Товары в корзине: 0 шт Оформить заказ
Стр. 1 

52 страницы

Купить СТ РК 1733-2015 — бумажный документ с голограммой и синими печатями. подробнее

Цена на этот документ пока неизвестна. Нажмите кнопку "Купить" и сделайте заказ, и мы пришлем вам цену.

Распространяем нормативную документацию с 1999 года. Пробиваем чеки, платим налоги, принимаем к оплате все законные формы платежей без дополнительных процентов. Наши клиенты защищены Законом. ООО "ЦНТИ Нормоконтроль"

Наши цены ниже, чем в других местах, потому что мы работаем напрямую с поставщиками документов.

Способы доставки

  • Срочная курьерская доставка (1-3 дня)
  • Курьерская доставка (7 дней)
  • Самовывоз из московского офиса
  • Почта РФ

Распространяется на упакованные в потребительскую упаковку молоко и молочные продукты (в соответствии с разделом 4, полученные путем проведения различных технологических процессов и предназначенные для непосредственного употребления в пищу или в качестве сырья для производства других видов продукции.

 Скачать PDF

Оглавление

1 Область применения

2 Нормативные ссылки

3 Термины и определения

4 Классификация

5 Общие технические требования

6 Требования безопасности

7 Требования охраны окружающей среды

8 Правила приемки

9 Методы контроля

10 Транспортирование и хранение

11 Гарантии изготовителя

Библиография

Нормативные ссылки:
Стр. 1
стр. 1
Стр. 2
стр. 2
Стр. 3
стр. 3
Стр. 4
стр. 4
Стр. 5
стр. 5
Стр. 6
стр. 6
Стр. 7
стр. 7
Стр. 8
стр. 8
Стр. 9
стр. 9
Стр. 10
стр. 10
Стр. 11
стр. 11
Стр. 12
стр. 12
Стр. 13
стр. 13
Стр. 14
стр. 14
Стр. 15
стр. 15
Стр. 16
стр. 16
Стр. 17
стр. 17
Стр. 18
стр. 18
Стр. 19
стр. 19
Стр. 20
стр. 20
Стр. 21
стр. 21
Стр. 22
стр. 22
Стр. 23
стр. 23
Стр. 24
стр. 24
Стр. 25
стр. 25
Стр. 26
стр. 26
Стр. 27
стр. 27
Стр. 28
стр. 28
Стр. 29
стр. 29
Стр. 30
стр. 30

CYT ЖЭНЕ CYT 0Н1МДЕР1 Жалпы техникалмц шарттар МОЛОКО И МОЛОЧНЫЕ ПРОДУКТЫ Общие технические условия

К;Р СТ 1733-2015

Ресми басылым

^азацстан Республикасы Инвестициялар жэне даму министрлтнщ Техникалык реттеу жэне метрология комитет! (Мемстандарт)

CYT Ж0НЕ CYT 0Н1МДЕР1 Жалпы техникалык шарттар

ЦБ СТ 1733-2015

Ресми басылым

Ь^азакстан Республикасы Инвестициялар жэне даму министр л iriHiH Техникалык реттеу жэне метрология комитет! (Мемстандарт)

0шм атауы

Корсеткпнатауы

сыртны Typi

консистенци

ясы

дэм1 мен Hici

Tyci

Тагам д ьщ дэмдпс компоненттер носу кезшде носылган компоненттермен шартталган.

Ертлген май

Дэщц немесе тыгыз, гомогенделген, ертлген гурде - М0лд1р, тунбасыз.

Шаршген сут майы-ныц дэм1 мен Hici, богде дэм мен шсшз

Ашын-сарыдан сарыга дешн, 6ipTeKTi туе

Балмуздан

Эртурл1

формадагы

б1ркабатты

немесе

кепдабатты

балмуздан,

толыгымен

немесе 6ipa3

глазурьмен

(шоколад)

немесе

глазурьшз

(шоколад)

Тыгыз. Сезь летш май мен тушндершз, стабилизатор мен эмульга-торсыз, ан-уыздыц жэне лактозаныц белштершаз, муз

кристалынсыз

6ipTeKTi.

Тагамдын

дэмд1ккомпон

енттер цосу

кезшде

носылган

компоненттер

мен

шартталган.

Г лазурып

балмуздакта

глазурьдщ

(шоколадтыц)

курылымы

нанттьщ,

какао

ешмдершаз,

курган

заттарсыз,

жацган,

жержацган,

вафли

усантар жэне т.б. нолдану кезшде б1ртект1

Бершген балмуздан турше тэн таза дэм

Бершген

балмуздан TypiHe тэн, 6ipHa6aiTH немесе 9p6ip набатта тутас массасы бойынша 6ipKeni. Глазурып балмуздан ушш бершген глазурь туеше сэйкес кeлeдi.

вшм атауы

Керсеткйн атауы

сырткы rypi

консистенция

сы

дэм1 жэне nici

Tyci

Сары май, май пастасы

Тыгыз,

б1ртеки,

жумсак кесу

кезшде 6eri

жылтыр,

немесе

аздап

куцпрт,

аздаган

ылгал

тамшылары

бар,

консистенци

ясы

жеткййкслз

тыгыз жше

жумсак,

элс1з

угшмелг

Т агамдьщ

дэмдш

компонентт

ер косу

кезшде

косылган

компонентт

ермен

шартталган.

