Товары в корзине: 0 шт Оформить заказ
Стр. 1 

34 страницы

Купить СТ РК 463-2013 — бумажный документ с голограммой и синими печатями. подробнее

Цена на этот документ пока неизвестна. Нажмите кнопку "Купить" и сделайте заказ, и мы пришлем вам цену.

Распространяем нормативную документацию с 1999 года. Пробиваем чеки, платим налоги, принимаем к оплате все законные формы платежей без дополнительных процентов. Наши клиенты защищены Законом. ООО "ЦНТИ Нормоконтроль"

Наши цены ниже, чем в других местах, потому что мы работаем напрямую с поставщиками документов.

Способы доставки

  • Срочная курьерская доставка (1-3 дня)
  • Курьерская доставка (7 дней)
  • Самовывоз из московского офиса
  • Почта РФ

Распространяется на изделия и полуфабрикаты макаронные для национальных блюд, вырабатываемые из воды, муки пшеничной и муки, предназначенной для макаронных изделий, с использованием или без использования дополнительного сырья, пищевых добавок или без них, предназначенные для приготовления и непосредственного употребления в пищу.

 Скачать PDF

Оглавление

1 Область применения

2 Нормативные ссылки

3 Термины и определения

4 Классификация

5 Технические требования

6 Правила приемки

7 Методы испытаний

8 Транспортирование и хранение

9 Гарантии изготовителя

Нормативные ссылки:
Стр. 1
стр. 1
Стр. 2
стр. 2
Стр. 3
стр. 3
Стр. 4
стр. 4
Стр. 5
стр. 5
Стр. 6
стр. 6
Стр. 7
стр. 7
Стр. 8
стр. 8
Стр. 9
стр. 9
Стр. 10
стр. 10
Стр. 11
стр. 11
Стр. 12
стр. 12
Стр. 13
стр. 13
Стр. 14
стр. 14
Стр. 15
стр. 15
Стр. 16
стр. 16
Стр. 17
стр. 17
Стр. 18
стр. 18
Стр. 19
стр. 19
Стр. 20
стр. 20
Стр. 21
стр. 21
Стр. 22
стр. 22
Стр. 23
стр. 23
Стр. 24
стр. 24
Стр. 25
стр. 25
Стр. 26
стр. 26
Стр. 27
стр. 27
Стр. 28
стр. 28
Стр. 29
стр. 29
Стр. 30
стр. 30

УЛТТЫК ТАГАМДАРГА АРНАЛГАН 0Н1МДЕР ЖОПЕ МАКАРОН ЖАРТЫЛАЙ ФАБРИКАТТАРЫ

Жалпы техникалык шар n ар

ИЗДЕЛИЯ И ПОЛУФАБРИКАТЫ МАКАРОННЫЕ ДЛЯ НАЦИОНАЛЬНЫХ БЛЮД

Общие технические условия

КРСТ 463-2013

Ресми басмлмм

Ка «аксгаи Рсснубликасы Индустрия жэнс жаца технологинлар минисгрлп i Техникалык репсу жэне мегрология комитет! (Мемстандарт)

Лемана ¥ЛТТЫКТАГАМДАРГА АРНАЛГАН ОН1МДЕР ЖОПЕ МАКАРОН ЖАРТЫЛАЙ ФАБРИКАТТАРЫ

Жалпы тсхникалык тарттар

КР ст 463-2013

Реем и басылым

Кашке гаи Рсспубликасы Индустрия жопе жана тсхнологиялар \iniincipiiii Тсхникалык рсггсу жопе mciрология комитет! (Мемстандарт)

Астана

Ьаблаиыс

ты:


НОкми

IT

Макарон oniM.irpi

Макарон жартылан фабрикаттары in.iM.Tcni

Л Тоби

Ыобы

И Тобы

Л Тобы

В Тобы

/Ко. а

ры

сорт

Is 1

К Kin ни сорт

Жога-

ры

сорт

bipiHuii

сорт

Жота-

ры

сорт

bipiliiui

сорт

Жо. ары сорт

bipiliiui

сорт

Ккшин

сорт

Жо» а-

ры

сорт

bipiliiui

сорт

Жмялам

данынла-

латмн

макарон

niiiM.icpi


КР С 1465-2013


Кз-тыптас)

Лионе


Kcci.ircH. сыгммдадган жэмс танболангаи


Окас> л дюне


Типик


Тип

тэргцое


Мушс.тсч

Э.ИС1ИС


( 'алкы1иаты.иан. мудотылтаи жлне паосрденгсн


Тупкшс тэргт. Ain ropivii. таспалы жопе фигчрады


Vim и жэнс кыска


Жалан исмсос коса iii.hvh. сонымси катар бантик пси уа тэрплос орадгаи шыша


Мечамикадык жэнс кодмен сода.нан


" макарон жартидан фабри кап ары uHiMucpm капы жлне жумсак бндан унынын коснатарынаи Даниилам а руксат сидел емрак жикген ксис тобын корсстпсцд!_


•о


K'opcriKiiu латы

Снпаттамасы

Макарон OHiMjrpi

Жыллам дайынла.1атыи макарон смим icpi

Макарон жартылай фабрика 1 тары омЬиеЫ

_К»"»*_

Балтии

Tyti

V н сортына сайксс келен м Ohimhih ту Cl косы мша шин пт пайла.1антан кейс

ОСЫ К11НКТ13ТТЫМ

турок байлаиыст оагерсд

Ь|р тусп, регаа крем не месс сартыш тусп. ун сортына сайксс келепн. испромес 1 янсп Ohimhih iyci косымша шикиат пайааланган кс не осы шнм тапын TypiHc бан иные i и ОЗГСРСД1

Форматы

Ошм т ши нс сайксс нелеп и

Ошм типик сайксс велели Лонге.кк кмма жтп lapiui. таспа тэргисс кеспе

licTKi кдбаты

Тепе НС месс а сип ксд|р-будыр латан

д»м.

iicpi.ircH ОН1МГС тан. бе«лс ламаз

bcpi-trcK ошмге тан. богде дама г

Ьср1лгсн ошмге тан. богде дамси

Ию

licpurcH ошмге тан.

ООСЛС HICCI1

Iicpi.ircH ошмге тан. богде ЮССИ

Берыген «him те таи. бот .к шеей

Кайнаты.иан огам формасынын сакталуы. %. артык смсс

100

100

; 1дмин болтан o*iiмши

Ошм каики ан с> ку ны. иашин бастап 15 мин бойы гофрмрлснгси Kin тэрпдес ксспс форчасым сактат к ере к жанс жэбагспауы тик

Ошм фор косым сактауы тик каинату кстпис длим и болтанга .iciini 6ip-6«piMCH жабыспау ы тик жэис жслшдслмсут ТИК. тутнделмем тик


KPC Г463-2013


3 - ксстс


Kopcri fciin ШШ

М*И.Ч.

