Кершбейтш жазбалар, онын iiuitue манипуляциялык белгшер косы мша парактарга Tycipmeai немесе кез келген баска колжеткд! тэсшмен усынылады.

4.4.4    Болшек сауда желюшде жылкы енкдерш с ату А. 1 сэйкес (А косымшасы) 100 г енкнш азык жэне энергетикалык кундылыты туралы акпараттык мэлкеттер болганда жузеге асырылуга тию.

4.5 Буып-тую

4.5.1    Жылкы енкдерш буып-туюгс колданылатын тутынушы жэне тасымалдау орауыштары, буып-тую материалдары [4] жэне сактау, тасымалдау жэне сату кезшде жылкы ен1мдер1н1н с ап асы мен каушссдптн камтамасыз ететш жэне соларга сэйкес эз ip лен ген кужаттардыцталаптарына сэйкес келугетик:.

4.5.2    Жылкы енкдерш буып-тую Typnepi - кэдкгц вакуумды жэне газдык турленд1ршген:

-    технологиялык нускаулыкта керсетшген салмагы бойынша;

-    тутас енкдермен;

-    улестж жэне сэндж eciK туршде.

4.5.3    Буып-ту'ю материалдары:

-    табиги (4.3.2 ГОСТ 13459, ГОСТ 16404, ГОСТ 17282 бойынша жануарлар 1шег1);

-    колданыстагы нормативтж кужаттама бойынша жасанды кабыкша;

-    колданыстагы нормативтж кужаттар бойынша термоотыргызылган, ламинатталган, полимер кеп кабатты, ашык газ ciHiperiH м атер и апд ар дан жасалган бумалар мен улд1рлер;

-    тамак енкдерш буып-ту'ю ушш белгшенген тэрт1гшен Казакстан Республикасынын мемлекеттж санитариялык-эпидемнологиялык кадагалау женнщеп екиют органы руксат еткен отандык жэне импорт енд1ршген баска да материалдар.

Жылкы енкдер1 ашык газ сйцрпш материалдарынан, кеп кабатты полимер, онын йшнде ламинатталган, термоотыргызылган бумалар мен улд1рлерге вакуум мен буып-туйшедг

КРСТ 1303-2015

Жылкы ошмдер1 колдамыстагы нормативтж кужатгама бойынша эсем эрленген картон кораптарга буып-туйшген каппы нда откву ушш шы тары лады.

Жылкы ошмдер1 батондарын байлау ушш мыналар пайдапанылуга тию:

- ГОСТ 17308 бойынша кеширжш;

ГОСТ 6309 бойынша макга-мага не синтетикапык немесе ГОСТ 14961 бойынша зыгыр ж1бц

Металл капсырмалар жэне резенке каусырмалар колданыстагы норматив™ кужаттама бойынша.

Жт пен кабыкшанын бос уштары 2 см артыкболмаугатию.

4.5.4    ГОСТ 25776, ГОСТ 26663 сэйкес топтык орауышты калыптастыру.

4.5.5    Тасымалдау бумалары ГОСТ 23285 бойынша калыптастырылады.

Тасымапдау бумасын тосеу тасымалдау бумасынын эр буй ip жагынан

коп айналымды ыдыс жэне/немесе тасымалдау ыдысы жэне/немесе топтык орауыш жэне/немесе тутынушы ыдысы б!рлигшен томен танбалау коршетшдей erin жузеге асырылады.

Тасымалдау бумасын тосеу туты ну шы ыдысынын жэне/немесе топтык орауыштын жэне/немесе тасымалдау ыдысынын жэне/немесе коп айналымды ыдыстын TOMCnri катар л ар ын камтамасыз ететш тэсшдермен жузеге асырылады.

5.4.6    1шшдегюшщ таза салмагыныц номинал молшерден жол бершетш терю ауыткулары - ГОСТ 8.579 сэйкес.

4.5.7    Тасымалдау ыдысынын эр 6ipairine жасап шыгарылган ошмшц 6ip топтамасынан 6ip атаумен аталатын о»пмдер буып-туйшедь Турл1 атаулармен аталатын онкмдерд1 буып-т^логе тутынушымен келклм бойынша гана руксат етшед1.

5    Kopmaiaii органы ко pray

Жылкы ошмдерш шыгаруда коршаган ортага зиянды, ластайтын заттарды шыгаруга жол бершмейдг

6    Кабылдау ережелер1

6.1    Топтаманы жэне ipiicrey колемш аныктау ГОСТ 9792, ГОСТ 26929 бойынша кже асырылады.

