Товары в корзине: 0 шт Оформить заказ
Стр. 1 

34 страницы

Купить СТ РК ИСО 8262-2-2009 — бумажный документ с голограммой и синими печатями. подробнее

Цена на этот документ пока неизвестна. Нажмите кнопку "Купить" и сделайте заказ, и мы пришлем вам цену.

Распространяем нормативную документацию с 1999 года. Пробиваем чеки, платим налоги, принимаем к оплате все законные формы платежей без дополнительных процентов. Наши клиенты защищены Законом. ООО "ЦНТИ Нормоконтроль"

Наши цены ниже, чем в других местах, потому что мы работаем напрямую с поставщиками документов.

Способы доставки

  • Срочная курьерская доставка (1-3 дня)
  • Курьерская доставка (7 дней)
  • Самовывоз из московского офиса
  • Почта РФ

Устанавливает контрольный метод определения содержания жира в мороженом и смесях для мороженого (для продуктов, которые содержат высокий уровень стабилизатора и загустителя, яичного желтка или фруктов, или комбинации данных консистенций), для которых метод по Роше-Готтлиба не применяется.

 Скачать PDF

Оглавление

Введение

1 Область применения

2 Нормативные ссылки

3 Сущность метода

4 Реактивы и материалы

5 Приборы

6 Отбор образцов

7 Порядок проведения контроля

     7.1 Подготовка образцов

     7.2 Рабочая часть

     7.3 Контрольные испытания

     7.4 Приготовление экстракционной колбы

     7.5 Определение

8 Обработка результатов контроля

9 Точность метода

     9.1 Межлабораторные испытания

     9.2 Повторяемость

     9.3 Воспроизводимость

10 Примечания к процедуре

     10.1 Контрольные испытания для проверки растворителя и фильтровальной бумаги

     10.2 Контрольные испытания

11 Оформление результатов контроля

Стр. 1
стр. 1
Стр. 2
стр. 2
Стр. 3
стр. 3
Стр. 4
стр. 4
Стр. 5
стр. 5
Стр. 6
стр. 6
Стр. 7
стр. 7
Стр. 8
стр. 8
Стр. 9
стр. 9
Стр. 10
стр. 10
Стр. 11
стр. 11
Стр. 12
стр. 12
Стр. 13
стр. 13
Стр. 14
стр. 14
Стр. 15
стр. 15
Стр. 16
стр. 16
Стр. 17
стр. 17
Стр. 18
стр. 18
Стр. 19
стр. 19
Стр. 20
стр. 20
Стр. 21
стр. 21
Стр. 22
стр. 22
Стр. 23
стр. 23
Стр. 24
стр. 24
Стр. 25
стр. 25
Стр. 26
стр. 26
Стр. 27
стр. 27
Стр. 28
стр. 28
Стр. 29
стр. 29
Стр. 30
стр. 30

CYT 0Н1МДЕР1 ЖЭНЕ CYT НЕГ131НДЕГ1 ТАГАМ 0Н1МДЕР1 Майдьщ курамын Вейбулл-Бернтроптьщ гравиметрикалык; эдшмен аньщтау (бак;ылау aflici)

2-бол1м

Балмуздак; жэне балмуздак;к;а арналган к;оспалар

ПРОДУКТЫ МОЛОЧНЫЕ И ПИЩЕВЫЕ ПРОДУКТЫ НА ОСНОВЕ МОЛОКА Определение содержания жира гравиметрическим методом Вейбулла-Бернтропа (контрольный метод)

Часть 2

Мороженое и смеси для мороженого

КР СТ ИСО 8262-2-2009

ISO 8262-2:2005 Milk products and milk-basedfoods -Determination of fat content by the Weibull-Berntrop gravimetric method (Reference method). Part 2. Edible ices and ice-mixes (IDT)

Ресми басылым

Казакстан Республикасы Индустрия жэне сауда министрлйтнщ Техникалык; реттеу жэне метрология комитет! (Мемстандарт)

CYT 0Н1МДЕР1 ЖЭНЕ CYT НЕГ131НДЕГ1 ТАГАМ 0Н1МДЕР1

Майдьщ курамын Вейбулл-Бернтроптьщ гравиметрикалык; од измен аньщтау (бак;ылау oiici)

2-бол1м

Балмуздак; жэне балмуздак;к;а арналган к;оспалар

КР СТ ИСО 8262-2-2009

ISO 8262-2:2005 Milk products and milk-basedfoods -Determination of fat content by the Weibull-Berntrop gravimetric method (Reference method). Part 2. Edible ices and ice-mixes (IDT)

Ресми басылым

Казакстан Республикасы Индустрия жэне сауда министрлптнщ Техникалык; реттеу жэне метрология комитет! (Мемстандарт)

ЦБ СТ ИСО 8262-2-2009

Кажет болтан жатдайда жабьщ контейнер 40 °С бастап 60 °С дешнп температурада су моншасында орнатылады. Контейнерд1 op6ip 15 минут сайын алып шайкау керек. 2 сататтан кей1н контейнер алынады жэне белме температурасында салкын даты лады. Кдкпакты ашу керек жэне касыкпен немесе курекшемен (майы бел1нген кезде улп сыналмайды) жаксылап араластырады.

Затты eKiHHii контейнерге мумкшдтнше толы к орналастыру керек. Содан кешн осы контейнерд1 жабу керек.

7.1.3    Туткыр ешмдер.

Контейнерд1 ашу керек жэне шшдеп курамды касыкпен немесе курекшемен араластыру керек. Мумю нд1~riнттте жаксы араласатындай ет1п жотары жэне томен айналмалы козталысты пайдаланады. Eipiimii контейнердщ кабырталарына жэне бет1не жабысатын кандай да 6ip май немесе курамы баска улг1ге косу туралы камтамасыз ету керек. Егер затта кесек немесе ингредиент белшектер1 бар болса, оларды ти1ст1 коспалауышпен гомогендеу керек. Аякталысымен улг1н1 екшнп контейнерге мумкшдтнше толытымен салып жабу керек.