Mjuihih ниш iriii

Макарон upiuuii 4аГиты1 ■ jiii.i omiukih

Xu LU.I IIIIUHUMIU

и макарон «м1ц|С|Й

А Тобы

Ь Тибы

В Тобы

А Тобы

В Тобы

Жо* ар м

cop I

Kipimiii

copi

1Х-1ИШ

icopi

Жо« ap».i copi

Bipta

mi

cpi

Жо1 i|mj copi

MpiaiBii

copi

Жм jpu

hipillllli

Eidm

1

Жо'крм

blpimul

Ылгаллылык. V

JpfMKCUCC

IJ

IJ

IJ

и

IJ

и

IJ

2*

28

28

28

28

5

Кышкы UUk rpcu. apna cucc

4

4

-

4

4

4

4

4

4

6

4

4

4

10%-ды

CpdllUIX

ерше ШШ ЦД HCI.

“» jpiMKCtKC

OJ

OJ

0.2

0.2

OJ

0.2

0.2

0.2

0.2

0.2

0.2

0.2

0.2

Курок игпиы ку.ги.ик. % ярите exec

1.4

1.7

2.4

и

IJ5

и

us

0.9

1.2

1.9

0.55

0.75

% k\p«;ik Х1ТГЛГЫ ■IMUV лршкеих

I0.S

Май k\(U4u 4 .ipiuK cnee

*

25

1 КГ OMIUJCf 1

'•ciiii иагмет коли артыксчсс

J

3

3

3

3

3

3

3

3

3

JJ

3

3

ilMHACCTCp

ж\ктыри.1«аи

Ж.бсрммсИи

* iioxt 6oiuicKicp.K си коп cuiuktuk Moiuxcp0.J mu фшк cuct шшаф 'ca iiiHell Ьок» (4..iiuc*icpjc СИ юп сшымык uftiMKpJC u.J мм lyiva UMiiKpiVin учпсимтыс mnniui fptu


4-кеете

Керсетмш атауы

Мелшер

Акуыз саны, %, артык емес

10

Кышкылдык, град, артык емес

2

Жсл1мделуд1н созылуы, см

14+20

TeciK молшер1 87 мкм сузпштен OTyi, %, артык емес

30

Кулау саны, с, кем емес

250

5.5 'Ганбалау

5.5.1Тутынушы ыдысын танбалау мемлекетпк жонс оры тшнде жазылуы Tiiic. Эр тутынушы ыдысына КО бектлген 021/2011 ТР жэне КО бектлген 022/2011ТР карастырылган акпарат жазылган зетбелп салынуы немесе жазылуы Tuic. Сонын 1шжде акпаратка мыналар шредг

-    etmipymi мекеменш атауы мен турган жерк

-    тауар белпск

-    атауы. курамы жэне oniMnin сорты.

-    нетто салмагы;

-    осы стандарттын белплерт

-    шыгарылган (дайындалган) куж жэне ауысым HOMipi;

-    жарамдылык мерз1м1, сактау шартгары;

-    нускаулыктар жэне/немесе колданылган (пайдаланылган) кездеп шектеулер;

-    тагам кундылыктары туралы акпарат.

-    тагам ежмшде гендйк турленд1р1лген организмдер туралы акпарат (бар болса);

-    Кеден одагына муже мемлекеттердщ нарыгында ежмжн б|рынгай айналым белпа

-    катты жэне жумсак бидай уны коспаларынан макарон жартылай фабрнкаттары ежмдерш эз1рлеген кезде eniMnin курамына «катты жэне жумсак сорт уны» керсетед1 (егер катты сортгы уннан ею ежм коспаларынан дайындалган болса); «катты жэне жумсак ун сорты» (егер жумсак сортты уннан ем ежм коспаларынан дайындалган болса);

-    Дайындау уакыты (суытылган макарон жартылай фабрнкаттары вн1мдер1не арналган);

-    ёмжш рет муздатылуга жол бермеу туралы акпарат (муздатылган макарон жартылай фабрнкаттары он1мдер1не арналган);

-    Вакуумды орауыш кез1нде «вакуум астында оралган»;

-    Термиялык ендеу эл>с1 (бар болса).

5.5. Кол1кт1к ыдыстыц эр б1рлтне ГОСТ 14192 бойынша танба салынады

6 Кабылдау ережелср1

6.1 вжмдер мен макарон жартылай фабрнкаттары ежмдерш кабылдау ережелер1 ГОСТ 14849, ГОСТ Р 52377 бойынша жузеге асады.

6.2. Микробиологиялык кврсетк1штерд1 аныктау (макаронды шала ен1мдер уш1н) сонымен катар макарон ен1мдер1нде уытты элементтердщ, антнбиотнктершн, пестнцндтерд1н, радионуклндтердщ, микотоксиндерд1н болуын санитарлык-эпидемиологиялык кадагалау саласында белНленген тэрпппен бемтзлген мемлекетпк уйымдармен жузеге асырылады.

6.3 Макарон жартылай фабрнкаттары ежмдершщ сапасы мен кау1пс1зд1пне койылган енд1руш1 мен бакылаушы уйым жэне тутынушы арасындагы кел1спеуш1л1ктер туындаган кезде арбитражды талдауларды аккредитт! белНленген тэрпптеп уйым

(зертхана) жузеге асырады.

7    Сынау эдил

7.1    Сынаманы ipiicrey, органолептнкалык керсетюштерж аныктау, ылгалдылык, кышкылдык, кулдшк, 10%-ды ертндше туздык кышкылдын epiMeyi, кайнатылган макарон ешмдержж формаларынын сакталуы. металл магнигп коспалар. знянкестермен жуктырылум ГОСТ 14849, ГОСТ Р 52377 бойынша жузеге асады

7.2    Кулдж массалык улесж аныктау ГОСТ 28418 бойынша жузеге асады.

7.3    Жылдам эз1рленетж макарон ешмдерждеп глютенд1 (жел1мделу) аныктау ГОСТ 27839 жузеге асады

7.4    Жылдам Э31рленетж макарон ешмдерждеп майды аныктау ГОСТ 29033 бойынша жузеге асады.

7.5    Ошмдер мен макарон жартылай фабрикаттары ешмдержж салмагын бакылау таразымен ГОСТ 29329 бойынша жузеге асады.