6.2    Ошм белгшенген тэрт1ппен бек1тшген ендфЮ11к бакылау багдарламасына сэйкес 4-тарауда карастырылган каузпс13Д1’к жэне сапа KopceTKiurrepi бойынша бакыланады.

7 Ьакылау a;rieiepi

7.1    Сынамаларды ipiicrey жэне оларды сынауга дайындау КР СТ ГОСТ Р 51447, ГОСТ 9792, ГОСТ 26669, ГОСТ 26670, ГОСТ 26929, ГОСТ 31904, ГОСТ 32164 бойынша жургвшедт

7.2    Органлептикалык кврсеткйитерд1 (дэмц сырткы T\'pi, nici, консистенциясы, тусО аныктау ГОСТ 9959 бойынша

7.3    Майдын массалык улесш аныктау ГОСТ 23042 бойынша.

7.4    Блоктын массалык улесш аныктау ГОСТ 25011 бойынша.

7.5    Хлорлы натрийдш (ас тузы) массалык улесш аныктау - ГОСТ 9957ГОСТ ISO 1841-2 бойынша.

7.6    Ылгапды аныктау ГОСТ 9793 бойынша.

7.7    Уытты элементтердш мелшерш аныктау:

-    сынаптын ГОСТ 26927 бойынша;

-    кушэннщ ГОСТ 31628, ГОСТ 26930, ГОСТ 30538 бойынша.

-    коргасыннын ГОСТ 26932, ГОСТ 30178, ГОСТ 30538 бойынша.

-    кадмийдш ГОСТ 26933, ГОСТ 30178, ГОСТ 30538 бойынша.

7.8    Пестицидтерд1 аныктау ГОСТ 32308 бойынша.

7.9    Антибиотиктерд1 аныктау КР СТ 1505, ГОСТ 31694, ГОСТ 31903 бойынша.

7.10    Нитрозам индерд1 аныктау колданыстагы норматив™ кужаттама бойынша.

7.11    Радионуклидтерд1 аныктау ГОСТ 32161, ГОСТ 32163 бойынша

7.12    Патогешн микроагзаларды аныктау ГОСТ 9958, ГОСТ 31904ГОСТ 26669, ГОСТ 26670, ГОСТ 31746 бойынша.

7.13    0н1мнш шикват курамын сэйкестещнру ГОСТ 31796, ГОСТ 31479, КРСТ 52480бойынша.

7.14    Диоксиндерд1 аныктау колданыстагы нормативтж кужаттама бойынша.

7.15    1шек таякшалары тобы бактерияларын (колиформды бактериялар) табу жэне санын аныктау эд1стер1 ГОСТ 31747 бойынша.

7.16    Сальмонелалларды аныктау ГОСТ 31659, КР СТ ГОСТ Р 50455 бойынша.

7.17    Listeria monocytogenes бактерияларын аныктау эд1стер1 - ГОСТ 32031 бойынша.

7.18    Бенз(а)пиренд1 аныктау эд1стер1 КР СТ 1502, КР СТ 2349 бойынша.

7.19    Ашыткылар мен зен санылаукулактарын аныктау ГОСТ 10444.12 бойынша.

7.20    Мезофилд1 аэробты жэне факулыативт1 микроагзалардыц санын аныктау ГОСТ 10444.15 бойынша.

7.21    Болжамды Escherichia coli есепке алу жэне аныктау ГОСТ 30726 бойынша.

7.22    Ошмнщ кал ын жepiндeгi темпертураны аныктау ГОСТ 28498

КРСТ 1303-2015

бойынша 0°С-ден 150°С температуралы шкалапы шыны суйыктык термометр 1мен орындалады.

7.23 Микробиологиялык талдаударды журпзу кезждеп каушсвдж талаптары [1], [2] сэйкес.

8    Тасымалдау

Жылкы ешмдер! осы келйс туршде колданылатын тез бултетш жуки тасымалдау ережелерже сэйкес мамандандырылган келйс куралдарымен тасымалданады.

9    Oiip.ievniiiiin ксшлдп i

9.1    Эз1рлеуип тасымалдау шарттары сакгалган жагдайда, жылкы ешмдержщ осы стандарт талаптары на сэйкесппне кепшдйс беред1.