Егер кажет болса, 30 °С бастап 40 °С дешнп температурадаты су моншасында жабьщ контейнер орналастыру керек. Контейнерд1 алып, сырткы жатын суртш, ашу керек. Контейнердщ iniKi жатында жабыскан курамды кырып тазалау керек, жаксылап араластыру уш1н жеткшки турде тамакка салып, барльщ салмак б1ркелю болтанта дей1н араластыру керек.

Улпш екшнп контейнерге мумк1нд1г1нше тольщ салып, оны жабу керек.

7.1.4    Куртак ешмдер

Контейнерд1 коп айналдырып жэне кайта айналдырып мукият салу керек. К^ажет болтан жатдайда улпш осы процесп орындаута руксат ету унпн ти1ст1 сыйымдылыкпен орнатылтан ауа етпейтш контейнерге салады.

Егер ешмде кесек немесе ингредиент белшектер1 эл1 бар болса, оларды тшсп коспалауышпен гомогендеу керек.

7.2 Улгшщ жумысшы ooiiri

Упптш контейнерд1 шайып (кою, туткыр немесе куртак ешмдер болса) немесе б1рнеше рет шаю аркылы уш-терт рет (суйьщ он1мдер1 болса) араластыру керек жэне б1рден шамамен 1 мг конустьщ кутыда елшеу керек, 3 - 20 г дешнп улп 3 - 3,5 г катты затка сэйкес келед1. Жумысшы белтнде осы талаптарды канататтандыру унпн 1,0 г аспайтын май болуы керек, кптп жумысшы бел1к кажет ennyi мумюн.

Жумысшы бел1к конустьщ кутыныц туб1не мумк1нд1г1нше толытымен жетуге тшс.

Е;р СТ ИСО 8262-2-2009

7.3 Бакылау сынактары

Бакылау сынактары б1рдей процедураны жэне б1рдей реактивтерд1 пайдаланып, аньщтаумен 6ip мезгшде, 25 см3 сумей суйытылган жумыс белшнщ орнын басып етюзшедк

7.4    Шайгындау кутыны дайындау

Шайгындау кезшде жэне кешннен 102 °С температурада 1 саг кегтрпш шкафта epiTKiniTi кую кез1нде акырын кайнауына эсер етеу уш1н етш, кайнауга арналган б1рнеше косалкы куралы болатын кутыны кеппру керек.

Куты 18 °С до 23 °С температура кезшде 30 минут (шацнан коргала отырып) салкындауга ти1с.

ЖеткшкЫз салкындауды немесе катты салкындатуды болдырмау керек, кутыны кешгрпш шкафта коюга руксат ет1лмейд1.

К,ыскыш кемег1мен кутыны таразыда кояды жэне ОД мг дешнп дэлд1к дешн елшейд1.

7.5    Аньщтама

7.5.1    Температурасы 30 °С суды жалпы келем1 25 см3 (4 моль/дм3 туз кышкылы ер1т1нд1с1н алу уш1н) болганга дей1н улгшщ жумысшы бел1г1не косады жэне жаксылап шаю керек.

7.5.2    50    моль/дм3    туз    кышкылы    ертндосш    жумысшы улпшн,

суйытылган белтне косу кез1нде конус тэр1зд1 кутыныц кабыргасын шая отырып, косады жэне мукият шайкап араластыру керек. Дефлегматорлы кутыны косып, кутыны кайнау кез1не дей1н кыздыру керек, содан кешн айналмалы козгалыспен 30 минут кайнату керек.

7.5.3    150 см3 ыстык сумей (кемшде 80 °С) 75 см3 белтмен конденсатордыц imm жагын жуады, конденсатордан конус тэр1зд1 кутыны алады жэне мойны мен кабырга imiH жуатындай ет1п, кутыга ыстык су косады. 1 г диатом жерш немесе шамамен 100 см2 майсыздандырылган сузг1ш кагаз косуга руксат ет1лед1, бел1ктерге бел1п, сузпш жылдамдыгын арттыру керек. Осы эдш майсыздандырылган куртак заттыц курамы томен болганда ерекше усынылады.

ЕСКЕРТПЕ Сузпш жумысшы улгшщ суйытылган бел1пне 1 г таза лактоза к;осып жаксартылуы мумкзн.

7.5.4    Бурмеленген сузпш кагаз аркылы куйгы сузг1ш1не куйылган ыстык суда толыгымен суланган шыны штабикте суйыкты куя отырып, куты курамын б1рден сузу керек. Кутыны сузпш кагаздын, мелшер1 бойынша шыны штабиктерден жасалган косалкы куралдары болатын ыстык сумей уш рет толык шаю керек. Соцында лакмус кагаз тусшз курамды керсеткенге

7

дешн оны шая отырып, сузпш кагазды ыстык сумей уш рет шаю керек. 400 см3 артык су колдануга болмайды. Сузпш кагазды суагарга >i<i6epy керек.

7.5.5    К,ыскышты пайдалана отырып сузпш кагазды куйгыдан алады жэне кагаздыц жогары жагы жиепнен 20 мм томен куратындай етш шайгындау оймагына салады. Оймакты 100 см3 зертханалык стаканга салады.

7.5.6    Стакан жэне оныц 1шшдепсш кыздырады жэне шыны штабикп конус тэр1зд1 кутыны кеппрпш шкафта кою керек жэне 102 °С температурада 1 немесе 1.5 сагатка толыгымен калдырады. Стакан мен шыны штабип болатын конус тэр1зд1 кутыны пештен шыгарып жэне оны салкындату керек.

Сузг1ш кагаз жаксы кепт1р1лген болуга ти1с, эйтпесе майдыц салдарынан толыгымен шайгындалмайды. Суда еритш курамы аркылы ылгал сузпш кагаз жэне уздшпз шайгындау кезшде тамшылар сыгындыга OTyi, демек, май курамынын, коцыр Tyci жэне жогары керсетюнпнщ ce6e6i болуы мумюн.