7.6    Жумыртка ешмдержж курамын белпленген тэрттгтте бектлген эшстер бойынша аныктайды.

7.7    Уытты элементтерд1 аныктауга арналган сынаманы дайындау ГОСТ 26929 бойынша жузеге асады.

Уытты элементтерд1 аныктау эд1стер1

-    Сынапты аныктау ГОСТ 26927 бойынша жузеге асады;

-    Кушэнд1 ГОСТ 26930, ГОСТ 31266 бойынша жузеге асады,

-    Коргасынды аныктау ГОСТ 26932, ГОСТ 30178, КР СТ ГОСТ Р 51301 бойынша жузеге асады;

-Кадмий» аныктау ГОСТ 26933, ГОСТ 30178, КР СТ ГОСТ Р 51301 бойынша жузеге асады.

7.7    Мнотоксиндер курамын - ГОСТ 30711 бойынша, пестицндтерд1 - КР СТ 2010, КР СТ 2011 жэне радионуклидтерд! - КР СТ 1623 бойынша аныктайды.

7.8    Макарон жартылай фабрикаттары ешмдерждеп микробиологиялык керсепаштерш ГОСТ 30518, ГОСТ30519, ГОСТ 10444.2, ГОСТ 10444 12 жэне ГОСТ 10444.15 бойынша аныктайды.

7.9    Белпленген тэр-ппте колдануга арналган баска да стандарттар мен кужаттармен карастырылган сонын 1шжде Казакстан Республнкасында руксат етзлген бакылау эд1стер1н колдануга руксат етжедг

8    Тасымаллау жэне сактау

8.1    0»пмдер мен макарон жартылай фабрикаттары е>имдер1н жабык кел1кпк тасымалдау куралдарымен жукп тасымалдау ережелер1не сэйкес кел1юпн сзйкес тур!мен ен1мн1н сакталуын камтамасыз ететтн жабык кел1ктсрмен тасымалдайды.

Жуктерд1 пакеттеу ГОСТ 23285 бойынша жузеге асады

8.2    Оniмдер мен макарон жартылай фабрикаттары ежмдерж тасымалдаган кезде кел1к куралдары таза, кургак, жаксы желдеттлет1н, нан ен1мдер1н жуктыратын знянкестер1 жок, бетен nicci3 болуы Tuic.

8.3    Олшен1п орал ган ешмдер мен макарон жартылай фабрикаттары ешмдерж тасымалдау кез1 нде колданыстагы норматнвттк кужаттарга сэйкес контейнерлер колланылуы мумкж.

8.4    Он1мдер мен макарон жартылай фабрикаттары ешмдерж сактайтын белмелер таза, кургак, жаксы желдетжетж, нан ешмдерж жуктыратын зиянкестер1 жок, атмосфералык тунбалардан коргалган, ауанын ылгалга катынасы 75 % артык емес жэне

температура 10 °С артык емес ботен шсс1з болуы inic, жылдам лаПымлалатым макарон егамдер1 уиин ауанын ылгалга катынасы 70 % артык емес жэне температура 30 °С артык емес болуы тшс.

Макарон егамдерш специфнкалы iiici бар тауарлармен oipre сактауга тыйым салады.

Макарон жартылай фабрика п ары егамдерш енд1р1лген куннен бастап сатылымга дешн тасымалдауды коса есептегенде мынадай температурада сактау керек:

-    салкындатылган (сонын iuiiitae вакуум астында оралган) - (4±2) °С температурасында;

-    муздатылган - минус (18±2) °С температурасында;

-    пастерленген (сонын iuiiiue вакуум астында оралган) - (4±2) °С -температурасында

8.5 Макарон жартылай фабрикаттары егамдерш етмзу мерз1м1 - технологиялык процесс аякталганнан бастап - 24 сагат. Антнтотыктыргыш, кышкыл реттспш, орауыштын жана турлер1 сонын 1ш1нде газдык ортада немесе вакуум астындагы реттелетш макарон жартылай фабрикаттары ешмдер1н1н жарамдылык мерз1м1 денсаулык сактау саласындагы уэюлетп уйымдардын кел1су1мен белпленед1.

Макарон ежмдсршщ енд1р1лген куннен бастап жарамдылык мерз1*н:

-    жумыртка косылган ен1мдерге - 12 ай;

-    косымша шиюзатсыз жэне кекешсп ен1мдерге - 24 ай;

-    косымша шимзатсыз баскаларына - 24 ай.

9 i)jipjieyuii KenLi/iiri

9.1 Сактау жэне тасымалдау шарттарын сактаган кезде эз1рлеупп огам дер мен макарон жартылай фабрикаттары ешмдершщ осы стандартка сэйкесппне кегнлд1к бередг

ЭОЖ 664.694:006.354    МОК 67.060

Туши созлер: улттык тагамдарга арналган ешмдер мен макарон жартылай фабрикаттары ежмдери органолептнкалык, физнкалык-химиялык KopceTKiurrepi. кабылдау ережелери Сынау dAicrepi, тасымалдау, сактау, эз1рлеуил кегйлдт, тагамдык энергетпкалык кундылыгы.

НАЦИОНАЛЬНЫЙ СТАНДАРТ РЕСПУБЛИКИ КАЗАХСТАН

ИЗДЕЛИЯ И ПОЛУФАБРИКАТЫ МАКАРОННЫЕ ДЛЯ НАЦИОНАЛЬНЫХ БЛЮД

Общие технические условия

СТ РК 463-2013

Издание официальное

Комитет технического радул и ровен и и и мсгролоши Министерства индустрии и новых технологий Республики Казахстан

(Госстандарт)

Астана

Предисловие

1    РАЗРАБОТАН И ВНЕСЕН Республиканским государственным предприятием «Казахстанский институт стандартизации и сертификации» Комитета технического регулирования и метрологии

2    УТВЕРЖДЕН И ВВЕДЕН В ДЕЙСТВИЕ приказом Председателя Комитета технического регулирования и метрологии Министерства индустрии и новых технологий Республики Казахстан от 19 ноября 2013 г № 535-од

3    В настоящем стандарте реализованы нормы законов Республики Казахстан:

-    О техническом регулировании от 9 ноября 2004 года № 603-11,

-    О языках Республики Казахстан от 11 июля 1997 года № 151-1,

-    О безопасности пищевых продуктов от 21 июля 2007 года № 301-111, технических регламентов Таможенного союза:

-    ТР ТС 005/2011 О безопасности упаковки от 16 августа 2011 г. № 769,

-    ТР ТС 021/2011 О безопасности пищевой продукции от 9 декабря 2011 г. № 880,

-    ТР ТС 022/2011 Пищевая продукция в части ее маркировки от 9 декабря 2011 г. №881,

