Товары в корзине: 0 шт Оформить заказ
Стр. 1 

28 страниц

Купить СТ РК 1483-2005 — бумажный документ с голограммой и синими печатями. подробнее

Цена на этот документ пока неизвестна. Нажмите кнопку "Купить" и сделайте заказ, и мы пришлем вам цену.

Распространяем нормативную документацию с 1999 года. Пробиваем чеки, платим налоги, принимаем к оплате все законные формы платежей без дополнительных процентов. Наши клиенты защищены Законом. ООО "ЦНТИ Нормоконтроль"

Наши цены ниже, чем в других местах, потому что мы работаем напрямую с поставщиками документов.

Способы доставки

  • Срочная курьерская доставка (1-3 дня)
  • Курьерская доставка (7 дней)
  • Самовывоз из московского офиса
  • Почта РФ

Устанавливает ультразвуковые методы определения плотности, массовой доли жира, массовой доли белка и сухого обезжиренного молочного остатка (СОМО) в коровьем молоке. Стандарт также может применяться при контроле качества сливок и мороженого.

 Скачать PDF

Оглавление

1 Область применения

2 Нормативные ссылки

3 Сущность ультразвукового метода

4 Аппаратура, материалы и реактивы

5 Отбор и хранение проб

6 Подготовка и проведение измерений

7 Обработка результатов измерений

8 Контроль точности измерений

9 Оформление результатов измерений

Приложение А Библиография

Нормативные ссылки:
Стр. 1
стр. 1
Стр. 2
стр. 2
Стр. 3
стр. 3
Стр. 4
стр. 4
Стр. 5
стр. 5
Стр. 6
стр. 6
Стр. 7
стр. 7
Стр. 8
стр. 8
Стр. 9
стр. 9
Стр. 10
стр. 10
Стр. 11
стр. 11
Стр. 12
стр. 12
Стр. 13
стр. 13
Стр. 14
стр. 14
Стр. 15
стр. 15
Стр. 16
стр. 16
Стр. 17
стр. 17
Стр. 18
стр. 18
Стр. 19
стр. 19
Стр. 20
стр. 20
Стр. 21
стр. 21
Стр. 22
стр. 22
Стр. 23
стр. 23
Стр. 24
стр. 24
Стр. 25
стр. 25
Стр. 26
стр. 26
Стр. 27
стр. 27
Стр. 28
стр. 28

СИЫР CYTI Сут курамы мен тыгыздыгы керсетюштерш аныктау бойынша сынау эдктерт

МОЛОКО КОРОВЬЕ Методы испытаний по определению показателей состава и плотности молока

ЦР СТ 1483-2005

Ресми басылым

^азакстан Республикасы Индустрия жэне сауда министрлтнщ Техникалык реттеу жэне метрология коми тет!

Астана

СИЫР GYTI

Сут курамы мен тыгыздыгы керсетюштерш аныктау бойынша сынау эдктер1

ЦР СТ 1483-2005

Ресми басылым

К^азакстан Республикасы Индустрия жэне сауда министрлтшц Техникалык реттеу жэне метрология комитет

Астана

ЦР СТ 1483-2005

8.2    Эдю дэлдшш бакылауды кезещц, уш айда 1 реттен кем емес журпзедг

Бул жагдайда майдыц салмактык yaeci ГОСТ 22760 бойынша, СОМО улесшщ мэш -ГОСТ 3626 бойынша, акуыздыц салмактык улесшщ мэш - ГОСТ 23327 бойынша, тыгыздыгыныц мэш - ГОСТ 3625 бойынша аньщталатын зерттелетш ешмдердщ бакылау сынамаларын пайдаланады.

Бакылау сынамаларын 4 сагаттан артык емес сактайды.

Мынадай жагдайдыц орьшдалуын тексеред1 (суттеп майга арналган мысал):

(Жм)изм. - (Жм)к <5    (10)

мунда: (Жм)изм - бер1лген эдюке сэйкес елшеулер журпзген кезде алыигап майдьщ салмактык улесшщ мэн1, %.

м)к - бакьшау сынамасындагы майдыц салмактык улес1н1ц мэн1, %.

8.3    Егер шарт орындалмайтын жагдайда сэйкесс1зд1к ce6e6i аныкталады жэне кайталау елшеулер1 журпзшедг

8.4    К^айталау елшеулер1нен канагатсызданарльщ нэтижелер алынган жагдайда талдагышты жендеуге ж1бередг

Жабдыцты кез келген аллдын ала тексеру стандартты эЫс ушт белгшенгенге cdiiKecyi керек.

9 влшеулер нэтижелерш рэЫмдеу

9.1    Олшеулер нэтижелер1н:

суттег1 майдыц салмактык улес1 (Жм ±5)%, Р=0,95 (Же м, Же, Жмор, Жкм. ушш уксас);

cyTTeri акуыздыц салмактык yaeci (Бм ±8)%, Р=0,95 (Бмор., Бкм. уш1н уксас);

суттеп СОМО салмактык улес1 (См±8)%, Р=0,95 (Сс м, Смор, Жк м. уш1н уксас);

сут тыгыздыгы (р±5)%, Р=0,95 турде усынады;

мунда 5 - п=2 уш1н 1-кестеде керсет1лген абсолют к1нараттыц шектер1.