9.2    Технологиялык процесс аякталган сэттен бастап етмшн жарамдылык мерз1м1 мен сактау шарттарын дайындаушы [1], [2] талаптарын ескере отырып белгшейдк

Л косымшасы

(Mmdemmi)

Л.1 icecTeci - 100 1 шужык ошмшщ азыктык жэне энергетикалык кундылыгы туралы акпараттык мо.пме! тер

внмнщ атауы

Акуыз, г

Май, г

Энергетикалык кундылыгы, ккал/кДж

Шужык

20,9

4,1

121/506,3

Казы

19,5

9,9

167/698,7

Кос казы

19,5

9,9

167/698,7

Жат

-

99,7

897/3753,0

Жая

19,5

9,9

167/698,7

Сурет

19,5

9,9

167/698,7

Шужык, курамынаак туст1 кой дык куйрык майы Kipeji

20,9

4,1

121/506,3

Библиография

[1]    КО ТР 021/2011. Тамак ешмдершщ каутсвд1п туралы. (Кеден одагы Комиссиясынын 09.12.11 ж. № 880 шеишмен бекгтшген).

[2]    КО ТР 034/2013 Ет жэне ет ешмдершщ Kayincbfliri туралы (Кеден одагы Комиссиясынын 2013 жылгы 9 казандагы №68 шеиикммен бекгтшген)

[3]    КО ТР 022/2011 Ганбалануы бвлнлндеп тамак енмдер1 (Кеден одагы комиссиясынын 2011 жылгы 9 желтоксандагы №881 шеилЧпмен бекпчлген).

[4]    КО ТР 005/2011 Орауыштын каутсвдйл туралы (Кеден одагы Комиссиясынын 2011 жылгы 16 тамыздагы №769 шснтпмсн бекгтшген).

ЭОЖ 637.525    МСЖ    67.120.10

Туйш;и сездер: улттык жылкы ешмдерц казы, карта, шужык, жал, жая кос казы, сур ет

Мясо и мясные продукты ИЗДЕЛИЯ НАЦИОНАЛЬНЫЕ КОНСКИЕ Общие технические условия

СТ РК 1303-2015

Издание официальное

Комитет технического ре гул про ван и я и метрологии Министерства по инвестициям и развитию Республики Казахстан

(Госстандарт)

Астана

Предисловие

1    ПОДГОТОВЛЕН И ВНЕСЕН Товариществом с ограниченной ответственностью «КазВод-Консалтинг»

2    УТВЕРЖДЕН П ВВЕДЕН В ДЕЙСТВИЕ приказом Председателя

Комитета технического регулирования и метрологии Министерства по инвестициям    и    развитию    Республики    Казахстан

от 30 ноября 2015 года № 250-од

3    В настоящем стандарте реализованы нормы Закона Республики Казахстан «О техническом регулировании» № 603-II от 9 ноября 2004 года. Закона Республики Казахстан «О языках в Республике Казахстан» N 151-1 от 11 июля 1997 года

4 СРОК ПЕРВОЙ ПРОВЕРКИ    2022    год

ПЕРИОДИЧНОСТЬ ПРОВЕРКИ    5    лет

5    ВВЕДЕН ВЗАМЕН СТ РК 1303-2004 «Мясо и мясные продукты. Изделия национальные конские. Технические условия»

Информация об изменениях к настоящему стандарту публикуется в ежегодно издаваемом    информационном    указателе    «Нормативные

документы по стандартизации», а текст изменении и поправок в ежемесячно    издаваемых    информационных    указателях    «Национальные

стандарты». И случае пересмотра (замены) или отмены настоящего стандарта    соответствующее уведомление будет    опубликовано в

ежемесячно    издаваемом    информационном    указателе    «Национальные

стандарты»

Настоящий стандарт не может быть полностью или частично воспроизведен, тиражирован и распространен в качестве официального издания без разрешения Комитета технического регулирования и метрологии Министерства по инвестициям и развитию Республики Казахстан.

CT РК1303-2015 НАЦИОНАЛЬНЫЙ СТАНДАРТ РЕСПУБЛИКИ КАЗАХСТАН

Мясо и мясные продукты ИЗДЕЛИЯ НАЦИОНАЛЬНЫЕ КОНСКИЕ Общие технические условия

Дата введения 2017-01-01

1    Область применения

Настоящий стандарт распространяется на изделия национальные конские (далее - конские изделия) копченые и (или) копчено-вареные, предназначенные для непосредственного употребления в пищу и реализации в розничной торговле.

2    Нормативные ссылки

Для применения настоящего стандарта необходимы следующие ссылочные нормативные документы:

CT РК ЕЭКООН (1)-2012 Конина. Туши и отрубы.

СТ РК 1081-2002 Порядок разработки технологических инструкций и рецептур на пищевые продукты. Основные положения.

СТ РК 1406-2005 Упаковка. Знаки маркировки.

СТ РК 1502-2006 Продукты пищевые. Определение бенз(а)пирена в зерне, копченых, мясных и рыбных продуктах методом ТСХ.

СТ РК 1505-2006 Продукты пищевые. Определение антибиотиков методом инверсионной вольтамперометрии (левомецетин, тетрациклиновая группа).