Тэта-сары май мен тэта-май пастасы уппн-сары май жэне пастеризация дэ-Mi, бегде дэм мен шстерс1з. К^ыпщыл-сары май унпн жэне кышкыл -май пастасы унпн кышкыл сут ешмшщ дэм1мен, бегде дэмдер мен шстерс1з. Сыр майы мен май пастасы унпн сарысу дэм1 руксат етше-дг Майдыц барльщ тур-лер! мен май пастасы унпн аздаган шама-лы азьщтык дэм руксат етшедп сары май дэм1, пастеризация, кайта пастеризация дэм1 жэне/немесе кажета мел-шерде epiMe-ген май дэм1, кышкыл сут дэмг Тагам-дьщ дэмдпс компоненттер цосу кезшде косылган ком-поненттермен шартталган.

Ашьщ-сарыдан сарыга дешн, б1ртект1, б1ркелю туе.

Т агамдык; дэмдпс компоненттер косу кезшде косылган компоненттермен шартталган.

1

вшм атауы

Корсеткйн атауы

сырткы консистенциясы Typi

flOMi жэне mci

Tyci

Сыр, сыр

етмдер1

кургак,

сонымен

катар

балкытылган

сыр

¥нтак тэр1зд1 немесе катты, сынгыш немесе баска. Тагамдык дэмдпс компоненттер косу кезшде косылган компонентке байланысты

Накты сырдыц ата-уына сэйкес сырдыц дэмь Тагамдык дэмдпс компоненттер косу кезшде косылган компоненттермен шартталган.

Ак тустен сары-га дейш. Тагамдык дэмдпс компоненттер косу кезшде косылган компоненттерме н шартталган.

Аса катты сыр

Формасы эртурлк Консистенциясы сынгыш, дэщц немесе баска. Cyperrepci3 немесе эртурл1 орналаскан, эртурл1 формадагы козшелер1мен. Тагамдык дэмдш компоненттер косу кезшде косьшган компоненттермен шартталган.

Сырдыц нактылы атауына тэн, эртурл1 сезшу децгейшдеп тэтпрек-татымды, сырга тэн дэм.

Ашык-сарыдан сарыга дешнп туе. Тагамдык дэмдж компоненттер косу кезшде косылган компоненттерме н шартталган.

Кдтты сыр

Цилиндр кесепнщ формасы немесе баска epiKTi формада. Консистенциясы 6ipTeKTi, тыгыз, аздап сынгыш немесе баска. Кезшелер1 ipi, орташа, усак немесе болмайды. Тагамдык дэмдш компоненттер косу кезшде косьшган компонентке байланысты

Сырдыц нактьшы атауына тэн, эртурл1 сезшу децгейшдеп тэтпрек, татымды, сырга тэн дэм.

Ашык-сарыдан сарыга дейш, б1ркелю туе. Тагамдык дэмдпс компоненттер косу кезшде косылган компоненттерме н шартталган.

Жартьшай катты сыр

Бшк немесе бшк емес цилиндрдщ, немесе шардыц, немесе эллипстщ, немесе баска epiKTi формадагы кесек. Консистенциясы 6ip теки, созылгыш, жумсак. Кезшелер ipi, орташа немесе усак жэне орналасуы эртурл1 немесе болмайды. Тагамдык дэмдпс компоненттер косу кезшде косьшган компонентке байланысты

Екшпп кыздыру тем-пературасы жогары болатын сырлар ушш тэтпрек, татымды, ащы, сырдыц накты атауына тэн, сезшу децгейшдеп дэм. Аралык жэне томен екшгтн кыздыру температурасы томен болатын сырлар ушш - сырдыц кышкыл, аздап татымды, ащы, нактылы сырдыц атауына тэн, эртурл1 децгей-де сезшетш дэм. Зец немесе шырыш пай-далану кезшде дэм1 мен mci зецнщ немесе шырыштыц

Ашык-сарыдан сарыга дешн, б1ркелю туе, MopMopni немесе баска туе. Зещц сырларда -енпзшген зецнщ катпарлары. Бетнк зецдер1 бар сырларда -оныц болуына байланысты. Тагамдык дэмдпс компоненттер косу кезшде косьшган компоненттерме н шартталган.

вшм атауы

Керсеткйн атауы

Сырткы

Typi

консистенциясы

дэм1 жэне nici

Tyci

микрофлорасына байланысты. Тагамдьщ дэмдк компоненттер косу кезшде косылган компонентке байланысты

Жумсак сыр

Темен цилиндрдщ формасы немесе баска epiKTi форма. Консистенциясы жумсак, тыгыз, аздап сершмдц нэзк, жагылатын, майлы. Аздап сынгыш, жабынды руксат етшедь Суреттер болмайды. Аздаган мелшерде кезшелер мен дурыс емес формалы бос орындар руксат етшедь Тагамдьщ дэмдк компоненттер косу кезшде косылган компонентке байланысты

К^лпщыл сут немесе сырдыц накты атауына тэн дэм. Зец немесе шырыш пайдалану кезшде дэм1 мен nici зецнщ немесе шырыштыц микрофлорасына байланысты.

Тагамдык дэмдк компоненттер косу кезшде косылган компоненттермен шартталган.

Актан сары тус-ке дейш. Зещц сырларда - енп-зшген зецнщ катпарлары. Беттк зецдер1 бар сырларда -оныц болуына байланысты. Тагамдьщ дэмдк компоненттер косу кезшде косылган компоненттермен шартталган.