9.2    Олшеулер нэтижелерш жазу кезшде упрден кешнп белгшер саны 8 арналган белгшер санына сэйкесу1 керек (1-кесте).

7

А цосымшасы

(аньщтамальщ)

Библиография

[1]    Сут пен баска да сут ошмдерш ультрадыбыстьщ эдюпен курам мен тыгыздык KepceTKiuiTepiHe елшеулер орындау эд1стемес1. №ВНИМИ-01-2000. аттестатталганы туралы куэл1к МВИ №2420/230-00 от 21.08.2000ж.

[2]    ТШ 4215-002-01173145-97 Сут сапасын талдагыш «Лактан 1-4». №13134-00.

8

K;P СТ 1483-2005

ЭОЖ 637.11.001.4:006.354    МСЖ    67.080.20    КП    ВЭД    15.33.14

Тушнцц свздер: ультрадыбыстьщ эдю, талдагыш, акуыздьщ салмактык; улесл, майдьвд салмактьщ улесл, COMO салмактык улесл, тыгыздык, елшеулер

КР СТ 1483-2005


Ескертпелер yw/«


10


ГОСУДАРСТВЕННЫЙ СТАНДАРТ РЕСПУБЛИКИ КАЗАХСТАН

МОЛОКО КОРОВЬЕ

Методы испытаний по определению показателей состава и плотности молока

СТ РК 1483-2005

Издание официальное

Комитет по техническому регулированию и метрологии Министерства индустрии и торговли Республики Казахстан

Астана

CT РК 1483-2005


Предисловие

1    РАЗРАБОТАН Республиканским государственным предприятием «Научно-производственный центр перерабатывающий и пищевой промышленности» Министерства сельского хозяйства Республики Казахстан, Техническим комитетом по стандартизации «Продукты питания» - ТК №31.

2    ВНЕСЕН Министерством сельского хозяйства

3    УТВЕРЖДЕН И ВВЕДЕН В ДЕЙСТВИЕ Приказом Комитета по техническому регулированию и метрологии Министерства индустрии и торговли Республики Казахстан от 28 декабря 2005 года № 498

4    Настоящий стандарт учитывает требования ГОСТ ИСО 5725-2003 «Точность методов анализа. Определение сходимости и воспроизводимости для стандартного метода анализа путем межлабораторной проверки» в разделах 6 и 8.

5    В настоящем стандарте реализованы нормы законов Республики Казахстан: "О техническом регулировании", "О защите прав потребителей", "О языках в Республике Казахстан", "О санитарно-эпидемиологическом благополучии населения", «О качестве и безопасности пищевых продуктов»

6 ВВЕДЕН ВПЕРВЫЕ

2010 год 5 лет

7 СРОК ПЕРВОЙ ПРОВЕРКИ ПЕРИОДИЧНОСТЬ ПРОВЕРКИ

Настоящий стандарт не может быть полностью или частично воспроизведен, тиражирован и распространен в качестве официального издания без разрешения Комитета по техническому регулированию и метрологии Министерства индустрии и торговли Республики Казахстан

II

CT РК 1483-2005

Содержание

1    Область применения    1

2    Нормативные ссылки    1

3    Сущность ультразвукового метода    2

4    Аппаратура, материалы и реактивы    3

5    Отбор и хранение проб    3

6    Подготовка и проведение измерений    3

7    Обработка результатов измерений    4

8    Контроль точности измерений    6

9    Оформление результатов измерений    7

Приложение А Библиография    8

III

ГОСУДАРСТВЕННЫЙ СТАНДАРТ РЕСПУБЛИКИ КАЗАХСТАН

МОЛОКО КОРОВЬЕ Методы испытаний по определению показателей состава и плотности молока

Дата введения 2007.01.01

1    Область применения

Настоящий стандарт устанавливает ультразвуковые методы определения плотности, массовой доли жира, массовой доли белка и сухого обезжиренного молочного остатка (СОМО) в коровьем молоке.

Настоящий стандарт также может применяться при контроле качества сливок и мороженого.

2    Нормативные ссылки

В настоящем стандарте использованы ссылки на следующие стандарты:

CT РК 2.18-2003 Государственная система обеспечения единства измерений Республики Казахстан. Методики выполнения измерений. Порядок разработки, аттестации и применения.

ГОСТ 1770-74 Посуда мерная лабораторная стеклянная. Цилиндры, мензурки, колбы, пробирки. Общие технические условия.

ГОСТ 3622-68 Молоко и молочные продукты. Отбор проб и подготовка их к испытанию.

ГОСТ 3626-73 Молоко и молочные продукты. Методы определения содержания влаги и сухого вещества.

ГОСТ 4495-87 Молоко цельное сухое. Технические условия.

ГОСТ 5867-90 Молоко и молочные продукты. Методы определения жира.

ГОСТ 6709-72 Реактивы. Вода дистиллированная. Технические условия.

ГОСТ 8764-73 Консервы молочные. Метода контроля».

ГОСТ 10970-87 Молоко сухое обезжиренное. Технические условия

ГОСТ 13264-88 Молоко коровье. Требования при закупках.

ГОСТ 13277-79 Молоко коровье пастеризованное. Технические условия.

ГОСТ 13928-84 Молоко и сливки заготовляемые. Правила приемки, методы отбора проб и подготовка их к анализу.

ГОСТ 14919-83 Электроплиты, электроплитки и жарочные электрошкафы бытовые. Общие технические условия.

