Товары в корзине: 0 шт Оформить заказ
Стр. 1 

30 страниц

Купить СТ РК ИСО 8262-1-2009 — бумажный документ с голограммой и синими печатями. подробнее

Цена на этот документ пока неизвестна. Нажмите кнопку "Купить" и сделайте заказ, и мы пришлем вам цену.

Распространяем нормативную документацию с 1999 года. Пробиваем чеки, платим налоги, принимаем к оплате все законные формы платежей без дополнительных процентов. Наши клиенты защищены Законом. ООО "ЦНТИ Нормоконтроль"

Наши цены ниже, чем в других местах, потому что мы работаем напрямую с поставщиками документов.

Способы доставки

  • Срочная курьерская доставка (1-3 дня)
  • Курьерская доставка (7 дней)
  • Самовывоз из московского офиса
  • Почта РФ

Устанавливает контрольный метод определения содержания жира в продуктах детского питания, основанных на молоке, и других типах продуктов детского питания, содержащих более 5 % (массовой доли сухого вещества) крахмала или декстрина, или овощей, фруктов, мяса и т.д. Метод также применяется для продуктов, содержащих свободные жирные кислоты в соответствующих количествах или твердые частицы, которые не могут раствориться полностью в аммиаке.

 Скачать PDF

Оглавление

1 Область применения

2 Нормативные ссылки

3 Сущность метода

4 Реактивы и материалы

5 Приборы

6 Отбор образцов

7 Проведение испытаний

     7.1 Подготовка образцов

     7.2 Рабочая часть образца

     7.3 Контрольное испытание

     7.4 Приготовление экстракционной колбы

     7.5 Определение

8 Обработка результатов испытаний

9 Точность метода

     9.1 Межлабораторные испытания

     9.2 Повторяемость

     9.3 Воспроизводимость

10 Примечания к процедуре

     10.1 Контрольные испытания для проверки растворителя и фильтровальной бумаги

     10.2 Контрольные испытания

11 Оформление результатов испытаний

Стр. 1
стр. 1
Стр. 2
стр. 2
Стр. 3
стр. 3
Стр. 4
стр. 4
Стр. 5
стр. 5
Стр. 6
стр. 6
Стр. 7
стр. 7
Стр. 8
стр. 8
Стр. 9
стр. 9
Стр. 10
стр. 10
Стр. 11
стр. 11
Стр. 12
стр. 12
Стр. 13
стр. 13
Стр. 14
стр. 14
Стр. 15
стр. 15
Стр. 16
стр. 16
Стр. 17
стр. 17
Стр. 18
стр. 18
Стр. 19
стр. 19
Стр. 20
стр. 20
Стр. 21
стр. 21
Стр. 22
стр. 22
Стр. 23
стр. 23
Стр. 24
стр. 24
Стр. 25
стр. 25
Стр. 26
стр. 26
Стр. 27
стр. 27
Стр. 28
стр. 28
Стр. 29
стр. 29
Стр. 30
стр. 30

CYT 0Н1МДЕР1 ЖЭНЕ CYT НЕГ13Д1 ТАГАМ 0Н1МДЕР1 Майдьщ болуын Вейбулл-Бернтроптьщ гравиметриялык; одкммен аньщтау (бак;ылау o iici)

1-бол1м Балалар тагамы ошмдер1

ПРОДУКТЫ МОЛОЧНЫЕ И ПИЩЕВЫЕ ПРОДУКТЫ НА ОСНОВЕ МОЛОКА Определение содержания жира гравиметрическим методом Вейбулла-Бернтропа (Контрольный метод)

Часть 1 Продукты детского питания

ЦР СТ ИСО 8262-1-2009

ISO 8262-1:2005 Milk products and milk-basedfoods - Determination offat content by the Weibull-Berntrop gravimetric method (Reference method). Part 1. Infant foods (IDT)

Ресми басылым

Ka saKCi aii Республикасы Индустрия жэне сауда министрлйтнщ Техникалык; реттеу жэне метрология комитет! (Мемстандарт)

Астана

CYT 0Н1МДЕР1 ЖЭНЕ CYT НЕГ13Д1 ТАГАМ 0Н1МДЕР1

Майдьщ болуын Вейбулл-Бернтроптьщ гравиметриялык; одкммен аньщтау (бак;ылау o iici)

1-бол1м Балалар тагамы ошмдер1

КР СТ ИСО 8262-1-2009

ISO 8262-1:2005 Milk products and milk-basedfoods - Determination offat content by the Weibull-Berntrop gravimetric method (Reference method). Part 1. Infant foods (IDT)

Ресми басылым

Ka saKCi aii Республикасы Индустрия жэне сауда министрлптнщ Техникалык; реттеу жэне метрология комитет! (Мемстандарт)

Астана

ЦБ СТ ИСО 8262-1-2009

Сузетш кагаз эбден KenTipmyi керек. Сузетш кагаз дыц ылталдыты жэне шайгындаудыц уздшшздт жагдайда тамшылар шайтынта етш кету1 мумкш, бул куцпрт туе пен майлылыктьщ жотары болуыныц ce6e6i болуы мумкш.

7.5.7    5.17-т бойынша кыскашпен оймакты устап оны 4.7-т бойынша майсыздандырылтан макта тытынымен акырын жабады жэне содан кешн ылталсортышка салады. 100 см3 п-гексан немесе петролейл1 эфирд1 елшеу цилиндр1нде елшеп алады; ертнд1 келем1н кыекыш ушын, зертхана стаканыныц iniKi бет1н жэне конус куты мен шыны штабикт1 шаюда 7.4-т бойынша шайтындау куты сын да дайындалтан шаю журпзш колданады. EpiTiHfli калдыктарын шайтындау куты сын а куты мойныныц iniKi жатын шаю уш1н косады.

7.5.8    Оймакты устай турып, шайтындаушымен шайтындау кутысын косады, шайгындаушыны дефлегматормен косады жэне кутыны оймак жэне оныц шшдеп кем дегенде 1000 см3 ертщцмен (20 сифон) шайгындалатындай шамамен 4 сагатка кыздырады.

