Товары в корзине: 0 шт Оформить заказ
Стр. 1 

34 страницы

Купить СТ РК 1890-1-2009 — бумажный документ с голограммой и синими печатями. подробнее

Цена на этот документ пока неизвестна. Нажмите кнопку "Купить" и сделайте заказ, и мы пришлем вам цену.

Распространяем нормативную документацию с 1999 года. Пробиваем чеки, платим налоги, принимаем к оплате все законные формы платежей без дополнительных процентов. Наши клиенты защищены Законом. ООО "ЦНТИ Нормоконтроль"

Наши цены ниже, чем в других местах, потому что мы работаем напрямую с поставщиками документов.

Способы доставки

  • Срочная курьерская доставка (1-3 дня)
  • Курьерская доставка (7 дней)
  • Самовывоз из московского офиса
  • Почта РФ

Устанавливает порядок хранения зерновых и бобовых культур, используемых для пищевых, семенных, кормовых и технических целей.

 Скачать PDF

Стандарт соответствует международному документу ISO 6322-1:1996 (NEQ)

Оглавление

1 Область применения

2 Нормативные ссылки

3 Термины и определения

4 Сохранение свойств зерна

5 Факторы окружающей среды

6 Физиологические процессы, происходящие в зерне

7 Оценка состояния зерна при хранении

8 Меротприятия, обеспечивающие сохранность и улучшение качества зерна

9 Условия хранения

Приложение А (информационное) Адсорбционно-десорбционные изометрические кривые

Библиография

Стр. 1
стр. 1
Стр. 2
стр. 2
Стр. 3
стр. 3
Стр. 4
стр. 4
Стр. 5
стр. 5
Стр. 6
стр. 6
Стр. 7
стр. 7
Стр. 8
стр. 8
Стр. 9
стр. 9
Стр. 10
стр. 10
Стр. 11
стр. 11
Стр. 12
стр. 12
Стр. 13
стр. 13
Стр. 14
стр. 14
Стр. 15
стр. 15
Стр. 16
стр. 16
Стр. 17
стр. 17
Стр. 18
стр. 18
Стр. 19
стр. 19
Стр. 20
стр. 20
Стр. 21
стр. 21
Стр. 22
стр. 22
Стр. 23
стр. 23
Стр. 24
стр. 24
Стр. 25
стр. 25
Стр. 26
стр. 26
Стр. 27
стр. 27
Стр. 28
стр. 28
Стр. 29
стр. 29
Стр. 30
стр. 30

КАЗАКСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫЦ МЕМЛЕКЕТТ1К СТАНДАРТЫ

ДЭНДЕРДЩ ЖЭНЕ АС БУРШ АКТАРДЬЩ САКТАЛУБ1

1 бо.'ПМ

Дэндерд! сактаудыц жалпы усы мы стары

ХРАНЕНИЕ ЗЕРНОВЫХ И БОНОВЫХ Часть 1

Общие рекомендации но хранению дерновых

КР СТ ИСО 1890-1-2009

(И СО 6322-1 2009. NEQ)

Ресми басылым

Кагакстан Реснубликасы Индустрия жонесауда Minuici p iiri Техника лык реттеу жопе метрология комитет! (Мемстандарт)

КАЗАКСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫЦ МЕМЛЕКЕТТ1К СТАНДАРТЫ

ДЭНДЕРДЩЖЭНЕ АС БУРШАКТАРДЬЩ САКТАЛУЫ

1 бск'пм

Дэндерд! сактаудык жадны усыныстары

КРСТ ИСО 1890-1-2009

(ИСО 6322-1 2009. NEQ)

Реем и басылым

Кашкетан Реснубликасы Индустрия жопе спуда миннстрлнт Техника лык реттеу жопе метрология комитет! (Мемстаидарт)


2 кесте. Арпа



nrt) 1Ш1 f


dviiAAtMauMcy

* KvniiAafeiMiioniao

Клмипашм C)


KPCT 1890-1-2009


Дан KVpuMbunai ы ын а.цы.1.1к(%)


4 кесте. VKyrepi


Дли KVIMMMIIIUIM М. N >L I. ll>L II.IK (%)


5 кесте. K'ypiiu



6 кесте. Ас буршах



7 кесте. Ак acyrepi


Библиография

[1]    № 143-11 2001ж.19.01. «Астыктуралы» Казахстан Республнкасыньщ Закы.