Балгын сыр, сузбелк сыр

Кдптама

формасы

Консистенциясы жумсак, тыгыз, нэзк, жагылатын, 6ipTeKTi. Тагамдьщ дэмдк компоненттер косу кезшде косылган компонент

Нактылы сырдыц атауына тэн таза. Тагамдык дэмдк компоненттер косу кезшде косылган компоненттермен шартталган.

Актан

ашьщ-кремд1

туске дейш, букш масса бойына б1ркелю

9

вшм атауы

Керсетшш атауы

сырткы консистенциясы rypi

дэм1 жэне nici

ryci

Балкытылган

тйпмделген

сыр

Кдптама

формасы.

Тыгыз, аздап сершмдщен жумсакда дейш, букш мас-сасы бойына б1ртект1, кесуден кешнп формасын садтайды. Тагамдьщ дэмдпе

компоненттер косу кезшде косылган компонентке байланысты

Таза, сырдыц нактылы атауына тэн. 1^акталган сырда какталган дэм. Тагамдьщ дэмдпе компоненттер косу кезшде косылган компоненттермен шартталган.

Ак тустен интен-сивт1-сары туске дейш, б1ркелю. Кдктал-ган сырда - ашьщ-сарыдан сары туске дейш. Тэта сырларда ак тустен коцыр туске дейш. Тагамдык дэмдпе компоненттер косу кезшде косылган компоненттерме н шартталган.

Паста тэр1зд1 балкытылган сыр

Кдптама

формасы.

Жумсак, нэзпе, крем тэр1зд1, жагылатын, ту-тас масса бойына б1ртектп Тагамдык дэм-дш компоненттер косу кезш-де косылган компонентке байланысты

Сырдыц нактылы атауына тэн таза. Тагамдык дэмдпе компоненттер косу кезшде косылган компоненттермен шартталган.

Ак тустен кар-кынды-сары туске дейш, б1ркел-Ki. Тэта сырларда ак тустен коцыр туске дейш. Тагамдык дэмдпе компоненттер косу кезшде косылган компоненттермен шартталган.

Туздалган

сыр

fieri тепе, аздап кед1р-будыр неме-се аздап кат-парлы фор-маньщ неме-се серпянка i3i бар, сыр-дьщ накты-лы атауына тэн. Аздаган сызаттар, шукырлар жэне аздаган деформация ларга руксат етшедп

Кесу кезшде эртурл1 формалы кезшелерден туратын сурет. Суреттщ болмауы руксат етшед1

Таза, кыпщыл cyrri немесе кыпщыл, аздап

туздалган,бегде дэмдер мен и1стерс1з, накты сырдыц атауына тэн.

Ак тустен элшз-сары туске дейш, букш масса бойына б1ртектг

вшмнщ, атауы

Керсетшш атауы

сырткы Typi

консистенция

сы

дэм1 жэне nici

Tyci

Кургак сут

Б1ртект1 унтак

¥сак кургак унтак

Балгын пастерленген сутке тэн таза

Ак кремд1 рецкпен

Кургак

кшегей

Б1ртект1 унтак

¥сак кургак унтак

Балгын пастерленген кшегейге тэн таза

Ашык-кремд1 ак рецкт1

^ойылтылган сут, кшегей

Б1ртект1

суйьщтьщ

Б1ртект1,

шамалы

туткыр

суйыктык.

Ерггшген майга тэн тэтпрек-ащылау

Ашьщ-кремд1

Кднтпен койылтылган сут, кшегей

Туткыр б1ртект1 масса

Б1ртект1, ту-тас массасы бойынша се-зшетш сут кантыныц кристалы жок. ¥нды консистенция жэне сактау кезшде ьщыс тубшдеп лактоза тунбасы руксат етшедг

Пастерленген сутт1ц таза, тэтп дэм1 сезшедо. Кднтпен койылтылган жэне косымша термиялык оцдеуге ушыраган суттщ карамельд1 дэм1 болады. Аздаган жецш азьщтык дэм руксат етшедг

Ак, кремд1 рещб бар, б1ркелкг Термиялык оцдеу кез1нде жэне кофе мен какаомен 6ipre дайындау кезшде - коцыр.

Сут курамды ен1мдер

вщцрупп усынган сипаттамага сэйкес, енпзшген компоненттерге байланысты дэммен жэне/немесе туспен, жэне/немесе шспен, глазурьд1 немесе баска тамак ошмдерш пайдалануга байланысты.

Сарысу

Мелд1р немесе жартьшай мвлд1р суйыктык

Суйык,

б1ртект1

Сарысуга тэн, сузбе-ге тэн-кышкьш, сырта тэн-тэтирек немесе ащылау дэм

0лс1з-жасыл тустен ашык-сары туске дешн

Майсу (ipKiT)

Мелд1р емес, тунбасыз жэне улпекс1з суйыктык

Суйык,

б1ртект1

Тэты сары май пахтасы ушш - сут дэм1, кыпщыл сут майы ушш - кышкыл сут дэм1 тэн, пастеризация немесе элшз-азыктык дэм руксат етшедг

Ак тустен элшз-сары туске дей1н

Казеин

Б1ртект1 унтак немесе кристалды заттек

¥нтак немесе кургак тьн'ыз немесе кез келген формадагы борпылдак

ДЭН

Шсс1з, бейтарап дэм.