ГОСТ 22760-77 Молочные продукты. Гравиметрический метод определения жира

ГОСТ 23327-98 Молоко и молочные продукты. Метод измерения массовой доли общего азота по Кьельдалю и определение массовой доли белка.

ГОСТ 24104-2001 Весы лабораторные. Общие технические требования.

ГОСТ 25179-90 Молоко. Методы определения белка.

ГОСТ 25336-82 Посуда и оборудование лабораторные стеклянные. Типы, основные параметры и размеры.

Издание официальное

CT РК 1483-2005

ГОСТ 26809 -86 Молоко и молочные продукты. Правила приемки, методы отбора и подготовка проб к анализу.

ГОСТ 28498-90 Термометры жидкостные стеклянный. Общие технические требования. Методы испытаний.

ГОСТ Р 8.563-96 Государственная система обеспечения единства измерений. Методика выполения измерений.

3 Сущность ультразвукового метода

Ультразвуковой метод основан на измерений скорости ультразвука в молоке при двух различных температурах (40-43°С и 60-63°С) и на степени затухания ультразвуковых колебаний при прохождении их через продукт по ГОСТ Р 8.563-96.

Определение состава молока, сливок, мороженого и плотности молока производится с применением показаний ультразвукового анализатора «Лактан 1-4», [1].

Диапазоны измерений и границы относительной погрешности результатов измерений при доверительной вероятности 0,95 и числе параллельных определений приведены в таблице 1.

Таблица 1. Диапазоны измерений и границы относительной погрешности результатов измерений при доверительной вероятности 0,95 и числе параллельных определений

показатели

контролируемый

объект

обозначение

диапазоны

измерений

границы абсолютной погрешности (8) при

доверительной вероятности Р=0,95 и п=2

массовая доля

молоко

Жм

0,5-6

0,15

жира, %

сухое молоко

Жс.м

0,5-30

0,5

сливки

Жс

10-30

0,5

мороженое и

Жмор

10-20

0,3

концентрированное

молоко

Жк.м.

10-20

0,3

массовая доля

молоко

Бм

1,5-3,5

0,25

белка, %

мороженое и

Бмор

3-14

0,30

концентрированное

молоко

Бк.м.

3-14

0,30

массовая доля

молоко

См

6-12

0,4

СОМО, %

сухое молоко

Сс.м.

60-70

0,5

сливки

Смор.

12-48

0,6

мороженое и концентрированное молоко

Ск.м.

12-48

0,6

Плотность,

кг/м3

молоко

Рм

1000-1040

0,5

Примечание: При выполнении измерений должны соблюдаться следующие условия:

•    температура анализируемого продукта, в зависимости от вида продукта, не выше 25±5°С;

•    температура окружающего воздуха 20±5°С;

CT РК 1483-2005

•    относительная влажность воздуха до 80 % при температуре 30°С;

•    атмосферное давление от 84 до 106 кПа.

4    Аппаратура, материалы и реактивы

4.1    Ультразвуковой анализатор молока «Лактан 1-4» для измерения массовой доли жира, белка, СОМО и плотности молока по [2].

Баня водяная термостатируемая с обогревом, позволяющая поддерживать температуру (25±2)°С и (45±2) °С для проб молока и сухого молока.

Термометр жидкостный с диапазоном измерения, включающим значения 25°С и 45°С, и ценой деления шкалы 1°С по ГОСТ 28498 (для проб молока).

Колба КН-3-1000-50 ТС по ГОСТ 25336 (для проб молока).

Весы лабораторные 3-го класса точности с НВП 160г и ценой поверочного деления шкалы 0,005 г по ГОСТ 24101 (для проб сухого молока, сливок, мороженного и концентрированного молока).

Стакан В -1-50 ТС и В-1-250 ТС по ГОСТ 25336 (для анализа сухого молока, сливок, мороженного и концентрированного молока).

Колба 1-100-2 по ГОСТ 1770 (для анализа сухого молока).

Воронка В-25-38 ХС по ГОСТ 25336 (для анализа сухого молока).

Палочка стеклянная длиной 100-120 мм. и диаметром 1-3 м. (для анализа сухого молока, сливок, мороженого и концентрированного молока).

Термометр ртутный стеклянный с диапазоном измерения от 0°С до 100°С с ценой деления шкалы 1°С по действующим нормативным документам (для анализа сухого молока).

Плитка электрическая по ГОСТ 14919 (для анализа сухого молока).

Гомогенизатор лабораторный клапанный с давлением гомогенизации не менее 5 МПа (для анализа сухого молока).

Вода дистиллированная по ГОСТ 6709.

Жидкое средство для мытья посуды бытовое.

4.2    Допускается применение другой аппаратуры и других материалов, технические и метрологические характеристики которых не хуже указанного.

5    Отбор и хранение проб

5.2.1    Отбор проб молока, их хранение и подготовку к анализу проводят по ГОСТ 13928 и ГОСТ 26809. Допускается консервирование проб бихроматом калия.

5.2.2    Отбор проб сухого молока проводят по ГОСТ 3622.

5.2.3    Отбор проб сливок и хранение их производят по ГОСТ 13928 и ГОСТ 26809. Допускается консервирование бихроматом калия.

5.2.4    Отбор проб мороженого и концентрированного молока, хранение их проводят по ГОСТ 3622

Измерению (анализу) подвергается жидкая смесь для мороженого перед заморозкой.