[2]    № 337 2008ж.08.04. «Астык каушаздтне койылатын талаптар» техннкалык регламент!

ЭОЖ 633.31/37:006.034    МСЖ 67.060

Tyrnwii сездер: дэннщ сакталуы, дэннщ жслдсту1 (аэрация), химиялык консервьзеу.

ГОСУДАРСТВЕННЫМ СТАНДАРТ РЕС ПУБЛИКИ КАЗАХСТАН

ХРАНЕНИЕ ЗЕРНОВЫХ И БОБОВЫХ Часть 1

Общие рекомендации по хранению зерновых

СТ РК 1890-1-2009

(ИСО 6322-1- 2009. NEQ)

Издание официальное

Комитет по техническому регулированию и метрологии Министерства индустрии и торговли Республики Казахстан (Госстандарт)

Астана

Предисловие

1    РАЗРАБОТАН И ВНЕСЕН Министерством сельского хозяйства Республики Казахстан и Техническим Комитетом № 71 по стандартизации в области экологической безопасности «Объекты окружающей среды. Промышленные отходы».

2    УТВЕРЖДЕН I! ВВЕДЕН В ДЕЙСТВИЕ Приказом Председателя Комитета по техническому регулированию и метрологии Министерства индустрии и торговли Республики Казахстан от 23 сентября 2009 года № 493-од

3    Настоящий стандарт соответствует между народ ному документу ISO 6322-1:1996 Storage of cereals and pulses - Part 1: General recommendations for the keeping of cereals (Хранение зерновых и бобовых. Часть 1 Общие рекомендации по хранению зерновых) с учетом требований экономики Республики Казахстан.

Степень соответствия - неэквивалентная (NEQ).

4    В настоящем стандарте реализованы нормы Технического регламента «Требования к безопасности зерна» от 08.04.2008г. № 337.

2014 год 5 лет

5    СРОК ПЕРВОЙ ПРОВЕРКИ ПЕРИОДИЧНОСТЬ ПРОВЕРКИ

6    ВВЕДЕН ВПЕРВЫЕ

Иш/юрмация об изменениях к настоящему стандарту публикуется в указателе «Нормативные документы по стандартызации», а текст изменении в ежемесячных информационных указателях «Государственные стандарты». И случае пересмотра (отмены) или замены настоящего стандарта соответствующая информация будет опубликована в информационном указателе «Государственные стандарты»

Настоящий стандарт не может быть полностью или частично воспроизведен, тиражирован и распространен в качестве официального издания без разрешения Комитета по техническому регулированию и метрологии Министерства индустрии и торговли Республики Казахстан

ГОСУДАРСТВЕННЫЙ СТАНДАРТ РЕСПУБЛИКИ КАЗАХСТАН

ХРАНЕНИЕ ЗЕРНОВЫХ И БОБОВЫХ Часть 1

Общие рекомендации по хранению зерновых

Дата введения 2010-07-01

1    Область применения

Настоящий стандарт устанавливает порядок хранения зерновых и бобовых культур, используемых для пищевых, семенных, кормовых и технических целей.

2    Нормативные ссылки

Для применения настоящего стандарта необходимы следующие ссылочные нормативные документы:

CT РК 1.9-2007 Государственная система стандартизации Республики Казахстан. Порядок применения международных, региональных и национальных стандартов и нормативных документов по стандартизации, метрологии, сертификации и аккредитации.

СТ РК ИСО 712-2006 Зерновые и продукты их переработки. Определение влажности (практический метод).

ИСО* 6322-1:1996 Хранение зерновых и бобовых. Часть 1. Общие рекомендации по хранению зерновых.

3    Термины и определения

В настоящем стандарте применяются термины по [2], а также следующие термины с соответствующими определениями:

3.1    Хранение зерна Технологический комплекс услуг, осуществляемый на зернохранилище, включающий приемку, взвешивание, сушку, очистку, хранение и отгрузку зерна.

