Товары в корзине: 0 шт Оформить заказ
Стр. 1 

30 страниц

Купить СТ РК 1730-2007 — бумажный документ с голограммой и синими печатями. подробнее

Цена на этот документ пока неизвестна. Нажмите кнопку "Купить" и сделайте заказ, и мы пришлем вам цену.

Распространяем нормативную документацию с 1999 года. Пробиваем чеки, платим налоги, принимаем к оплате все законные формы платежей без дополнительных процентов. Наши клиенты защищены Законом. ООО "ЦНТИ Нормоконтроль"

Наши цены ниже, чем в других местах, потому что мы работаем напрямую с поставщиками документов.

Способы доставки

  • Срочная курьерская доставка (1-3 дня)
  • Курьерская доставка (7 дней)
  • Самовывоз из московского офиса
  • Почта РФ

Распространяется на мясо и мясные продукты всех видов убойных животных и птиц, предназначенные для реализации в торговле, сети общественного питания и промышленной переработки.

Стандарт устанавливает требования к качеству, выработке, классификации, характеристикам, сырью, маркировке и упаковке, приемке, контролю, транспортированию и хранению мяса, пищевых субпродуктов, колбас, продуктов мясных, консервов, полуфабрикатов, концентратов, пищевых бульонов, жиров и кишок обработанных.

 Скачать PDF

Оглавление

1 Область применения

2 Нормативные ссылки

3 Термины и определения

4 Классификация

5 Технические требования

6 Упаковка и маркировка

7 Требования безопасности

8 Требования охраны окружающей среды

9 Правила приемки

10 Методы контроля

11 Транспортирование и хранение

12 Гарантии изготовителя

Приложение А. Библиография

Стр. 1
стр. 1
Стр. 2
стр. 2
Стр. 3
стр. 3
Стр. 4
стр. 4
Стр. 5
стр. 5
Стр. 6
стр. 6
Стр. 7
стр. 7
Стр. 8
стр. 8
Стр. 9
стр. 9
Стр. 10
стр. 10
Стр. 11
стр. 11
Стр. 12
стр. 12
Стр. 13
стр. 13
Стр. 14
стр. 14
Стр. 15
стр. 15
Стр. 16
стр. 16
Стр. 17
стр. 17
Стр. 18
стр. 18
Стр. 19
стр. 19
Стр. 20
стр. 20
Стр. 21
стр. 21
Стр. 22
стр. 22
Стр. 23
стр. 23
Стр. 24
стр. 24
Стр. 25
стр. 25
Стр. 26
стр. 26
Стр. 27
стр. 27
Стр. 28
стр. 28
Стр. 29
стр. 29
Стр. 30
стр. 30

ЕТ ЖЭНЕ ЕТ 0Н1МДЕР1 Жалпы техникалык; шарттар

МЯСО И МЯСНЫЕ ПРОДУКТЫ Общие технические условия

ЦР СТ 1730 - 2007

Ресми басылым

KasaKCiaii Республикасы Индустрия жэне сауда мшшстрлншщ Техникалык; реттеу жэне метрология комитет (Мемстандарт)

ЕТ ЖЭНЕ ЕТ 0Н1МДЕР1 Жалпы техникалык; шарттар

ЦР СТ 1730-2007

Ресми басылым

Каыкстан Республикасы Индустрия жэне сауда мшшстрлншщ Техникалык; реттеу жэне метрология комитет! (Мемстандарт)

к;р СТ 1730-2007

женшдеп норматив^ к кужаттард ыц нормалары мен талаптарына сэйкесу1 керек.

8 К^оршаган ортаны коргау талаптары

8.1    Ет ешмдерш ещцруде жэне калдыктарды кэдеге жарату кезшде коршаган табиги ортага зиянды болдырмау уннн Казахстан Республикасыныц [5] жэне [6] зацдарыныц, сондай-ак ет енеркэс1б1 кэсшорындарына арналтан санитарльщ жэне ветеринарлык ережелер [8] талаптары сакталуы керек.

8.2    Ет ендейтш кэсшорындарда канализация желшер1 мен желдетюш жуйесл санитарльщ ережелерге [8] caincecyi керек.

8.3    Ет ендейтш кэсшорын ауматы санитарльщ ережелерге [8] сэйкесу1

керек

9 Кабылдау ережеа

9.1    Ет жэне ет ешмдершщ сынамаларын ipiKTey жэне кабылдау КР СТ 1729 бойынша журпзшу1 керек.