6    Подготовка и проведение измерений

б. 1 каждая группа из п измерений, относящихся к одному уровню, должна осуществляться в условиях повторяемости, т.е. в пределах короткого интервала времени и одним и тем же оператором, а также без какой бы то ни было промежуточной перекалибровки аппаратуры промежуточного характера,

6.2 Подготовку анализатора к работе проводят согласно руководства по эксплуатации, прилагаемого к прибору.

3

KP СТ 1483-2005


Алгысез

1    Казахстан Республикасы Ауыл шаруашылыгы министрлшнщ «Кбайта овдеу жэне тагам енеркэшбшщ гылыми-ещррютж орталыгы» республикальщ мемлекегпк кэсшорны жэне «Тагам вшмдерЬ) ТК 31 стандарттау женшдеп техникалык комитет Э31РЛЕД1

2    Казахстан Республикасы Ауыл шаруашылыгы министрлт ЕНГ13Д1

3 Казахстан Республикасы Индустрия жэне сауда министрлшшщ Техникалык; реттеу жэне метрология комитетшщ 2005 жылгы 28 желтоксандагы № 498 буйрыгымен БЕК1Т1Л1П ICKE К^ОСЫЛДЫ

4    Осы стандарт 6 жэне 8 бвл1мдерде ГОСТ ИСО 5725-2003 «Талдау эдктершщ дэлдшп Зертханааральщ тексеру жолымен талдаудыц стандартты эдюше арналган уксастык; пен кдйталангыштьщты аньщтау» талаптарын ескередь

5    Осы стандартта «Техникальщ реттеу туралы», «Тутынушылар кукыгын коргау туралы», «Казахстан Республикасындагы т1лдер туралы», «Хальщтыц санитарльщ-эпидемиологияльщ жагдайы туралы», «Тагам ешмдершщ сапасы мен Kayinci3fliri туралы» Кдзакстан Республикасы зацдарыныц нормалары icKe асырылган.

2010 жыл 5 жыл

6 АЛГАШ РЕТ ЕНГ131ЛД1

7 Б1Р1НШ1 ТЕКСЕРУДЩ MEP3IMI ТЕКСЕРУ КЕЗЕНД1Л1Г1

Осы стандарт Кдзадстан Республикасы Индустрия жэне сауда министрлшшщ Техникальщ реттеу жэне метрология комитетшщ руксатынсыз ресми басылым рет!нде тольщтай немесе бвлшектелш шыгарыла, кебейтше жэне таратыла алмайды.

II

CT РК 1483-2005

6.3 Подготовка пробы

6.3.1    Подготовка пробы молока

При наличии слоя отстоявшихся сливок молоко нагревают в водяной бане до температуры (45±5)°С и тщательно перемешивают путем переливания из сосуда в сосуд (не менее 3-х раз).

Затем пробу охлаждают до температуры (22±4) °С.

6.3.2    Подготовка пробы сухого молока.

Дистиллированную воду нагреть на электрической плитке до температуры 40-42°С.

Подготовить прибор к измерению согласно инструкции, прилагаемой к прибору.

Нагреть водяную баню до температуры 45°С.

Стакан вместимостью 50см3 помещают на чашку весов и уравновешивают. В стакан помещают испытуемый продукт (сухое молоко) до достижения массы образца 12,50г. Полученную навеску при помощи воронки и стеклянной палочки переносят в мерную колбу.

Стакан не менее 3 раз ополаскивают теплой водой (приблизительно 20см3), переливая каждый раз ополоски в мерную колбу вместимостью 100см3. Содержимое колбы охлаждают до комнатной температуры, доводят водой до метки и тщательно перемешивают до полного растворения молока.

Полученную таким образом пробу нагревают на водяной бане до температуры 40-42°С и гомогенизируют при помощи лабораторного гомогенизатора. Затем пробу охлаждают до комнатной температуры.

6.3.3    Подготовка проб сливок

Предварительная подготовка к измерению производится по ГОСТ 13928 и

ГОСТ 26809.

Пробу анализируемых сливок с массовой долей жира от 10 до 20% нормализуют обезжиренным молоком одним из следующих способов:

1    если сливки предположительно должны содержать массовую долю жира не менее 20%, то 20г. сливок нормализуют 80г. обезжиренного молока. Масса нормализованного

молока 20г + 80г=Т00г;

2    если сливки предположительно должны содержать массовую долю жира 20% и более, то 10 г. сливок нормализуют 90г. обезжиренного молока. Масса

нормализованного молока 10г+90г.=100г.;

Примечание: Для сливок меньшей жирности используют способ подготовки пробы для молока.

6.3.4    Подготовка проб мороженого и концентрированного молока.

Предварительная подготовка к измерению производится по ГОСТ 3622.

Поместить на чашку весов стакан и уравновесить его. В стакан поместить 20,0г.

концентрированного молока или 10,0г. жидкой смеси для мороженного. Затем в стакан поместить 20,0г. (при анализе концентрированного молока) или 30,0г. (при анализе мороженого) воды и тщательно перемешать.

6.3.5    Подготовленную пробу помещают в приемное устройство прибора.

Через 2,5-3,5 минут считывают результаты анализа с показывающего устройства прибора.

6.3.6    При анализе проб, значения измеряемых величин, перечисленных в таблице 1, снимаются непосредственно по показаниям анализатора, [1].