3.2    Вентилирование зерна (азрання): Принудительное продувание атмосферным воздухом для многократной смены воздуха межзернового пространства с целью охлаждения или подсушивания.

3.3    Химическое консервирование Воздействие на зерновую массу или её отдельные компоненты химическими веществами, приводящими зерно в состояние анабиоза.

4    Сохранение свойств зерна

При хранении зерна должны сохраняться его свойства, которые необходимы для пищевых, семенных, кормовых и технических целей.

Основные критерий, определяющие состояние зерна при хранении:

- определенный уровень ферментативной активности альфа-амилазы (определяющий хлебопекарные свойства);

Издание официальное

применяется в соответствии с СТ РК 1.9

АЛГЫСОЗ

1    Казахстан Республикасы Ауыл шаруашылыгы ммннстрлтмсн жэне «Коршаган орта объекллерг Онеркэаггпк шыгындар» экологиялык кayiпciздiк саласында стандарттау боиынша № 71 Техникалык Комитепмен Э31РЛЕП ЕНГ131ЛД1

2    Казакстан Республикасы Индустрия жэне сауда мнннстрлт Техникалык реттеу жэне метрология комитетшщ 2009 жылы 23 кыркуиектеп X® 493-од буйрыгымен БЕК1Т1Л1П КОЛ ДА Н Ы С К А ЕНГ131ЛД1

3    Осы стандарт Казакстан Республикасынын экономнкалык талаптарын ecKepin жэне ISO 6322-1:1996 Storage of cereals and pulses - Part 1: General recommendations for the keeping of cereals, IDT (Дэндердщ жэне ас буршактардын сакталуы 1 бел1м. Дэндерд1 сактаудын жалпы усыныстары) халыкаралык кужатка сэнкес

Сэйкеслк дэрежеа - эквивалент™ емес (NEQ).

2014 жыл 5 жыл

4    Осы стандартта 2008ж.08.04. № 337 «Астык Kayinci3fliriHe конылатын талаптар» техникалык регламент™н нормалары icKe асырылды.

5    Б1Р1НШ1 ТЕКСЕРУ MEP3IMI ТЕКСЕРУ КЕЗЕНД1Л1П

6    АЛГАШ РЕТ ЕНГ131ЛД1

Осы стандартней енг/зметт озгерчстер туралы акпа/нпп «Стандарттау боиынша норматнкппк цужаттар» сптемесчнде, ал озгерштер мшЫг ап санынгы «МемлекеттЫ стандарттар» ачдюраттыц алтеместде жарнюанады. Осы стандартты финна ца/хгган немесе ауыстырган (жонган) жагдашкг, muicmi аппарат «МемленеттЫ стандарттар» афнараттыц сптемеанде жарнячанатын болады

Осы стандарт Казакстан Республикасы Индустрия жэне сауда министрлт Техникалык реттеу жэне метрология комитетшщ руксатынсыз ресми басылым ретжде толык немесе белшектеп басыла, кебеГтле жэне таратыла алмайды

-    природа различных белковых структур, (определяющая реологические свойства);

-    процент прорастания и энергия прорастания (посевные качества).

Причины, ухудшающие качество зерна при хранении:

-    факторы окружающей среды;

-    физиологические процессы, происходящие в зерне

5 Факторы окружающей среды

5.1    Климатические условия

Климатические условия являются одним из наиболее важных факторов, вызывающих изменения в зерне на каждом этапе обработки:

-    жаркие и влажные способствуют очень быстрой порче зерна,

-    жаркие и сухие способствуют длительному хранению его после уборки;

-    умеренные, в котором часть зерна убирают во влажном виде, требуют применения оборудования для просушки зерна;

- холодные, в которых часть зерна оказывается под снегом, могут погуб»ггь часть урожая.

5.2    Температура, относительная влажность, состав атмосферы

Температурный фактор оказывает влияние практически на все химические и биохимические реакции, что определяет крайнюю важность этого фактора.

Периодические изменения относительной влажности атмосферы воздействуют только на поверхностный слой массы зерна.

Относительная влажность, при которой начинается порча зерна, зависит от температуры окружающей среды и содержания влаги в зерне.