7.5.9    Шайгындау аппаратынан шайгындау кутысын алады жэне куты мойныныц iniKi бет1 мен конденсатор ушын ерташтщ шагын санымен шаяды. Содан кей1н акырындап куты дан сузедт Егер су моншасы колданылса, он да кез келген су i3iH кеырш кутыныц сырткы бет1н суртед1.

7.5.10    Шайтындау кутысын (Tycipy утттш epmciiH буы ету уттп'н ол жатында орналаскан) 5.14-т бойынша кепыру шкафында кыздырады, 102 °С температурасы жатдайда 1 сататка калдырады. Шайтындау кутысын пештен алады жэне белме температурасы (кем1 30 минут) жагдайда суытады (тозацнан коргап, кепыру петтпнде емес) да 0,1 мг дешнп дэлджпен олтттейд!. Кепыргенге дей1н тшелей кутыны суртуге болмайды. Кутыны кыекыштарды колданып таразыга орналастырады (эслресе температуральщ ауысуларды болдырмай).

7.5.11    7.5.10-т бойынша операцияларды салмактыц 1,0 мг немесе одан кем темендегенге дешн, немесе артканта дей1н ею келес1 елшеулер арасында кайталау керек. Ец юнп салмакты куты мен шайтындалтан зат салматы реп нде ыркеу керек.

8 Сынау нэтижелерш оцдеу

Пайызда салмактык улес рет1нде ернектелген майдыц болуы w, 1-формула бойынша тецдеседк

(т,-тЛ-(т^-тл)

M7 = yJ-2) v з-iZxioo%,    (1)

т0

мунда т0 -1,2-т бойынша улгшщ жумысшы бел1пшц салматы, г;

тх - 7.5.11-т бойынша белгшенген шайтындау кутысыныц жэне шайгындау затыныц салмагы, г;

т2 - 7.4-т бойынша дайындалган куты салмагы, г;

8

К? СТ ИСО 8262-1-2009

тъ - бакылау сынауында пайдаланылатын шайгындау кутысыныц (7.3-т кара) жэне 7.5.11-т белгшенген шайгындау затыныц салмагы, г;

т4 - 7.3-т бойынша бакылау сынауында колданылатын 7.4-т бойынша дайындалган куты салмагы, г.

Сынау нэтижесш 0,01 % дешнп дэлдшпен децгелектейдт

9 v) iic io.iiiri

9.1    Зертханааралык; сынаулар

Кдйталангы шты к пен тексеруге арналган мэн 95 % ыктимал децгеш жагдайда кер1нед1 жэне ГОСТ ИСО 5725-1, ГОСТ ИСО 5725-2, ГОСТ ИСО 5725-3, ГОСТ ИСО 5725-4, ГОСТ ИСО 5725-5, ГОСТ ИСО 5725-6 сэйкес орындалган зертханааралык сынаулар нэтижелершен шыгарылады.

9.2    К^айталангыштык;

Eip эд1ст1 пайдаланып уксас сынау материалында сол 6ip зертханада 6ip лаборантпен сол жабдыкты пайдаланып кыска уакыт 1ш1нде алынган сынаудыц ею тэуелслз жеке нэтижелер1 арасында абсолют айырмашылык мына мэндер жагдайында 5 % артык емес болуы керек:

-    майдын, болуы 0,2 г болатын заттар уттпн;

-    5 % (салмактык улес)-дан артык: 100 г ешмге;

-    5 % (салмактык улес) болатын 0,1 г немесе одан кем болатын ешмдер ушш: 100 г ешмге;

-    суйык ешмдер утшн: 100 г ешмде 0,2 г май болуы.

9.3    OirupiM ii iiri

Сол эд1ст1 балама сынау материалында турл1 зертханада турл1 лаборанттармен турл1 жабдыктарды колданып алынатын сынаудыц ею тэуелс1з жеке нэтижелер1 арасында абсолют айырмашылык мына мэндер жагдайында 5 % артык болмауы керек:

-    5 % (салмактык улес) артык май болуымен 0,4 г май болуына ие заттар утшн: 100 г ешмге;

-    5 % (салмактык улес) немесе кем май болуымен 0,2 г болатын ешмдер утшн: 100 г ешмге;

-    суйык ешмдер ушш: 100г ешмге 0,1 г май болуы.

9

ЦБ СТ ИСО 8262-1-2009

10 Процедурага ескертпелер

10.1    EpiTKiniTi жэне сузетш кагазды тексеруге арналган бакылау сынактары

Осы бакылау сынактарында салмакты бакылауга арналган ыдыс зертхананыц атмосфералык жагдайында езгерютерд1 немесе май жинайтын ыдыстыц жылу эсерлерш тексеру уннн колданылуы керек, олар реактив шайындысында бузаты н заттыц болуын жэне болмауын керсету1 керек. Ыдыс ею тостаганды таразылар жагдайында салмакка карсы ыдыс ретшде ко л дану ы керек. Озге тэсшмен бакылайтын ыдыстын, 1-формула бойынша косылган салмактан ауыткулары [(т34)] бакылау сынауы у™колданылатын май жинайтын ыдыс салмагы ретшде непзделу1 керек. Демек, бакылайтын ыдыстыц бакылау салмагында кершетш езгерютер утттш тузеттген май жинайтын ыдыстыц салмагына косылган езгерютер 0,5 мг аспауы керек.

Аида сайда ерыюш майда катты сакталатын ушпа заттан туруы мумюн. Егер ол осындай заттыц болу керсетюнп болып табылса, 1 г жас сусыз сут майынан май жинайтын ыдысты пайдаланып бакылау сынауын орындайды. Кджет жагдайда 100 см3 ерыюшке 1 г сусыз сут майыныц катысуымен epiTKiniTi дистиллдейд1. EpiTKiniTi дистиллеуден кешн узак сактауга болмайды.

10.2    Бакылау сынактары

Аныктаумен 6ipre орындалган бакылау сынаулары кез1нде алынган мэндер реактивтер мен сузпш кагаздан шыгарылган косылган салмакка мумюнд1к беред1, тшы зертхананыц атмосфералык жагдайында кез келген езгерютер жагдайында жэне май жинайтын ыдыс арасында температуралык айырмашылыкпен жэне 7.4 пен 7.5.11 бойынша ею елшеулерде елшеуге арналган зертханаларда.