-    ТР ТС 029/2012 «Требования безопасности пищевых добавок, ароматизаторов и технологических вспомогательных средств» от 20 июля 2012 г

4 СРОК ПЕРВОЙ ПРОВЕРКИ    2020 год

ПЕРИОДИЧНОСТЬ ПРОВЕРКИ    5 лет

5    ВВЕДЕН ВЗАМЕН CT РК 463-96 «Полуфабрикаты макаронные для национальных блюд. Технические условия»

Иш/юрмация об изменениях к настоящему cmamkipmy публикуется в ежегодно издаваемом указателе «Нормативные документы по стандартизации Республики Казахстан», а текст изменении - в ежемесячных ин<1юрмащюнных указателях «Национальные стандарты». В случае пересмотра (отмены) или замены настоящего cmaiukipma соответствующая информация будет опубликована в информационном указателе «Национальные стандарты»

Настоящий стандарт не может быть полностью или частично воспроизведен, тиражирован и распространен в качестве официального издания без разрешения Комитета технического регулирования и метрологии Министерства индустрии и новых технологий Республики Казахстан

НАЦИОНАЛЬНЫЙ СТАНДАРТ РЕСПУБЛИКИ КАЗАХСТАН

ИЗДЕЛИЯ И ПОЛУФАБРИКАТЫ МАКАРОННЫЕ ДЛЯ НАЦИОНАЛЬНЫХ БЛЮД

Обише технические условия

Дата введения с 2015-01-01

1    Область применения

Настоящий стандарт распространяется на изделия и полуфабрикаты макаронные для национальных блюд (далее - изделия и полуфабрикаты макаронные), вырабатываемые из воды, муки пшеничной и муки, предназначенной для макаронных изделий, с использованием или без использования дополнительного сырья, пищевых добавок пли без них. предназначенные для приготовления и непосредственного употребления в пищу

2    Нормативные ссылки

Для применения настоящего стандарта необходимы следующие ссылочные нормативные документы:

Технический регламент Таможенного союза «О безопасности упаковки» (ТР ТС 005/2011) утвержден решением комиссии Таможенного союза № 769. от 16 августа 2011г.

Технический регламент Таможенного союза «О безопасности пищевой продукции» (ТР ТС 021/2011) утвержден решением комиссии Таможенного союза Л!» 880 от 9 декабря 2011г.

Технический регламент Таможенного союза «Пищевая продукция в части ее маркировки» (ТР ТС 022/2011) утвержден решением комиссии Таможенного союза № 881 от 9 декабря 2011г.

Технический регламент Таможенного союза «Требования безопасности пищевых добавок, ароматизаторов и технологических вспомогательных средств» (ТР ТС 029/2012) утвержден решением комиссии Таможенного союза . № 58 от 20 июля 2012г.

CT РК 1081-2002 Порядок разработки технологических инструкций и рецептур на пищевые продукты. Основные положения

CT РК 1623-2007 Радиационный контроль. Стронций-90 и цезий -137. Пищевые продукты. Отбор проб, анализ и гигиеническая оценка.

СТ РК 2010-2010 Вода, почва, фураж, продукты питания растительного и животного происхождения. Определение 2,4-Д (2,4-дихлорфеноксиуксусной кислоты) хроматографическими методами.

СТ РК 2011-2010 Вода, продукты питания, корма и табачные изделия. Определение хлорорганнческих пестицидов хроматографическими методами.

СТ РК ГОСТ Р 51301-2005 Продукты пищевые и продовольственное сырье. Инверсионно - вольтамперометрические методы определения содержания токсичных элементов (кадмий, свинец, медь, цинк).

Издание официальное

Алгысоз

1    Техникалык реттеу жэне метрология комитет! «Казакстан стандарттау жэне сертнфикаттау институты» Республнкалык мемлекетпк кэсшорнымен ДАЙЫ11ДЛП ЕНГ131ЛД1

2    Казакстан Республикасы Индустрия жэне жана технологиялар мннистрлт Техникалык реттеу жзне метрология комитет! терагасынын 2013 жылгы 19 карашадагы ЛЬ535-од бунрыгымен БЕК1Т1Л1П КОЛДАНЫСКА ЕНГШЛД1

3    Осы стандартта Казакстан Республнкасынын зан нормалары жузеге асырылды:

-    2004 жылдын 9 карашадагы ЛЬ 603-11 «Техникалык реттеу туралы»;

-    1997 жылдын 11 ш тлеет дсп ЛЬ 151 «Казахстан Республнкасынын Т1лдер туралы»;

-    2007 жылдын 21 иллдесждеН КО бектлген 301-111 «Тагам ешмдертщ каутаздт туралы»

-    2011ж. 16 тамызындагы КО бектлген ЛЬ 769 «Буып-тую каутаздт туралы» 005/2011 ТР

-    2011ж 9 желтоксанындагы КО бектлген ЛЬ 880 «Тагам ешмдертщ каутаздт туралы» 021/201ITP

-    2011ж. 9 желтоксанындагы КО бектлген ЛЬ 881 «Тагам ешмдертщ беткгерт танбалау» 022/2011ТР

-2012ж. 20 маусымындагы КО бектлген ЛЬ 58 «Тагам коспалары мен ароматизаторлары жзне технолотялык кемекил куралдардын каутаздт не койылатын талаптар» 029/2012 ТР

4 ЫР1Н11И ТЕКСЕРУ MEP3IMI    2020    жыл

ТЕКСЕРУ КЕЗЕЦД1Л1Г1    5    жыл

5    КР СТ 463-96 «Улттык тагамдарга арналган макаронды дайын етмдер. Техникалык шарттар» ОРНЫНА ЕНГ131ЛД1

Осы стандартна енгЫлген os,'epic тер туразы аппарат «Казахстан Республнкасынын cmaiukipnimay боны ним норлмтиапнк цужатпшры» жыл санын шыгарылатын анна/кинтыц алтемесшде, ai озгерю мэтии « У.тннык стандарттар» aii саиынгы ацпараттын ситемеснкк' жарияланабы. Осы cmaiukipm trauma царалган (жоиылган) немесе ауыстырылган жагдайда rnuiemi аппарат «¥лттыц стандарттар» ацпа/юттыи сптемесшде жарияланады.

Осы стандарт Казакстан Республикасы Индустрия жэне жана технологиялар мннистрлт Техникалык реттеу жэне метрология комитетплн руксатынсыз ресми басылым ретжде Казакстан Республикасы аумагында толыктан немесе белшектелт басылып шыгарыла, кебеГгпле жэне таратыла алмайды.