Зерно обладает гигроскопическими свойствами, оно выделяет или поглощает влагу для поддержания баланса с концентрацией влаги в окружающем воздухе. Эти отношения можно изобразить при помощи сигмоидальной кривой, которая будет практически прямой в диапазоне между 20 % и 80 % относительной влажности при хранении зерна. Существуют определенные отклонения в соотношении между содержанием влаги в зерне (обычно выражаемым в процентном содержании во влажной массе) и влажностью воздуха (обычно выражаемой в процентном содержании относительной влажности) с температурой. По мере повышения температуры влагосодержание снижается при постоянной относительной влажности. Также существуют различия между зерном, набирающим влажность, и зерном, теряющим влажность; т е. явление гистерезиса в соотношении между содержанием влаги в зерне и относительной влажностью межзернового воздуха Примеры адсорбционно-десорбционных изотерм приводятся в Приложении А.

Соотношение кислорода и диоксида углерода в воздухе, который заполняет пространство между зернами, влияет на природу метаболизма любых микроорганизмов, вредителей и живых клеток зерна

5.3    Влажность и температура зерновых масс

Влажность и температура зерна - важные факторы при сохранении свойств зерна.

При низком содержании влаги зерно может храниться в течение многих лет с незначительным ухудшением качества даже при других неблагоприятных условиях хранения

5.4    Сорная и минеральная примесь

Основная масса зерна, не подвергающаяся сепарированию или аэрации, содержит другие виды злаков, семена сорняков, органическую, минеральную примеси.

Семена сорных растений созревают позже основной культуры, поэтому их влажность значительно выше влажности зерна.

КАЗАКСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫЦ МЕМЛЕКЕТТ1К СТАНДАРТЫ

ДЭНДЕРД1Ц ЖЭНЕ АС БУРШАКТАРДЫЦ САКТАЛУЫ

1 бо.пм.

Дондер.н сактаулын жалпы усыныстары

Еш iii.ii сн куш 2010-07-01

1    Колланылу саласы

Осы стандарт тагамдык, тукымдык. жемд1к жэне техннкалык максаттарда колданыдатын дэндер жэне ас буршактар дакылларын сактау ушш тэр-пгт аныкгайды.

2    Нормагивт 1кг ci.ncMe.iep

Осы стандартты колдану ушш мынадай алтемелш нормативен кужаттар кажет:

КР СТ 1.9-2007 Казакстан Республикасынын мемлекетпк техннкалык реттеу жуйесг Казакстан Республикасында халыкаралык. ен1рл1к жэне шетелдш мемлекеттердщ улттык стандарттын, стандарттау женшдеп баска норматив™ кужаттарды колдану тэрт1бг

КР СТ ИСО 712-2006 Дэндер жэне олардан енделген ешмдер. Ылгалдылыкты аныктау (тэжipнбeлiк aaic).

ИСО* 6322-1:1996 Дэндердщ жэне ас буршактардын сакталуы 1 бел1.м. Дэндерд1 сакгаудын жалпы усыныстары.

3    Термнндер жэне яныктамалар

Осы стандартта [2] сэйкес термнндер жэне Tiiicri аныктамаларымен мынадай термнндер колданылды:

3.1    Дэншн сакталуы Камбада дэннш кабылдауын, елшеуш, KenTipyiH. тазалауын, сакталуын жэне тиеп-ябберуш жузеге асыратын технологнялык кызмет жинагы

3.2    Дэннщ желдетул (аграция) Салкындату жэне кегтлру максатында дэнаралык кешспктеН ауаны 6ipHeuie кантара ауыстыру уонн дэнд1 атмосфералык ауамен мэжбурлеп урлеу.

3.3    Химнялык консервиеу Дэн салмагын немесе онын белек компоненттерш анабиоз жагдайына келттру максатында химнялык заттармсн эсер ету.

4    Дэн каснс11cpiniii сакталуы

Дэши сактаганда онын тагамдык, тукымдык, жемд1к жэне техннкалык максаттарга кажетп касиеттер1 сакталуы кажет.