Кдпайлы жагдайларда (ер1тюште жэне сузеы н кагазда бакылау сынауы кез1нде томен мэн, елшеуге арналган зертхананыц туракты температурасы, май жинайтын ыдыстыц салкындату уш1н жетюл1кт1 уакыты), мэн кем1 3 мг курайтын болады. 5 мг-га дей1нг1 аздап жогарылатылган мэнге тап болуга болады. Осы мэндерд1 тузеткеннен кей1н, нэтиже барынша эл1 де дэл болады. 5 мг-дан артык мэнге тузету колданылатын жагдайда, осы нэтиже сынау хаттамасында керсетшу1 керек (11-бел1мд1 кара).

Егер осы бакылау сынауында алынган мэн жш 3 мг асатын болса, онда ерыюш пен сузет! н кагаз жи1 (егер бул соцгы уакытта жасалса) тексер1лу1 жэне 4.2 пен 4.3-тармактары бойынша ауыстырылып тазартылуы керек.

Е;Р СТ ИСО 8262-1-2009

11 Сынау нэтижелерш рэс1мдеу

Сынау хаттамасы мынадай акпараттан туруы керек:

-    улпш сэйкестещцру уппн кажетп аппарат;

-    егер белгш болса, улплерд1 ipiKTey эдюу

-    сынау эдюц

-    сынау нэтижесше эсер eTyi мумкш барлык операциялык сэттер;

-    сынау н эти же л ер i;

-    бакылау мэш, егер ол 5 мг-дан асса, [(/??, -т4)\формуласы бойынша\ курайды. 1

ЦБ СТ ИСО 8262-1-2009

ЭОЖ 637.1/.3:664:637.041:543.557:637.144:006.354(574)    МСЖ 67.100

Тушщц сездер: сут, сут ешмдер1, балалар тагам ы ешмдер1, май болуын аныктау, гравиметрияльщ эд1с, Вейбулл-Бернтроп эд!ст

ПРОДУКТЫ МОЛОЧНЫЕ И ПИЩЕВЫЕ ПРОДУКТЫ НА ОСНОВЕ МОЛОКА

Определение содержания жира гравиметрическим методом Вейбулла-Бернтропа (Контрольный метод)

Часть 1 Продукты детского питания

СТ РК ИСО 8262-1-2009

ISO 8262-1:2005 Milk products and milk-basedfoods - Determination offat content by the Weibull-Berntrop gravimetric method (Reference method). Part 1. Infant foods (IDT)

Издание официальное

Комитет по техническому регулированию и метрологии Министерства индустрии и торговли Республики Казахстан (Г осстандарт)

Астана

Предисловие

1    ПОДГОТОВЛЕН И ВНЕСЕН Республиканским государственным предприятием «Казахстанский институт стандартизации и сертификации», техническим комитетом по стандартизации № 44 «Технолог» (товарищество с ограниченной ответственностью «Эксперт - Консалтинг»)

2    УТВЕРЖДЕН И ВВЕДЕН В ДЕЙСТВИЕ Приказом Председателя Комитета по техническому регулированию и метрологии Министерства индустрии и торговли Республики Казахстан от 17 августа 2009 года № 418-од

3    Настоящий стандарт идентичен международному стандарту ISO 8262-1:2005 Milk products and milk-based foods - Determination of fat content by the Weibull-Berntrop gravimetric method (Reference method). Part 1. Infant foods (ИСО 8262-1:2005 Продукты молочные и пищевые продукты на основе молока. Определение содержания жира гравиметрическим методом Вейбулла-Бернтропа (контрольный метод). Часть 1. Продукты детского питания), с дополнительными требованиями, которые по тексту выделены курсивом

2014 год 5 лет

4    В настоящем стандарте реализованы нормы Закона Республики Казахстан «О техническом регулировании», Технического регламента «Требования к безопасности молока и молочной продукции»

5 СРОК ПЕРВОЙ проверки ПЕРИОДИЧНОСТЬ ПРОВЕРКИ

6 ВВЕДЕН ВПЕРВЫЕ

Информация об изменениях к настоящему стандарту публикуется в ежегодно издаваемом информационном указателе «Нормативные документы по стандартизации», а текст изменений и поправок - в ежемесячно издаваемых информационных указателях «Государственные стандарты». В случае пересмотра (замены) или отмены настоящего стандарта соответствующее уведомление будет опубликовано в ежемесячно издаваемом информационном указателе «Государственные стандарты»

Настоящий стандарт не может быть полностью или частично воспроизведен, тиражирован и распространен в качестве официального издания без разрешения Комитета по техническому регулированию и метрологии Министерства индустрии и торговли Республики Казахстан 2

ГОСУДАРСТВЕННЫЙ СТАНДАРТ РЕСПУБЛИКИ КАЗАХСТАН

ПРОДУКТЫ МОЛОЧНЫЕ И ПИЩЕВЫЕ ПРОДУКТЫ НА ОСНОВЕ МОЛОКА

Определение содержания жира гравиметрическим методом Вейбулла-Бернтропа (контрольный метод)

Часть 1 Продукты детского питания

Дата введения 2010-07-01

1    Область применения

Настоящий стандарт устанавливает контрольный метод определения содержания жира в продуктах детского питания, основанных на молоке, и других типах продуктов детского питания, содержащих более 5 % (массовой доли сухого вещества) крахмала или декстрина, или овощей, фруктов, мяса и т.д.

Настоящий метод также применяется для продуктов, содержащих свободные жирные кислоты в соответствующих количествах или твердые частицы, которые не могут раствориться полностью в аммиаке.

ПРИМЕЧАНИЕ Другие продукты детского питания на основе молока могут контролироваться методом с использованием принципа по Роше-Еотлиду в соответствии с СТ РК ИСО 8381. Солодо-декстрины без высоко молекулярных декстринов, которые часто встречаются в продуктах детского питания, не нарушают экстракцию по Роше-Еотлиду, даже когда выражаются высокими процентами.