6.3.7    По окончании измерений прибор промывают водой и моющим средством согласно инструкции, прилагаемой к прибору.

7 Обработка результатов измерений

7.1 В сухом молоке массовую долю жира вычисляют по формуле:

4

КР ст 1483-2005

Мазмуны

1    Крлданылу саласы    1

2    Нормативтж сштемелер    1

3    Ультрадыбыстьщ эд1с непз1    2

4    Аппаратура, материалдар мен реактивтер    2

5    Сынамаларды ipiicrey жэне сакдау    3

6    0лшеулер дайындау жэне журпзу    3

7    0лшеу нэтижелерш ецдеу    4

8    0лшеу дэлдтн бакылау    6

9    0лшеу нэтижелерш рэс1мдеу    7

А косымшасы Библиография    8

III

KP СТ 1483-2005

КАЗАКСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫН, МЕМЛЕКЕТТ1К СТАНДАРТЫ

СИЫР CYTI

Сут курамы мен тыгыздыгы корсепаштерш аныдтау бойынша сынау a/iicxepi

Енпзшген куш2007.01.01

1    Колданылу саласы

Осы стандарт сиыр суннщ тытыздыгын, майдьщ салмадтыд улесш, адуыздыц салмадтыд улесш жэне дургад майсыздандырылган сут далдыгын (СОМО) аныдтаудьщ ультрадыбыстыд эд1стерш белгшейдь

Осы стандарт сондай-ад дшегей мен балмуздадтыц сапасын бадылау кезшде долданыла алады.

2    Нормативны сштемелер

Осы стандартта мынадай стандарттарта сштемелер пайдаланылды:

KP СТ 2.18-2003 Кдзадстан Республикасьшыц мемлекетнк елшем 6ipniriH амтамасыз ету жуйес1. 0лшеулерд1 орындау эдютемесь Оз1рлеу, аттестаттау жэне долдану тэрт1б1.

ГОСТ 1770-74 0лшемд1 зертханалыд шыны ыдыс. Цилиндрлер, елшектер, дутылар, тут1ктер. Жалпы техникалыд шарттар.

ГОСТ 3622-68 Сут жэне сут ешмдерь Сынамаларды ipiKTey жэне оларды сынауга дайындау.

ГОСТ 3626-73 Сут жэне сут ешмдер1. Ылгал мен дургад заттьщ болуын аныдтау эд1стер1.

ГОСТ 4495-87 Кургад майлы сут. Техникалыд шарттар.

ГОСТ 5867-90 Сут жэне сут ешмдерь Майды аныдтау эд1стер1.

ГОСТ 6709-72 Реактивтер. Дистиллденген су. Техникалыд шарттар.

ГОСТ 8764-73 Сут консервшерь Бадьшау эдютерь

ГОСТ 10970-87 Майы алынган дургад сут. Технидалыд шарттар.

ГОСТ 13264-88 Сиыр суп. Сатып алу кезшде дойьшатын талаптар.

ГОСТ 13277-79 Пастерленген сиыр суп. Техникалыд шарттар.

ГОСТ 13928-84 Дайындалатын сут жэне кшегей. Кдбылдау ережес1, сьшамаларды ipiKTey жэне оларды талдауга дайындау эд1стер1.

ГОСТ 14919-83 Электр плиталар, электр плиткалар мен турмыстыд дуыратын электр шдафтар. Жалпы техникалыд шарттар.

ГОСТ 22760-77 Сут ешмдерг Майды аныдтаудын, гравиметриялыд эд1сь

ГОСТ 23327-98 Сут жэне сут ешмдерь Жалпы азоттьщ салмадтыд улес1н Къедаль бойынша елшеу жэне адуыздыц салмадтыд улесш аныдтау эд1с1.

ГОСТ 24104-2001 Зертханалыд таразы. Жалпы техникалыд талаптар.

ГОСТ 25179-90 Сут. Адуызды аныдтау эдютерь

ГОСТ 25336-82 Зертханалыд шыны ыдыс жэне жабдыд. Турлерц нег1зп параметрлер1 мен елшемдерг

ГОСТ 26809 -86 Сут жэне сут ешмдерг Кабьшдау ережелер1, сурыптау жэне сынамаларды талдауга дайындау эдютерк

Ресми басылым

KP ст 1483-2005

ГОСТ 28498-90 Суйьщтьщтьщ шыны термометрлер. Жалпы техникальщ талаптар. Сынау эдютерГ

ГОСТ Р 8.563-96 Мемлекеттж елшем б1рл1гш камтамасыз ету жуйесг 0лшеулерд1 орындау эдютерг

3 Ультрадыбыстык эд1с Heri3i

Ультрадыбыстьщ эдю ею турл1 температура (40-43°С жэне 60-63°С) жагдайында cyrreri ультрадыбыс жылдамдыгын елшеуге жэне ультрадыбыстык ауыткулардьщ ГОСТ Р 8.563-96 бойынша ешм аркылы еткен кезде ешу децгешн елшеуге непзделген.

Сут, кшегей, балмуздактыц курамы мен сут тыгыздыгын аньщтау «Лактан 1-4», [1] ультрадыбыстык талдагыш керсетюштерш колданып жург1з1лед1.

Олшеу аукымдары мен сешмдшк ьщтималдыгы 0,95 жэне параллель аньщтаулар саны жагдайында елшеулер нэтижелершщ салыстырмалы к1наратыньщ шектер1 1-кестеде бершген.