ГОСТ 8.579-2002 Государственная система обеспечения единства измерений. Требования к количеству фасованных товаров в упаковках любого вида при их производстве, расфасовке, продаже и импорте.

ГОСТ 7730-89 Пленка целлюлозная Технические условия.

ГОСТ 7933-89 Картон для потребительской тары. Общие технические условия

ГОСТ 10444.2-94 Продукты пищевые. Методы выявления и определения количества Staphylococcus aureus

ГОСТ 10444.12-88 Продукты пищевые Метод определения дрожжей и плесневых грибов.

ГОСТ 10444.15-94 Продукты пищевые. Методы определения количества мезофильных аэробных и факультативно-анаэробных микроорганизмов.

ГОСТ 12303-80 Пачки из картона, бумаги и комбинированных материалов Общие технические условия

ГОСТ 13502-86 Пакеты из бумаги для сыпучей продукции. Технические условия

ГОСТ 14192-96 Маркировка грузов.

ГОСТ 14849-89 Изделия макаронные. Правила приемки и методы определения качества.

ГОСТ 23285-78 Пакеты транспортные для пищевых продуктов и стеклянной тары. Технические условия.

ГОСТ 26927-86 Сырье и продукты пищевые. Методы определения ртути.

ГОСТ 26929-94 Сырье и продукты пищевые. Подготовка проб Минерализация для определения содержания токсичных элементов.

ГОСТ 26930-86 Сырье и продукты пищевые. Методы определения мышьяка.

ГОСТ 26932-86 Сырье и продукты пищевые. Методы определения свинца.

ГОСТ 26933-86 Сырье и продукты пищевые. Методы определения кадмия

ГОСТ 27839-88 Мука пшеничная. Методы определения количества и качества клейковины.

ГОСТ 28418-2002 Зерно и продукты его переработки. Определение зольности (общей золы).

ГОСТ 29033-91 Зерно и продукты его переработки. Метод определения жира

ГОСТ 29329-92 Весы для статического взвешивания. Общие технические требования.

ГОСТ 30178-96 Сырье и продукты пищевые Атомно-абсорбционный метод определения токсичных элементов.

ГОСТ 30518-97 Продукты пищевые. Методы выявления и определения количества бактерий группы кишечных палочек (колиформных бактерий).

ГОСТ 30519-97 Продукты пищевые. Метод выявления бактерий рода Salmonella.

ГОСТ 30711-2001 Продукты пищевые. Методы выявления и определения содержания афлатоксинов В| и М|.

ГОСТ 31266-2004 Сырье и продукты пищевые. Атомно-абсорбционный метод определения мышьяка

ГОСТ Р 52377-2005 Изделия макаронные. Правила приемки и методы определения качества.

ПРИМЕЧАНИЕ При пользовании настоящим стандартом целесообразно проверить действие ссылочных стандартов по ежегодно издаваемым информационным указателям «Нормативные документы по стандартизации» по состоянию на текущий год и соответствующим ежемесячно издаваемым информационным указателям, опубликованным в текущем году. Если ссылочный документ заменен (изменен), то при польюванин настоящим стандартом следует руководствоваться замененным (измененным) документом. Если ссылочный документ отменен без замены, то положение, в котором дана ссылка на него, применяется в части, нс затрагивающей эту ссылку.

КРСТ 463-2013

KA3AKCTAII РЕСПУБЛИКАСЫНЫЦ УЛТТЫК СТАНДАРТЫ_

УЛТТЫК ТАГАМДАРГА АРНАЛГАН 6ШМДЕРЖОПЕ МАКАРОН ЖАРТЫЛАЙ ФА БРИ К ATT АРЫ

Жалпы техникалык шарттар

Kin i ii.ii en Kyiii 2015-01-01

1    Колданылу саласы

Осы стандарт косымша шикпат колданылатын немссе колданылмайтын, тагам коспаларымен немесе онсыз жэне дайындауга арналган жэне тпкелен тагам ошмдерже колдануга арналган. макарон ошмдерже арналган уннан. бидай уны, Судан эз!рленетж улттык тагамдарга арналган макарон жартылай фабрикатгары ошмдерже (ары карай -ешмдер жэне макарон жартылай фабрикатгары ешмдер!) таралады.

2    Нормятнвтж ci.iieMe.icp

Осы стандартты колдану ушж келеа алтемел! норматив™ кужаттар кажет:

2011ж. 16 тамызындагы Кеден одагынын шсипм!мен бектлген № 769 «Буып-тую каужаздт туралы» 005/2011 техникалык регламент!.

2011ж 9 желтоксанындагы Кеден одагынын шеинм1мен бектлген № 880 «Тагам ешмдержж каужаздт туралы» 021/201 техникалык регламент!.

2011ж. 9 желтоксанындагы Кеден одагынын шеилм1мен бектлген № 881 «Тагам ешмдершщ бел1ктерж танбалау» 022/2011 техникалык регламент!.

2012ж. 20 маусымындагы Кеден одагынын шеш1м1мен бектлген № 58 «Тагам коспалары мен ароматизаторлары жэне технологиялык кемский куралдардын каужаздт не койылатын талаптар» 029/2012 техникалык регламент!

КР СТ 1081-2002 Техникалык нускаулыктарды эз1рлеу ережелер! жэне тагам он!мдер!не арналган рецептура Жалпы ережелер

КР СТ 1623-2007 Радиациялык бакылау. Стронций-90 жэне цезий-137. Тамак ешмдерг Сынаманы ipiiorey, талдау жэне гнгненалык багалау.

КР СТ 2010-2010 0с!мд!ктен жэне жануарлардан пайда болган су, жер, жемшеп, тамак ежмдерг 2,4-Д (2,4-днхлорфеноксн арке кышкылы) хроматографнялы эд!спен аныктау.

КР СТ 2011-2010 Су, тамак ешмдерк жем жэне темек! ен!мдер!. Хроматографнялы эдиспен хлороорганнкалык пестицидтерд! аныктау эд!стер!.

КР СТ ГОСТ Р 51301-2005 Тамак ешмдер! жэне енд!р!спк шикпат Уытты элементтер курамын инверсиялык вольтамперометрнкалык эдгспен аныктау (кадмий, коргасын, мыс, мырыш).

ГОСТ 8 579-2002 Мемлекетпк елшем б1рлтмен камтамасыз ету жуйеа. Орауыштагы елшеп оралган тауарлардыц кез-келген туржж санына оларды енд!ргенде, олшеп ораганда, сатканда жэне нмпорттаганда койылатын талаптар.