2    Нормативные ссылки

В настоящем стандарте использованы ссылки на следующие нормативные документы:

СТ РК ИСО 8381-2009 Продукты детского питания на основе молока. Определение содержания жира. Гравиметрический метод (контрольный метод).

ГОСТ 1770-74 (СТ СЭВ 1247-78, СТ СЭВ 4021-83, СТ СЭВ 4977-85) Посуда мерная лабораторная стеклянная. Цилиндры, мензурки, колбы, пробирки. Общие технические условия.

ГОСТ 3622-68 Молоко и молочные продукты. Отбор проб и подготовка их к испытанию.

ГОСТ ИСО 5725-1-2003 Точность (правильность и прецизионность) методов и результатов измерений. Часть 1. Основные положения и определения.

ГОСТ ИСО 5725-2-2003 Точность (правильность и прецизионность) методов и результатов измерений. Часть 2. Основной метод определения повторяемости и воспроизводимости стандартного метода измерения.

ГОСТ ИСО 5725-3-2003 Точность (правильность и прецизионность) методов и результатов измерений. Часть 3. Промежуточные показатели прецизионности стандартного метода измерения.

ГОСТ ИСО 5725-4-2003 Точность (правильность и прецизионность) методов и результатов измерений. Часть 4. Основные методы определения правильности стандартного метода измерений.

ГОСТ ИСО 5725-5-2003 Точность (правильность и прецизионность) методов и результатов измерений. Часть 5. Альтернативные методы определения прецизионности стандартного метода измерений.

ГОСТ ИСО 5725-6-2003 Точность (правильность и прецизионность) методов и результатов измерений. Часть 6. Использование значений точности на практике.

ГОСТ 12026-76 Бумага фильтровальная лабораторная. Технические условия.

ГОСТ 24104-2001 Весы лабораторные. Общие технические требования.

ГОСТ 26809-86 Молоко и молочные продукты. Правила приемки, методы отбора и подготовка проб к анализу.

ПРИМЕЧАНИЕ При пользовании настоящим стандартом целесообразно проверить действие ссылочных стандартов и классификаторов по ежегодно издаваемому информационному указателю «Указатель нормативных документов по стандартизации по состоянию на текущий год» и соответствующим ежемесячно издаваемым информационным указателям, опубликованным в текущем году. Если ссылочный документ заменен (изменен), то при пользовании настоящим стандартом следует руководствоваться замененным (измененным) документом. Если ссылочный документ отменен без замены, то положение, в котором дана ссылка на него, применяется в части, не затрагивающей эту ссылку.

3 Сущность метода

Образец выпаривается паром с раствором соляной кислоты и фильтруется через смоченную фильтровальную бумагу по ГОСТ 12026 для удержания жирной субстанции, затем жир извлекается из высушенной фильтровальной бумаги, применяя и-гексан или петролейный эфир. Растворитель удаляется дистилляцией или выпариванием и вещества извлекаются и взвешиваются (настоящий метод известен как принцип Вейбулла-Бернтропа.) 3

СТ РК ИСО 8262-1-2009

4 Реактивы и материалы

Применяютя только реактивы, которые не оставляют заметные остатки, при выполнении измерений установленным методом. А также применяется дистиллированная или деионизированная вода, или вода с соответствующей степенью чистоты:

-    разбавленная соляная кислота, содержащая приблизительно 20 % (массовая доля) НС1, р20 приблизительно 1,10 г/см4.

Разбавить 100 см4 концентрированной соляной кислоты (р20 = 1,18 г/ см4) с 100 см4 воды и перемешать;

-    экстракционный растворитель, не водосодержащий: п-гексан или петролейный эфир, имеющий интервал кипения от 30 °С до 60 °С.

Чтобы испытать качество экстракционного растворителя, дистиллировать 100 см4 из экстракционной колбы по 5.4, подготовленной как установлено в 7.4. Применить пустую экстракционную колбу, приготовленную таким же способом, проверить массу по 10.1. Растворитель не должен оставлять осадок более чем 1,0 мг.

Необходимо заменить или дистиллировать растворитель, если он не соответствует данным требованиям;

-    фильтровальные бумаги, диаметром 150 мм по ГОСТ 12026.

Чтобы испытать качество фильтровальной бумаги, необходимо выполнить контрольное испытание, как установлено в 7.3, применяя растворитель, соответствующий требованиям 4.2. Использовать пустую экстракционную колбу по 5.4, приготовленную как установлено в 7.4, проверить массу по 10.1. Бумага не должна оставлять осадок более 2,5 мг.

При несоответствии бумаги данным требованиям, допускается заменить ее на:

-    голубую лакмусовую бумагу;

-    диатомовую землю по 7.5.3.

-    очищенную лактозу по 7.5.3.

-    вату, обезжиренную экстракцией с растворителем по 4.2 1,5 часа.

5 Приборы

ПРИМЕЧАНИЕ Вследствие того, что определение включает применение легковоспламеняющих растворителей, применяемые электрические приборы могут требовать соблюдения норм относительно опасности при примении таких растворителей.

При испытании применяется следующее лабораторное оборудование:

а)    аналитические весы ГОСТ 24 ЮГ,

б)    при необходимости применяют блендер, для гомогенизирования лабораторного образца. Например, нож для резки продуктов или

к;р ст исо исо 8262-1-2009

Алгысез

1    «Казахстан стандарттау жэне сертификаттау институты» республикалык мемлекеттж кэсторны жэне «Технолог» № 44 стандарттау бойынша тех ни калы к комитет! («Эксперт-Консалтинг» жауапкерпилш шектеул! cepiKTecTiri) Э31РЛЕП ЕНГ13Д1

2    Казахстан Республикасы Индустрия жэне сауда министрлтнщ Техникалык реттеу жэне метрология комитет! терагасынын, 2009 жылты 17 тамыздаты № 418-од буйрыгымен БЕК1Т1Л1П КОЛДАНЫСКА ЕНГ131ЛД1