СТ РК 2349-2013 Продукты пищевые, продовольственное сырье, биологически активные добавки. Определение содержания бенз(а)пирена методом высокоэффективной жидкостной хроматографии с флу о р и м етр и ч ес ки м дстекти ро ван и ем.

СТ РК ГОСТ Р 50455-2008 Мясо и мясные продукты. Обнаружение сальмонелл (арбитражный метод).

СТ РК ГОСТ Р 51447-2010 Мясо и мясные продукты. Методы отбора проб.

СТ РК ГОСТ Р 52480-2007 Мясо и мясные продукты. Ускоренный гистологический метод определения структурных компонентов состава.

ГОСТ 8.579-2002 Государственная система обеспечения единства измерений. Требования к количеству фасованных товаров в упаковках любого вида при их производстве, расфасовке, продаже и импорте.

ГОСТ 975-88 Глюкоза кристаллическая гидратная. Технические условия.

Ал гы с 03

1    "КазВод-Консалтинг" жауапкершинп шектеул1 cepiicrecTin Э31РЛЕП ЕНГ13Д1

2    Казакстан Республикасы Инвестициялар жэне даму министрлтшн Техникалык реттеу жэне метрология комитет! Терагасыныц 2015 жылгы 30 карашадагы № 250-од буйрыгымен БЕК1Т1Л1П, КОЛДАНЫСКА ЕНП31ЛД1

3    Осы стандартта Казакстан Республикасынын 2004 жылгы 9

карашадагы № 603-II «Техникалык реттеу ту рал ы» жэне 1997 жылгы 11 шшдедеп №    151-1    «Казакстан Республикасындагы тшдер ту рал ы»

Зандарынын ережелер1 кке асырылган

4 ЫРИННI ТЕКСЕРУ MEP3IMI    2022    жыл

ТЕКСЕРУ КЕЗЕНД1Л1Г1    5    жыл

5    КР СТ 1303-2004 «Ет жэне ет ошмдерг Улттык жылкы ешмдерь Техникалык шарггары » ОРНЫНА ЕНП31ЛД1

Осы стандартна енгтлетш взгерктер туралы аппарат жыл сайын басып шыгарылатын «Стандарттау жвитдег/ нормативтт цужаттар» аппараттьщ Олтеместе, ал взгер/стер мен тузетулердщ мэтии ай сайын басып шыгарылатын «Улттын стандарт тар» аппарат тын алтемесше жарияланады. Осы стандарт кбайта царалган (ауы cm ырылган) нем все жойылган жагдайда, muicmi хабарлама ай сайын басып шыгарылатын «Улттын стандарттар» анпараттын алтемесше .жарияланады

Осы стандарт Казакстан Республикасы Инвестициялар жэне даму министрлю Техникалык реттеу жэне метрология комитетшщ руксатынсыз ресмибасылым ретшде Казакстан Республикасы аумагында толыктай немесе болшектелт басылып шыгарыла, кебейтше жэне таратыла алмайды

ГОСТ ISO 1841-2-2013 Мясо и мясные продукты. Потенциометрический метод определения массовой доли хлоридов.

ГОСТ 6309-93 Нитки швейные хлопчатобумажные и синтетические. Технические условия.

ГОСТ 9792-73 Колбасные изделия и продукты из свинины, баранины, говядины и мяса других видов убойных животных и птиц. Правила приемки и методы отбора проб.

ГОСТ 9793-74 Продукты мясные. Методы определения влаги.

ГОСТ 9957-2015 Мясо и мясные продукты. Методы определения содержания хлористого натрия.

ГОСТ 9958-81 Изделия колбасные и продукты из мяса. Методы бактериологического анализа.

ГОСТ 9959-91 Продукты мясные. Общие условия проведения органолептической оценки.

ГОСТ 10444.12-2013 Микробиология пищевых продуктов и кормов для животных. Методы выявления и подсчета количества дрожжей и плесневых грибов.

ГОСТ 10444.15-94 Продукты пищевые. Методы определения количества мезофильных аэробных и факультативно-анаэробных микроорганизмов.

ГОСТ 13459-68 Кишки говяжье обработанные - черевы. Технические условия.

ГОСТ 13830-97 Соль поваренная пищевая. Общие технические условия.

ГОСТ 14192-96 Маркировка грузов.

ГОСТ 14961-91 Нитки льняные и льняные с химическими волокнами. Технические условия.

ГОСТ 16404-70 Кишки говяжьи обработанные. Черевы толстые.

ГОСТ 17282-71 Кишки конские обработанные (тощая и подвздошная). Черевы конские. Технические условия.

