Товары в корзине: 0 шт Оформить заказ
Стр. 1 

26 страниц

Купить СТ РК ГОСТ Р 51448-2010 — бумажный документ с голограммой и синими печатями. подробнее

Цена на этот документ пока неизвестна. Нажмите кнопку "Купить" и сделайте заказ, и мы пришлем вам цену.

Распространяем нормативную документацию с 1999 года. Пробиваем чеки, платим налоги, принимаем к оплате все законные формы платежей без дополнительных процентов. Наши клиенты защищены Законом. ООО "ЦНТИ Нормоконтроль"

Наши цены ниже, чем в других местах, потому что мы работаем напрямую с поставщиками документов.

Способы доставки

  • Срочная курьерская доставка (1-3 дня)
  • Курьерская доставка (7 дней)
  • Самовывоз из московского офиса
  • Почта РФ

Распространяется на мясо и мясные продукты, включая мясо и продукты из мяса птицы, и устанавливает общий порядок подготовки первичных проб, отобранных по ГОСТ Р 51447, для микробиологических исследований.

Подготовка проб проводится с учетом требований ГОСТ Р 51446.

 Скачать PDF

Стандарт является идентичным по отношению к национальному стандарту Российской Федерации ГОСТ Р 5 1448-99 (ИСО 3100-2-88) «Мясо и мясные продукты. Методы подготовки проб для микробиологических исследований»

Оглавление

1 Область применения

2 Нормативные ссылки

3 Подготовка проб для микробиологических исследований

4 Отбор вторичных проб

5 Окончательная подготовка проб перед исследованием (при необходимости)

6 Последующая обработка проб

Приложение А (информационное) Сведения о соответствии государственных стандартов ссылочным стандартам Российской Федерации

Нормативные ссылки:
Стр. 1
стр. 1
Стр. 2
стр. 2
Стр. 3
стр. 3
Стр. 4
стр. 4
Стр. 5
стр. 5
Стр. 6
стр. 6
Стр. 7
стр. 7
Стр. 8
стр. 8
Стр. 9
стр. 9
Стр. 10
стр. 10
Стр. 11
стр. 11
Стр. 12
стр. 12
Стр. 13
стр. 13
Стр. 14
стр. 14
Стр. 15
стр. 15
Стр. 16
стр. 16
Стр. 17
стр. 17
Стр. 18
стр. 18
Стр. 19
стр. 19
Стр. 20
стр. 20
Стр. 21
стр. 21
Стр. 22
стр. 22
Стр. 23
стр. 23
Стр. 24
стр. 24
Стр. 25
стр. 25
Стр. 26
стр. 26

ЕТ ЖЭНЕ ЕТ 0Н1МДЕР1 Микро био логиялык; зерттеулер \шт сынамаларды дайындау эдктер1

МЯСО И МЯСНЫЕ ПРОДУКТЫ Методы подготовки проб для микробиологических исследований

ЦР СТ ГОСТ Р 51448-2010 (ИСО 3100-2-88)

(ГОСТР 51448-99 (ИСО 3100-2-88) «Ет жэне ет enijudepi. Микробиологиялыц зерттеулер j uiin сынамаларды дайындау ddicmepi», ЮТ)

Ресми басылым

К^азак;стан Республикасы Индустрия жэне жаца технологиялар Miiiinc ip iii iiiiii Техникалык; реттеу жэне метрология комитет! (Мемстандарт)

Астана

ЕТ ЖЭНЕ ЕТ 0Н1МДЕР1

Микро био логиялык; зерттеулер \шт сынамаларды дайындау эдктер1

КР СТ ГОСТ Р 51448-2010 (ИСО 3100-2-88)

(ГОСТР 51448-99 (ИСО 3100-2-88) «Ет жэне ет втмдерй Микробиологиялыц зерттеулер ушт сынамаларды дайындау эдгстерг», ЮТ)

Ресми басылым

К^азак;стан Республикасы Индустрия жэне жаца технологиялар мшшс грлп шщ Техникалык; реттеу жэне метрология комитет! (Мемстандарт)

Астана

ЦР СТ ГОСТ Р 51448-2010

жука болса жэне тазарту кезшде закымдалатын болса (суырмаларда оралган ет улестер^, бул процедура журпзшмейдг Дезинфекциялау барынша абайлап жузеге асырылуга Tnic.

Орауыш сынаманы кандай да 6ip ластау каугинслз алып тасталатын кезде, тазалау мен дезинфекциялау журпзшмейдг

Ашу кезшдеп жэне ашканнан кешнп барлык операциялар дурысы узшсЫз зарарсыз жагдайларда жузеге асырылады; егер уз1Л1с болып калуы мумкш болса, онда ол мумкшдтнше кыска болуга тшс.

Букш узшс бойы ен1м тоцазыткышта сакталады.

Сынаманыц сырткы Typi бойынша калы пт ы жэне акаулы улгшерш 3.6.2 жэне 3.6.3 сэйкес эр турл1 тэсшдермен ашады.

3.6.2    Сынаманыц сырткы Typi бойынша калы пт ы улгшерш ашу

Дезинфекциялау кешннен жылуды колданбай, кыздыруды немесе

дезинфекциялау ертндшлмен ецдеуд1 болдырмай, этил спиртш колданып немесе колданбай фламбирлеу аркылы журпзшедг

Суырмалардагы ет жэне ет ен1мдер1 улестершщ орауыштарын ашуды суырма тубшен орауыш улд1р1н алып тастау аркылы бастайды.

Еттщ жэне ет ешмдершщ газ етюзбейтш орауышын еттщ жэне ет ешмдершщ nicipin жабылган жабындарын дезинфекциялаганнан кешн зарарсыз пышактыц, кайшыныц немесе кыскылардыц кемепмен ашады.

IlicipmreH немесе шиьа шужык буйымдарыныц етьазетш немесе етюзбейтш синтетикальщ каптамаларын кесшген жершде дезинфекциялайды, со дан кешн каптамасын алып тастайды.