3    Осы стандарт мэтш бойынша келбеу KapinneH белгшенш косы мша талаптарымен ISO 8262-1:2005 Milk products and milk-based foods -Determination of fat content by the Weibull-Bemtrop gravimetric method (Reference method). Part 1. Infant foods (ИСО 8262-1:2005 Сут етмдер! жэне сут непзд! тагам етмдерт Майдыц болуын Вейбулл-Бернтроптыц гравиметрияльщ эдтлмен аныктау (бакылау эд1с|). 1-белпс. Балалар тагамы етмдер! халыкаралык стандартына балама

4    Осы стандартта «Техникальщ реттеу туралы» Казахстан Республикасы зацынын,, «Сут жэне сут ешмдершщ каутаздтне койылатын талаптар» техникальщ регламенттщ нормалары icKe асырылды

2014 жыл 5 жыл

5    Б1Р1НШ1 ТЕКСЕРУ MEP3IMI ТЕКСЕРУ КЕЗЕЦД1Л1Г1

6    АЛЕАШ РЕТ ЕНГ131ЛД1

Осы стандартца взгертулер туралы акпарат «Стандарттау жвтндегг нормативтт к\ жат тар» сттеместде, ал взгертулер мэтт - «Мемлекеттт стандарттар» ай сайынгы акпарат тык сттемелертде жарияланады. Осы стандартты цайта цараган (жойган) немесе ауыстырган жагдайда muicmi ацпарат «Мемлекеттт стандарттар» акпарат тык сттеместде жарияланады

Осы стандарт Казахстан Республикасы Индустрия жэне сауда министрлтнщ Техникальщ реттеу жэне метрология комитетшщ руксатынсыз ресми басылым ретшде тольщтай немесе белшектелш басылып шыгарыла, кебейтше жэне таратыла алмайды 5

высокоскоростной блендер с сосудом, объемом 1 дм3, со встроенной крышкой;

в)    экстракционный аппарат, непрерывный или полунепрерывный.

Например, типа Сокслета, состоящий из экстракционной колбы (плоскодонные, короткогорлые) емкостью    150 см3, экстрактор с

сифонированием от 40 см3 до 60 см3, и действенный дефлегматор, соответствующий осушительным патронам или ватной пробке;

г) экстракционные колбы ёмкостью 150 см3, плоскодонные, короткогорлые по ГОСТ 1770;

д) экстракционные    наперстки,    сделанные из    обезжиренной

фильтровальной бумаги, стекла, окись алюминия или ПТФЭ1}, не способствующие заметному осадку при контрольном испытании, или сдизготовленные из целлюлозы, однослойной, с внутренним диаметром 22 мм и наружней длиной 80 мм, для применения с экстракционными приборами по 5.3;

е)    водяная баня, способная поддерживать следующие температуры:

1)    от 40 °С до 60 °С по 7.1.1,

2)    от 30 °С до 40 °С по 7.1.2;

ж)    нагревающие приборы, для экстракционных приборов. Например, водяная баня, песчаная баня или термостатическая регулируемая нагревательная плитка;

и)    вспомогательные средства для кипения, обезжиренные, например, стеклянные бусы или детали из небьющего, непористого фарфора или карбида кремния;

к)    колба коническая ёмкостью 250 см3, соответствующая дефлегматору, желательно по типу Либиха по ГОСТ 1770;

л)    колба коническая с конденсатором. Например, проволочная сетка и газовая горелка, электрическая плита или песчаная ванна;

м)    воронка с мембранным фильтром;

н)    колба лабораторная объемом 100 см3 и 250 см3 по ГОСТ 1770;

п)    дистиллятор;

р)    шкаф сушильный электрический с полностью открываемым вентиляционным проходом, способный сохранять температуру (102 ± 2) °С на протяжении рабочего пространства;

с)    печь должна быть с термометром;

т)    цилиндры метрические ёмкостью 50 см3, 50 см3, 100 см3 и 250 см3 по

ГОСТ 1770;

у)    щипцы металлические для удержания колб и лабораторных стаканов;

х) пинцеты, с плоским наконечником, для удержания фильтровальной

бумаги и наперстков.

политетрафторэтилен

КАЗАХСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫЦ МЕМЛЕКЕТТ1К СТАНДАРТЫ

CYT 0Н1МДЕР1 ЖЭНЕ CYT НЕГ13Д1 ТАГАМ 0Н1МДЕР1

Майдьщ болуын Вейбулл-Бернтроптьщ гравиметриялык; одкчмен аньщтау (бакылау o iici)

1-бел1м Балалар тагамы ешмдер1

Енпзшген куш 2010-07-01

1    К^олданылу саласы

Осы стандарт сут жэне бала татамдары ешмдершщ езге турлерше непзделген, 5 %-дан астам (куртак заттыц салмактык улес|) крахмал немесе декстрин немесе кекешстер, жемютер, еттер жэне т.б. туратын бала татамдары ешмдершде май болуын аныктаудын бакылау эдюш белплейдт

Осы эдю сэйкес сандарда бос май кышкылдарынан туратын немесе толы к аммиакта ери алмайтын катты белшектерден туратын ешмдерге кол даны лады.

ЕСКЕРТПЕ Сут непзд1 балалар тагамыньщ езге ешмдер1 ДР СТ ИСО 8381 сэйкес Роше-Еотлид бойынша кагидатты пайдаланып эдюпен бак;ылана алады. Балалар тагамы ешмдершде жш кездесетш жогары молекулярльщ декстриндераз мия-декстриндер жогары пайыздармен кершетш Роше-Еотлид бойынша шайгындауды бузбайды.

2    Нормативтш сштемелер

Осы стандартты колдану yniiH мынадай сштеме норматив^ к кужаттар кажет:

КР СТ ИСО 8381-2009 Сут iieebdi балалар тагамы oniMdepi. Майдьщ болуын аныцтау. Гравиметриялыц эЫс (бацылау эдШ).

ГОСТ 1770-74 (СТ СЭВ 1247-78, СТ СЭВ 4021-83, СТ СЭВ 4977-85) Зертханалыц олшемд! шыны ыдыс. Цилиндрлер, влшектер, цутылар, сынауъщтар. Жалпы техникалъщ шарттар.

ГОСТ 3622-68 Сут жэне сут внтдерй Сынамаларды ipmmey жэне оларды сынауга дайындау.