ГОСТ 17308-88 Шпагаты. Технические условия.

ГОСТ 23042-86 Мясо и мясные продукты. Методы определения жира.

ГОСТ 23285-78 Пакеты транспортные для пищевых продуктов и стеклянной тары. Технические условия.

ГОСТ 25011-81 Мясо и мясные продукты. Методы определения белка.

ГОСТ 25776-83 Продукция шту чная и в потребительской таре. Упаковка групповая в термоусадочную пленку.

ГОСТ 26663-85 Пакеты транспортные. Формирование с применением средств пакетировання. Общие технические требования.

ГОСТ 26669-85 Продукты пищевые и вкусовые. Подготовка проб для микробиологических анализов.

ГОСТ 26670-91 Продукты пищевые. Методы культивирования микроорганизмов.

ГОСТ 26927-86 Сырье и продукты пищевые. Методы определения ртути.

KP СТ 1303-2015 КАЧАКСТАИ РКСПУБЛИКАСЫНЫЦ УЛТТЫК СТАНДАРТЫ

Ет жопе ет oimuepi УЛТТЫК ЖЫЛКЫ 0Н1МДЕР1 Жалим техникалык шарнир

Е н мз ui ге н к у н i 2 017-01 -01

1    Колланылу саласы

Осы стандарт белшек саудада сату жэне тагам га тпселей косуга арналган, ысталган жэне (немесе) ыстап пюфшген улттык жылкы ошм дерме (api карай - жылкы ешмдерО колданылады.

2    Норма пшик сьптемелер

Осы стандартты колдану ушш мы натай с in те м ел i к кужаггар кажет:

KP СТ ЕЭКООН (1)-2012 Жылкы етг Тутас ет жэне болшектерт

КР СТ 1081-2002 Технологиялык нускаулыктар мен тамак ешмдер1ге арналган рецептураларды эзфлеу тэрттбг Hercri ережелер.

КР СТ 1406-2005 Буып-тую. Танбалау белгтерь

КР СТ 1502-2006 Тамак ешмдерг ЖКХ эдютермен астыкта, ысталган етте жэне балык вшмдершде бенз (а) пирен и in болуын аныктау.

КР СТ 1505-2006 Тамак вшмдерг Инверсионды вольтамперометрия эдкимен антибиотиктерд1 аныктау (левомецитин, тетрациклин тобы).

КР СТ 2349-2013 Тамак ешмдерй азык-тулис шикваты, биологиялык белсенд1 коспалар. Флуориметриялык детектрлеумен жогары тшмд1 хроматографияныц эдю1мен бенз (а) пиреншц мелшерш аныктау.

КР СТ ГОСТ Р 50455-2008 Ет жэне ет ешмдерь Сальмонелланы аныктау (терелпс эдю).

КР СТ ГОСТ Р 51447-2010 Ет жэне ет ешмдер1. Ipiicrey эдктер1

КР СТ ГОСТ Р 52480-2007 Ет жэне ет ешмдсрг Курамыньщ курылымдыккурауыштарынаныктаудын жеделдетшген гистологиялык эдюг

ГОСТ 8.579-2002 Мемлекегпк олшем 6ipniriH камтамасыз ету жуйесь Эширу, елшепбуып-тую, сату жэне импорттау кезшде кез келген гурде орауыштагы тауардын санына койылатын талаптар.

ГОСТ 975-88 Гидратты кристалл глюкоза. Техникалык шарттар.

ГОСТ ISO 1841-2-2013 Ет жэне ет ен1мдер1 Хлоридтердщ массалык улесш аныктаудыц потенциометриялык эдю1

ГОСТ 6309-93 Макга-мата жэне синтетикалык жштер. Техникалык шарттар.

ГОСТ 9792-73 Шошка, кой, сиыр eri жэне баска да сойылган жануарлар мен кустардын ешмдершен алынган шужык еншдерь Кабылдау ережелер)' жэне сынамаларды ipncrey эдютерь

ГОСТ 9793-74 Ет ежмдерь Ылгалды аныктау эдютерг

ГОСТ 9957-2015 Ет жэне ет ежмдерг Хлорлы натрий мелшерш аныктау эдютер i.

ГОСТ 9958-81 Шужык ен1мдер1 жэне еттен жасалатын ожмдер. Бактериологиялыктапдау эдютер1

ГОСТ 9959-91 Ет ежмдерг Органлептикалык багалау журпзудщ жалпы шарттары.

ГОСТ 10444.12-2013 Жануарларга арналган азыктар мен азык ешмдершш микробиологиясы. Ашыткыш пен зек сацыраукулактарын есептеу жэне аныктау эдютерi.