1-кесте Олшеу аукымдары мен сешмдшж ьщтималдыгы 0,95 жэне параллель аньщтаулар саны жагдайында елшеулер нэтижелершщ салыстырмалы юнаратыныц nieicrepi

Керсетюштер

Бакыланатын объект

белплену1

олшеу

аукымдары

Сешмдшк ьщтималдыгы Р=0,95 жэне п=2 жагдайындагы абсолют кша-раттьщ шектер1

(5)

Майдьщ

сут

Жм

0,5-6

0,15

салмактьщ

кургак сут

Жс.м

0,5-30

0,5

улес1, %

кшегей

Жс

10-30

0,5

балмуздак жэне

Жмор

10-20

0,3

концентрленген сут

Жк.м.

10-20

о,з

Акуыздьщ

сут

Бм

1,5-3,5

0,25

салмактьщ

балмуздак жэне

Бмор

3-14

0,30

улес!, %

концентрленген сут

Бк.м.

3-14

0,30

СОМО

сут

См

6-12

0,4

салмактьщ

кургак сут

Сс.м.

60-70

0,5

улес1, %

кшегей

, Смор.

12-48

0,6

балмуздак жэне концентрленген сут

Ск.м.

12-48

0,6

тыгыздык, кг/м3

сут

Рм

1000-1040

0,5 1

Ескертпе: Элшеулер орындау кез1нде мынадай шарттар сакталуы керек:

•    талданатын ешм температурасы, ешм турiне карай, 25±5°С артьщ емес;

•    коршаган ауа температурасы 20±5°С;

•    30°С температурасы жагдайда 80 % дешнп салыстырмалы ауа ылгалдыгы;

•    атмосфералык кысым 84-тен 106 кПадешн.

4 Аппаратура, материалдар мен реактивтер

4.1 [2] бойынша сутте майдьщ, акуыздьщ, СОМО салмактьщ улес1н жэне тыгыздыгын елшеуге арналган «Лактан 1 -4» ультрадыбыстык сут талдагышы

2

KP СТ 1483-2005

К^ыздырумен термостатталатын, сут пен кургак сут yniiH (25±2)°С жэне (45+2)°С температурасын устап туруга мумкшдж беретш су моншасы.

25°С жэне 45°С мэндерш косатын елшем аукымды жэне ГОСТ 28498 бойынша шкаласыныц белу багамы 1°С (сут сынамасы ушш) суйьщтьщтык термометр.

ГОСТ 25336 бойынша КН-3-1000-50 ТС куты. (сут сынамасы ушш).

ГОСТ 24101 бойынша З-Hini сыныпты, дэлдщ сыныбы НВП 160г жэне салыстырып тексерш болу шкаласыныц багамы 0,005 г зертханальщ таразы (кургак сут, кшегей, балмуздак жэне концентрленген сут сынамасы ушш).

ГОСТ 25336 бойынша В -1-50 ТС жэне В-1-250 ТС стакан (кургак сут, кшегей, балмуздак жэне концентрленген сути талдау унин).

ГОСТ 1770 бойынша 1-100-2 куты (кургак сутп талдау ушш).

ГОСТ 25336 бойынша В-25-38 ХС куйгы (кургак сутп талдау ушш).

¥зындыгы 100-120 мм жэне диаметр! 1-3 м шыны таякша кургак сут, кшегей, балмуздак жэне концентрленген сутп талдау ушш).

Колданыстагы нормативпк кужаттама бойынша елшеу аукымы 0°С-тан 100°С-ка дешн, шкаланыц белу багамы 1°С шыны сынапты термометр (кургак сутп талдау уидн).

ГОСТ 14919 бойынша электр плитка (кургак сутп талдау ушш).

Гомогендеу кысымы 5 МПа кем емес зертханальщ клапанды гомогендеупп (кургак сути талдау уш1н).

ГОСТ 6709 бойынша дистилденген су.

Ыдыс жууга арналган турмыстьщ суйьщ курал.

4.2 Техникальщ жэне метрологиялык сипаттамалары керсетшгеннен кем емес баска аппаратураны жэне баска материалдарды колдану руксат етшедь

5    Сынамаларды ipiicrey жэне сактау

5.2.1    Сут сынамасын ipiKTey, оны сактау жэне талдауга дайындауды ГОСТ 13928 жэне ГОСТ 26809 бойынша журпзедг Сынамаларды калий бихроматымен консервшеу руксат етшедк

5.2.2    Кургак суттщ сынамасын 1рштеуд1 ГОСТ 3622 бойынша журпзедг

5.2.3    Кшегей сынамаларын ipiKTey жэне оларды сактауды ГОСТ 13928 жэне ГОСТ 26809 бойынша журпзедГ Калий бихроматымен 'консервшеу руксат етшедг

5.2.4    Балмуздак пен концентрленген суттщ сынамаларын ipiKTeyqi, оларды сактауды ГОСТ 3622 бойьшша журпзедь

Олшеуге (талдауга) балмуздакты муздатар алдындагы суйьщ коспа жатады.

6    влшеулер дайындау жэне журглзу

6.1    Eip децгейге цатысты п влшеулерден алынган эр топ цайталану жагдайында, ягни цысца уацыт huinde 6ip оператормен, сондай-ац аралыц сипаттагы аппаратураны аралъщ цапта калибрлеуаз жузеге асырылуы керек.