7.5.7    Оймакты кыскышпен устап, оны майсыз дан дыры лган макта сынамасымен мукият тыгындау жэне сыгындагышка кою керек. 100 см3 п-гексан немесе петролейн эфирш елшепш цилиндрде елшеу керек; дайындалган шайгындау кутында жууды жург1зе отырып, зертханалык стакан жэне конус тэр1зд1 куты жэне шыны штабиктщ iniKi жагын кыскыш тебесш жуу кезшде ертнд1 порциясын колдану керек. Кугы мойнын пню жагын жуу унпн шайгындау кутына ерпюш калдыгын косу керек.

7.5.8    Шайгындау кутыны оймакты устай отырып шайгындагышпен косу керек, шайгындагышты дефлегматормен косу керек жэне оймак жэне оныц шшдепс! шайгындалатындай епп кутыны шамамен 4 сагат кыздыру керек, кем1нде 1000 см3 ерташпен (20 сифон).

7.5.9    Куты мойыныныц iniKi жагын жэне аздаган ерпюш мелшер1мен конденсаторы ушын шая отырып, шайгындау аппаратынан шайгындау кутыны алу керек. Содан кей1н кутыдан мукият тазарту керек. Егер су моншасы колданылатын болса, онда кез келген су жагындыларын жоя отырып, кутыныц сырткы жагын сурту керек.

7.5.10    Шайгындау кутыны (туЫру унпн epmciiH буын етюзу уттлн оныц жагын да орналаскан) кеппрпш шкафта кыздыру керек, 102° С температурада 1 сагатка калдыру керек. Шайгындау кутыны пештен алый, белме температурасында (шацнан коргай отырып кеппрпш пеште емес) салкындату керек (кемшде 30 минут) жэне 0,1 мг дэлдшке дешн елшеу керек.

Кутыны елшегенге дешн суртпеу керек. Кутыны кыскышты колдана отырып (эаресе температура тусу1н болдырмау уш1н) таразыда кою керек.

7.5.11    Операцияны 7.5.10 бойынша салмагы 1,0 мг немесе одан кем немесе одан артык болу кезше дешн ею кешнп елшеулер арасында кайталау керек. Куты салмагы сиякты шайгындау затыныц минималды салмагын пркеу керек.

Е;р СТ ИСО 8262-2-2009

8 Бакылау нэтижелерш оцдеу

Салмактык улесл пайызбен ернектелген w майдыц курамы (1) формула бойынша тецесЕршедк

(1)

w=\mi т2)    \m3    т^хЮОуо^

мундагы т0 - улпшц жумыс белтнщ салмагы (7.2 карацыз), г;

т1 - 7.5.11-де белгшенген шайгындау кутыныц жэне шайгындау

затыныц салмагы, г;

т2 - дайындалган кутыныц салмагы (7.4 карацыз), г; тъ - бакылау сынагында пайдаланылатын (7.3 карацыз) жэне 7.5.11-де белгшенген шайгындалган заттыц шайгындау кутыныц салмагы, г;

т4 - бакылау сынагында (7.3 карацыз) колданылатын дайындалган кутыныц (7.4 карацыз) салмагы.

Сынак нэтижелер1 0,01 % дешнп дэлд1кпен децгелектенед1.

9 v) iic i in долдпз

9.1 Зертханааралык; сынактар

К,айтал ангы штыгы мен енд1р1мд1л1г1не арналган мэндер 95    %

ыктималдык децгеш кез1нде ернектелед1 жэне ГОСТ ИСО 5725-1, ГОСТ ИСО 5725-2, ГОСТ ИСО 5725-3, ГОСТ ИСО 5725-4, ГОСТ ИСО 5725-5ГОСТ ИСО 5725-6 сэйкес орындалган зертханааралык сынак нэтижелершен алынады.

9.2 К^айталангыштыгы

Ею тэуелслз б1рл1к сынак нэтижелер1 арасындагы абсолютах айырмашылыгы б1рдей сынак материалында 6ip зертханада, 6ip жабдыкты колданып, 6ip лаборант кыска уакыт аралыгында, 6ip эдюЕ пайдалану аркылы алынган мына мэндерден Караганда 5 % жагдайдан артылмауга ти1с:

а)    майдыц курамы 20 % артык болатын ен1м уш1н (салмактык улес1):

1 % майдыц курамы;

б)    20 % коса алганда, (салмактык улеш) майдыц курамы 5 % жэне одан жогары болатын ешм уш1н:

100 г ешмде 0,2 г май;

в)    5 % (салмактык улеш) жэне одан артык жэне одан кем болатын ешм уттлн:

100 г ешмге 0,1 г май;

г)    майдыц курамы 5 % (салмактык улеш) артьщ болатын суйык ешмдер1 уттлн:

9

ЦБ СТ ИСО 8262-2-2009

майдыц курам ы;

д) 5 % артык (салмактык улеЫ) артьщ жэне одан кем майдыц курамы болатын суйык ешмдер1 унпн:

100 г ешмге 0,5 г май.

9.3 Oii iipiM ii iii i

Ею тэуелслз жеке сынак нэтижелер1 арасындагы абсолюты к айырмашылыты б1рдей сынак материалында эр турл1 зертханада, эр турл1 жабдыкты колданып, эр турл1 сол лаборант кыска уакыт аралытында, эр Typai эдштл пайдалану аркылы алынтан мына мэндерден Караганда 5 % жагдайдан артылмауга ти1с:

а)    майдыц курамы 20 % (салмактык улесл) артык болатын ен1м уш1н

1 % майдыц курамы:

майдыц курамы 2 %;

б)    20 % коса алганда, (салмактык улесл) майдыц курамы 5 % жэне одан жогары болатын ешм уш1н:

100 г ешмде 0,4 г май;

в)    5 % (салмактык улеЫ) жэне одан артык жэне одан кем болатын ешм утттш:

100 г ешмде 0,2 г май;

г)    майдыц курамы 5 % (салмактык улес1) артык болатын суйьщ ешмдер1 унпн:

майдыц курамы 2 %;

д)    5 % артык (салмактык улею) артык жэне одан кем майдыц курамы болатын суйык ешмдер1 унпн:

100 г ешмге 0,1 г май.