Ак тусте. Ашык-кремд1 туске дешн

ЦР СТ 1733-2015

5.1.4    Байытылган сут жэне сут ешмдер1 йодталган акуызды, микроэлементтерд1 (Ее,Си, 2п т.б.), дэрумендерд1 (С, Е, Bi, В2, Вб, В12, жэне т.б.), дэрумендер жиынтыгын (С, Е, В, Bi, В2, Вб, В12, ниацин, пантотенд1 щлпщыл, фолий кыпщылы, биотин жэне т.б), провитаминдердц кальций лактатын, лактулозаны жэне 1^азадстан Республикасыныц уэкшетп мемлекетпк санитарияльщ-эпидемиологияльщ кадагалау органы колдануга руксат еткен басда курауыштарды колдана отырып шыгарылады.

Байытылган суттщ жэне сут ошмдершщ физикальщ-химиялык; керсеткпнтер1 ошмнщ нацты турше арналган крлданыстагы нормативик кужаткд сэйкес келуге тшс.

5.1.5    Непзп физикальщ-химиялык; керсеткпнтер бойынша цаймагы алынбаган ешмдер 2-кестеде керсетшген талаптарга сэйкес келуге ти1с.

12

вшмнщ атауы

Керсетшштщ атауы

Массальщ улеЫ, %

К^ыпщылдыгы

,°Т

Тазальщ децгеш, эталон бойынша, топтан кем емес

Фосфата

за

Кэсшорыннан шыгарган кездеп температурасы, °С

Май

Ацуыз

сомо,

кем емес

Ьнетш сут

0,1- 9,9

2,8 (суттщ улеы м.д.ж.4%-2,6)

8,2

21 артьщ емес

I

жок

4±2

Кдлпына келйршген сут

0,1- 9,9

2,8 (сут уннн м.д.ж. 4%-2,6)

8,2

21 артык емес

I

жок

4±2

Сут коктейльдерц сусындар

0,1 -9,5

-

-

24 артык; емес

-

жок

4±2

Кшегей, оныц шпнде майлылыгы жогары

10-34

35-58

1,8 -2.6 1,2

5,2-8

3,6

19 артык; емес 18 артьщ емес

-

жок

жок

4±2

Кдпнкыл сут ешмдерц йогурт, ipiMmiKTeH баска, оныц шшде бифидобактериялары жэне баска прибиотикальщ микроагзалары бар ешмдер

ОД-9,9

2,8 (ешм ушш м.д.ж. 4%-2,6)

кем емес 7,8

70 -140

жок

4±2

Йогурт

0,1 -10

3,2

9,5

75 -140

-

жок

4±2

Кдймак, оныц непзшдеп ешмдер

10-58

1,2

3,6

60- 100

-

жок

4±2

Сузбе

0,1-35

12,0 (ipiMHiiic yneci м.д.ж. 18%-8)

13,5

(ipiMHiiK

улеа

м.д.ж.

18%-10)

260 артык емес

жок

4±2

КР СТ 1733-20

u>

(71

2 кестетц соцы


0шмнщ атауы

Керсетьбштщ атауы

Массальщ yiieci, %

Май

Акуыз

СОМО, кем емес

Кдшщылдыгы,

0>у

Тазалык децгеш, эталон бойынша, топтан кем емес

Фосфатаза

Кэсшорыннан шыгарган кездеп температурасы, °С

Сузбе ешмдер1

ОД-35

-

-

артьщемес 230

-

жок

4±2


СТ 1733-2015


5.1.6. Непзп физикальщ-химияльщ корсеткшггер бойынша балмуздак 3-кестеде керсетшген талаптарга сэйкес келуге тшс.

3-кесте


Балмуздак Typi

Керсетк1штщ атауы

Массалык yneci,%

Массалык yneci,%

К^ышкд1лдыгы, °Т

Май

СОМО

Сахароза немесе жалпы кант (лактозаны есептеп шыгарганда)

Кургак заттар

Сут

Оамдш

Пломбир

12,0-20,0

-

7,0-10,0

14,0

36

21

Кшегей

8,0-11,5

7,0-11,0

14,0

32

22

Сут

артык емес, 7,5

7,0-11,5

14,5

28

23

К^ынщыл сут

артык емес, 7,5

7,0-11,5

17

28

90

Ошмдпс

майыман

артык емес, 12,0

7,0-11,0

14

29

22

Ескертпе

1    Минималды массалык улей СОМО (7,0%) муздатылганмен б1рьщгай массаны жасайтын немесе муздатылганнан белшбейтш тагамдьщ дэмдипк ешмдер1мен муздатылган ушш белгшенген.

2    Крем-брюле, шоколад, жумыртда, адуыз балмуздак кышдылдыгы бьшай болуга тшс : пломбир - 24 °Т, каймак - 25 °Т, сут - 26 °Т.


* немесе сут жэне еймдпс.


5.1.7 Непзп физикальщ-химияльщ керсетюштер1 бойынша май 4-кестеде керсетшген талаптарга сэйкес келуге тшс.