Шию шскен шужык буйымдарыныц каптамасын алмайды.

Тазартканнан жэне дезинфекциялаганнан кешн консерв1 банкшерш консерв1 банкшерш ашуга арналган кштпен ашады. Сынамалардыц екшнп улгшерш алу унпн (мысалы, ортасынан жэне бетшен) консерв1 банкасын ею ушынан ашады да, шшдепсш зарарсыздандырылган суырмага итерш тегедц бул ретте кажетп пне карай зерттелетш жштершщ закымдалуын болдырмайды.

Кдкпагынан децгелек TeciKTi Kecin, шыны ыдысты ашады.

3.6.3    Сынаманыц акаулы б1рлжтерш ашу

Акаулы жекелеген сынамаларды зарарсыздануды тексеру унпн ешкашан пайдаланылмайтын арнайы уй-жайда ашады.

Сынаманыц бетш дезинфекциялау ертщцмен ылгалданган тампонмен ецдейд1 (3.3.3) жэне жылуды колданбай, кебуге мумющцк бередг

Консерв1 банкшерш аса укыптылыкпен тесед1 жэне консерв1 банкшерш ашуга арналган кштпен ашады.

Банкаларды ашкан кезде оператордыц жэне коршаган ортаныц ластануын болдырмайды.

Будан opi 4-mi немесе 5-mi белiMдер бойынша жасайды.

ЦР СТ ГОСТ Р 51448-2010

Сынамалардыц сырткы Typi бойынша акаулы б1рл1ктерш ашуга ГОСТ 26669 бойынша жол бершедт

4    Екшнн сынамаларды ipiicrey

Кажет жагдайда екшнн сынамаларды, мысалы, суйык фазаны, шайындылары бар тампон дар ды немесе op6ip сынаманыц эр турл1 учаскел ершен (ортасынан жэне бетшен) жекелеген улестерд1 ipiKTen алады.

Будан opi усакталуы кажет алгашкы немесе екшнн сынамалармен жэне тампондардыц кемепмен алынган шайындылармен 5-тарау бойынша жумыс жасайды.

5    Зерттеу алдында сынамаларды тупкгпкп дайындау (кажет жагдайда)

5.1    Уату

Уатар алдында сынамалардыц ipi кесектерш, кажеттшне карай, зарарсыз жагдайда зарарсыздандырылган бетте шамамен 1 см3 елшеммен кубиктерге белш кеседт

Бутл н немесе кесшген кесл ктер туршдеп сынамалар улплер1н зарарсыз жагдайда ет тарткышка салып, о дан eri рет етьазедц бул ретте еюнш1 рет араластырар алдында ет тарткышка аккан суйьщтык фазасыныц барлыгын кайтарады. Будан эрл ГОСТ Р 51426 бойынша жумыс 1стейд1.

5.2    Шайындылары бар тампондарды ецдеу

Микроагзаларды суйыктыкка ыдырату уш1н алдын ала сындырылган агаш аппликаторлары бар тампондарды б1рнеше шыны шариктер1 жэне макта тампонына (3.31) немесе альгинат (3.3.2) тампонга сэйкес келетш ертнд1шц белг1л1 6ip мелшер1 салынган шагын кутылар 1ш1нде сшкшейдт

Алынган олщенд1Н1 10 есе ecipy жуйес1 бойынша ecipyre болады.

6    Сынамаларды кешннен ецдеу

Ет жэне ет ешмдершщ сыналатын сынамаларын кешннен ецдеу ешмнщ накты турлер1не арналган стандарттардыц талаптарына сэйкес жург1з1лед1. 1

ЦР СТ ГОСТ Р 51448-2010

А косымшасы

(ацпараттъщ)

Мемлекеттпс стандарттардьщ Ресей Федерациясыньщ сштемелж стандарттарга сойкеспп туралы мэл1меттер

Ресей Федерациясы стандартыньщ белгшену1 мен атауы

Сэйкестпс дэрежес1

Мемлекеттпс стандарттьщ белпленлз мен атауы

ГОСТ Р 51447-99 (ИСО 3100-1-91) Ет жэне ет ешмдерт Сынамаларды ipiKTey эд1стерц

IDT

К^СТ *ГОСТР 51447-99 (ИСО 3100-1-91) Ет жэне ет ешмдерт Сынамаларды ipiKTey эдштерц

ГОСТ Р 51652-2000 Тамак шиюзатынан алынтан

ректификациялантан этил спиртт Техникалык шарттар.

IDT

К^СТ * ГОСТ Р 51652-2000 Тамак; шиюзатынан алынтан

ректификациялантан этил спиртт Техникалык шарттар.

* Жариялаута жатады

МЯСО И МЯСНЫЕ ПРОДУКТЫ

Методы подготовки проб для микробиологических исследований

СТ РК ГОСТ Р 51448-2010 (ИСО 3100-2-88)

(ГОСТР 51448-99 (ИСО 3100-2-88) «Мясо и мясные продукты. Методы подготовки проб для микробиологических исследований», ЮТ)

Издание официальное

Комитет технического регулирования и метрологии Министерства индустрии и новых технологий Республики Казахстан

(Г осстандарт)

Астана

Предисловие

1    ПОДГОТОВЛЕН И ВНЕСЕН республиканским государственным предприятием «Казахстанский институт стандартизации и сертификации», Техническим комитетом по стандартизации ТК 69 «Инновационные технологии инфраструктуры»

2    УТВЕРЖДЕН И ВВЕДЕН В ДЕЙСТВИЕ Приказом Председателя Комитета технического регулирования и метрологии Министерства индустрии и новых технологий Республики Казахстан от 04.10.2010 года № 439-од

3    Настоящий стандарт является идентичным по отношению к национальному стандарту Российской Федерации ГОСТ Р 51448-99 (ИСО 3100-2-88) «Мясо и мясные продукты. Методы подготовки проб для микробиологических исследований»