10 Процедурага бершетш ескертпелер

10.1 EpiTKiiiiTi жэне сузгнн кагазды тексеруге арналган бакылау сынактары

Осы бакылау сынагында салмагын бакылауга арналган ыдыс зертхананыц атмосфералык жагдайындагы немесе реактив сыгындысында бузылмаган заттардыц болуын жэне болмауын керсетуге тшс май жинайтын ыдыстыц жылу эсер1н1ц езгеру1н тексеру уш1н колданылуга ти1с.

Ыдысты ею тостаганды таразымен елшеу жагдайында карсы салмакты ыдыс ретшде колданылуга ти1с. Баскаша тэсшмен бакыланатын ыдыстыц (1) формула бойынша [(т3 - т4)] косылган салмагыныц ауыткуы бакылау сынагы унпн колданылатын май жинайтын ыдыс сиякты нег1зделуге ти1с. Демек

К? СТ ИСО 8262-2-2009

бакыланатын ыдысты бакылау салмагындагы езгерштер унпн тузетшген май жинайтын ыдыстыц б1р1ккен салмагындагы езгерютер 0,5 мг аспауга тшс.

0те сирек ерыюште майда 6epiic сакталып калатын ушпа заттары болуы мумкш. Егер ол осындай заттыц болуы KopceTKinii болып табылса, 1 г жаца сусыз сут майы болатын май жинайтын ыдысты пайдаланып бакылау сынагын орындау керек. Кджет болган жагдайда 100 см3 ерыюште 1 г сусыз сут майыныц болуымен epiTKiniTi тазалау керек. Ертанги тазартылганнан кей1н уакытша пайдаланады.

10.2 Бакылау сынактары

Eip уакытта аныктаумен орындалган бакылау сынактары кез1нде алынган мэндер реактивтер мен сузг1ш кагаздан шыгарылган жэне зертхананыц атмосфералык жагдайындагы кез келген езгер1стер1 кез1нде май жинайтын ыдыс мен eri елшемде елшеуге арналган зертхана арасындагы температуралык айырмашылык кез1нде де б1р1кт1р1лген салмакка мумк1нд1к беред1 (7.4 жэне 7.5.11 карацыз). Кдлайлы жагдай кезшдеп (epmciiH пен сузг1ш кагазда бакылау сынактары кезшдеп теменг1 мэн1, елшеуге арналган зертхананыц туракты температурасы, май жинайтын ыдыска арналган жетюл1кт1 салкындату уакыты) мэн1 кем1нде 3 мг курайды. 5 мг дей1н мэн1 жогарылатуга болады. Тузеткеннен кей1н деректер мэш уш1н нэтиже накты болады. 5 мг кеп мэнге тузету колданылса, онда бер1лген нэтиже сынак хаттамасында керсетшуге ти1с (11-бел1мд1 карацыз).

Егер осы бакылау сынагында алынган мэш 3 мг туракты артса, онда epiTKini пен сузпш кагаз туракты тексершуге (егер соцгы уакытта болады), ауыстырылуга жэне тазартылуга ти1с.

11 Бакылау нэтижелерш рэс1мдеу

Сынак хаттамасында мына акпарат болу га ти1с:

-    улгшерд1 б1рдейленд1руге арналган кажеты акпарат;

-    улгшерд1 ipiKTey эд1с1, егер белгш болса;

-    сынау эд1сц

-    сынак нэтижелер1не эсер ету1 мумк1н барлык операциялык кез дер;

-    сынак нэтижелерц

-    бакылау мэш [(/??, - т4)\-формулабойынша] курайды, егер ол 5 мг артса.

11

ЦБ СТ ИСО 8262-2-2009

ЭОЖ 637.17.3:664:637.041:543.557:663.674:006.354(574)    МСЖ    67.100

Тушнд1 сездер: сут, сут ешмдерк муздатылган, туткыр ешмдеру суйьщ ешмдер, кургак ешмдер, майдыц курамын аньщтау, гравиметрикалык эдш, Вейбулл-Бернтроп бойынша эдш

ПРОДУКТЫ МОЛОЧНЫЕ И ПИЩЕВЫЕ ПРОДУКТЫ НА ОСНОВЕ МОЛОКА

Определение содержания жира гравиметрическим методом Вейбулла-Бернтропа (контрольный метод)

Часть 2

Мороженое и смеси для мороженого

СТ РК ИСО 8262-2-2009

ISO 8262-2:2005 Milk products and milk-basedfoods -Determination of fat content by the Weibull-Berntrop gravimetric method (Reference method). Part 2. Edible ices and ice-mixes (IDT)

Издание официальное

Комитет по техническому регулированию и метрологии Министерства индустрии и торговли Республики Казахстан (Г осстандарт)

Астана

Предисловие

1    ПОДГОТОВЛЕН И ВНЕСЕН Республиканским государственным предприятием «Казахстанский институт стандартизации и сертификации», техническим комитетом по стандартизации № 44 «Технолог» (товарищество с ограниченной ответственностью «Эксперт - Консалтинг»)

2    УТВЕРЖДЕН И ВВЕДЕН В ДЕЙСТВИЕ Приказом Председателя Комитета по техническому регулированию и метрологии Министерства индустрии и торговли Республики Казахстан от 17 августа 2009 года № 418-од