4-кесте

Майдыц атауы

Массальщ yneci, %

Титрленетш Кцшщылдыгы ешмнщ сут

Кцшщылдыгы май

плазмасы ,°Т, артьщ емес

фазасыныц, 0 К,

майдьщ

ылгалдыц

туздыц

тэта кшегей

цынщыл кшегей

артьщ емес

К^орытылган сиыр cyri майы

99,0 кем емес

1,0 артьщ емес

-

-

-

2,5

Кшегей май ,оныц пшнде: - тэта жэне цынщыл -кшегей:

30 артьщ емес

40-65

2,5

- тузды емес;

50 жэне артьщ

14-46

-

-

- тузды;

50 жэне артьщ

13-44

-

-

- компоненттер1мен

50-69

16-45

1,0

-

-

Тэта-

Кшегей жэне цыпщыл кшегей май пастасы:

33,0 артьщ емес

40-65

- тузды емес;

39-49

56-47

-

-

-

2,5

- тузды;

39-49

55 -46

1,0

-

-

- курауыштармен

39-49

40-55

-

-

-

Алгысез

1    "КазВод-Консалтинг" жауапкершшп шектеуш cepiKTecTiri Э31РЛЕП ЕНГ13Д1

2    Казахстан Республикасы Инвестициялар жэне даму министрлптнщ Техникальщ реттеу жэне метрология комитет! Терагасыныц 2015 жылгы 30 дарашадагы № 250-од буйрыгымен БЕК1Т1Л1П ЦОЛДАНЫСЦА ЕНГ131ЛД1

2022 жыл 5 жыл

3    Осы стандартта К^азадстан Республикасыньщ 2004 жылгы 9 кдрашадагы № 603-II «Техникальщ реттеу туралы» жэне 1997 жылгы 11 шшдедеп № 151-1 «Казахстан Республикасындагы тщдер туралы» Зацдарыньщ ережелер1 icxe асырылган

4 Б1Р1НШ1 ТЕКСЕРУ MEP3IMI ТЕКСЕРУ КЕЗЕНД1Л1Г1

5 I^P СТ 1733-2007 «Сут жэне сут ешмдерь Жалпы техникальщ шарттары» ОРНЫНА ЕНГ131ЛД1

Осы стандартца енгттетт взгерштер туралы ацпарат жыл сайын басып шыгарылатын «Стандарттау otceuindezi нормативтт цужаттар» ацпараттыц сттеместе, ал езгерттер мен тузетулердщ мэтШ ай сайын басып шыгарылатын «¥лттыц стандарттар» ацпараттыц сттеместе жарияланады. Осы стандарт цайта царалган (ауыстырылган) немесе жойылган жагдайда, muicmi хабарлама ай сайын басып шыгарылатын «¥лттьщ стандарттар» ацпараттыц сттеместе жарияланады

Осы стандарт Казахстан Республикасы Инвестициялар жэне даму министрлпл Техникальщ реттеу жэне метрология комитетшщ руцсатынсыз ресми басылым ретшде Казахстан Республикасы аумагында толыктай немесе белшектелш басылып шыгарыла, кебейтше жэне таратьша алмайды

II

Щ» СТ 1733-2015

5.1.8 Непзп физикальщ-химияльщ KepceTKiiirrepi бойынша ipiMiniK (багщытылганнан баска) 5-кестеде керсетшген талаптарга сэйкес келуге тшс.

5-кесте

вшмнщ атауы

Массальщ улеш, %

ылгалдыц

кургак заттагы майдыц

ас тузыньщ

Кургак ipiMiniK

2.0    бастап

10.0    дешн

1,0 бастап 40,0 к;оса алганда

2,0 бастап 6,0

Аса капы ipiMmiK

30,0-тен 35,0

1,0 бастап 60,0 дешн жэне астамга

1,0 бастап 3,0 коса алганда

Кдтты ipiMmiK

40,0-тан 42,0

1,0 бастап 60,0 дешн жэне артьщ

0,5 бастап 2,5 коса алганда

Жартылай капы

ipiMiniK

36,0-ден 55,0

1,0 бастап 60,0 дейш жэне артык

0,2 бастап 4,0 коса алганда

Жумсак ipiMiniK, оныц шпнде жаца жасалган сузбе

55,0-тен 80,0

1,0 бастап 60,0 дейш жэне артьщ

0 ден 5,0 туздьщ ipiMiniri ушш 2.0 бастап 7,0 коса алганда, жаца жасалган жэне сузбе ipiMiniri ушш- 0-ден 5,0 дейш

Туз дык; ipiMTiiiri

45,0-тен 65,0 дешн

1,0 бастап 50,0 коса алганда

1,0 бастап 6,0 коса алганда

5.1.9 Непзп физикальщ-химияльщ керсетюштер бойынша балкытылган ipiMmiKTep 6-кестеде керсетшген талаптарга сэйкес келуге тшс.

6-кесте

вшмнщ атауы

Массальщ улеш, %

кургак заттагы майдыц

ылгалдыц

ас тузыньщ (тэта ipiMmiKTeH баска)

Сахароза

(тэта

ipiMmiKTep

ушш)

Балкытылган кесекп ipiMmiK

65,0 дейш коса алганда

35,0-тен 70,0 дейш коса алганда

0,2 бастап 4,0 дейш коса алганда

30,0 дешн коса алганда

Балкытылган паста тэр1зд1 ipiMmiK

20.0    бастап

70.0    дешн коса алганда

35.0    бастап

70.0    дешн коса алганда

0,2 бастап 4,0 дейш коса алганда

Балкытылган кургак IpiMmiK

51,0 дешн коса алганда

3,0-тен 7,0 коса алганда

2.0    бастап

5.0    дейш коса алганда

Ескертпе - Майыныц массальщ улеса 36% астам 1р1мппктердеп акуыздыц массалык; улей 16% кем курамауга тшс._

5.1.10 Непзп физикальщ-химияльщ керсеткпитер бойынша кургак сут етмдер1 7-кестеде керсетшген талаптарга сэйкес келуге тшс.