Степень соответствия - идентичная, IDT

2015 год 5 лет

4    СРОК ПЕРВОЙ ПРОВЕРКИ

ПЕРИОДИЧНОСТЬ ПРОВЕРКИ

5 ВВЕДЕН ВПЕРВЫЕ

Информация об изменениях к настоящему стандарту публикуется в ежегодно издаваемом информационном указателе «Нормативные документы по стандартизации», а текст изменений и поправок - в ежемесячно издаваемых информационных указателях «Государственные стандарты». В случае пересмотра (замены) или отмены настоящего стандарта соответствующее уведомление будет опубликовано в ежемесячно издаваемом информационном указателе «Государственные стандарты

Настоящий стандарт не может быть полностью или частично воспроизведен, тиражирован и распространен в качестве официального издания без разрешения Комитета технического регулирования и метрологии Министерства индустрии и новых технологий Республики Казахстан

ГОСУДАРСТВЕННЫЙ СТАНДАРТ РЕСПУБЛИКИ КАЗАХСТАН

Мясо и мясные продукты

Методы подготовки проб для микробиологических исследований

Дата введения 2011-07-01

1    Область применения

Настоящий стандарт распространяется на мясо и мясные продукты, включая мясо и продукты из мяса птицы, и устанавливает общий порядок подготовки первичных проб, отобранных по ГОСТ Р 51447, для микробиологических исследований.

Подготовка проб проводится с учетом требований ГОСТ Р 51446.

2    Нормативные ссылки

Для применения настоящего стандарта необходимы следующие ссылочные документы:

СТ РК 1.9- 2007 Порядок применения международных, региональных и национальных стандартов иностранных государств, других нормативных документов по стандартизации в Республике Казахстан;

ГОСТ 2156-76 Натрий двууглекислый. Технические условия;

ГОСТ 3118-77 Кислота соляная. Технические условия;

ГОСТ 4025-95 Мясорубки бытовые. Технические условия;

ГОСТ 4233-77 Натрий хлористый. Технические условия;

ГОСТ 4234-77 Калий хлористый. Технические условия;

ГОСТ 6709-72 Вода дистиллированная. Технические условия;

ГОСТ 25336-82 Посуда и оборудование лабораторные стеклянные. Типы, основные параметры и размеры;

ГОСТ 26669-85 Продукты пищевые и вкусовые. Подготовка проб для микробиологических анализов;

ГОСТ 29227-91 (ИСО 835-1-81) Посуда лабораторная стеклянная. Пипетки градуированные. Часть 1. Общие требования;

Издание официальное

ГОСТ Р* 51426-99 (ИСО 6887-83) Микробиология. Корма, комбикорма, комбикормовое сырье. Общее руководство по приготовлению разведений для микробиологических исследований;

ГОСТ Р* 51446-99 (ИСО 7218-96) Микробиология. Продукты пищевые. Общие правила микробиологических исследований;

ГОСТ Р*51447-99 (ИСО 3100-1-91) Мясо и мясные продукты. Методы отбора проб;

ГОСТ Р* 51652-2000 Спирт этиловый ректификованный из пищевого сырья. Технические условия.

ПРИМЕЧАНИЕ При пользовании настоящим стандартом целесообразно проверить действие ссылочных стандартов по ежегодно издаваемому информационному указателю «Указатель нормативных документов по стандартизации» по состоянию на текущий год и соответствующим ежемесячно издаваемым информационным указателям, опубликованным в текущем году. Если ссылочный документ заменен (изменен), то при пользовании настоящим стандартом следует руководствоваться замененным (измененным) документом. Если ссылочный документ отменен без замены, то положение, в котором дана ссылка на него, применяется в части, не затрагивающей эту ссылку

3 Подготовка проб для микробиологических исследований

3.1 Общие требования

Подготовка проб для микробиологических исследований включает, при необходимости, размораживание и/или измельчение неупакованных проб, или предварительное термостатирование, стерилизацию поверхности и стерильное вскрытие проб в герметичной упаковке

Для микробиологического исследования мясо и мясные продукты классифицируют по типам:

А- поставка или партия мяса и мясных продуктов, выработанных в виде единичных изделий или отдельных упаковок продуктов любой массы (например колбасы, сосиски; полуфабрикаты, измельченное мясо, упакованное под вакуумом; колбаса, нарезанная ломтиками; консервы из вареного окорока), или в виде мяса в кусках, или тушек (частей тушек), не превышающих по массе 2 кг;

Применяется в соответствии с СТ РК 1.9

СТ РК ГОСТ Р 51448-2010

Б - туши, части туттти, мясо, подвергшееся посолу, вялению или другим способам консервации, в кусках, превышающих по массе 2 кг (например, отруб бекона, беконная половинка, свежий или замороженный мясной отруб, свежее или замороженное обваленное кусковое мясо, говяжья полутуша или четвертина, свиная полутуша, баранья туша, тушка птицы, оленина), и мясо, полученное методом сепарирования, или обезвоженное мясо.

При приеме устанавливают соответствие полученных проб данным сопроводительного документа (например отчета или протокола, или акта) по ГОСТ Р 51447. Отмечают дату получения и состояние пробы, включая температуру.

Делают запись, будет ли подвергнута данная проба другим исследованиям после микробиологических.

3.2 Аппаратура, материалы и реактивы

3.2.10бщие требования

Для приготовления растворов для разведений используют сухие базовые компоненты. Допускается использование готовых покупных реактивов, при этом необходимо строго выполнять инструкции изготовителя по их применению

Все реактивы должны быть аналитического качества.

Вода должна быть дистиллированной или деионизированной и не должна содержать компоненты, влияющие на рост микроорганизмов в условиях испытания.

Измерения pH проводят с помощью pH-метра, настроенного на температуру 25 °С.

Если нет специальных указаний, то неиспользованные сразу растворы для разведений и реактивы хранят в темноте при температуре от 0°С до 5 °С и в условиях, не вызывающих изменение их состава; срок хранения - не более одного месяца.