3    Настоящий стандарт идентичен к международному стандарту ISO 8262-2:2005 Milk products and milk-based foods - Determination of fat content by the Weibull-Bemtrop grav imetric method (Reference method). Part 2. Edible ices and ice-mixes (Продукты молочные и пищевые продукты на основе молока. Определение содержания жира гравиметрическим методом Вейбулла-Бернтропа (контрольный метод). Часть 2. Мороженое и смеси для мороженого), с дополнительными требованиями, которые по тексту выделены курсивом

4    В настоящем стандарте реализованы нормы Закона Республики Казахстан «О техническом регулировании», Технического регламента «Требования к безопасности молока и молочной продукции»

2014 год 5 лет

5    СРОК ПЕРВОЙ ПРОВЕРКИ ПЕРИОДИЧНОСТЬ ПРОВЕРКИ

6    ВВЕДЕН ВПЕРВЫЕ

Информация об изменениях к настоящему стандарту публикуется в ежегодно издаваемом информационном указателе «Нормативные документы по стандартизации», а текст изменений и поправок - в ежемесячно издаваемых информационных указателях «Государственные стандарты». В случае пересмотра (замены) или отмены настоящего стандарта соответствующее уведомление будет опубликовано в ежемесячно издаваемом информационном указателе «Государственные стандарты»

Настоящий стандарт не может быть полностью или частично воспроизведен, тиражирован и распространен в качестве официального издания без разрешения Комитета по техническому регулированию и метрологии Министерства индустрии и торговли Республики Казахстан

II

СТ РК ИСО 8262-2-2009

Содержание

Введение    IV

1    Область применения    1

2    Нормативные ссылки    1

3    Сущность метода    2

4    Реактивы и материалы    3

5    Приборы    3

6    Отбор образцов    5

7    Порядок проведения контроля    5

7.1    Подготовка образцов    5

7.2    Рабочая часть    6

7.3    Контрольные испытания    7

7.4    Приготовление экстракционной колбы    7

7.5    Определение    7

8    Обработка результатов контроля    9

9    Точность метода    9

9.1    Межлабораторные испытания    9

9.2    Повторяемость    9

9.3    Воспроизводимость    10

10    Примечания к процедуре    10

10.1    Контрольные испытания для проверки растворителя и

фильтровальной бумаги    10

10.2    Контрольные испытания    11

11    Оформление результатов контроля    11

III

Алгысез

1    «Казахстан стандарттау жэне сертификаттау институты» республикалык мемлекеттж кэсторны жэне «Технолог» № 44 стандарттау бойынша тех ни калы к комитет! («Эксперт-Консалтинг» жауапкершшп шектеул! серктестт) Э31РЛЕП ЕНГ13Д1

2    Казахстан Республикасы Индустрия жэне сауда министрлш Техникалык реттеу жэне метрология комитет!Hiн 2009 жылты 17 тамыздаты № 418-од буйрыгымен БЕК1Т1Л1П КОЛДАНЬККА ЕНГ131ЛД1

3    Осы стандарт мэт!н бойынша келбеу эр!птермен белг!ленген косы мша талаптармен 6ipre ISO 8262-2:2005 Milk products and milk-based foods -Determination of fat content by the Weibull-Bemtrop grav imetric method (Reference method). Part 2. Edible ices and ice-mixes (Сут етмдер! жэне сут непзшдеп тагам етмдерт Майдыц курамын Вейбулл-Бернтроптыц гравиметр и калы к эдтлмен аныктау (бакылау эдю(). 2-бел1м. Балмуздак жэне бал муз дакка арналган коспалар) халы карал ы к стандартына сэйкес

4    Осы стандартта «Техникалык реттеу туралы» Казакстан Республикасы Зацыныц, «Сут жэне сут етмдер! каутслздтне койылатын талаптар» техникалык регламент!н!н, нормалары icKe асырылды

2014 жыл 5 жыл

5    Б1Р1НШ1 ТЕКСЕРУ MEP3IMI ТЕКСЕРУ КЕЗЕЦД1Л1Г1

6    АЛЕАШ РЕТ ЕНГ131ЛД1

Осы стаиОартка енггзыетт (me picnicр туралы ацпарат «Стандарттау .псошнОеа нормативтт к\ warn тар» аппарат тык кврсетюштертде, сондай-ац мэтт взгергстер мен тузетулер ай сайын басылатын «Мемлекетпик стандарттар» аппарат тык кврсеттштде жария emmedi. Осы стандартты цайта цараган (жойган) немесе ауыстырган жагдайда muicmi ацпарат «Мемлекеттт стандарттар» ацпараттыц сттеместде жария emmedi.

Осы стандарт Казакстан Республикасы Индустрия жэне сауда министрлтнщ Техникалык реттеу жэне метрология комитетшщ руксатынсыз ресми басылым ретшде тольщтай жэне жартылай басылып шыгарыла, кебейтше жэне таратыла алмайды.

Введение

Настоящий стандарт подготовлен внутри структуры, производящей ряд контрольных методов, которые гармонируют со всевозможными величинами для гравиметрического определения содержания жира в молоке, молочных продуктах и пищевых продуктах на основе молока. Данные методы основываются на методе Роше-Готлиба (RG), методе Вейбулла-Бернтропа (WB) или на принципе Шмидт-Бондзынски-Рацлафа (SBR).

Настоящий стандарт, распространяемый на молочные и другие виды мороженого и смесей для мороженого, содержащих высокий уровень фруктов, яичного желтка, эмульгатора, и т.д., метод, основанный на принципе WB, был выбран по следующим причинам:

-    метод RG неудобен из-за высокого уровня вышеперечисленных ингредиентов, которые становятся причиной недостаточного выделения жира и, соответственно, представляют слишком низкое значение содержания жира;

-    метод SBR неудобен из-за высокого содержания углеводов, которые способствуют повышению эфирно-экстрагируемых компонентов в кислотном гидролизе и, соответственно, представляют слишком высокое значение содержания жира;

-    процедура WB, которая также включает кислотный гидролиз, не является ущербной со стороны эфирно-экстрагируемых компонентов до тех пор, пока кислотный гидролиз не будет профильтрован и промыт, а высушенный осадок на фильтре не будет содержать компоненты, экстрагируемые петролейным эфиром.