Мазмуны

1

Колданылу саласы

1

2

Нормативтш сштемелер

1

3

Терминдер мен аньщтамалар

2

4

Жштеу

2

5

Жалпы техникальщ талаптар

3

6

Кдушслздш талаптары

18

7

К^оршаган ортаны коргау талаптары

19

8

Кдбылдау ережелер1

19

9

Бадылау эд1стер1

19

10

Тасымалдау жэне сакдау

20

11

Эз1рлеушшщ кепшдпт

20

Библиография

21

III

Щ» СТ 1733-2015


IV


КАЗАХСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫЦ УЛТТЬЩ СТАНДАРТЫ_

CYT ЖЭНЕ CYT 0Н1МДЕР1 Жалпы техникальщ шарттар

Енпзшген куш 2017-01-01

11^олданылу саласы

Осы стандарт [1] сэйкес орындалган турл1 технологиялык; процестерд1 журпзу жолымен алынган жэне тагамга тйселей немесе етмнщ езге турлерш ещцру ушш шиюзат ретшде пайдалануга арналган, тутынушы орауышына буып-тушлген (осы стандарттыц 4-бол1мше сэйкес) сутке жэне сут ешмдерше колданылады.

2 Нормативтж сштемелер

Осы стандартты крлдану ушш мынадай сштемелпс нормативтпс кужаттар кажет:

К^Р СТ ISO 707-2011 «Сут жэне сут отмдерг Сынамаларды ipiKTey женшдеп нусцау. КД СТ 1081-2002 Тамак ешмдерше арналган технологиялык; нусцаульщтар мен рецептураларды эз1рлеу тэрпбт Непзп ережелер.

КД СТ 1505-2006 Тамак ешмдерь Инверсионды вольтамперометрия эдгамен антибиотиктерд1 (левомецитин, тетрациклин тобы) аньщтау.

КТ СТ 1732-2007 Сут жэне сут ешмдерТ Сапа керсетшштерш аньщтаудыц органолептикальщ oflici.

Кр СТ 1734-2007 Сут жэне сут ошмдерь Сынау эдктер1 мен цабылдау ережелерь КР СТ 1760-2008 Сиыр cyri. Техникальщ шарттар.

Кр СТ 2152-2014 Сут жэне сут ошмдерт Жасандылыгын аньщтау жэне белгшеу. ГОСТ 8.579-2002 Мемлкетпк елшем бгрлплн цамтамасыз ету жуйесь Ондгру, белш салу, сату жэне импорттау кезшде кез келген турде елшеп буып-тушлген тауардыц санына цойылатын талаптар.

ГОСТ 3622-68 Сут жэне сут ешмдерп Сынамаларды ipiKTey жэне оларды сынауга дайындау.

ГОСТ 3623-73 Сут жэне сут ешмдерт Пастерлеугц аньщтау эдостерь ГОСТ 3624-92 Сут жэне сут ешмдерп К^ышцылдыгын аньщтаудыц титриметрлнс эдостерь

ГОСТ 3628-78 Сут вшмдерь Гантты аньщтау эдютерь ГОСТ 5867-90 Сут жэне сут ешмдерт Майды аньщтау эдктерт ГОСТ 14192-96 Жукп тацбалау.

ГОСТ 23285-78 Тамад ешмдерше арналган тасымалдау бумалары жэне шыны ьщыс. Техникальщ шарттар.

ГОСТ 23327-98 Сут жэне сут ешмдерт Кьельдалю бойынша жалпы азоттыц массальщ улесш елшеу Oflici жэне белоктыц массальщ улесш аньщтау

ГОСТ 23452-79 Сут жэне сут ешмдерт Хлор органикальщ пестицидтердщ далдьщ мелшер1н аньщтау эдштерь

ГОСТ 25776-83 Дана турщцеп жэне тутынушы ыдысындагы OHiM. Термоотыргызу улд1ршде топтык орауыш.

ГОСТ 26663-85 Тасмыалдау бумалары. Бумалау куралдарын долдану ардылы далыптастыру. Жалпы техникальщ талаптар .

ГОСТ 26809-86 Сут жэне сут ешмдерт Сынамаларды дабылдау ережелерц ipiKTey 9flicTepi жэне талдауга дайындау.

ЦР СТ 1733-2015

ГОСТ 26927-86 Шшазат жэне тамад ешмдерЁ Сынапты аньщтау эдштерЁ ГОСТ 26929-94 Шшазат жэне тамак; ешмдерь Сынамаларды дайындау. Уытты элементтердщ мелшерш аныдтауга арналган минерализация

ГОСТ 26930-86 Шшазат жэне тамак; ешмдерГ Кушэнда аньщтау эдшь ГОСТ 26932-86 Шшазат жэне тамад ешмдерЁ Крргасынды аньщтау эдютерЁ ГОСТ 26933-86 Шшазат жэне тамад ешмдерь Кадмшод аныдтау эдостерь ГОСТ 30178-96 Шшазат жэне тамад ешмдерГ Уытты элементтерд1 аныдтаудыц атомды-абсорбциялыд aflici.