ГОСТ 10444.15-94 Тамак ежмдер1 Мезофилд1 аэробты жэне факультативтьанаэробты мнкроагзалардын мелшерш аныктау эдютер]’.

ГОСТ 13459-68 Кара малдын онделген imeicrepi. Техникалык шарттар.

ГОСТ 13830-97 Ас тузы . Жалпы техникалык шарттар.

ГОСТ 14192-96 Жуки тацбалау.

ГОСТ 14961-91 Химия лык талшыкгары бар зыгыр жттерт Техникалык шарттар.

ГОСТ 16404-70 Онделген кара мал imeicrepL Ток iuicK.

ГОСТ 17282-71 Онделген жылкы iiueKTepi (ащы 1шек пен буйен). Жылкы 1шег1. Техникалык шарттар.

ГОСТ 17308-88 Жштер. Техникалык шарттар.

ГОСТ 23042-86 Ет жэне ет ошмдерг Майды аныктау эдютерг

ГОСТ 23285-78 Тамакеншдер1 мен шыны ыдыскаарналган тасымалдау бум ал ары. Техникалык шарттар.

ГОСТ 25011-81 Ет жэне ет ошмдерг Акуызды аныктау эдютерi.

ГОСТ 25776-83 Дана туршдеп ен1м мен тутынушы ыдысындагы ен1м. Термоотыргызу улд1ршдег1 топтык орауыш.

ГОСТ 26663-85 Тасымадау бумалары. Бумалау куралдарымен калыптастыру. Жалпы техникалык талаптар.

ГОСТ 26669-85 Тамак ошмдер1 жэне дэмд1к ен1мдер. Микробиологиялык талдаулар ушш сынамаларды дайындау.

ГОСТ 26670-91 Тамак ен1мдер1 Микроагзапарды культивациялау эдютерк

ГОСТ 26927-86 Тамак ен1мдер1 мен шишаттар. Сынапты аныктау эдютер i.

ГОСТ 26929-94 Шикват жэне тамак ешмдерг Сынамаларды дайындау. Уытты элементтердш мелшерш аныктау ушш минерализация.

ГОСТ 26930-86 Тамак ешмдер1 жэне шикват. Кушэнд1 аныктау эдюг

ГОСТ 26932-86 Шикват жэне тамак OHiMAepi. Коргасынды аныктау эдютер i.

ГОСТ 26933-86 Ши к bar жэне тамак ешмдерь Кадмийд1 аныктау эдютерг

ГОСТ 28498-90 Шыиы суйыктык термометр!. Жалпы техникалык талаптар. Сынау эдютерг

ГОСТ 29050-91 Дэмдеупитер. Кара жэне ак бурыш. Техникалык шарттар.

ГОСТ 30178-96 Шикват жэне тамак ешмдерг Уытты элементтерд1 аныктаудын атомды-абсорбциялык эд1‘сГ

ГОСТ 30538-97 Тамак ешмдерг Атомды-эмиссионды эдгспен уытты элементтерд! аныктау эдютемеск

ГОСТ 30726-2001 Тамак ен!мдер1 Escherichia coli типи бактериялардын мелшерш аныктау жэне белгшеу эдгстерг

ГОСТ 31479-2012 Ет жэне ет ешмдерг Курамын гистологиялык сэйкестенд1ру эдкл.

ГОСТ 31628-2012 Тамак ошмдер! жэне азык-тулж шикваты. Кушэннщ массалык    концентрациясын    аныктаудын    инверсионды-

вольтамперометриялык эдкл.

ГОСТ 31659-2012 (ISO 6579:2002) Тамак ешмдерг Salmonella TunTi бактерияларды аныктау эдкл.

ГОСТ 31694-2012 Тамак ешмдерг Азык-тулж шикваты. Антибиотиктердш калдык мелшерш аныктау эдкл.

ГОСТ 31746-2012 Тамак ешмдерг Коагулаз он стафилоккоктар мен Staphylococcus aureus мелшерш аныктау эдгстерг

ГОСТ 31747-2012 Тамак ешмдерт Асказан ннек таякшаларынын бактерияларын (колифориялы бактериялар) аныктау эдктерь

ГОСТ 31796-2012 Ет жэне ет ешмдерг Курамынын курылымдык курауыштарын аныктаудын жеделдетшген гистологиялык эдкл.

ГОСТ 31903-2012 Тамак ешмдерг Экcпpecc-aнтибиoтиктepдi аныктау

эдкл.

ГОСТ 31904-2012 Тамак ешмдерг Микробиологиялык сынауга арналган сынаманы ipiicrey эдкл.