6.2    Талдагышты жумыска дайындауды куралга коса бершетш пайдалану жен1ндеп нускаулыкка сэйкес жург1зед1.

6.3    Сынаманы дайындау

6.3.1    Сут сынамасын дайындау

Турып калган кшегейде кабаттыц болуы жагдайда cyTTi су моншасында (45±5)°С температурасына дей1н кыздырады жэне 6ip ьщыстан eKiHmi ыдыска кую жолымен эбден (кем дегенде 3 рет) араластырады.

Содан кешн сынаманы (22+4)°С температурасына дей1н суьггады.

6.3.2    Кургак сут сынамасын дайындау.

3

KP СТ 1483-2005

Дистиллденген суды электр плиткада 40-42°С температурасына дешн кыздырады.

Куралды куралга коса бершетш нускаулыкка сэйкес елшеуге дайындайды.

Су моншасын 45°С температурасына дешн кыздыру керек.

Сиымдылыгы 50см3 стаканды таразы тостагына салады жэне тецдеспредг Стаканга сыналатын ешмд1 (кургак сут) улп салмагы 12,50г жеткенге дейт салады. Алынган елшещцш куйгы жэне шыны таякша комепмен елшемд1 кутыга салады.

Стаканды 3 реттен кем емес эр рет шайындыны сиымдылыгы 100см3 елшемд1 кутыга куйып жылы сумей шаяды (шамамен 20см3). Куты шиндепш белме температурасына дешн суытады, белг1ге дешн жетк1зед1 жэне сутт1ц толык ершенше дей1н эбден араластырады.

Осы улпмен альшган сынаманы су моншасында 40-42°С температурасына дей1н кыздырады жэне зертханальщ гомогендеуш1 комепмен гомогендейд1. Содан кешн сынаманы белме температурасына дей1н суытады.

6.3.3    Кшегей сынамасын дайындау

влшеуге алдын ала дайындык ГОСТ 13928 жэне ГОСТ 26809 бойынша журпзшедГ

Майдыц салмактык yaeci 10-нан 20%-ке дешнп талданатын кшегей сынамасын мына тэс1лдерд1н б1реу1мен майсыздандырьшган сутпен калыптастырады:

1    егер к1легей 20% кем емес майдыц салмактык улесше не болуы керек болса, 20г кшегейд1 80г майы алынган сутпен калыптастырады. Кдлыптастырылган сут салмагы 20г + 80г=100г;

2    егер кшегей 20% жэне одан артык майдыц салмактык улесше не болуы керек болса, онда 10 г кшегейд1 90г майы алынган сутпен калыптандырады. К,алыптандырылган сут салмагы 10г+90г.=Т00г.;

Ескертпе: Майлылыгы аз кшегей уппн сутке арналган сынаманы дайындау тэсшш пайдаланады.

6.3.4    Балмуздак пен концентрленген сут сынамасын дайындау.

Олшеуге алдын ала дайындау ГОСТ 3622 бойынша журпзшедг

Таразы тостагына стаканды орнатып оны теццеспредп Стаканга 20,Ог концентрленген сутп немесе 10,Ог балмуздакка арналган суйьщ коспаны салады. Осыдан кей1н стаканга 20,Ог (концентрленген сутп талдаган жагдайда) немесе 30,Ог (балмуздакты талдаган жагдайда) су куяды да эбден араластырады.

6.3.5    Дайындалган сынаманы куралдыц кабылдау курьшгысына орналастырады.

2,5-3,5 минуттан кей1н курал курылгысында кврсетшетш талдау нэтижелер1н окиды.

6.3.6    Сынаманы талдаган жагдайда 1-кестеде кврсетшген олшенепн шамалар мэндер1 талдагыштыц, [1] KopcenciinTepi бойынша пкелей алынады.

6.3.7    Олшеулер аякталганнан кей1н куралды куралга коса бер1лепн нуксаулыкка сэйкес сумей жэне жугыш куралмен жуады.

7 влшеу нэтижелерш вцдеу

7.1 Кургак сутте майдыц салмактык улес1н мына формуламен есептейдп

Жс.м. = Жг. х ^ °° ~ ^    (1)

12,5

мунда: Жс м - кургак суттеп майдыц салмактык yaeci, (%);

Жг. - курал керсетшштерше сэйкес гомогенделепн сынамадагы майдыц салмактык yaeci, %;

В - паспорттык деректерге сэйкес немесе ГОСТ 8764 бойынша елшенген 100г кургак суттеп ылгалдыц салмагы, г.; 12,5 - кургак сут олшецщсшщ салмагы, г.