Первоначально метод Вейбулла был разработан для хлеба; модифицированный метод, указанный в настоящем стандарте, был разработан Бернтропом. Данный метод получил широкое применение для определения жира во многих видах пищевых продуктов.

IV

К? СТ ИСО 8262-2-2009

Мазмуны

Kipicne    IV

1    Кдлданылу саласы    1

2    Норматива к сштемелер    1

3    0дютщ мацыздылыты    2

4    Реактивтер мен материалдар    3

5    Куралдар    3

6    Улгшерд1 ipiKTey    5

7    Бакылауды етьазу тэрт1 6i    5

7.1    Улгшерд1 дайындау    5

7.2    Улгшщ жумысшы белт    6

7.3    Бакылау сынактары    7

7.4    Шайтындау кутыны дайындау    7

7.5    Аныктама    7

8    Бакылау нэтижелерш ецдеу    9

9    0дютщ дэлдт    9

9.1    Зертханааралык сынактар    9

9.2    Кдйтал ангы штыгы    9

9.3    0нд1р1мдшг1    10

10    Процедурата бершетш ескертпелер    10

10.1    EpiTKiniTi жэне сузпш катазды тексеруге арналтан бакылау

сынактары    10

10.2    Бакылау сынактары    11

11    Бакылау нэтижелерш рэамдеу    11

III

Kipicne

Осы стандарт сут, сут ешмдершдеп жэне сут непзшдеп тагам ешмдершщ майдыц курам ын гравиметрикалык аныктауга барлык ьщтимал шамаларымен 6ipre уйлеспретш бакылау эдютершен катар ещцретш курылым шшде дайындалды. Осы эдштер Роше-Готлиб (RG) эдюц Вейбулл-Бернтроп (WB) эд1ст немесе Шмидт-Бондзынски-Рацлаф (SBR) принцишнде непзделедт

WB принцишнде непзделген эд!сше, курамында ке кеш стер дщ жогары децгеш, жумыртка сарысы, эмульгаторы жэне т.б. болатын сут жэне балмуздак жэне балмуздакка арналган коспалардыц баска турлерше колданылатын осы стандарт мына себептер1 бойынша тацдалган болатын:

-    RG эдш майдыц жеткшжаз 6eairiyi ce6e6i болатын жэне сэйкесшше май курамыныц ете томен ri мэнш керсетет1 н жогарыда аталган ингредиенттердщ жогары децгешне байланысты ыцгайсыз;

SBR эдш кышкыл гидролиздеп эфирлж - шайгындайтын курауыштардыц артуына кабшетп жэне сэйкесшше май курамыныц ете жогары мэнш корсетет! н кем1ртектш жогары курамына байланысты ыцгайсыз;

-    WB процедурасы сондай-ак кышкыл гидролиз!н косады, кышкыл гидролиз! сузшп шайылганга дешн эфирлж - шайгындау курауыштар жагынан зиянды болып табылмайды, ал сузпштеп кештршген тунбада курауыштар, шайгындалатын петролейн эфир болмайды;

Бастапкы Вейбулл эд1ст нанга арнап эз1рленген болатын, осы стандартта керсетшген эд1ст1 Бернтроп эз1рлеген болатын. Осы эдш тамак ешмдершщ кептеген турлершдеп майдыц курамын аныктау унпн кец колданылады.

IV

КАЗАХСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫЦ МЕМЛЕКЕТТ1К СТАНДАРТЫ

CYT 0Н1МДЕР1 ЖЭНЕ CYT НЕГ131НДЕГ1 ТАГАМ 0Н1МДЕР1

Майдьщ курамын Вейбулл-Бернтроптьщ гравиметрикалык; одкчмен аньщтау (бакылау o iici)

2-бел1м

Балмуздак; жэне балмуздакка арналган коспалар

Енпзшген куш 2010-07-01

1    К^олданылу саласы

Осы стандарт Роше-Готлиб эдш колданылмайтын (курам ын да турактандыртыш жэне коюландыртыш децгеш жумыртка сарысы немесе кекешстер немесе осы консистенция курам ы ете жотары ешмдер1 уттлн) балмуздак жэне балмуздакка арналган коспалардагы майдьщ курамын аныктаудыц бакылау эдосш белплейдг

ЕСКЕРТПЕ Курамында жогарыда аталган ингредиенттер болмайтын немесе аздап болатын балмуздак; жэне сут непзшдеп балмуздакда арналган коспалар ИСО 7328 сэйкес RG принциптерш пайдаланатын эд1спен белплену1 мумкш.

2    Нормативтпс сштемелер

Осы стандартты колдану унпн мынадай норматив^ к кужаттар кажет:

СТ 1.9-2007 К,азакстап Республикасыныц Техникалыц pemmey жуйесй К,азакстаи Республикасында шет мемлекеттердщ халыцаралыц, ещрлт жэне улттыц стандарттарын, басца да стандарттау лсонтОем нормативтж цужаттарды цолдану mdpmi6i.

ГОСТ 1770-74 (СТ СЭВ 1247-78, СТ СЭВ 4021-82, СТ СЭВ 4977-85) Зертханалыц влшегш шыны ыдыс. Цилиндрлер, влшектер, цутылар, тамшуырлар. Жалпы техникалыц шарттар.

ГОСТ 3622-68 Сут жэне сут вншдерй Сынамаларды iprnmey жэне оларды сынацца дайындау.

ГОСТ ИСО 5725-1-2003 Олшеу ddicmepi мен нэтижелершц дэлдт (дурыстыеы жэне прецизиялыеы) 1-бвлш. Негкзгз ережелер мен аныцтамалар.