Сакталу кезшдеп дэннш жагдайын аныктайтын непзп критерийлерг

-    альфа-амилазанын ферментатнвтп белсендЫктш аныкталган денгеш (наубайханалык касиеттерш аныктайтын);

-    эр турл1 акуыз курылымдарынын табигаты, (реологпялык касиеттерш аныктайтын);

-    ecin шыгу пайызы жэне ecin шыгу энсргиясы (еНнд1к сапалары).

Рссми басылым

КР СТ 1.9 сэнксс ко.гдлнылады

Сактау кезшде дэннщ сапасын нашарлататын себептер:

-    коршаган орта факторлары;

-    дэнде болатын фнзиологиялык процестер.

5 Коршаган орта факторлары

5.1    Ауар райлык шарттар

Эр ендеу денгейде дэндеН езгер1стерд1 болдыратын ен непзп факторлардын oipi ауа райлык шарттар:

-    ыстык жэне ылгалды дэншн жылдам бузылуына экелеш;

-    ыстык жзне кургак жинап алудан кеГнн онын узак сакталуына экеледк

-    калы ты, мунда ылгалды турде жиналган жарты дэндк дэншн кегтпру ушш куралды кажет етед1.

-    суык. мунда дэн болт кар астында калады, астыктын жартысын бузуына экеледг

5.2    Температура, салыстырмалы ылгалдылык, атмосфера курамы

Температуралык фактор барлык хнмнялык жзне бнохимпялык реакцияларга эсер

етею, бул осы фактордын маныздылыгын аныктайды.

Атмосферанын салыстырмалы ылгалдылыктын кезенделген 03repicTepi тек дэн салмагыныи жогаргы кабатына эсер етедг

Дэншн бузылуы лайда болатын салыстырмалы ылгалдылыкта коршаган орта температурасына жэне дэншн курамындагы ылгалдылыкка байланысты болады

Дэн гигроскопикалык касиеттерже не болады, ол балансты сактау упнн коршаган орта ауасынын шогырымен ылгалдыкты шыгарады немесе жутады. Бул катынастарды сигмоидалды кисы к кемепмен суреттеуге болады, дэнд1 сактаган кезде 20 % жэне 80 % салыстырмалы ылгалдылык аралыгында тузу болады. Дэн курамындагы ылгалдылыктын (ылгалды салмак курамында пайызбен ернектелед1) жэне температурамен ауа ылгалды л ыгынын (салыстырмалы ылгалдылык курамында пайызбен орнектеледО арасындагы катынастарда аныкталган ауыткулар болады. Температура жогарылаган сайын туракты салыстырмалы ылгалдылыкта ылгалдылыктын курамы твмендейдг Гоны мен катар ылгалдылыкты жутып алатын дэн жэне ылгалдылыкты жогалтатын дэшнн арасында айырмашылыктар болады, ягнн дэн курамындагы ылгалдылыкты жэне дэнаралык ауа салыстырмалы ылгалдылык катынасында гистерезис кубылысы

Адсорбцнялык-дссорбциялык нзотермдерд1н улплер1 А косымшасында кврсет1лген.

Дэн аралыктарында кешстткп толтыратын ауадагы оттеп жэне кем1ртеп диоксидпн аракатынасы, 3p6ip мнкроорганизмдерд1н, зиянкестерд1н жэне дэнн1н Tipi жасушаларынын метаболизм табнгатына эсер етедг

5.3    Дэн салмактарынын ылгалдылыгы жэне температурасы

Дэнni н ылгалдылыгы жэне температурасы - дэн каснеттершщ сактау кезждеп манызды факторлары

Дэнн1н курамында ылгалдылык томен болса аса манызды сапанын озгеру1мен дэн б1рнеше жыл сакталу мумк1н, сонымен баска сактау шарттарында.

5.4    Арамшеп жэне минералды коспалар

Сепарациялауга немесе аэрацняга ушырамаган, курамында баска тукымдар т^'рлер1, арамшеп тукымдары, органнкалык, минералды коспалары бар дэншн непзп салмагы.

Арамшеп вамд^ердщ тукымдары непзп дакылдан кеГнн кеш шст-жетедк сондыктан да олардын ылгалдылыгы дэн ылгалдылыгынан жогары болады.