Лабораторное оборудование, инструменты и посуду, которые контактируют с растворами для разведений или с пробами, за исключением посуды, которая поставляется стерильной (в частности посуда из пластмассы), стерилизуют в автоклаве при температуре (121±1)°Св течение не менее 20 мин или в сушильном шкафу при температуре 170°С -175 °С с принудительной циркуляцией воздуха в течение не менее 1 ч, или горячим воздухом в стерилизаторе без принудительной циркуляции воздуха при температуре от 180 °С до 185 °С в течение 15 мин или при температуре от 160 °С до 165 °С в течение 120 мин.

Обрабатывать инструменты допускается погружением в этиловый спирт с последующим фламбированием. 2

3.2.2 Аппаратура, материалы и реактивы

При подготовке проб к анализу применяют обычную лабораторную аппаратуру, а также материалы и реактивы аналитического качества (не ниже ч. д. а.):

-    сушильный шкаф - аппарат для сухой стерилизации, обеспечивающий режим стерилизации при температуре 170°С -175 °С в течение 1 ч с принудительной циркуляцией воздуха;

-    автоклав - аппарат для влажной стерилизации, обеспечивающий режим стерилизации при температуре (121 ± 1) °С в течение не менее 20 мин.;

-    мясорубку механическую лабораторную, которую можно стерилизовать, диаметром отверстий решетки не более 4 мм по ГОСТ 4025;

-    смеситель перистальтический типа Стомахер со стерильными пластмассовыми сумками;

-    термостаты для выдерживания консервов при предписанной температуре, для обнаружения дефектных банок или для быстрого оттаивания замороженных проб, диапазоном температур от 24°С до 70 °С;

-    холодильник для хранения проб, поддерживающий температуру 2 °С;

-    морозильник для хранения проб, поддерживающий температуру не выше минус 24 °С;

-    инструменты (пригодные для стерилизации) для вскрытия упаковок мяса и для разрезания проб, например ключи для вскрытия консервных банок, ножницы, ножи и щипцы;

-    тампоны, изготовленные из хлопка или альгината;

-    пробирки вместимостью 50 см2 или колбы вместимостью 250, 500, 1000, 2000 см2 по ГОСТ 25336 со стеклянными шариками для встряхивания тампонов;

-    колбы для жидкой фазы проб вместимостью 50 см2, 250 см2 по ГОСТ 25336;

-    пипетки по ГОСТ 29227 или шприцы для удаления жидкой фазы от оттаявших или распакованных проб мяса;

-    pH-метр, погрешность ±0,1 pH при температуре 25 °С;

-    пептон;

-    воду дистиллированную по ГОСТ 6709 или деионизированную;

-    калий хлористый по ГОСТ 4234;

-    кальций хлористый;

-    натрий двууглекислый по ГОСТ 2156;

-    гексаметафосфат натрия;

-    натрий хлористый по ГОСТ 4233;

-    спирт этиловый 95 % -96 % по ГОСТ Р 51652;

-    кислоту соляную, плотностью 1,19 г/см2 по ГОСТ 3118. 3

СТ РК ГОСТ Р 51448-2010

Допускается применение другого оборудования и посуды, имеющих аналогичные технические характеристики, а также реактивы по качеству не ниже вышеуказанных.

3.3 Приготовление компонентов питательных сред и растворов

З.ЗЛПриготовление раствора для обработки хлопковых тампонов со смывами

Состав: пептон - 1,0 г; хлористый натрий - 8,5 г; вода- 1000 см3.

Компоненты растворяют в воде согласно указанному составу, подогревая при необходимости. Устанавливают значение pH таким образом, чтобы после стерилизации оно равнялось 7,0 при температуре 25 °С. Раствор разливают в пробирки или колбы соответствующей емкости в таких количествах, чтобы после стерилизации каждая пробирка или колба содержала 9,0 см3 раствора.

Затем пробирки или колбы закупоривают.

Стерилизуют в автоклаве при температуре 121 °С ± 1°С в течение 20 мин.

3.3.2    Приготовление раствора для обработки альгинатовых тампонов со смывами

Состав: хлористый натрий - 2,25 г; хлористый калий - 0,105 г; хлористый кальций - 0,12 г; двууглекислый натрий (ПаНСОз) - 0,05 г; гексаметафосфат натрия (в основном NaP03(6) - 10 г; вода - 1000 см3.

Компоненты растворяют в воде, разливают в пробирки или колбы так, чтобы после стерилизации каждая емкость содержала по 10 см3.

Допускается использование готовой сухой смеси указанного состава в виде таблеток, которые растворяют в пробирках или колбах в 10 см3 воды.

При необходимости устанавливают значение pH таким образом, чтобы после стерилизации оно равнялось 7,0 при температуре 25°С.

Затем пробирки или колбы закупоривают и стерилизуют в автоклаве в течение 20 мин при температуре 121 °С ± 1°С.

3.3.3    Приготовление дезинфицирующего раствора

В 30 см3 воды растворяют 60 см3 этилового спирта и 10 см3 соляной кислоты.

3.4 Хранение проб для микробиологических исследований

3.4.1 Общие положения

Пробы хранят при установленной температуре, защищенными от прямого попадания солнечных лучей и других источников тепла, в условиях, предотвращающих загрязнение по ГОСТ Р 51447.