ГОСТ 7730-89 Целлюлозды улд!р. Техникалык шарттар

ГОСТ 7933-89 Тутынушы ыдыстарына арналган катты кагаздар. Жалпы техникалык шарттар.

ГОСТ 10444.2-94 Тамак ешмдер!. Staphylococcus aureus санын аныктау жэне айкындау эд!стерг

Рссмн басылмм

ГОСТ 10444.12-88 Тагам ежмдерг Ашыткы мен енезденген саныраукулактарды аныктау эдю.

ГОСТ 10444.15-94 Тагам ежмдерг Мезофшш аэробты жэне факультатив™-аэробты мнкроагзалардын санын аныктау dAicrepi.

ГОСТ 12303-80 Курастырылган матерналдар жэне кагаздар, капы кагаздан жасалган кораптар. Жалпы тсхникалык шарпар.

ГОСТ 13502-86 Сусымалы ожмдерге арналган кагаздан жасалган пакеттер. Техникалык шарпар

ГОСТ 14192-96 Жуктерд1 танбалау.

ГОСТ 14849-89 Макарон ежмдерг Кабылдау ережелер1 мен сапаны аныктау эд1стер1.

ГОСТ 23285-78 Тамак ежмдерше арналган кат mi к пакепер жэне тыны ыдысгар. Техникалык шарпар.

ГОСТ 26927-86 Шик1зат пен тамак ежмдерг Сынапты аныктау эдю.

ГОСТ 26929-94 Шимзат пен тамак ежмдерг Сынаманы дайындау. Уьпты элеменпер курамын аныктауга арналган мннералдау.

ГОСТ 26930-86 Шимзат пен тамак ежмдерг Кушэнд1 аныктау эд1сг

ГОСТ 26932-86 Шимзат пен тамак ежмдерг Коргасынды аныктау эд1сг

ГОСТ 26933-86 Шимзат пен тамак ежмдерг Кадмишп аныктау эд1сг

ГОСТ 27839-88 Бидай уны. Жел1млкпц саны мен сапасын аныктау эдю.

ГОСТ 28418-2002 Дэн жэне оны ондейгпн ен1мдер. Кулденуд1 аныктау (жалпы кулдену).

ГОСТ 29033-91 Дэн жэне оны ендейтж ежмдер. Майды аныктау эдю.

ГОСТ 29329-92 Статикалык елшеуге арналган таразылар. Жалпы техникалык талаптар

ГОСТ 30178-96 Шимзапар жэне тамак ежмдерг Уыпы элеменперд1 аныктауга арналган атомды-абсорбцнялы эдю

ГОСТ 30518-97 Тамак ежмдерг 1шск таякшаларыньщ бактериялар санын аныктауга жэне айкындауга арналган эд1Стер (колиформды бактериялар)

ГОСТ 30519-97 Тамак ожмдерг Salmonella теп бактернясын айкындау эдю.

ГОСТ 30711-2001 Тамак ешмдерг В| и М| афлатоксиндер курамын анытау жэне айкындау эд1СгерГ

ГОСТ 31266-2004 «Шик1зат жэне тамак вжмдерг Кушэнд1 атомды-абсорбциялык эше аркмлм анытау.

ГОСТ Р 52377-2005 Макарон ежмдерг Кабылдау ережелер1 мен сапаны анытау эшстерГ

ЕСКЕРТПЕ Осы станОартты twin клану кеянОе жыл санын шыэарьлашын аеыигкгеы жылдайы жаМай/а «('таноарттау бойынша нориативпик цужаттар» жэне а/ымОагы жычы жаризианеан. ай сайын шыгарычатын а*?юраттыц керсеткттерге сэйкес ке.ичпт аутраттыц корсеткт бойынша ci.ime.ue.iiK стандарттардыц цолОанысын тексерген Оурыс болаоы. Егер■> ci.ime.ue цужаты ауыстырылеан (озгерпйлген) болса. онда осы станОартты пайдаяану кеянде ауыстырылган (озгерпйлген) цужатты баешьиы^а aiv керек. Егер ci.vne.ue цужаты ауыстырусыз купон жойган бака, онда оган ci.vne.ue берлген ереже осы елте.иеге эсер етпейпйн бомкте

3 Термннлер мен анмктямалар

Осы стандарпа келеа терминдер мен аныкгамалар колданылады:

3.1    Макарон ошмдерк Дэнд1 немесе дэнд1 емес дакылдардан дайындалатын жэне оларды су косу аркылы араластырып, турл1 калыптау жэне кетзру тэалдер1мен косымша шимзапы пайдаланып немесе пайдаланбай ендейтш ежмдер.

3.2    Жылдам дайындалатын макарон ошмдерп Бидай еж.мдержен дайындалган

жэне косымша шимзагтар пайдалана отырып майда кеггпршген макарон етмдерг

3.3    Инстантты макарон ошмлерк 90 ° С температурадан кем емес сорпа немесе су кую аркылы колдануга дайындалатын макарон ожмдерг

3.4    Турама салынган макарон ошмлсри Муздатылган немесе консервженген туржде imine салма салынган сатуга арналган балгын макарон ешмдерг

3.5    Муздатылган макарон ошмдерн Консервжеу максатында Tepic температурага дейжгт процестен еткен макарон жартылай фабрикаттары ежмдерг

3.6    Глютенсп макарон ошмдерк Курэмында глютен жоктабиги ннгреднентгерден дайындалган макарон ожмдерк глютен деигеж ежмде 20 мг/кг аспайды немесе enaipicriK ендеу аркылы курамынан глютен алынып тасталган курамында глютен 100 мг/кг аспайтын макарон ежмдерг

3.7    Лкуызсыз макарон етмдерй Курамында крахмал бар шикчзаттан дайындалган акуыз курамы 1,0 % аспайтын макарон ожмдерг

3.8    Макарон жартылай фабрикаттары oimuepi: Барлык кеггпру кезенжде калыптаудан еткен немесе етюзшмге дайын тыгыздалган камыр

3.9    Макарон ошмлсршщ топтары: Непзп шимзат ретжде ерекшеленетж оларды колдануга пайдаланатын макарон ешмдержщ Ж1ктеушшк 6ipairi.