Тукымды дэн;и тазалау ерекше манызды болады, арамшеп еамд1ктердщ тукымдарымен онын еплу1 онын астыгын темендетед1

Минералды коспа дэн касиеттер1н темендетет4н жогаргы микроорганнзмдердщ

тукымдалуымен, екнрлш кабметплтмен снпатталады.

5.5 Дэн зиянкестер1

Знянкестер дэнмен тутынып, онын салмагын азам гады. енпшттн томен детедг

5.5.1    Кемрпштер, кустар

Кем1рпштермен кустар дэн келемшш сандык жогалтуына экеледк дэнш экскрементгермен, кауырсынмен жэне батпакпен ластайды. Кустар жэнд1ктерд1 жэне кенелерд1 тасушылар.

5.5.2    Жэнд1ктер жэне кенелер

Знянкестердш жаппай дамуы дэн ылгалдылыгынын жогарылатуынын, жылдам жатып калумнмн жэне езд1к жылуынын ceoeoi болады.

Жэшнктердщ, кенелердщ бнологнялык белсендглт аныкталган температуралык шектермен шектелген. Жэнодктердщ жэне кенелердщ ем1рл1к кабшетплтне температура жэне ешмнщ ылгалдылыгы. коршаган орта температурасы. ауанын eHyi жэне эр турл1 газдардын кызметз аса манызды эсер етедг

Жэщнктердщ саны кеп болган жагдайда кем1ртеп газы жэне ылгалдылыгы лайда болады, ферменттер босатылады, бул артынан mipiK саныраукулактар санынын жогарылауына экеледц олар аэробты шарттарда гана белсенд1 болады.

Жэшп ктерд1 н белсендЫп дэн температурасын 40 °С жэне одан жогары жогарылатады.

5.5.3    Мнкроорганизмдер

Дэнн1н жогаргы бетжде эр турл1 мнкроорганизмдер турлер1 болады. Олардын кебтде бактернялар жэне mipiK саныраукулактар болады.

Дэннш жогары температурасында жэне курамында ылгалдылыгы жогары болган жагдайда мнкроорганизмдер жылдам дамнды. Бул процеске oip катар эр турл1 мнкроорганизмдер турлер1 енедг Микроорганизмдердш ic-эрекет! дэн температурасын 65 °С бастап жэне одан жогары жогарылатады.

Барлык дэндер mipiK саныраукулактардын спораларынын залалдануына ушыраса, онда сакталуынын сешмдтт олардын жойылуынан немесе дамуынын токтатылуынан турады.

Курамында жогары ылгалдылыгымен дэндердеп mipiK саныраукулактардын дамуы тумшалауышты ескередг

6 Дэнде болатын фн jiio.ioi пилы к пронес юр

Сакталу кезшде дэндеп айырбастау процесстердщ белсендшп CKi багьпта журеш:

-    аэробты Typi;

-    анаэробты Typi

6.1    Аэробты

Аэробты Typi - оттепнщ болуымсн дэннщ сакгалуы кезшде болатын физиологнялык процесс.

6.1.1    Тогыгу

Оттепн1н болуынан дэнде тотыгу npouecorepi болады. Олар дэн сакталу ушш калыпты болады.

Кургак дэн теменп тотыгу денгейше не болады.

Дэннщ сактау технологиясын устанганда сапасынын ©3repyi бЫнбейдг

6.1.2    Дэннш дем алуы жэне ездш кызуы

Коршаган ортанын орташа температурасынын 18°С астам жогарылаганда, дэннщ дем алу каркындылыгы кушейедг Дэннщ теменН жылу OTKi3yi 0,125 Вт/(м-К) бастап 0,167 Вт/(м-К) дешн, дэннщ метаболизм нэтижесшде панда болатын жылу жергшкп жинакталады. онын артынан дэн температурасы жогарылайды. Дэшпн мен цикл жылу

сыйымдылыгы салыстырмалы томен 1,88 кДж/(кг-К), ылгаллылыктын денгейн 15 % астык ушж, 6ipaK ол дэннщ ылгалдылык денгейн артканнан кеГнн жогарылайды. Метаболизмнен баска, жылу микрорганнзмдердж жэне жэшиктердщ эрекетжен панда болуы мумии

Температура-ылгалдылыктэрт1птердж бузылуы дэннщ езшк кызуына экеледг 0здж кызуы уш турл1 болады:

-    уялы (ссбептер - агындылар, эр турл1 ылгалдылыкпсн дэннщ артылуы, уЙлген oejiiMiniн зиянкестермен залалдануы, oip жерде арамшоп жэне мпнералды коспалардын уж луц

-    кыртысты (ceoe6i - дэн агындысынын багыты бонынша ылгалдылыктын ауысуы);

-    тутастык (ce6e6i - кепшшкл уялы езт кызулардын панда болуы).