Ет ен1м1 оныц каушслздН мен сапасын растайтын кужатпен мыналар керсетшп коса 6epmyi керек:

-    кэсшорын дайындаушыныц атауы мен мекен-жайы;

-    нормативт1к кужат белпсл;

-    ешм атауы;

-    ен1мн1ц енд1ршген кун1 мен уакыты;

-    ешм топтамасыныц келем1;

-    топтама HOMipi;

-    орау;

-    шарттар мен жарамдыльщ мерз1м1;

-    сэйкест1г1 расталуы туралы акпарат.

9.2    Етт1ц эр топтамасын кэс1порын дайындаушыныц ветеринарлык Кызмет1 кабылдауы жэне белтшенген тэрт1пте рэс1мделген ветеринарлык куэл1к коса 6epmyi керек.

9.3    Микробиологияльщ жэне паразитт1к керсетюштердц уытты элементтерд1ц, антибиотиктерд1ц, афлотоксиндерд1ц, нитрозаминдердщ, пестицидтерд1ц, радионуклидтерд1ц, гормональдьщ препараттардыц жэне генетикальщ турленд1р1лген нег1здерд1ц болуын бакылауды аккредиттелген жэне аттестатталтан зертханаларда мемлекетпк стандарттарда белгшенетш немесе накты ешмге арналтан уйым стандартында белтшенген тэртште рэслмделген тэрт1п пен кезецдшкке сэйкес, стандарттар болмаган жагдайда -Кдзакстан Республикасыныц уэкшети мемлекетт1к ветеринарлык жэне

6

KP СТ 1730 - 2007

санитарлык-эпидемиологиялык кадагалау органдарымен келюлм бойынша жузеге асырылады.

9.4    Органолептикалык керсетюштер д1 эр топтамада, сондай-ак бакылаушы уйымдар немесе тутынушыныц талап eTyi бойынша аныктайды.

9.5    Ет ешмдершщ каушшздш талаптарына сэйкестплн аккредиттеу саласына сэйкес ешмдер енпзшген сэйкестпсп растау женшдеп орган бакылайды.

9.6    Керсетюштер дщ 6ipeyiHeH болсын канагатсызданарлык нэтижелер алынган жагдайда ол бойынша ешмнщ сол топтамасынан алынган ешмнщ ею еселенген санына кайталау сынактарын журпзедт Кдйталау сынактарынын нэтижелер1 корытынды болып табылады жэне топтаманыц барлыгына таратылады.

9.7    Ошмнщ сапасы мен каушспдшш багалауда тутынушы мен дайындаушы арасында дау туындаган жагдайда терелж талдауларды белгшенген тэрп пте аккредиттелген сэйкеспкп растау жен1ндеп орган (сынак; зертханасы) орындайды.

9.8    Ет жэне ет ешмдерш енд1руде пайдаланылатын тагам дык коспалар мен генетикалык турленд1ршген непздер [10] жэне [11] техникалык регламенттер талаптарына сэйкес бакыланады.

10 Бакылау эд1стер1

10.1    Органолептикалык керсетюштерд1 бакылау К.Р СТ 1731 бойынша журпзшедт

10.2    Дайын ен1м 1шшде температураны бакылауды ЕОСТ 28498 бойынша температурасы шкаласы 0 °С-тан 100 °С-ка дей1нг1 суйьщтьщтык шыны термометрлермен (сынапты емес) жузеге асырады.

10.3    Дайын ешмнщ желшк елшемдерш тексеруд1 ЕОСТ 7502 бойынша металл рулетка кемепмен журпзедт Дайын ohImhIh, нысанын тексеруд1 кезбен шолып бакылаумен жург1зед1.

10.4    Физика-химиялык, микробиологиялык керсетюштер, антибиотиктерд1ц, гормональдык препараттардыц жэне генетикалык турленд1ршген непздердщ, уытты элементтердщ болуы К.Р СТ 1729 керсетшген эд1стемелер бойынша аныкталады.

10.5    Афлотоксиндердщ, нитрозаминдердщ, пестицидтердщ жэне радионуклидтердщ болуын К,азакстан Республикасынын, мемлекетпк санитарлык-эпидемиологиялык кадагалау органымен бек1тшген эд1стемелер бойынша аныктайды.