3.10    А тобыныц макарон ошмлер1: Макарон ежмдерже арналган катты бидай унынан дайындалган макарон ежмдерг

3.11    Б тобыныц макарон ошмлерк Макарон ежмдерже арналган жумсак бидай унынан дайындалган макарон ежмдерг

3.12    В тобыныц макарон отмлерп Наубайхана бидай унынан немесе жалпы колдануга арналган уннан дайындалган макарон ежмдсрг

3.13    Макарон ешмдержщ сорттары: Макарон ежмдсржж кулдш к мэжмсн ерекшеленетж макарон ешмдержщ ж1ктелу б1рл1ктерг

3.14    Жогары сортты А тобыныц макарон ошмдерк Катты бидай унынан дайындалган, кулдшгл 0,9 % аспайтын макарон ежмдерг

ЕСКЕРТПЕ Жогары сортты киты бидай унынан эирлснгсн косымша шик1ятты макарон ешмдсршщ куддинл косымша шняят куддЫпнс байланысгы etrcpyi м\мкж

3.15 CipiHuii сортты А тобыныц макарон ошмдср1: Катты бидай унынан дайындалган, кулдш ri 1,2 % аспайтын макарон ешмдерг

ЕСКЕРТПЕ BipiHuii сортты катты бндай унынан эирлснгсн косымша шияялты макарон ошмдсржж кудавдп косымша шнкпат куддЫпнс байланысты etrcpyi мумкш.

3.16 Екшнл сортты А тобыныц макарон ешмдерп Катты бидай унынан дайындалган, кулдшri 1,9 % аспайтын макарон еж мдер!.

ЕСКЕРТПЕ Емкий сортты капы бндай унынан эирлснгсн косымша шнмятты макарон ошмдсржж куддЫп косымша шим ят куддЫпнс бай.ланысты etrcpyi му мкж.

3.17    Жогары сортты Ь тобыныц макарон ошмдерп Жумсак бидай унынан дайындалган, кулдш ri 0,6% аспайтын макарон ежмдерг

ЕСКЕРТПЕ Жогары сортты жумсак жылтыр уннан эирлснгсн косымша шнмятты макарон ошмдсржж куддЫп косымша шнм ят куддЫпнс бай.ланысты олгсрут муммн.

3.18    Bipimiii сортты Б тобыныц макарон ошмлерй Жумсак бидай унынан дайындалган, кулдш ri 0,75 % аспайтын макарон ежмдерг

ЕСКЕРТПЕ Bipixuii сортты жумсак жы.ттыр уннан эирленген косымша шикгягты макарон етмдершщ Ky.xii.iiri косымша ижкгят кулдийпне банланысты eircpvi му мин.

3.19    Жогары сортты В тобынын макарон oniM.icpi: Б ид ай унынан дайындалган, кулдшт 0,56 % аспайтын макарон ешмдерг

ЕСКЕРТПЕ Нахбанхана жогары сорггы унынан эирленген косымша шикгягты макарон ешмдершщ ку .ui.iiri косымша шнкгят кулдшгше байллнысты eircpvi му мин.

3.20    18 bipinuii сортты В тобынын макарон ошмлерк Видам унынан даиындалган, кулдЫп 0,75 % аспайтын макарон ешмдерг

ЕСКЕРТПЕ На>байхана жогары сортты унынан эирленген косымша шнкгятты макарон ешмдершщ куддшп косымша шнкгят кулдитне байланысты eircpvi мумин.

3.21    Макарон ошмлерннн типтерк Формасы бойынша ерекшеленетш макарон ешмдершщ ж1ктеуилл1к oip.iiri

3.22    Туп к lopii.ii макарон oimuepi: TiK немесе шлген туп к туршде формаланган макарон ешмдерг

3.23    Жш upiui макарон отмлерг Келденен кимасы денгелек формалы жш туршде формаланган макарон ешмдерг

3.24    Таспа торп.и макарон ошмлер!: Келденен кимасы сопак формалы ж-in туршде формаланган макарон ешмдерг

3.25    Фнгуралы макарон ошмлерк Келемд1 немесе жалпак фигура туршде формаланган макарон ежмдерг

3.26    Кыска макарон ошмлерк Узындыгы 200 мм кем макарон ешмдерг

3.27    Узын макарон ошмлерк Узындыгы 200 мм болатын жэне одан артык макарон ешмдерг

3.28    Жалан макарон ошмлерк Mijiiмлер1 жок узын макарон oiiiMnepi.

3.29    Оралган макарон ошмлер1 |бантнктер, уяшыктар, брнкеттер|: Орал га и формадагы [бантиктер, уяшыктар. брикеттер] узын макарон ешмдерг

3.30    Косакгалып буплген макарон ошмлерк Бастунда шнген куйде кеппршген узын макарон ешмдерг

3.31    Усак формат (макарон ошмлер|): Сызыктык елшемдер1 4 мм деГпн болатын макарон ешмдерг

3.32    Бастуй: Узын макарон ешмдерш кеппруге ариалгаи курал

3.33    Макаронлы матрица: Макарон ешмдершщ формасын аныктайтын макаронды сыгымдауды курайтын бел in

3.34    Кимыр жаятын жуйе: Тыгыздалган камыр алуга кемек беретш формалайтын

жуйе.

3.35    Сыгымлалган макарон ошмлерг Матрица аркылы жаншу жолымен формаланатын макарон ешмдершщ тиш.

3.36    Танбаланган макарон ошмлерк Ныгыздалган танба таспадан формаланатын макарон ешмдершщ тит.

3.37    Кес1зген макарон ешмдерг Ныгыздалган камыр таспасынан пышакпен формаланатын макарон ешмдершщтит.

3.38    влн1ешп оралган макарон ошмлерк вшмнщ закымдалуын жэне шыгындалуын камтамасыз ететш орауыш материалга салынган макарон ежмдер1.

3.39    Формасы (макарон ошмдерйпн): макаронды матрицамен. танбалаумен, жаюмен жэне кесумен формаланатын макарон ошмдершщ конфигурациясы.

3.40    Данын болганша макарон oiiiM.iepiii каинату уякыты |буктыру|: Каинату кезшде [буктыру] макарон eniMiHiH белтнщ ортасында кершетж ак сызык жаншу пластинкасынын кемепмен жаншыганда жогалып кететш уакыт аралыгы

3.41    Кайнатылган |буктырылган| макарон вшмдерннн формасынын сакталуы:

Макарон вшмдершщ курылымы каинату дан [буктыру] кеш и дайын болганша геометрикалык елшемдердщ сэнкесп мен кию формасын сактау

3.42    Пястерленген макарон жартылай фабрикаттары ошмдерк Пастерлеуден еткен макарон жартылай фабрикаттары ежмдсрг

4    Ж1ктеу

4.1    Улттык тагамдарга арналган еж мд ер мен макарон жартылай фабрикаттары ежмдерш мынадай топтарга беледг

-    А тобы: катты бидай унынан жасалган вжмдер. А тобынын вжмдер! жогары, oipimui жэне eKiumi сорттардан еншржедк

-    Б тобы: жумсак бидай унынан жасалган вжмдер. Б тобынын ешмдер1 жогары жэне oipiHmi сорттардан ен/йрмедг

-В тобы: Наубайхана бидай унынан немесе жалпы кол да нуга арналган уннан жасалган вжмдер. В тобынын вжмдер1 жогары жэне 6ipimui сорттардан енд1р1ледг

4.2    Косымша шимзат косу аркылы еншржген макарон жартылай фабрикаттары вжмдер! ушш топ пен сорт белНлер1 осы шимзат атауымен толыкгырылады

МЫСАЛ Жогары сортты катты бндан уны мен косымша шнкгмт ретжде жумыртка унтагы косылган макарон жартылай ^кюрнкаттары ошмдершщ oc.iri.iepi: «А тобы. жогары соргты жумыртка унтагы косылган».