6.1.3 Фермснтатнвтж реакцнялар

Сакталу кезжде дэн курылымынын хнмиялык e3repicrepi панда болады жэне ферментатнв'пк белсендшк жогарылайды,

Ылгалдылык 15 % жэне одан жогары, альфа жэне бетта-амилаза ферментативтж белсендшп жогарылаган шарттарда, крахмал бузылып, декстринге жэне мальтозага ан налады

Оттепнж жеткшктт ылгалдылыгында жэне температурада болуы дэннщ ecin шыгуына экеледг 0cin шыгу б1ркатар т1збекп денге йлерд1 етедг ингибнрлау. ферменттердж белсендшп, жасушалардын белжуц жасушалардын ecyi жэне тшсп жас еамд1ктж дамуы. Тек бул сонгы денгей сыртынан кержедг 0cin шыгу ен бастапкы денгейлерде сакталынатын немесе сакталуга тагайындалган дэн ушж манызды факторы болады. Бул кубылыс ылгалдылыгы жогары болган жылдар жж орын алады, ягнн дэн epicTe болган кезде.

Аныкталган ферментативтж реакцнялар дэнд1 xeirripy кез1нде орын алады. Олардын OTyi температуралык тэртш процесже жэне онын узактыгына тэуелд1 болады.

6.1    4 Акуыздардын денатурацнясы

Кургату тэрттбж устанбаганда акуыздардын денатурацнясы пайда болады, артынан акуыздардын денатурацнясын жэне сужуткыштык кабжегплтжн езгертуже экеледг

Термикалык кегтлру кезжде температура дэн курамындагы ылгалдылыкка жэне жогары температуралардын ic-эрекет узактыгына тэуелд1 болады.

6.2    Анаэробты Typi

Анаэробты тур! - orreri енбейтж дэнде болатын физнологнялык процесс.

Анаэробты шарттарда энергия шыгуынын темени денгеймен ферментатнв'пк процесс орын алады.

7    Сактау кезжде дэн жагдайынын ба» алануы

Дэннщ сапасын багалаганда, сактау кезжде дэн сапасынын езгер1стерж аныктау ушж. келеа корсеты штердщ аныкталуын отызуге усынылады: сакталынатын дэннщ температурасы, органолептнкалык корсеты штерж, ылгалдылык, залалдануын, натурасын. курамындагы арамшоп дэж дэндж коспаларын, санын жэне дэн манызын, тусу санын.

Сактау кезжде дэннщ сапасын багалау ушж сынау эд1стерге норматив™ кужаттар колданылу кажет.

8    Сактаулы камтамасыз стетж жэне дэн сапасын жаксарту шаралары

Сактауды камтамасыз ететж жэне дэн сапасын жаксарту шараларын нан кабылдайтын кэсшорындар жэнетокгы шаруашылыктар жузеге асырады [2].

8.1 Дэннжтазалануы

Дэнд! ластау дэрежесше баиланысты коспалардан тазалайды Дэн тазалау технологиялык npoueci, тшмд| тазалауды камтамасыз етепн тшсп машиналарды тандау аркылы уйымдастырылады, курамына, дэнде коспалардын сипаттарына жэне тазаланган дэинш кажегп конднцнясына баиланысты болады,

8.2    Кеггпру

Сактау кезшде турактылыгын камтамасыз етепн шекгтерге дешн ылгалдылык темендету ушш дэнд1 кепиредк максатты тагайындалганы [2] бойынша ескертген кондицияларга деГпн дэшп жетктзедг

Дурыс откчзу шарттарында дэннш Kemipiflyi - бул аса тшмд1 технологиялык эдш. дэнHiн сапасын жаксартуына жэне онын сакталуын камтамасыз етепн.