Ресми басылым

ЦБ СТ ИСО 8262-2-2009

ГОСТ ИСО 5725-2-2003 Олшеу ddicmepi мен нэтижелертщ дэлдт (дурыстыгы жэне прецизиялыеы) 2-бол'\м. Олшеудщ стандарттъщ эдтнщ цайталанеыштыеы мен ondipiMdiaipin анъщтаудыц пегззгз ddici.

ГОСТ ИСО 5725-3-2003 Олшеу ddicmepi мен нэтижелертщ дэлдт (дурыстыгы жэне прецизиялыэы) З-болш. Олшеудщ стандарттъщ эдШ прецизиялызыныц аралъщ KopcemKiuimepi

ГОСТ ИСО 5725-4-2003 Олшеу ddicmepi мен нэтижелертщ дэлдт (О) рыстыгы жэне прецизиялыэы) 4-бвлiм. Олшеудщ стандарттъщ эдтнщ дурыстыгът анъщтаудыц пегпгл ddicmepi.

ГОСТ ИСО 5725-5-2003 Олшеу ddicmepi мен нэтижелертщ дэлдт (О) рыстыгы жэне прецизиялыгы) 5-бвлiм. Олшеудщ стандарттъщ эдтнщ прецизиялыгын анъщтаудыц балама ddicmepi.

ГОСТ ИСО 5725-6-2003 Олшеу ddicmepi мен нэтижелертщ дэлдт (дурыстыгы жэне прецизиялыгы) 6-бвлiм. Практикады дэлдт мэнт пайдалану.

ГОСТ 12026-76 Зертханалыц сузгш цагаз. Техникалъщ шарттар.

ГОСТ 24104-2001 Зертханалыц таразылар. Жалпы техникалъщ талаптар.

ГОСТ 26809-86 Сут жэне сут вшмдеръ Г)абылдау ережеО, ipiumey ddicmepi жэне так) ay га сынамаларды дайындау.

ИСО 7328-2008 Балмуздак жэне сут непзшдеп бал муз дакка арналтан коспалар. Майдыц курамын аныктау. Гравиметрикалык эдю (Бакылау эдюр)*.

ЕСКЕРТПЕ Осы стандарты пайдалану кезшде усплйздеп жылдьщ бершген «Стандарттау женшдеп нормативпк кужаттар» керсетюнп бойынша жэне усплнздеп жылы жариялантан TuicTi акпараттык керсетюштер бойынша сштеме кужаттардын колданылуын тексеру керек. Егер сштеме цужат ауыстырылган (взгертыген) болса, онда осы стандартты пайдаланган кезде ауыстырылган (взгертыген) ц)жат ты жетекшшкке алган дурыс. Егер сштеме цужат ауыстырылмай жойылган жагдайда, онда оган сштеме бершген ереже осы сттемеге цатысы болмайтын бвлтте цолданылады.

3 Эдктщ мацыздылыгы

Улп туз кынщылы ертщцЫмен каинату кезшде буланады. Со дан кешн майлы заттарды алу унпн ГОСТ 12026 бойынша сулантан сузпш катаз аркылы сузшедк майдан кешн н-гексан немесе петролейн (кайнауы томен) эфирд1 пайдаланып, куртак сузпш катаздан алынады. EpiTKim дистилляциялау немесе булау аркылы шытарылады, ал алынтан заттар елшенедт Осы эдю Вейбулл-Бернтроп принциш ретшде белгш.

ИР СТ 1.9 сэйкес цолданылады.

2

Е;р СТ ИСО 8262-2-2009

4 Реактивтер мен материалдар

Аталтан эдшпен сынак журпзу кезшде кезге кершетш тунба калдырмайтын реактивтер мен материалдарды пайдаланады, сондай-ак тазартылтан су немесе ионсыздандырылтан су немесе THicTi тазалык децгешндеп су ко л даны лады:

-    шамамен 20 % (салмактык улеЫ) НС1, р2о шамамен 1,10 г/см1 болатын суйытылтан туз кышкылы.

100 см1 сута концентрациялантан туз кытпкылын (р2о = 1,18 г/ см1) суйылту керек жэне араластыру керек;

-    Судан бос шайтындау ерыюш: н-гексан немесе петролейн (кайнауй томен) 30 °С бастап 60 °С дешн кайнау температурасы болатын эфир.

Белшген ерыюш сапасын тексеру уш1н 7.4 сэйкес алдын ала ецделген шайтындау кутынан алынтан 100 см1 ерыюшы сузу керек. Салматын тексеру унпн сондай тэсшмен тазартылтан бос шайтындау кутыны пайдалану керек (10.1 карацыз). Ерыюш 1,0 мг артьщ тунба калдырмауга тшс.

Егер ерыюш белг1ленген талаптарга сэйкес келмесе, онда ерыюшы араластырып немесе тазалау керек;

-    сапасы орта, майсыздандырылган, бурмеленген, диаметр! 150 мм сузпш кагаз.

Сузпш кагаз сапасын тексеру ерыюнт пайдалана отырып, 7.3 сэйкес етюзедт Салмагын тексеру уш1н (10.1 карацыз) 7.4 бойынша алдын ала ецделген бос экстрактты кутыны пайдалану керек. Ерыюш 2,5 мг артык тунба калдырмауга тшс.

Сэйкес келмейтш сузпш кагазды мыналармен ауыстырута руксат етшедт

-    кок лакмус кагазы;

-    диатом жер (мшдетп емес; 7.5.3 карацыз);

-    тазартылтан лактоза (мшдетт! емес; 7.5.3 карацыз);

-    кепыршген жэне 1,5 сат бойы ерыюш эссенциясымен майсыздандырылган шиты - макта.

5 К^уралдар

ЕСКЕРТПЕ Электрл1к куралдарды колдану кез1нде ушатын, ертке K;ayirrri ер1тклштерд1 пайдалану осындай ер1тклштерд1 пайдалану каутмен байланысты заннаманы сактауга талап етед1.