ГОСТ 30347-97 Сут жэне сут ешмдерЁ Staphylococcus aureus аныдтау эдютерь ГОСТ 30518-97 Тамад ешмдерь Асдазан imeK таядшалары топтары бактерияларын (колиформ бактериялары) айдындау жэне олардыц санын аныдтау эдостерТ

ГОСТ 30538-97 Тамад ен1мдер1. Атомды-эмиссионды эдкпен уытты элементтерд1 аныдтау эдютемесь

ГОСТ 30711-2001 Тамад ешмдерь Bi жэне Mi афлотоксиндердщ мелшер1н аныдтау эдютер1

ГОСТ 30726-2001 Тамад ешмдерЁ Escherichia coli турл1 бактериялардыц мелшерш аныдтау жэне белгшеу эдостерТ

ГОСТ 31449-2013 Шиш сиыр cyTi. Техникалыд шарттары.

ГОСТ 31659-2012 Тамад ешмдерь Salmonella теки бактерияларды аныдтау эдюь ГОСТ 32161-2013 Тамад етмдерТ Cs-137 цезий мелшерш аныдтау эдк1 ГОСТ 32163-2013 Тамад вюмдерь Sr-90 стронций мелшерш аныдтау aflici.

ГОСТ 32901-2014 Сут жэне сут ешмдерЁ Микробиологиялыд талдау aflicrepi

Ескертпе - Осы стандарт™ пайдалану кезшде сиггемелш стандарттар мен жжтезаштердщ долданысын агымдагы жылдагы жай-куш бойынша жыл сайын басылып шыгарылатын «Стандарттау женшдеп нормативтпс дужаттар» адпараттад сиггемей бойынша жэне агымдагы жылда жарияланган THicri ай сайын басылып шыгарылатын адпараттад сштемелер бойынша тексерген дурыс. Егер сштемелш дужат ауыстырылса (езгертшсе), онда осы стандарт™ пайдалану кезшде ауыстырылган (озгертшген) стандарт™ басшылыдда алу керек. Егер сштемелпс дужат ауыстырылмай жойылса, онда огансштеме бершген ереже осы сшгемеш дозгамайтын белйсте долданылады.

3    Терминдер мен аныктамалар

Осы стандартта [1] бойынша терминдер долданылады.

4    Жнстеу

4.1    Енпзшген микроэлементтер мен минералдарга байланысты сут жэне сут ешмдер1 былай б0лiнeдi:

-    байытылган;

-    байытылмаган.

4.2    Дайындау технологиясы мен арналуына байланысты сут ешмдер1 мынадай топтар мен шла топтарга б0лiнeдi:

а)    тугае сут:

1)    imyre арналган сут;

2)    далпына келтаршген сут ;

3)    суттен дайта ецделген далпына келтаршген ©HiM;

4)    сутт1ц непзшдеп сусындар;

5)    сут дышдылды;

6)    ipiMiniK жэне ipiMiniK ешмдерц

б)    балмуздад:

ЦР СТ 1733-2015

1)    пломбир;

2)    сары;

3)    сутп;

в)    май

1)    цорытылган;

2)    кшегей;

г)    ipiMniiK:

1)    аса цатты;

2)    цатты;

3)    жартылай цатты;

4)    жумсац;

5)    балцытылган;

6)    кургац, оньщ пншде балцытылган;

7)    туздьщ.

д)    кургац;

е)    цойылтылган;

ж)    сут курамдас ешмдер;

и) суттен цайта ецделген ешмдер.

4.2.1    Топтар мен iniKi топтар шннде ен1мдер атаулары, турлер1, цолданылатын цурауыштары бойынша белшедг

4.2.2    Жогарыда аталган топтар мен iniKi топтардыц эр цайсысыныц курамына улттьщ сут вшмдер1 xipe алады.

4.3. Термияльщ жэне арнайы ецделуше байланысты сут жэне сут ешмдер1 былай белшедп

-    термияльщ ецделген;

-    пастерленген;

-    цорытылган;

-    зарарсыздандырьшган;

-    ультра жогары температурада ецделген (УВТ-ецделген);

-    муздатьшган;

-    консервшенген;

-    концентрацияланган;

-    цойытылган; цургац;

-    крсалцы шектелген.

4.4 Майлылыгына царай сут жэне сут ешмдер1 былай белшедк

-    майсыздандырылган;

-    майлы емес;

-    майы аз;

-    классикальщ;

-    цалыпты майлы ешмдер;

-    майлы;

-    майы кеп;

-    ерекше.

5 Жалпы техникалык талаптар

5.1    Heri3ri KepceTKiurrepi

5.1.1    Сут жэне сут ен1мдер1 осы стандарттыц талаптарына сэйкес, [1], [2] бойынша сут енеркэс1б1 кэс1порындарына арналган гигиенальщ талаптарды сацтай отырып, К? СТ

3

ЦР СТ 1733-2015

1081 сэйкес эз1рленген ешмдердщ эр турше арналган технологиялыд нусдаулыдтар мен рецептура бойынша эз1рленедь

5.1.2    Суттщ жэне сут ешмдершщ сапа керсетк1штер1: тыгыздыд; pH; температура жэне масса; ертпгпктщ индекс!; тутдырлыд; ешмнен белшген майдыц еру температурасы; май фазасын бурмалау; енеркэспгик зарасыздык; салмадтыд улес: инверсияланганга кайта есептегенде жалпы дант, кул, спирт, ес!мдпс майлар, ойпат, витаминдар, фосфор, кальций, лактулоздар, йод, амин дышдылдары жэне сут ешмдерш байытатын басда дурауыштар долданыстагы мемлекетпк жэне мемлекетаралыд стандарттарда белгшенген нормаларга сэйкес келуге тшс.