4

KP СТ 1483-2005

¥ксас улпмен курал керсетюштерше сэйкес алынган СОМО салмактьщ улешмен формуладагы Жг. майдьщ салмактьщ улесш алмастырып СОМО (кургак майы алынган сут калдыгы) (Сс.м ), салмактьщ улесш есептейдг

7.2 Кшегейде майдыц салмактьщ улесш мына формула бойынша есептейдк

Же =    х (.Жн.с. - Жо) + Жо    (2)

Me v    7

мунда: Жс - кшегейдеп майдыц салмактьщ улесц (%);

Мн..с„ Мс - калыптандырылган коспа мен талданатын кшегей салмактары;

Жс, Жнс, Жо - талданатын кшегейде, калыптандырылган коспада, майы алынган суттеп майдыц салмактьщ yneci, %;

Мн с

Бул жагдайда -—    =    5,    егер    Жс<20%;    (3)

Мс

Мн с

= 10, егер Жс>20%.    (4)

Мс

1-мысал

Талданатын к1легейлер шамамен 10% майдыц салмактьщ улесшен туруы керек. 20г кшегей 80г майы алынган сутп кальштандырады. К^уралда елшеу нэтижес1нде калыптандырылган коспадагы майдыц салмактьщ улес1 Жнс = 2, 00 %; майы алынган сутте майдыц салмактьщ улес1 Жо = 0,05% тец болып шыгады. Бул мэндерд1 (2) формулага коя отырып талданатын к1легейдег1 майдыц салмактьщ улесш табамыз:

Жс = 5 • (2,00-0,05)+0,05 = 9,80%    (5)

2-мысал

Талданатын к1легейлер шамамен 25% майдыц салмактьщ улесшен туруы керек. Юг кшегей 90г майы алынган сут кальштандырады. Куралда олшеу нэтижес1нде калыптандырьшган коспадагы майдыц салмактьщ улес1 Жнс = 2,5 %; майы алынган сутте майдыц салмактьщ улес1 Жо = 0,05% тец болып шыгады. Бул мэндерд1 (2) формулага коя отырып талданатын кшегейдеп майдыц салмактьщ улесш табамыз:

Же = 5 • (2,50-0,05)+0,05 = 24,55%    (6)

Ескертпе: Же мэш децгелектелмей бершген (8.1т.)

7.3 Балмуздак пен концентрленген сутте майдыц салмактьщ улесш мына формулалар бойынша есептейд1:

Жмор(к.м.) =-х    Жнс    (7)

Ммор(к.м.)

мунда: Жмор (К.м.)- балмуздак пен концентрленген суттеп майдыц салмактьщ улесц (%); Мнс, Ммор (к.мо - калыптандырьшган коспа мен талданатын ешмнщ (балмуздак немесе концентрленген сут) салмагы, г.;

Жнс - калыптандырылган коспадагы майдыц салмактьщ улесшщ елшенген мэш, %;

5

KP СТ 1483-2005

(8)

Мне _

- концентрленген сут уплн -=    2

Ммор(к.м.)

- балмуздак ушш -=    4    (9)

Ммор(к.м.)

¥ксас улпмен (5) формуладагы Жнс салмактьщ улесш курал KepceTKiurrepi бойынша алынган СОМО (Снс) салмактьщ улеЫ мен акуыздыц (Бнс) салмактьщ улешмен алмастырып СОМО (куртак майы алынган сут калдыгы) (СМОр(к.м.) жэне акуыздыц (БМОр(к.м.) салмактьщ улесш есептейдь

7.4 Элшеулердщ соцгы нэтижеа ретшде ею параллель аньщтамалар нэтижелершщ орташа арифметикальщ мэнш кабылдайды. Аньщтаулар нэтижелер1 арасындагы айырмашыльщ эдю дэлдшн бакылау бел1мшде керетшген мэндерден аспауы керек.

8 влшеу дэлджтерш бакылау

8.1 Эр влшеулерд! орындау кез1нде ею сынама уплн алынган параллель аньщтамалар нэтижелершщ уксастыгы бакыланады.

Сынаулардыц ею нэтижес1 цайталану жагдайында алынуы керек. Содан кешн сынаулардыц ею нэтижелер1 арасындагы абсолют айырмашыльщтардыц мэш цайталангыштыц шег1мен г=2,8Sr салыстырылуы керек.

Егер сынаулардыц ею нэтижелерг арасындагы айырмашыльщтардыц абсолют мэш г аспайтын болса, онда ею нэтиже де цабылданымды деп есептелтед1 жэне соцгы аныцталган нэтиже олардыц орташа арифметикальщ мэш болады. Егер айырмашыльщтардыц абсолют мэш г мэнтен асатын болса, онда зертханалар тагы ею нэтиже алуы керек. Егер торт сынаулар (хтах - xmir) нэтижелершщ айырымы п=4, Р=о,95 (4) ушш сешмдшк ьщтималдыгыныц 95% децгеш жагдайында сындарлы айырымга тец немесе кем болса, торт нэтижешц орташа арифметикальщ мэш соцгы аныцталган нэтиже ретшде Kepcemmyi керек.

Ею параллель аньщтамалар нэтижелер1 арасындагы айырмашыльщтыц руксат етшетш мэндер1 2-кестеде бершген (0,95 сешмдшк ьщтималдыгы жагдайда)

2-кесте. Ею параллель аньщтамалар нэтижелер1 арасындагы айырмашыльщтыц руксат етшетш мэндер1___

Керсетюштер

Бакыланатын объект

Аныктама нэтижелершщ уксастыгын бакылау норматив!

Майдыц салмактьщ yaeci, %

сут

0,17

кургак сут

0,8

кшегей

0,8

балмуздак пен концентрленген сут

0,4

Акуыздыц салмактьщ yaeci, %

сут

0,28

балмуздак пен

0,70

концентрленген сут

0,33

СОМО салмактьщ yneci, %

сут

0,5

кургак сут

0,7

балмуздак пен концентрленген сут

0,8

тыгыздьщ, кг/м3

сут

0,6

6