10.6    Етте паразиток    керсетюштер д1    бакылау Кдзакстан

Республикасыныц колданыстагы ветеринарлык зацнама эд1стемелер1 бойынша журпзшедт

7

к;р СТ 1730-2007

11    Тасымалдау жэне сак;тау

11.1    Ет жэне ет ешмдерш сактау жэне тасымалдау К,Р СТ 1728 талаптарына сэйкес жузеге асырылуы керек.

11.2    Ет жэне ет ешмдершщ жарамдыльщ мерз1мш КД СТ 1728 жэне [12] есепке алып дайындаушы белгшейдт

12    Дайындаушы кешлдемеы

Дайындаушы туты ну шы сактау жэне тасымалдау шарттарынг сактатан жатдайда ет жэне ет ешмдершщ осы стандарт талаптарына сэйкесттне кепшдпс беред1.

KP СТ 1730 - 2007

А косымшасы

(ян ыцт амал ыц)

Библиография


Кдзакстан Республикасы Ук!мет!н!ц

2007 жылгы_№_каулысымен

бектлген техникалык регламент!

2007 жылгы 21 шшдедеп №301-111 Казакстан Республикасыныц зацы 2002 жылгы 4 желтоксандагы №361-11 Кдзакстан Республикасыныц зацы

2002    жылгы 10 шшдедеп №339-11 Кдзакстан Республикасыныц зацы 2007 жылгы 9 кацтардагы №212-111 Кодекс!

2003    жылгы 9 ттплдедег! №481-11 Кодекс!

Казакстан Республикасы Ауыл шаруашылыгы министр!н!ц 2003 жылгы 19 наурыздагы № 140 буйрыгы Казакстан Республикасы Президент!н!ц 1995 жылгы 12 мамырдагы №2273 Жарлыгы

[1] * Ет жэне ет ешмдершщ каушспдКше койылатын талаптар туралы

[2]    Тагам ешмдершщ каушстццп туралы

[3]    Халыктыц санитарлык-эпидемиологиялык салауаттылыгы туралы

[4]    Ветеринария туралы

[5]    Казахстан Республикасыныц Экология кодекс!

[6]    Казахстан Республикасыныц Су кодекс!

[7]    Етке ветеринарльщ тацба салу женшдеп ережен! бекггу туралы

[8]    Казахстан Республикасыныц тез бузылатын тагам ешмдерш

халы карал ы к тасымалдау туралы жэне осы тасымалдауларга арналган арнайы келйсик куралдар туралы кел!с!мге косылуы туралы,(СПС) 1970 ж

[9]    Ет жэне ет ешмдерш ещцру, оларды сацтау жэне тасымалдау женшдеп нысандарды куту жэне пайдалануга койылатын санитарльщ-эпидемиологиялык талаптар

[10] * Тагамдык коспалардыц, олардыц OHflipici мен айналысы каушспдКше койылатын талаптар

[11] * Еенетикалык турленд!ршген (трансгенд!к) ешмдштер мен малдардан алынган тагамдык ешмдердщ каушшздтне койылатын талаптар

[12]    СанЕжН 4.01.056-2001

Oiip.icnv vciiii.ic

Казакстан Республикасы Денсаулык сактау министр!нщ 2005 жылгы 17 акпандагы № 60 буйрыгы

Казакстан Республикасы Уюметшщ

2008 жылгы_№_

каулысымен бектлген техникалык регламент!

Казакстан Республикасы Уюметшщ

2007 жылгы_№_

каулысымен бектлген техникалык регламент!

Тагамдык ешмдердщ жарамдыльщ мерз!мш гигиеналык багалау

9



к;р СТ 1730-2007

ЭОЖ 637.523.006.354    МСЖ    67.120.10    ЭЦ    Т0Ж    15.13.12

Туй1нд1 сездер: ет, ешмдер, субешмдер, шужыктар, консервшер, концентраттар, ппектер, орау, тацбалау, каутслздж, сактау, кепшдш

ю

МЯСО И МЯСНЫЕ ПРОДУКТЫ Общие технические условия

СТ РК 1730 - 2007

Издание официальное

Комитет по техническому регулированию и метрологии Министерства индустрии и торговли Республики Казахстан (Г осстандарт)