Исследования начинают сразу после получения проб, но не позднее сроков, указанных в 3.4.2 и 3.4.3. 4

Алгысез

1    «Казахстан Республикасыныц стандарттау жэне сертификаттау институты» республикалык мемлекеттж кэсшорны жэне ТК 69 «Инфракурылымныи инновациялык технологиялары» стандарттау жешндеп тех ни калы к комитет! Э31РЛЕП ЕНГ13Д1

2    Казахстан Республикасыныц Индустрия жэне жаца технологиялар

министрлшшц Техникалык реттеу жэне метрология комитет! тератасыныц 2010 жылты 4 казандаты №43 9-од    буйрытымен БЕК1Т1Л1П

ЦОЛДАНЫСЦА ЕНГ131ЛД1

3    Осы стандарт Ресей Федерациясыныц ГОСТ Р 51448-99 (ИСО 3100-2-88) «Ет жэне ет ешмдерт Микробиологиялык зерттеулер yniiH сынамаларды дайындау эд!стер!» ултты к стандартына каты насы бойынша б!рдей болып табылады

2015 жыл 5 жыл

Сэйкестж дэрежес! - б!рдей, IDT

4    Б1Р1НШ1 ТЕКСЕРУ MEP3IMI ТЕКСЕРУ КЕЗЕЦД1Л1Г1

5    АЛГАШ РЕТ ЕНГ131ЛД1

Осы стандартна енггмлген взгертулер туралы ацпарат «Стандарттау .лсотпдегз нормативтж цужаттар» Олтемесшде, ал взгертулер мэтш -«Мемлекеттж стандарттар» ай сайынгы ацпараттъщ сштемелершде жарияланады. Осы стандартты цайта цараган (жойган) немесе ауыстырган жагдайда muicmi ацпарат «Мемлекеттж стандарттар» ацпараттъщ сттемесшде жарияланады

Осы стандарт Казахстан Республикасы Индустрия жэне жаца технологиялар министрлт Техникалык реттеу жэне метрология комитетшщ руксатынсыз ресми басылым ретшде толыктай немесе белшектелш басылып шытарыла, кебейт!ле жэне таратыла алмайды

II

3.4.2 Хранение проб мяса и мясных продуктов типа А, не превышающих 2 кг по массе (по 3.1).

3.4.2.1    Хранение проб свежего мяса

Пробы свежего мяса сразу по получении помещают в холодильник; они должны быть исследованы в течение 24 ч.

Если требуется более долгий срок хранения, то образцы проб замораживают в морозильной камере как можно раньше.

Если образец был заморожен, это необходимо отметить в протоколе испытаний с указанием температуры и сроков хранения пробы в замороженном состоянии.

3.4.2.2    Хранение проб замороженного мяса

Пробы должны поступать в лабораторию в замороженном состоянии при температуре, установленной нормативными документами, или, в любом случае, при температуре не выше минус 24 °С. Пробы хранят в морозильной камере.

3.4.2.3.1    Хранение проб полуконсервированных продуктов

Пробы хранят в холодильнике.

Пробы с дефектами помещают в запечатанные контейнеры (например, в пластмассовые мешки), чтобы избежать загрязнения окружающей среды.

3.4.2.4 Хранение проб упакованных или неупакованных продуктов, не требующих особых условий хранения

Пробы должны храниться защищенными от прямого попадания солнечных лучей или других источников тепла при температуре, не превышающей 25 °С. Дефектные по внешнему виду образцы проб помещают в запечатанные контейнеры (например в пластмассовые мешки) таким образом, чтобы избежать загрязнения окружающей среды, и хранят в холодильнике.

Обезвоженное мясо хранят в воздухонепроницаемом контейнере.

Исследование начинают не позднее чем через 3 дня.

В случае сомнения поступают так, как это указано в 3.4.2.1.

3.4.3 Хранение проб мяса и мясных продуктов типа Б, превышающих по массе 2 кг (по 3.1)

3.4.3.1    Хранение проб свежего мяса по 3.4.2.1.

3.4.3.2    Хранение проб замороженного мяса по 3.4.2.2.

3.4.3.3    Хранение проб обезвоженного мяса по 3.4.2.4.

3.4.3.4    Пробы жидкой фазы хранят в холодильнике. Исследование проводят как можно раньше, но, в любом случае, не позднее дня получения.

3.4.3.5    Хранение смывов, полученных с помощью тампонов

Смывы, полученные с помощью хлопковых или альгинатовых тампонов, непосредственно после поступления помещают и хранят в холодильнике, исследования проводят в день получения как можно раньше.

КАЗАХСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫЦ МЕМЛЕКЕТТ1К СТАНДАРТЫ

ЕТ ЖЭНЕ ЕТ 0Н1МДЕР1

Микробиологиялык; зерттеулер уипн сынамаларды дайындау эд1стер1

Енызшген куш 2011-07-01

1    К^олданылу саласы

Осы стандарт кус етш жэне кус етшен жасалтан ешмдерд1 коса алтанда, етке жэне ет ешмдерше таралады жэне микробиологиялык зерттеулер уттлн ГОСТ Р 51447 бойынша 1р1ктелген алтанщы сынамаларды дайындаудыц жалпы тэрыбш белгшейдт

Сынамаларды дайындау ГОСТ Р 51446 талаптарын ескере отырып журпзшедт

2    Нормативтш сштемелер

Осы стандартты колдану уш1н мынадай с1лтемел1к кужаттар кажет:

КР СТ 1.9- 2007 Халыкаралык, ендрлш жэне шет мемлекеттердщ улттык стандарттарын, стандарттау жен1ндег1 баска нормативтж кужаттарды Казакстан Республикасында колдану тэрыбц

ГОСТ 2156-76 Ею кем1ркышкыл натриш. Техникалык шарттар ГОСТ 3118-77 Туз кышкылы. Техникалык шарттар;

ГОСТ 4025-95 Турмыстьщ ет тарткыштар. Техникалык шарттар;

ГОСТ 4233-77 Хлорлы натрий. Техникалык шарттар;

ГОСТ 4234-77 Хлорлы калий. Техникалык шарттар;

ГОСТ 6709-72 Дистилденген су. Техникалык шарттар;

ГОСТ 25336-82 Зертханальщ шыны ыдыстар мен жабдьщтар. Типтерк непзп параметрлер1 мен елшемдерц

ГОСТ 26669-85 Татамдык жэне дэмдш ешмдер. Микробиологиялык талдаута арналтан сынамаларды дайындау.