4.3    бжмдер мен макарон жартылай фабрикаттары oninaepi 1-кестеге сэйкес ж1ктеледг

5    Техннкалык гялаптяр

5.1    вжмдер мен макарон жартылай фабрикаттары вжмдер1 белпленген тэрттпен саннтарлык нормалар мен ережелерд1 сактай отырып КР СТ 1081 техннкалык нускаулыктары мен рецептуралар бойынша енд1р1лген осы стандарттын талаптарына сай эз1рлену1 Tiiic.

5.2    Снпатгамалар

5.2.1    Органолептикалык керсетмштер1 бойынша вжмдер мен макарон жартылай фабрикаттары вжмдер! 2-кестеде корсеттлген талаптарга сай болуы Tuic.

5.2.2    Физикалык-химиялык корсеткнптерше байланысты ежмдер мен макарон жартылай фабрикаттары ежмдер'1 3- кестеде кврсетжген талаптарга сай болуы Tiiic.

5.2.3    Макарон жартылай фабрикаттары ежмдержде ауру белплер1 мен зенжн болуына, минералды коспалардын сыкыры жэне бетен коспалардын болуына жол бержменщ.

5.2.4    Микробиологиялык керсетмштер мен уыпы элементтер курамынын руксат еллген денгеж, лести ни дтер. радионуклндтср, микотокенндер КО 021/2011 ТР талаптарына сай болуы Tiiic.

5.2.5 «Жумыртка унтагы косылган» еж м дер мен макарон жартылай фабрнкаттары ежмдершде 1 кг унга есептегенде жумыртка салмагы бойынша шектеу болуы тже - 200г кем емес немесе жумыртка унтагынын курамы бойынша - 25г кес емес

5.3 Шнкпатка койылатын талаптар

5.3.1    вжмдер мен макарон жартылай фабрнкаттары ежмдерш эз1рлеу кезшде келеа непзп шнмзаттарлы пайдаланады:

-    жогары. oipinini жэне екншл сортты А тобынын вжмдер! мен макарон жартылай фабрнкаттары ежмдерше арналган катты бидай уны;

-    6ipiHUii жэне CKiumi сортты Б тобынын вжмдер! мен макарон жартылай фабрнкаттары ежмдерше арналган жумсак бидай уны;

-    В тобынын наубайхана бидай уны;

-    ас суы.

5.3.2    вжмдер мен макарон жартылай фабрнкаттары ежмдерш эз1рлеу кезшде келеа косымша шиюзатгарды колданады:

-    тагамдык тауык жумырткалары;

-    жумыртка ожмдерц

-    кеггпршген кекежстер;

-    тагам коспалары (антнтотыктыргыштар, кышкыл реттеуиллер);

-    оам/нк майы.

Сапа мен каутаздж талаптарын сактай отырып вжмдер мен макарон жартылай фабрнкаттары ежмдерш эз1рлеу ymiH шик1затгардын баска да турлерш колдануга руксат етплед!.

5.3.3    Жылдам дайындалатын макарон ен1мдср1н эз1рлеген кезде унга 4-кестеде керсет1лгендей косымша талаптар усынылады.

5.3.4    вн1мдер мен макарон жартылай фабрнкаттары ен1млер1н дайындауга арналган непзп жэне косымша шнк1заттар каутаздж керсетк1штер1 бойынша КО 021/2011 ТР, Казакстан Республнкасы аумагында колданылатын баска техникалык регламенттер талаптарына сай болуы тжс.

5.4 Ьуып-т\то

5.4.1    вжмдер мен макарон жартылай фабрнкаттары ежмдерш орауга колданылатын ыдыстар мен орауыш материалдар. КО бею-плген 005/2011ТР талаптарына сай. солар аркылы жасалган кужат талаптарына сай болуы т»йс жэне ежмд1 сактаганда жэне тасымалдаганда онын сапасын жэне кау1пс1зд1пн сактауды камтамасыз eTyi Tuic.

5.4.2    вн1мдер мен макарон жартылай фабрнкаттары ежмдерш елшенш оралган жэне елшенген т^ф1нде шыгарады

5.4.3    макарон жартылай фабрнкаттары ежмдерш нетто массасы 1 кг артык емес мелшерде катты кагаздан жасалган кораптарга елшеп орайды, ГОСТ 12303 бойынша кагаз орауыштар мен курамдастырылган материалдар, ГОСТ 7933 катты кагаздан жасалган жэинктер, ГОСТ 13502 кагаздан жасалган пакеттер, ГОСТ 7730 бойынша целлюлозды улшр (целлофан) немесе баска да жылу калыптагыш полнмерл1 жэне курамдастырылган материалдарга орайды.

5.4.4    Нетто салмагы 5 кг артык макарон ежмдерш катты кагаздан жасалган кораптарга, кагаздарга курамдастырылган материалдарга елшеп орайды.

Тутынушы ыдысына влше»йп оралган нетто салмагы 30 кг артык макарон ежмдерш санитарлы-эпидемиологнялык кадагалау саласындагы уэюлетп уйымдармен руксат етзлген, оралган ен1мд1 сактаган жэне тасымалдаган кезде сакталуын камтамасыз етет1н КО 005/2011ТР сэйкес келет!н ке;икт)к ыдыска орайды.

КРСТ 463-2013

5.4 5 О рал га и етмнщ нетто салмагы затбелпде керсет1лген немесе -п келен орауышта кврсет1лген салмакка сэнкес келу1 тшс. Нетто массасынын номнналды нетто массасынан руксат еллген Tepic ауыткулар шеп жэне елшенш оралган макарон жартылай фабрнкаттары ешмдершщ топтамасына койылатын талаптар ГОСТ 8.579 бойынша жузеге асады