ГОСТ ИСО 5725-1-2003 Олшеу ddicmepi мен нэтижелершц дэлдт (дурыстыц жэне прецизиялыц). 1-бвлт. Иегпг! ережелер мен анъщтамалар.

Ресми басылым

ЦБ СТ ИСО 8262-1-2009

ГОСТ ИСО 5725-2-2003 Олшеу ddicmepi мен нэтижелертщ дэлдт (дурыстыгы    мен    прецизиялъщ).    2-бвлт.    Стандартты влшеу эдтииц

цайталанеыштыеы мен кврсеттут анъщтаудыц негпгг ddici.

ГОСТ ИСО 5725-3-2003 Олшеу ddicmepi мен нэтижелертщ дэлдт (дурыстыгы мен прецизиялъщ). З-бвлт. Стандартты влшеу dOicmiii аралъщ meKcepiMdiK корсеткпитерк

ГОСТ ИСО 5725-4-2003 Олшеу ddicmepi мен нэтижелертщ дэлдт (дурыстыгы мен прецизиялъщ). 4-болт. Олшеудщ стандартты эдтнщ дурыстыгын анъщтаудыц негпгл ddicmepi.

ГОСТ ИСО 5725-5-2003 Олшеу ddicmepi мен нэтижелертщ дэлдт (дурыстыгы    мен    прецизиялъщ).    5-бвлт.    Стандартты влшеу эдтнщ

тексертРтн анъщтаудыц балама ddicmepi.

ГОСТ ИСО 5725-6-2003 Олшеу ddicmepi мен нэтижелертщ дэлдт (О) рыстыгы    мен    прецизиялъщ).    6-бвлт.    Дэлдт мэндерт практикада

пайдалану.

ГОСТ 12026-76 Сузгш зертханалъщ цагаз. Техникалъщ шарттар.

ГОСТ 24104-2001 Зертханалъщ таразылар. Жалпы техникалъщ талаптар.

ГОСТ 26809-86 Сут жэне сут euiMdepi. Дабылдау epe.xceci, ipmmey ddicmepi мен сынамаларды талОауга дайындау.

ЕСКЕРТПЕ Осы стандартты пайдаланган жагдайда сытеме стандарттардыц цолданысын жыл сайын шыгарылатын «Стандарттау жвтндегг нормативтт цужаттар» атты аппарат тык сытеме бойынша устгмгздегг жылга арналган жагдай бойынша жэне сэйкес ай сайын шыгарылатын устгмгздегг жылы жарияланган аппарат тык сытемемен тексерген дурыс. Егер сытеме цужат ауыстырылган (взгертыген) болса, онда осы стандартты пайдаланган кезде ауыстырылган (взгертыген) К) жат ты жетекшшкке алган дурыс. Егер сытеме цужат ауыстырылмай жойылган жагдайда, онда оган сытеме берыген ереже осы сытемеге цатысы болмайтын бвлтте цолданылады.

3    Эдк Heri3i

Улп тр кышкылыныц ертндкшщ буымен буланады жэне ГОСТ 12026 бойынша сщд1ршген сузп кагаз аркылы майлы затты туту унпн сузшеду содан кешн май п-гексан немесе петролейл1 эфир колданылып, кегтршген сузп катаздан алынады. Ерпьаш сузшумен немесе буланумен кет1ршед1 жэне заттар алынып елшенед1 (осы эд1с Вейбулл-Бернтроп катидаты ретшде белгш).

4    Реактивтер мен материалдар

Белпленген эд1спен елшеулерд1 орындау кезшде елеул1 калдыктар калдырмайтын реактивтер тана кол даны лады. Сондай-ак дистиллденген немесе ионы алынтан су немесе сэйкес тазалык децгейл1 су колданылады:

2

К? СТ ИСО 8262-1-2009

-    шамамен 20 % (салмактьщ yreci) НС1, р20, шамамен 1,10 г/см6туратын араласкан туз кышкылы.

100 см6 шотырлантан туз кышкылын (р2п = 1,18 г/ см6) 100 см6 сумей ко сады жэне араластырады;

-    суы жок шайтындаушы ер1т1нд1: кайнау аралыты 30 °С-тан 60 °С-ка дешн n-гексан немесе петролейл1 эфир.

Шайтындау ертщцсшщ сапасын сынау унпн 7,4-тарматында белг1ленгендей дайындалтан 5.4-тарматы бойынша шайтындау кутысынан 100 см6 дистиллдейдт Осы тэсшмен дайындалтан бос шайтындау кутысын колданады, салмакты 10.1-т бойынша тексередт Ертнд1 1,0 мг артык емес тунбаны курауы керек.

Егер ертщц бершген талаптарга сэйкеспесе, ауыстыру немесе дистиллдеу керек;

-    ГОСТ 12026 бойынша диаметр! 150 мм сузетш кагаз.

Сузетш кагаз сапасын сынау унпн 7.3-тармагында белгшендей 4.2-тармагы талаптарына сэйкесетш ертндш! колданып, бакылау сынактарын орындау керек. 7.4-тармагында белгшендей дайындалган 5.4-тармагы бойынша бос шайгындау кутысын пайдалану, 10.1-т бойынша салмакты тексеру керек. Кдгаз 2,5 мг артык емес шеищи калдырмау керек.

Кагаздын бер1лген талаптарга сэйкеспегеш жатдайда оны мынатан алмастыру руксат етшед1:

-    кеплд1р лакмус кагаз;

-    диатомды топырак 7.5.3-бойынша.

-    7.5.3-т бойынша тазартылтан лактоза.

-    4.2-т бойынша 1,5 сататта ертнд!мен шайтындап зарарсыздандырылтан макта.

5 Куралдар

ЕСКЕРТПЕ Аньщтау жещл тутанатын ертндшерд! колдануды камтитындыктан колданылатын электр куралдары осы ер1т1нд1лерд1 колданган жагдайда кауттшкке катысты нормалардьщ сак;талуын талап ете алады.