ГОСТ 29227-91 (ИСО 835-1-81) Зертханальщ шыны ыдыс. Градуирленген тамшуырлар. 1-бел1м. Жалпы талаптар;

Ресми басылым

ГОСТ Р* 51426-99 (ИСО 6887-83) Микробиология. Жем, курама жем, курама жем шиюзаты. Микробиологиялык зерттеулер уш1н ecipyai дайындау женшдеп жалпы басшыльщ;

ГОСТ Р* 51446-99 (ИСО 7218-96) Микробиология. Тамак ешмдерт Микробиологиялык; зерттеулер жалпы ережеЫ;

ГОСТ Р*51447-99 (ИСО 3100-1-91) Ет жэне ет ешмдерт Сынамаларды ipiKTey эд1стер1;

ГОСТ Р* 51652-2000 Тагам дык тттикгзаттан ректификацияланган этил спирт. Техникалык шарттар.

Ескертпе: Осы стандартты пайдаланган кезде с1лтемел1к стандарттар мен ж1ктеу1штерд1 жыл сайын шыгарылатын «Стандарттау жен1ндег1 нормативы к кужаттар с1лтемес1» акпараттык с1лтемес1н агымдагы жылгы жай-куш бойынша жэне агымдагы жылы жарияланган ай сайын шыгарылатын тшст! акпараттык сштемелер бойынша тексерген дуры с. Егер сштемелш кужат ауыстырылган (езгертшген) болса, онда осы стандартты пайдаланганда ауыстырылган (езгертшген) кужатты басшыльщка алу кажет. Егер сштемелш кужат ауыстырылмай жойылса, оган сштеме бершеын ереже осы сштемеге катыссыз бел1мде колданылады.

3 Микробиологиялык; зерттеулер ушш сынамалар дайындау

3.1 Жалпы талаптар

Микробиологиялык зерттеулер ушш сынамаларды дайындау га, кажетпгше карай, буып-тушлмеген сынамалардыц музын ер1ту жэне/немесе усактау, не алдын ала термотурактандыру, бетш зарарсыздандыру жэне кымтак орауыштардагы сынамаларды зарарсыз ашу к1ред1.

Микробиологиялык зерттеулер ушш ет жэне ет ешмдер1 мынадай типтер бойынша ж1ктелед1:

А - кез келген салмактагы ешмдершщ дара буйымдары немесе жекелеген орауыштары тур1нде (мысалы, шужыктар, сосискалар; шала ешмдер, вакууммен буып-туй1лген усакталган ет; тшмдерге кесллген тттужык; асылган сан еттен жасалган консервшер) немесе кесек ет немесе салмагы 2 кг аспайтын ушалар (утттанын бел1ктер1) туршде жасалган етт! н жэне ет ешмдершщ жетк1зшм1 немесе топтамасы;

КР СТ 1.9 сэйкес цолданылады

ЦР СТ ГОСТ Р 51448-2010

Б - ушалар, ^ша белштеру туздаудан, кактаудан немесе консервшеудщ баска тэсшдершен еткен, салмагы 2 кг аспайтын кесек ет туршдеп ет (мысалы, бекон Keciri, бекон жартысы, жас немесе муздатылган ет Keciri, жас немесе муздатылган суйеп алынган кесек ет, сиыр жарты ушасы немесе терттен 6ipi, шошка жарты ушасы, кой ушасы, кус ушасы, бугы ет|) жэне айыру эдшлмен алынган ет немесе сусыздандырылган ет.

Кдбылдау кезшде алынган сынамалардыц шеспе кужат деректерше (мысалы, есептщ немесе хаттаманын,, не актшщ) ГОСТ Р 51447 бойынша сэйкестш белпленедг Сынаманыц, температурасын коса алганда, алынган

кун1 мен жай-куш белгшенедт Осы сынама микробиологияльщ зерттеулерден кей1н баска зерттеулерден еткглле ме - жазу жазылады.

3.2    Аппаратура, материаддар мен реактивтер

3.2.1Жалпы талаптар

Ocipy максатында ер1т1нд1лер дайындау уш1н кургак базальщ курауыштар пайдаланады. Дайын сатып алынатын реактивтерд1 пайдалануга жол бер1лед1, бул ретте оларды колдану жешндеп дайындаушы нускаулыктарын катац орындау кажет.

Барльщ реактивтер аналитикальщ сапалы болуга ти1с.

Су дистилденген немесе деиондалган болуы ти1с жэне сынау жагдайларында микроагзалардыц осуi не эсер етпейтш курауыштардан куралуга тшс.

pH елшеу 25 °С температурага багытталган рН-метрдщ кемепмен журпзшед1.

Егер арнайы сллтемелер болмаса, онда ocipy унпн б1рден пайдаланылмаган ер1тшд1лер жэне реактивтер 0°С-тен 5 °С дей1нп температурада карацгы жерде жэне олардыц курамыныц езгеру1н тудыратын жагдайларда сакталады; сакталу мерз1м1 - 6ip айдан артык емес.

Зарарсыз куйде жетк1з1летш ыдысты коспаганда, ecipyre арналган ер1тшд1лермен немесе сынамалармен байланыста болатын зертханалык жабдьщтар, куралдар мен ыдыстар (кеб1не, пластмассадан жасалган ыдыс) 20 минуттан кем емес уакыт бойы (121 ±1) °С температурада автоклавта немесе 1 сагаттан кем емес уакыт бойы ауаны epiKci3 айдап, 170°С -175 °С температурада немесе 15 минут бойы 180 °С-тен 185 °С дешнп температурада не 120 минут бойы 160 °С-тен 165 °С дешнп температурада KenTiprim шкафта зарарсыз дандырады.