Сынак мынадай куралдармен етюзшедк

а)    аналитикальщ таразылар ГОСТ 24104 бойынша;

б)    шайтындау аппараты, уз джаз немесе жартылай узд1кслз. Мысалы, сифон колем! 40 см1 бастап 60 см1 дешн шайтындатыш, сыйымдылыты 150 см1 болатын шайтындау кутынан жэне кепырпш патронта немесе макта

ЦБ СТ ИСО 8262-2-2009

сынамасына сэйкес келетш колданылып журген суландыратын конденсатор дан туратын Сокслет тиши пайдалану;

в)    сыйымдылыты 150 см3 Ty6i жал пак жэне мойны кыска шайтындау куты, ГОСТ 1770 бойынша;

г)    шайтындау аппаратын колдану уш1н imKi диаметр! 22 мм жэне сырткы узындыты 80 мм болатын кер!нет!н тунбата мумкшдш тутызатын майсыздандырылтан сузпш кагаз, шыны, алюминий немесе PTFE2' немесе целлюлоза, жеке кабаттан жасалтан сытынды уштары;

д)    температураны устайтын су моншасы:

1)    40 °С бастап 60 °С дешн,

2)    30 °С бастап 40 °С дешн;

е)    шайтындау аппаратына арналган кыздыргыш аппарат. Мысалы, термо реле кемепмен реттелетш су моншасы, кумды монша немесе плиткаларды пайдалану;

ж)    шыны моншак немесе сынбаган, тесж емес фарфор тшктер! немесе кремний карбиды сиякты кайнатута арналган майсыздандырылтан косалкы куралдар.

и)    Либих тишне басым колданылатын суландыратын конденсаторга сэйкес келет!н сыйымдылыгы 250 см3 конус тэрпд1 куты;

к)    конденсаторга сэйкес келетш конус кутын кыздыруга арналган кыздыргыш аппарат. Мысалы, сым торы жэне газ нплтерц электрлж плитка немесе кумды моншаны пайдалану;

л)    сузпш куйты бурмеленген сузпш кагазды пайдалану кез!нде ынтайлы;

м)    сыйымдылыты 100 см3 жэне 250 см3, шумеп бар елшектер;

н)    100 °С аспайтын температура кезшдеп кутыдан алынтан epiTKimTi мукият дистилляциялаута арналган;

п)    барлык жумыс кещстт бойынша (102 ± 2) °С температурада устап туратын желдетюш Teciri толык ашык, электрл1к кыздырылатын KenTiprim шкаф.

Шкаф колданылатын термометрге сэйкес келуге Tnic;

р)    сыйымдылыты 50 см3, 100 см3 жэне 250 см3.елшепш цилиндр;

с)    сузпш кагазды жэне уштарын устап турута арналган металдан жасалтан кыскыш;

т)    сузпш кагазды жэне уштарын устап турута арналган ушы жалпак пинцет;

у)    белу батамы 1 мин болатын сатат.

Е;Р СТ ИСО 8262-2-2009

6 Улгшерд1 ipiKTey

Сыналатын улплер зертханата >юбершуге тшс. Тасымалдау немесе сактау кезшде улплер закымдалмауга тшс.

Улгшерд1 ipiKTey ГОСТ3622, ГОСТ26809 сэйкес журпзшедг

Барлык суйык жэне туткыр улплер улплер Hi ipiKTey уакытынан бастап процедура басталу уакытына дешн 2 °С - 4 °С температурада сакталута Tnic. Кымталган ыдыста немесе кутыда сактау кезшде улгшерд1 20 °С томен температурада сактау керек.

Муздатылтан улплер улплерд1 ipiKTey уакытынан бастап процедура басталу уакытына дешн 18 °С артык емес температурада сакталута Tnic.

7 Бак;ылауды отказу тэрт1б1

7.1    Улгшерд1 дайындау

7.1.1    Балмуздац

Музды емес сипатты кез келген кабатты жылжытканнан кешн ynrmepni тшмдерге кесу керек.

Коп кабатты ешмнщ эр кабатындаты майдыц курамын аныктау уттп'н муздатылтан кабатты белу керек. Сынау yniiH op6ip кабатынан белек сыналатын ynrinepni дайындау мына тэсллмен етюз1лед1.

Жалпы салмагы 100 г (мумюнд1к болса) б1рнеше тшмдер тацдалып ipiKTeneni. Жабык миксерде тшмдер зертханалык температурага дей1н ж1буге тшс. Таза ешмд1 шамамен 2 минут, ал катты белшектер1 болатын ешмдерд1 (мысалы, жангак, катты карамель тшктер) б1ркелю косна алганга дей1н кемшде 7 минут араластыру керек.

Температура ж1бу жэне араласу кез1ндеп кез келген уакытта 12 °С аспауга тшс.

Егер майдыц 6eniHyi немесе «араласу» болса, коспаны ауыстыру жэне араластыру цысца уакытын пайдаланып дайындык процесш кайталау керек.

Араластырган улплерд1 тшсы кымталган контейнерге кояды жэне сынакты 1 сагат бойы жалгастырады.

7.1.2    Бал муз дакка арналган суйык коспалар

Араластырып, контейнерд1 аудару керек. Контейнерд1 ашып, затты еюнш1 контейнерге (ауа етпейтш какпакпен жабылтан) акырындап куяды жэне 6ipiHini контейнерд1ц кабыргаларына жэне бетше жабысатын кандай да 6ip май немесе курамы баска улпге косу туралы камтамасыз ете отырып, кайта тасымалдап араластырады. Егер затта кесек немесе ингредиент белшектер1 бар болса, оларды THicTi коспалауышпен гомогендеу керек. Затты екшнп контейнерге мумюнд1г1нше толы к орналастыру керек. Содан кей1н осы контейнерд1 жабу керек.

5

1

2

Политетрафторэтилен.

4