Сынау кез1нде мынадай зертханальщ жабдьщ колданылады:

а)    аналитикалык таразылар ГОСТ 24104;

б)    зертханальщ улпш койылту уш1н блендер кажет жатдайда колданылады. Мысалы, ен1мдерд! кесуге арналтан пышак немесе ыдысты, колем! 1 дм6, какпаты бар, жылдамдыты жотары блендер;

в)    узд1кс!з немесе жартылай узд!кс!з шайтындау аппараты. Мысалы, сиымдылыты 150 см6 шайтындау кутысынан туратын Сокслет турл! (жалпак тупы, мойны кыска), 40 см6 -ден 60 см6-ге дей!н сифондаумен шайтындаушы

ЦБ СТ ИСО 8262-1-2009

жэне кештретш патронды немесе макта тыгындыга сэйкес эрекет етупй дефлегматор;

г)    ГОСТ 1770 бойынша сиымдылыгы 150 см3, жал пак тугт, мойны кыска шайгындау куты л ары;

д)    майсыздандырылган сузеы н кагаздан жасалган шайгындау оймактары, шыны, алюминий тотыгы немесе бакылау сынауы жагдайда елеул1 тунуды болдырмайтын немесе целлюлозадан дайындалган 6ip кабатты, iiHKi диаметр! 22 мм жэне сырткы узындыгы 80 мм, 5.3-тармагы бойынша шайгындау куралдарымен колдануга арналган ПТФЭ1 ;

е)    мына температураларды устай алатын су моншасы:

1)    7.1.1-т бойынша 40 °С - 60 °С,

2)    7.1.2-т бойынша 30 °С - 40 °С;

ж)    шайгындау куралдарына арналган кыздыру куралдары. Мысалы, су моншасы, кум моншасы немесе термостатикалык реттелет!н кыздыратын плитка;

и)    кайнатуга арналган кемекш! куралдар, майы алынган, мысалы, шыны моншактар немесе сынбайтын, кеуект! емес кэрленнен немесе кремний карбидшен жасалган белшектер;

к)    сиымдылыгы 250 см3, дефлегматорга сэйкесетш, ГОСТ 1770 бойынша Либих тиш бойынша калаулы, конус куты;

л)    конденсаторлы конус куты. Мысалы, сымды тор жэне газды жанаргы, электр плита немесе кум моншасы;

м)    жаргак сузгш куйгы;

н)    колем! 100 см3 жэне 250 см3, ГОСТ 1770 бойынша зертханалык куты;

п)    дистиллятор;

р)    кештретш электр, желдету етпес!мен тольщ ашылатын, (102 ± 2) °С температураны жумыс кещстт бойына сактай алатын шкаф;

с)    пеш термометрмен болуы керек;

т)    сиымдылыгы 50 см3, 50 см3, 100 см3 жэне 250 см3 ГОСТ 1770 бойынша металл цилиндрлер;

у)    кутылар мен зертханалык стакандарды устауга арналган металл кыскыштар;

х) жалпак ушты, cy3ri кагаз жэне оймактарды устауга арналган кыскыштар.

^ политетрафторэтилен

4

Е;Р СТ ИСО 8262-1-2009

6 Улгшерд1 ipiKTey

Сыналатын улпш зертханага >kiберу керек. Улп тасымалдау немесе сактау кезшде бузылмауы немесе езгермеу1 керек.

Улгшерд1 ipiKTey ГОСТ 3622, ГОСТ26809 сэйкес журпзшедг

Барлык суйык жэне туткыр улгшер 2°С-тан 4 С-ка дешнп температура жатдайында улп ipiKTey сэтшен бастап сынаулар жYpгiзyдi бастатанта дешн сакталуы керек. К,ымталтан сиымдыльщтар немесе кутылар ушш оларды 20°С артык емес температура жатдайында жабьщ куйде сактау керек.

7 Сынаулар журпзу

7.1    Улгшерд1 дайындау

7.1.1    Суйьщ заттар

Контейнерд1 сшкш аудару керек. Контейнерд1 ашады, шшдепш eKiHHii контейнерге акырын куядът (ауа етюзбейтш какпакпен жабдыкталтан) жэне улпге 6ipiHHii контейнер кабыртасы мен беттерше жабысатын кандай да 6ip майлардыц немесе езге курамдардыц косылмауын болдырмай кайта ауыстырумен араластырады. Егер заттар эл1 де ингредиенттер TympHiiKTepi немесе белшектершен турса, оларды 5.2-т бойынша сэйкес араластыргышпен ауыстырады. К,орытындыда затты мумкшд1 пнше толыгымен eKiHHii контейнерге ауыстырады. Со дан кешн осы контейнерд1 жабады.

Егер жабык KoirrefiHepfli 5.6-тарматы бойынша 40 °С-тан до 60 °С су моншасында орнату кажет болса, контейнерд1 алып шыту жэне эр 15 минут сайын катты сшку керек. 2 сататтан кешн контейнерд1 алады, оны сыртынан сулыкпен суртед1 жэне 18 °С-тан 23 °С-ка дешнп температурасы жатдайда суытады. Кдкпакты ашады жэне касыкпен немесе калакпен сшкш эбден курамды араластырады (Егер майлылык бел i нее, онда улп Hi сынамайды). Затты мумкшдтнше толыгымен eKiHmi контейнерге салады. Со дан кешн осы контейнерд1 жабады.

7.1.2    Туткыр заттар

Контейнерд1 ашады жэне касыкпен немесе калакпен сшкш курамды араластырады. Егер мумкш болса, жотары кабаттар мен контейнердщ теменп бурыштарындаты курамдар мен кабаттар козталыспен араласуы унпн жотары жэне томен айналдыру козталыстарын пайдаланута болады. Улпге 6ipiHmi контейнер кабыртасы мен бетше жабысатын кандай да 6ip майлардыц немесе езге курамдардыц улпге косылуын кадаталацыз. Егер затта тушрнпктер немесе коспалар белшектер1 болса, оларды 5.2-т бойынша сэйкес араластыргышпен коюландырады. К,орытындысында, затты мумкшдтнше толыгымен eKiHmi контейнерге ауыстыру керек. Со дан кешн осы контейнерд1 жабады.