Куралдарды кей1ннен фламбирлеп, этил спиртше батыру аркылы ецдеуге жол бершед1:

3.2.2    Аппаратура, материалдар мен реактивтер 5

ЦР СТ ГОСТ Р 51448-2010

Сынамаларды талдауга дайындау кезшде эдеттеп зертханалык аппаратураны, сондай-ак аналитикалык сапалы материалдар мен реактивтерд1 (т.д.т. темен емес) колданады:

-    KenTiprini шкаф - ауаны epiKci3 айналдыра отырып, 1 сагат птпнде 170°С -175 °С температурада зарарсыздандыру режим1н камтамасыз ететш кургак зарарсыздандыруга арналган аппарат;

-    автоклав - 20 минуттан кем емес уакыт бойы (121 ± 1) °С температурада зарарсыздандыру режим1н камтамасыз етет1н, ылталмен зарарсыздандыруга арналган аппарат;

ГОСТ 4025 бойынша тор сацылауы 4 мм артык емес, зарарсыздандыруга болатын механикалык зертханалык ет тарткыш;

-    зарарсыздандырылган пластмасса семкелер1 бар Стомахер типт1 бек1т1лген араластыргыш;

-    акаулы банкаларды табу унлн немесе муздатылган сынамаларды тез ер1ту уппн, температураларыныц аукымы 24°С-тен 70 °С дешнп температуралар аукымымен, белгшенген температурада консервшердщ тезу1не арналган термостаттар;

-    2 °С температураны устайтын, сынамаларды сактауга арналган тоцазыткыш;

-    минус 24 °С жогары емес температураны устайтын, сынамаларды сактауга арналган муздаткыш;

-    ет орауышын ашуга арналган жэне сынамаларды кесуге арналган куралдар (зарарсыздандыруга жарамды), мысалы, консерв1 банкаларын ашуга арналган кшттер, кайшылар, пышактар мен кыскылар;

-    мактадан немесе альгинаттан жасалган тампондар;

-    ГОСТ 25336 бойынша тампондарды сшкшеуге арналган шыны шариктер1 бар сыйымдылыгы 50 см5 сынауыктар немесе сыйымдылыгы 250, 500, 1000, 2000 см5 кутылар;

-    ГОСТ 25336 бойынша сыйымдылыгы 50 см5, 250 см5 болатын сынамалардыц суйык фазасына арналган кутылар;

-    ГОСТ 29227 бойынша тамшуырлар немесе еттщ epireH немесе орауышы ашылган сынамалардан суйык фазаны алуга арналган шприцтер;

-    25 °С температурадагы кателт ± 0,1 pH болатын рН-метр;

-    пептон;

-    ГОСТ 6709 бойынша дистилденген немесе деиондалган су;

-    ГОСТ 4234 бойынша хлорлы калий;

-    хлорлы кальций;

-    ГОСТ 2156 бойынша ею кем1ркышкыл натриш;

-    натрий гексаметафосфаты;

-    ГОСТ 4233 бойынша хлорлы натрий;

-    ГОСТ Р 51652 бойынша 95 % -96 % этил спирту

-    ГОСТ 3118 бойынша тыгыздыгы 1,19 г/см5 туз кышкылы. 6

ЦР СТ ГОСТ Р 51448-2010

Техникальщ сипаттамалары уксас баска жабдыктар мен ыдыстарды, сондай-ак сапасы жагынан жогарыда керсетшгеннен темен емес реактивтерд1 колдануга жол бершедт

3.3 К^орек орталары мен ертндшер1 курауыштарын дайындау

3.3.1    Макта тампондары шайып ецдеуге арналган ер1т1нд1лерд1 дайындау

Курамы: пептон - 1,0 г; хлорлы натрий - 8,5 г; су - 1000 см3.

Курауыштарды кажет ri не карай керсет1лген курам бойынша суда

ер1тед1. Зарарсыздандыртаннан кешн 25 °С температурада 7,0-ге тецелетшдей ет1п pH мэнш белгшейдт Ер1т1нд1н1 ти1ст1 сыйымдылыктардаты сынауьщка немесе кутыта зарарсыздандыртаннан кей1н op6ip сынауыкта немесе кутыда 9,0 см3 ертщц болатындай мелшерде куяды.

Содан кешн сынауыктарды немесе кутыларды тытындап жабады.

Автоклавта 121 °С ±    1    °С    температурада    20    минут    бойы

зарарсыз дандырады.

3.3.2    Шайындылары бар альгинат тампондарды ецдеу уш1н ертндшерда дайындау

Курамы: хлорлы натрий - 2,25 г; хлорлы калий - 0,105 г; хлорлы кальций - 0,12 г; ею кем1ркышкыл натрий (NaHC03) - 0,05 г; натрий гексаметафосфаты (непзшен NaP03(6) - 10 г; су - 1000 см3.

Курауыштарды суда ер1тед1, сынауыктарта немесе кутыларта зарарсыздандыртаннан кей1н op6ip сыйымдылыкта 10 см3-нан болатындай етш куяды.

10 см3 су куйылтан сынауыктарда немесе кутыларда ер1т1лет1н таблеткалар тур1ндег1 керсетшген курамныц дайын кургак коспасын дайындаута жол бер1лед1.

Кджет ri не карай зарарсыздандыртаннан кешн 25 °С температурада 7,0 те не л еы идей етш pH белгшейд1.

Содан кей1н сынауыктарды немесе кутыларды тыгындап жабады жэне 121 °С ± 1 °С температурада 20 минут бойы автоклавта зарарсыз дандырады.

3.3.3    Зарарсыздандыратын ертндш1 дайындау

30 см3 суда 60 см3 этил спиртш жэне 10 см3 туз кышкылын ерыедт

3.4 Микробиологиялык; зерттеулер ушш сынамаларды сакл ау

3.4.1 Жалпы ережелер

Сынамаларды белгшенген температурада ГОСТ Р 51447 бойынша ластанудыц алдын алатын жагдайларда тш тусеНн кун кез1нен жэне баска да жылу кездер1нен коргалган куй1нде сактайды.

Зерттеу б1рден сынамаларды алган бойда, б1рак 3.4.2-де жэне 3.4.3-те керсетшген мерз1мнен кеш1кт1рмей басталады. 7

ЦР СТ ГОСТ Р 51448-2010

3.4.2 Салмагы жагынан 2 кг аспайтын А тигт етт! ц жэне ет ешмдершщ сынамаларын сактау (3.1 бойынша).

3.4.2.1    Жас ет сынамаларын сактау

Жас ет сынамаларын б1рден алган бойда тоназыткышка салады; олар 24 сагат шшде зерттелуге тшс.