ГОСТ 32031-2012 Гамак ешмдерт Listeria monocytogenes бактерияларын аныктау эдктерг

ГОСТ 32161-2013 Тамак ешмдерг Cs-137 цезийдш мелшерш аныктау

эдкл

ГОСТ 32163-2013 Тамак ешмдерг Sr-90 стронцийдш мелшерш аныктау эдкл.

ГОСТ 32164-2013 Тамак ешмдерг Sr-90 стронций жэне Cs-137 цезишп аныктауга арналган сынаманы ipiicrey эдкл.

ГОСТ 32225-2013 Союга арналган жылкы. Жылкы ел мен кулын етшш жарты ел жэне терт аяк ел. Техникалык шарттар.

ГОСТ 32308-2013 Ет жэне ет ешмдерг Газ суйыктык хроматографиясы эдклмен хлорорганикалык пестицидтердщ мелшерш аныктау.

КРСТ 1303-2015

ГОСТ 33222-2015 Аккант. Техникалык шарттар.

Ескертпе - Осы стандартты пайдалану кезшде сштемелж стандарттар мен жзктеуйигердщ колданысын агымдагы жылдагы жай-куш бойынша жыл сайын басылып шыгарылатын «Стандарттау женшдеп норматнвтж кужаттар» акпараттык сиггемеа бойынша жэне агымдагы жылда жарияланган тмкгп ай сайын басылып шыгарылатын акпараттык сштемелер бойынша тексерген дурыс. Егер сштемелж кужат ауыстырылса (взгертшсе), онда осы стандартты пайдалану кезшде ауыстырылган (езгертшген) стандартты басшылыкка алу керек Егер сйггемелж кужат ауыстырылмай жойылса. онда оганситтеме бершген ереже осы сштемеш козгамайтын бел1кге колданылады.

3    Ж1ктеу

Колданылатын шикват пен технологиялыкпроцескебайланысты жылкы eTi ешмдерш ысталган жэне (немесе) жарты лай ысталган мынадай Typaepi бойынша эз|'рлеп шыгарады:

-    карта;

-    шужык;

-    казы;

-    кос казы;

-    жал;

-    жая;

-    сур ет.

4    Жалпы техникалык талаптар

4.1    Ilemri коpceTKiiirrepi мен снпаттамаларм

4.1.1    Жылкынын eniMaepi КР СТ 1081-ге сэйкес технологиялык нускаулыктар бойынша осы стандартами [1], [2] талаптарына сэйкес дайындалады.

Жылкы ен1*мдер1 тез булшетш ешмдерге жатады.

4.2 Снпаттамаларм

4.2.1    Жылкы ен1мдер1 ск\ сурыппен орындапады:

-    жогары сурып: карта, шужык, казы, кос казы, жал, жая, сур ет.

-    6ipinuii сурып: курамынаактусп койдынкуйрык майы кфетш шужык,

4.2.2    Органолептикалык жэне физикалык-химиялык KepceTKiurrepi бойынша жылкы ешмдер1 1-кестеде корсетшген нормалар мен тапаптарга сэйкес келугетию.

1 -were


Kepccnaui

Крскшсл1ктср1 мен нормалары

Карта

Шужык (жогаргы _СУРЫ")_

Шужык (баронш __СУРЫ")_

Каты. кос каты

Жал

Жая

Сурст

Гырзкы r^ pi

Закымсыз жэне .таксы т курглк 6mi ж.тне таи бегл iuicKicp

Beri таи. нкымсыт. .таксы з. жабмскаксыз. фарш. серна жэне майемт таи батондар

Булшык сттш кесат бар сары Tycii май кесектерс uenepi тузу ciin кюснген. ши. бел курлзк таи

Донес келген umepi тут>' eiwi кессисн бегтершде май заботы барет KcccKTcpi. бел

"¥Ргак_

Ulencpi туз>' турл> кесек errepi. 6eirepi кургак

КоНСИСТСИ-

ЦМЯСЫ

Жумсак. и ке чат жагылмайт ын

Тыгыз

Тыплт

Kccmii rypi

Аксары торошен сары тускс лежи май тказй бар iuKK h

Сур тустсн кунпрт км тыл тускс лежим ет кесск-rcpi бар бфкелы спи араластырылган ф|рШ

Аксарыдан сары тускс дейш мамы бар сур тустсн кунпрт КЫЗЫЛ тускс дейшп булшык ет у л пасы

10% арзык СМСС СУР тустсн кунпрт КЫЗЫЛ тускс дейшп булшык ет улпасы бар аксары ту стсн сары тускс дейшп май