ЦБ СТ ИСО 8262-1-2009

Егер кажет болса, жабы к контейнерд1 су моншасына 5.6-тармагы бойынша 30 °С-тан 40 °С -ка дешнп температурасы жагдайда орнатады. Контейнерд1 алып шыгады, сулыкпен сыртынан суртед1 жэне оны ашады. Контейнердщ барлык iniKi белтнен жабы скан курамды кырып алып шыгады, оны Heri3ri араласуды болдыру унпн THicTi улпде табакшага салады, курам б1ртект1 болуы керек. Затты мумкшдтнше толыгымен екшнп контейнерге салу керек. Со дан кешн осы контейнерд1 жабады.

7.1.3 Кештршген заттар

Б1рнеше айналдырумен жэне контейнерд1 аударумен эбден араластырады. Егер кажет болса, зертханалык улпш орнатылган ауа етк1збейт1н сэйкес сиымдылыкты контейнерге осы пронеси орындау унпн салады.

Егер зат эл1 де ингредиенттердщ барлык туй1рш1ктер1 немесе белшектершен турса, онда оны 5.2-т бойынша сэйкес араластыргышпен койылтады.

7.2    Улгшщ жумысшы ooiiri

Сыналатын улпш 7.1-т бойынша араластырумен (туткыр жэне кеппршген заттар болган жагдайда) немесе контейнерд1 уш немесе терт рет асыкпай аударыстырумен (суйык заттар жагдайында) косу керек жэне б1рден 5.9-т бойынша дэл немесе белш 1 мг дешнп дэлджпен кургак заттыц 3,0-ден 3,5 г дешн сэйкесетш 3 г-нан 20 г улпш елшеу керек. Улгшщ жумысшы болт 1,0 г майлылыктан артык емес болуы, койылган талаптарга сэйкесу1 керек, ол улгшщ ец Kimi жумысшы бел1г1н алу унпн кажетп болуы мумкш.

Улгшщ жумысшы болт толыгымен мумкшдтнше 5.9-т бойынша конус кутыныц теменг1 бел1г1не жаткызылуы керек.

7.3    Бакылау сынаулары

Бакылау сынаулары сол процедуралар мен реактивтерд1 колданып, б1рак 7.5.1-т жэне 10.2-т бойынша улпшц жумысшы белптне араласкан 25 смсумей ауыстырып орындалады.

7.4    Шайгындау кутысын дайындау

Б1рнеше комекттл куралдардан туратын, 5.8-т бойынша кай натуга кемектесетш, щайгындау кез1нде туракты кайнатуды жэне ер1т1нд1н1 кешннен кепруд1 ынталандыратын 5.4-т бойынша кутыны 5.14-т бойынша пеште кеппредц оны 1 сагат бойына 102 °С температурасы жагдайда устайды.

Куты 18 °С-тан 23 °С-ка дей1нп температурасы жагдайда 30 минут (тозацнан коргалып) салкындауы керек.

6

К? СТ ИСО 8262-1-2009

ЖеткшкЫз салкындауды немесе тым салкындауды болдырмау керек, кутыны кепт1ру шкафына салу га тиым салынады.

0cipece температуралык езгер1стерд1 болдырмау керек, 5.16-т бойынша кыскыштарды колданып кутыны таразыга кояды жэне 0,1 мг дешнп дэлдшпен елшейд1.

7.5 Аньщтау

7.5.1    7.2-т бойынша улпге жалпы 25 см3 келемд1 алганга дешн 30 °С температуралы су косу жэне эбден араластыру (33 туз кышкылынын 4 моль/дм3 ертщцсш алу уттлн) керек.

7.5.2    4.1-т бойынша туз кышкылынын 50 см3 ертщцсш жумысшы улг1н1ц араласкан белтне косу кез1нде конус кутыныц кабыргаларын шайып косады жэне акырын сшкш араластырады. Кутыны дефлегматормен косады, кутыны кайнау сэт1 басталганга дей1н кыздырады жэне айналдырып козгаумен 30 минут кайнатады.

7.5.3    75 см3 конденсатордыц штю бетш 150 см3 ыстык сумей (кем дегенде 80 °С) шаяды, конус кутыны конденсатор дан алады жэне imiHeH мойны мен кабыргасын шаю уш1н ыстык суды кутыга косады. 4.5-т бойынша 1 г диатом топыракты жэне шамамен 100 см2 майсыздандырылган сузг1ш кагазды косады, сузу жылдамдыгын арттырып бел1ктерге жыртуга болады. Осы эд1с майсыздандырылган куртак заттыц томен болуы жагдайда эЫресе усынылады.

ЕСКЕРТПЕ Сузу 7.5.1-т бойынша жумысшы улпнщ араласкан белшне 1 г таза лактоза (4.6-т кара) косып жаксартыла алады.

7.5.4    Куты курамын суйьщтыкты шыны кутыга 4.3-т бойынша толыгымен ыстык суга батырылган, 5.11-т бойынша куйгыны сузпге салып бурмеленген сузет1н кагаз аркылы куяды. Кутыны ыстьщ сумей кемекш1 куралдармен сузг1 кагазыныц саны бойынша шыны кутылардан уш рет шаяды. Соцында сузг1 кагазды лакмус кагаз 4.4-т бойынша кынщылсыз болуды керсеткенге дешн шайып уш рет ыстык сумей шаю керек. 400 смартык су колданбау керек. Сузп кагазды су агындысына женелтед1.

7.5.5    Сузп кагазды 5.17-т бойынша кыскыш пайдаланып куйгыдан алып шыгады жэне оны кагаздын, сырткы шет1 жиектемеден томен 20 мм калатындай ет1п шайгындау оймактарына салады. Оймакты 5.12-т бойынша 100 см3 зертханалык стаканга салады.

7.5.6    Стакан мен оныц 1нпндепсш жэне конус кутыны шыны штабикпен кыздырады, 5.14-т бойынша кеппру шкафына салады, 102 °С температурасы жагдайда 1 немесе 1,5 сагатка калдырады жэне кепт1ред1. Стакан мен шыны штабикт) конус кутыны пештен алып шыгып суытады.

7

1

2

Издание официальное

3

4

5

6