5.1.3    Органолептикалыд керсеткпнтер! бойынша сут жэне сут ешмдер! 1-кестеде керсетшген талаптарга сэйкес келуге raic.

1-кесте

0н1м атауы

Керсетиш атауы

сыртды

Typi

консистенция

сы

дэм! жэне nici

Tyci

Ьнуге арналган сут

(даймагы алынбаган,

майсыздандырылган,

далыптанган,

байытьшган далпына

келНршген,

рекомбинацияланган

Мелд1р

емес

суйыдтыд

Суйыд, 6ipTeKTi, дою емес

Сутке тэн аздаган дайнаган дэм! бар. Тэтрек дэм рудсат етшед!

Ад,

майсыздандыр ьшган сутке аздаган кек туе рудсат етшед!, ашыд-кремд! туе стерильд! сут ушш, байытылган сутке байыту компоненттер!н щ тусше байланысты рудсат етшед!.

Кдлпына келНршген сут

Мелд1р

емес

суйыдтыд

Суйыд, 6ipTeKTi, дою емес

Сутке тэн аздаган дайнаган дэм! бар. Тэтпрек, дургад суттщ дэм!, жеткЫкс!з кершетш дэм жэне nic рудсат етшед!

Ад,

майсыздандыр ылган сутке аздаган кек туе рудсат етшед!, ашыд-кремд! туе стерильд! сут ушш, байытылган сутке байыту компоненттерш щ тусше байланысты рудсат етшед!

К^алпына келт!р!лген суттен дайта ецделген ешм

Непзп органолептикалыд керсетюштер бойынша cyrri дайт ецдеу ешмдер! далпына келиршгендер дайындалу технологиясына байланысты 1-кестеде керсетшген талаптарга сэйкес келу керек.

1-кестенщ жалгасы

вшм атауы

Корсеткйн атауы

сыртцы Typi

консистен

циясы

flOMi жэне nici

Tyci

Ьперлш

кшегей

BipTeKTi, мелд1р емес суйьщтьщ

BipTeKTi,

шамалы

тутцыр

Кшегейге тэн цайнау дэмi бар. Тэтарек ащылау дэм руцсат eтiлeдi

Кремд1 реща бар ац туе, тутас масса бойынша б1ркелю, cтepильдi кшегей ушш ашыц-кремд1 туе тэн

Майлы айран, цою айран

Б1ртект1 бузыл-ган немесе бу-зылмаган уйы-тындысымен, газтузш)л жок; суйьщтьщ.

Пастериза ция дэм1 сезшетш таза

цышцыл сут ©HiMi

Ашыц-кремдц 6ipTeKTi, цою айранга тэн ацтан ашыц-кремд1 туске дешн

Айран, суйьщ цыпщыл сут вшмдер1

BipTeKTi бузылган немесе бузылмаган

уйытындысымен. Ашытцы цолдану арцылы дайындалган ешмдер унин, тагамдьщ дэмдш компоненттер цосу кезшде газтузшу руцсат етшед1

Таза цышцыл сут дэмц жэне шамалы ащы дэм немесе дэм мен тс, компонент-терд1 цосумен шартталган. Ашытцы цосу арцылы дайындалган ешмдер ушш ашытцыныц дэм1 руцсат етшедь

Сута-ац, 6ipTeKTi немесе

компоненттерд1

цосумен

шартталган

Ацидофилин

BipTeKTi цою суйьщтьщ

Таза цышцыл сут дэмц жэне шамалы ащы дэм

Сута-ац, 6ipTeKTi

Йогурт

BipTeKTi, шамалы тугцыр. Стабилизатор цосу кезшде -желе T9pi3fli немесе крем Topi3fli. Тагамдьщ компоненттер пайдалану кезшде - цоспаныц турше байланысты.

Кышцыл сут. К^ант немесе тэттшещйр-пштер цосу кезшде - шамалы тэта дэм. Тагамдьщ дэмдш компоненттер цосу кезшде цосылган компоненттермен шартталган.

Сута-ац, 6ipTeKTi немесе

компоненттерд1

цосумен

шартталган

Каймак;

BipTeKTi жылтыр 6eri бар масса

Таза цышцыл сут дэмц ертлген май дэмi руцсат етшед1

Ац немесе кремд1 реща бар, тутас масса бойынша б1ркелю

Сузбе, сузбе OHiMflepi

Жумсац, жабысатын немесе угшмелц ацуыздар болшектер1 сезшед1 немесе болмайды. Тагамдьщ дэмдпс компоненттер цосу кезшде цосылган компоненттермен шартталган.

Таза цышцыл сут дэмь Кургац суттщ дэм1 руцсат етшедг Кант немесе тэттшещйргпнтер цосу кезшде -шамалы тэта дэм.

KpeMfli немесе ац реща бар туе, б1ркелю немесе цосылган компоненттермен шартталган