Егер аса узак сактау мерз1м1 талап етшсе, онда сынамалардыц улгшерш муздаткыш камерага мумкшдтнше ерте муздатады.

Егер улг1 муздатылган болса, буны сынак хаттамасында сынаманыц температурасын жэне муздатылган калыпта сакталган мерз1м1н керсетш белгшеу кажет.

3.4.2.2    Муздатылган ет сынамаларын сактау

Сынамалар норматива к кужаттарда белгшенген температурада немесе кез келген жагдайда минус 24 ° С жогары емес температурада муздатылган кушнде зертханага тусуге ти1с. Сынамалар муздаткыш камерада сакталады.

3.4.2.3.1    Шала консервшенген ешмдердщ сынамаларын сактау

Сынамалар тоцазыткышта сакталады.

Акаулары бар сынамалар коршаган ортаныц ластануын болдырмас уш1н бектп жабылган контейнерлерге (мысалы, пластмасса каптарга) салынады.

3.4.2.4    Ерекше сактау жагдайларын талап етпейтш буып-тушлген немесе буып-тушлмеген ен1мдерд1ц сынамаларын сактау

Сынамалар тш тусет! н кун сэулеслнен немесе 25 °С аспайтын температурада баска да жылу кездер1нен коргалып сакталуга ти1с. Сырткы Typi бойынша сынамалардыц акаулы улг1лер1н коршаган ортаны ластауды болдырмайтын тэсллмен бек1т1п жабылган контейнерлерге (мысалы, пластмасса каптарга) салады жэне тоцазыткышта сактайды.

Сусыздандырылган ет ауа етюзбейтш контейнерде сакталады.

Зерттеу 3 куннен кеш1кт1рмей басталады.

Кумэн туган жагдайда, 3.4.2.Еде керсетшгендей жасайды.

3.4.3 Салмагы 2 кг асатын Б типы ет жэне ет ешмдер1 сынамаларын сактау (3.1 бойынша).

3.4.3.1    Жас ет сынамаларын сактау 3.4.2.1 бойынша.

3.4.3.2    Муздатылган ет сынамаларын сактау 3.4.2.2 бойынша.

3.4.3.3    Сусыздандырылган ет сынамаларын сактау 3.4.2.4 бойынша.

3.4.3.4Суйык фаза сынамаларын тоцазыткышта сактайды. Зерттеу

мумкшдтнше ерте, 6ipaK кез келген жагдайда, алынган куннен кенпкпрмей журпзшедт

3.4.3.5    Тампондар кемепмен алынган шайындыларды сактау

Макта тампондар мен альгинат тампондардыц кемепмен алынган шайындыларды тжелей тускеннен кей1н тоцазыткышка салып, сактайды, зерттеуд1 мумкшдтнше ерте алынган куш журпзедт 8

ЦР СТ ГОСТ Р 51448-2010

3.5    Микробиологияльщ зерттеулер унпн сынамаларды ендеу

3.5.1    Жалпы ережелер

Кез келген ластану каугпн болдырмас унпн, сынамамен жумыс штейтш мынадай сакты к шараларын колданады:

а)    жумыс орны таза, екпек ж ел аз болута жэне сынамата кун кезшщ тже тусушен корталута ти1с.

б)    жумыс орны сынар алдын да, сол сиякты одан кешн де дезинфекциялаушы ертщцмен (3.3.3) ецделедг

в)    контейнерлер, суырмалар, аппараттар жэне т.б., сондай-ак орауыштарды немесе консерв1 банкаларын ашуга арналган куралдар алдын ала зарарсыздандырылады.

Егер сынаманы термостатта устау керек болса, немесе талап етшсе (мысалы, консерв1 банкалары уш1н), онда 3.5.2-де керсетшгендей колданады.

Сырткы Typi бойынша акаулы сынамаларды ешкашан термостатта устамайды. Эл1 де музы ертлмеген муздатылган ешмдердщ сынамалары

(3.4.2.2)    немесе сынамаларды 1р1ктегеннен кешн муздатылган сынамалар

(3.4.2.2)    3.5.3 бойынша ецделедг Баска барлык жагдайларда - 3.6 бойынша.

3.5.2    Термостаттау

Термостаттау ешмнщ накты турлер1н микробиологиялык зерттеу эдютерше арналган норматив^ к кужаттарда корсеты ген температурада жэне мерз1м шшде журпзшед1 (мысалы, консервшер).

Кун сайын аспаптыц керсетюнпн бакылайды жэне сынамалардыц жай-кушн тексеред1. Акаулар аныкталган жагдайда (мысалы, бомбаж, суйьщтык белу), термостаттау токтатылады. Осы термостаттау т1ркелед1 жэне будан api

3.6 бойынша жасалады.

Курамында суйык фаза бар сынамаларды ap6ip 2 кун сайын аударыстырады (стктейд(). Термостаттау аякталганнан кешн, 3.6 бойынша орауышты ашуга Kipiceai.

3.5.3    Тоцазыткышта муздан ерыу

Сынаманы ашпай ерыу аякталганга дей1н, 6ipaK 24 сагаттан артык емес уакыт тоцазыткышта муздан ерыедт Муздан ер1ту уш1н улплерге 24 артык талап етшсе, баска да сынамаларды ipiKTey эд1стер1 пайдаланылады.

3.6    Орауышты ашу

3.6.1 Жалпы ережелер

Сынама салынган катты немесе жартылай катты орауышты сыртынан сабынмен немесе жугыш затпен жуады, таза сумей шаяды жэне 6ipiHmi таза сулпмен, содан кей1н 6ip рет пайдаланылатын таза гигроскопиялык кагазбен кургатып кепт1ред1. Орауышты ашу жасалган бетю орындарда дезинфекциялайды. Б1рак буып-туюге немесе орауга арналган материал ете

7

1

ЭОЖ 637.5:543.06:006.354    МСЖ    67.120.10

Туйнцц сездер: ет, ет ешмдерц сынамаларды дайындау, микробиологиялык зерттеулер, коректенд1ру орталары, ертндшер

2

3

4

5

6

7

8