Аксары тустсн сары тускс дейшп жогаргы селзпндс майы бар 10 см артык смсс калынлыкты сурлан кунпрт КЫЗЫЛ тускс дейшп булшык ет улпасы

Сур тустен кытыл тускс дейшп булшык ет улпасы

16 дан 25 мм елшемш аксары туС1Сн сары пеке дежнм май

KCCCKTCpi

16 дан 25 мм елшемл сары ак Tvcri куй рык май кесек errepi


Vl


KP CT 1303-2015


I кестенщ аяутиуы

Корсет йштср

EpcMuc-iiKTcpi мен нормалары

Карта

Шужык

(жотары

_СУР»")_

Шужык (otpimui суры п)

Каты. кос каты

Жал

Жая

Сурст

Им мен яма

Бегеи ик пен яма жок на малы туздалган ысталтан хош им бор ен

мн« осы турше тан

Куйрык майлын срекшс nici бар

Кссск мсмссс батониын niiuui. OjTiucMi

Табигн niuiMi бар шкктср

1шм

диаметр! 10-15 см саки на ту pin дсп батондар

1шм диаметр) 10-15 см сакина туршдсп батондар ортасынанбф бай.таиган

Ии ген niuiviai батондар (каты), дота rapiui (кос каты)

Утын 11шпмд1 KCCCKTCpi

Донес

niuaM.ii

кссск-Tcpi

Шамалы ншпен ысссктср

Дайын отнмнш б ip дана салмагы. кг

-    кем смес

-    артмк смес

н op малан баЛды

0.5

0.4

1.0

Ылгалдын массалык у лес». %. артык смес

нор мала ибайды

Лс тутмиым массалык y.icci. %

1,5 бастап 4.0

1,5 бастап 4.0

1.5 бастап 4,0

1.5 бастап

3.0

1.5 бастап 3,0

1.5 бастап

3.0

1,5 бастап 4.0


КРСТ 1303-2015


4.2.3    Жылкы ешмдершщ микробиологиялык керсеткйитер1 (илек гаякшалары топтарынын бактериялары (калиформ)), су льфитредуцирлеушi клостридиялар S.aureus, Escherichia coli) [1), [2]-де белгшенген талаптарга сэйкес келуге THic.

4.2.4    Уытты заттардыц молшерй (уытты элементтер, нитрозам и ндер, нитриттер, пестицидтер, радионуклидтер, бенз(а)пирен, антибиотиктер) [1]-де белгшенген талаптарга сэйкес келуге Tuic.

4.3 Шмкпатка койылатын талаптар

4.3.1    Жылкы ешмдерш шыгару уипн колданылатын шикват [1], [2] талаптарга сэйкес келуге ™ic.

4.3.2    Жылкы eнiмдepiн эзipлey уипн мынадай шикват пен негвп материалдар пайдаланылады:

-    КР СТ ЕЭКООН 2; ГОСТ 32225 бойынша жылкы етц

-    колданыстагы нормативны кужаттама бойынша койдын куйрык май-ши юзаты;

-    колданыстагы нормативтйс кужаттама бойынша шш немесе Tepi асты жылкы майы;

-    ГОСТ 13830 бойынша ас тузы ;

-    ГОСТ 33222 бойынша ак кант;

-    ГОСТ 975 бойынша гидратты кристалл глюкоза;

-    ГОСТ 29050 бойынша ак немесе кара бурыш;

-ГОСТ 6309 бойынша макта кагаз жэне синтетикалык жттер, ГОСТ 14961 бойынша зыгыр;

-    Г ОСТ 17308 бо й ы н ша жш;

-    ГОСТ 13459 бойынша енделген кара мал iiueri;

-    ГОСТ 16404 бойынша калын енделген кара мал iiueri;

-    ГОСТ 17282 бойынша енделген жылкы iiueri;

-    колданыстагы норматив™ кужаттама бойынша целлюлозапы улд1рд1 (целлофан) алу (Казакстан Республикасы мемлекеттж санитарлы-эпидемиологиялык кадагалау екшетт1 органымен колдануга руксат етшген баска да жасанды кабыкша;1ар колдануга руксат Gepineui).

4.3.3    Жылкы в1пмдерш эз4рлеп шыгару ушш 61'ршама Typi езгерген ет, сапасыздык белгшер1 бар май жэне 6ip реттен ас там муздатылган етп колдануга тыйым салынады.

4.4 Тацбалау

4.4.1    Тутынушы орауышын танбалау [2], [3] талаптарына сэйкес жузеге асырылады..

4.4.2    Тасымапдау бумасы, кеп айнапымды жэне тасымалдау, топтык орауышын танбалау «Минималды жэне максималды температура мэндерш