Астана

Предисловие

1    РАЗРАБОТАН И ВНЕСЕН Министерством сельского хозяйства Республики Казахстан

2    УТВЕРЖДЕН И ВВЕДЕН В ДЕЙСТВИЕ приказом председателя Комитета по техническому регулированию и метрологии Министерства индустрии и торговли Республики Казахстан от 26 декабря 2007 г. № 695-од

3    Настоящий стандарт гармонизирован с Техническим регламентом «О требованиях к безопасности мяса и мясной продукции»

4    В настоящем стандарте реализованы нормы законов Республики Казахстан «О техническом регулировании» от 9 ноября 2004 года №603-11, «О языках в Республике Казахстан» от 11 июля 1997 года №151-1, «О безопасности пищевой продукции» от 21 июля 2007 года №301-111, «О санитарно-эпидемиологическом благополучии» от 4 декабря 2002 года №361-11, «О ветеринарии» от 10 июля 2002 года №339-11, а также Экологического кодекса Республики Казахстан от 9 января 2007 года №212-111 и Водного кодекса Республики Казахстан от 9 июля 2003 года №481-11

2014 год 5 лет

5 СРОК ПЕРВОЙ ПРОВЕРКИ ПЕРИОДИЧНОСТЬ ПРОВЕРКИ

6 ВВЕДЕН ВПЕРВЫЕ

Настоящий стандарт не может быть полностью или частично воспроизведен, тиражирован и распространен в качестве официального издания без разрешения Комитета по техническому регулированию и метрологии Министерства индустрии и торговли Республики Казахстан

II

CT РК 1730 - 2007

Содержание

Область применения............................................................ 1

Нормативные ссылки........................................................... 1

Термины и определения........................................................ 2

Классификация................................................................... 3

Технические требования....................................................... 3

Упаковка и маркировка......................................................... 5

Требования безопасности...................................................... 5

Требования охраны окружающей среды.................................... 6

Правила приемки................................................................ 6

Методы контроля................................................................ 7

Транспортирование и хранение.............................................. 7

Гарантии изготовителя......................................................... 8

Приложение А. Библиография................................................ 9

III

CT РК 1730 - 2007


IV


ГОСУДАРСТВЕННЫЙ СТАНДАРТ РЕСПУБЛИКИ КАЗАХСТАН МЯСО И МЯСНЫЕ ПРОДУКТЫ Общие технические условия

Дата введения 2009.01.01.

1    Область применения

Настоящий стандарт распространяется на мясо и мясные продукты всех видов убойных животных и птиц, предназначенные для реализации в торговле, сети общественного питания и промышленной переработки.

Настоящий стандарт устанавливает требования к качеству, выработке, классификации, характеристикам, сырью, маркировке и упаковке, приемке, контролю, транспортированию и хранению мяса, пищевых субпродуктов, колбас, продуктов мясных, консервов, полуфабрикатов, концентратов, пищевых бульонов, жиров и кишок обработанных.

Требования и показатели мяса и мясных продуктов стандарта, направленные на обеспечение безопасности для жизни, здоровья людей и охраны окружающей среды, изложены в 5.5 и разделах 7, 8 и 11.

Идентификация мяса и мясных продуктов проводится согласно CT РК 3.34, CT РК 1014 на основе данных товаросопроводительных документов, маркировки и испытаний по органолептическим показателям в соответствии с СТ РК 1010, СТ РК 1731.

Настоящий стандарт в совокупности с нормативными документами по стандартизации на конкретные виды продукции пригоден для целей подтверждения соответствия.

2    Нормативные ссылки

В настоящем стандарте использованы ссылки на следующие стандарты:

СТ РК 3.4-2003 Государственная система сертификации Республики Казахстан. Порядок проведения подтверждения соответствия продукции. Общие требования.

СТ РК 3.27-2002 Государственная система сертификации Республики Казахстан. Порядок сертификации продукции пищевой промышленности и сельскохозяйственного производства.

СТ РК 3.34-2003 Государственная система сертификации Республики Казахстан. Идентификация продукции пищевой промышленности и сельскохозяйственного производства при ее подтверждении соответствия. Общие требования.