Kemripy суык жэне жылынган ауаны колдануымен жузеге асады, температураны жэне салыстырмалы ылгалдылыкты, ауаны жэне кеппршген дэнд1 есспке алганда. Егер де Kerrripy кезшде жылынган ауаны коллапса, процесс аягында ол суык болуы кажет.

8.3    Желдету (атмосфералык ауамен аэрация)

Дэнд1 жэне ас буршакты дакылдардын санын сактау жэне сапасын жаксарту ушш атмосфералык, жылынган немесе жасанды суытылган ауамен белсенд1 желдету колданады.

Дэнш кузде жылы ауамен ондеу жинаудан кеййнп шсш-жетуд1 жылламдаттм, кейпн турактылыкты жогарылатады, коктемде дэнд1 екшнп perri тыныштык жагдайынан шыгарады. Суыту жэне Kemripy дэн, арамшеп физиологиялык белсендштн темендетед1 жэне дэн микрорганизмдердщ жэне знянкестердш OMipaiK кабшетилтне жагымсыз шарттарды тугызады.

Паразнттердщ дамуын шектейтш жылдам суытуды камтамасыз етепн суык ауамен аэрация. Энергетикалык шыгындарды коршаган ортаны суыту жуйелермен тенеспруге болады.

8    4 Орын ауыстыру

Сакталынатын дэннш орын ауыстыру процесш ездш кызудан, mipiкттн дамуын жойылу максатында жузеге асырады

8.5    Тумшындыру

Тумшындырып сакгау знянкестердш даму мумкшдшн жояды, дэндш сандык жэне сапалык курамыньщ сакталуы камтамасыз етедг

8.6    Химиялык консервшеу

Химиялык консервшеу дэн салмагынын мпкрофлорасыиын физиологиялык белсендЫпн темендетедг

8.7    Сактау кезшде дэннш жагдайын тексеру

Дэнде температураны. ылгалдылыкты кезецмен тексерелг Сакталынатын дэннш ылгалдылыгын кезецдеп аныктау (2) талагггарга сэйкес болуы кажет.

Барлык байкаулардын нэтижелер1 аныкталган формадагы зертханалык журналдарда пркеледк Gpoip б»ртекп дэн топтамасына зертхана кызметкерлер1 дэн сапасы туралы кужатты жазып шыгарады

9    Сактау шарттары

9.1    Op турл1 дэнд1 дакылдар орта температурасында 18 "С жэне ылгалдылыгы 7 %-дан бастап 15 %-га дейт 12 ай туракты жагдайда болады.

9.2    Дэндер жэне ас буршактар 12 ай артык сакталса кушейплген бакылау журпзшедг

ЕСКЕРТПЕ микроорганизмдерш жою уш1н температуранын жогарылатуы - акуыллардын булыл) ынан пайда болатын тэу скслдсн руксат стимейдг Жэнд1ктсрд1 жэне кснсдсрд! юрмнкалык жоюын абайлап етюлу жэне бакыдау кажет. Ылгалды .юн hi и гамма сэулссЬис улак жэне ссшмд| сакталу мумкждт

Kasipri ксздс чсрттслш Ж1тыр

9.3 Залалданган жоме залалданбаган топтамаларды oip oipiMen араластыруга тыиым салынады.

¥нга ендеуге арналган залалданган астыкты аныкталган тартзгтте колдануга руксат етгаген заттармен ендейдг

А косымшасы

(акпараттык)

Ллсорбцнонлм-лесорбцнонлм изотерм и калы к кисыктар

А.1-А.7 кестелерде дзн курамындагы ылгалдылыктын жэне салыстырмалы ауа курамындагы ылгалдылыктын катынасынын улг*лер1 бершген. Бул кестслер француздык институтпен Institut technique des cereales et fourrages (1TCF), Париж, Франция усынылган.

1 кесге. Астык

ЕСКЕРТПЕ Дэн к^рамындагы ы.наллылыкгын к\рпмы кссгслсрдс ылгалды салмак к\рачынла пайьгюсн бс pi л ген