Издание официальное

1

KP СТ 1730 - 2007

Алгысез

1    Казахстан Республикасы Ауыл шаруашылыгы министрлпт Э31РЛЕП ЕНГ13Д1

2    Казахстан Республикасы Индустрия жэне сауда министрлптнщ Техникалык реттеу жэне метрология комитетшщ 2007 жылты 26 желто ксан даты № 695-од буйрытымен БЕК1Т1Л1П КО Л ДА Н Ы С К А ЕНГ131ЛД1

3    Осы стандарт «Ет жэне ет ешмдершщ каушшздшше койылатын талаптар туралы» техникалык регламентпен уйлест1ршд1

4    Осы стандартта «Техникалык реттеу туралы» 2004 жылты 9 карашадагы №603-11, «Кдзакстан Республикасындагы тшдер туралы» 1997 жылты 11 шшдедеп №151-1, «Тагамдык ешмдердщ каушОздпт туралы» 2007 жылты 21 шшдедеп №301-111, «Санитарльщ-эпидемиологиялык салауаттылык туралы» 2002 жылты 4 желтоксандагы №361-11, «Ветеринария туралы» 2002 жылты 10 шшдедеп №339-11 Кдзакстан Республикасы зандарыныц, сондай-ак 2007 жылты 9 кацтардагы №212-111 Кдзакстан Республикасыныц Экологиялык кодекс1н1ц жэне 2003 жылты 9 шшдедеп №481-11 Кдзакстан Республикасыныц Су кодексшщ нормалары icKe асырылды.

5 Б1Р1НШ1 ТЕКСЕРУ MEP3IMI    2014    жыл

ТЕКСЕРУ КЕЗЕЦД1Л1Г1    5    жыл

6    АЛЕАШ РЕТ ЕНГ131ЛД1

Осы стандарт Казакстан Республикасы Индустрия жэне сауда министрл1г1нщ Техникалык реттеу жэне метрология комитетшщ руксатынсыз ресми басылым рет1нде толыктай немесе белшектелш басылып шыгарыла, кебейтше жэне таратыла алмайды

II

СТ РК 3.58-2005 Государственная система технического регулирования Республики Казахстан. Порядок обращения с образцами, используемыми при проведении подтверждения соответствия продукции.

СТ РК 3.68-2006 Государственная система технического регулирования Республики Казахстан. Порядок подтверждения соответствия мяса и мясопродуктов.

СТ РК 1010-2002 Продукты пищевые. Информация для потребителя. Общие требования.

СТ РК 1014-2000 Идентификация продукции. Общие положения.

СТ РК 1081-2002 Порядок разработки технологических инструкций и рецептур на пищевые продукты. Основные положения.

СТ РК 1406-2005 Упаковка. Знаки маркировки.

СТ РК 1728-2007 Мясо и мясные продукты. Упаковка, маркировка, транспортирование и хранение.

СТ РК 1729-2007 Мясо и мясные продукты. Правила приемки и методы испытаний.

СТ РК 1731-2007 Мясо и мясные продукты. Органолептический метод определения показателей качества.

СТ РК ИСО 22000-2006 Система менеджмента безопасности пищевых продуктов. Требования ко всем организациям в цепи производства и потребления пищевых продуктов.

ГОСТ 14192-96 Маркировка грузов

3 Термины и определения

В настоящем стандарте применяются термины в соответствии с [1] -[6], а также следующие термины с соответствующими определениями:

3.1    Мясные концентраты и сухие бульоны (кубики): Дегидрированные пищевые продукты, полученные из мяса, мясных продуктов и мясных бульонов в результате сушки с сохранением питательных веществ.

3.2    Качество мясных продуктов: Совокупность свойств мясных продуктов, обуславливающих их пригодность к употреблению в пииту, безопасность для здоровья потребителей, стабильность состава и потребительских свойств.

3.3    Продукт из мяса: Пищевой продукт, в рецептуре которого массовая доля мясных ингредиентов свыше 60%, изготовленная с использованием и без использования не мясных ингредиентов растительного и, или животного, и/или минерального происхождения.

3.4    Мясосодержащий продукт: Пищевой продукт, в рецептуре которого массовая доля мясных ингредиентов свыше 5% до 60% включительно, изготовленный с использованием не мясных ингредиентов растительного и/или минерального происхождения.

2

Мазмуны

Кдлданылу саласы    1

Нормативык сштемелер    1

Терминдер мен аныктамалар    2

Ж1ктеу    3

Техникальщ талаптар    3

Орау жэне тацбалау    5

Кдутслздж талаптары    5

Коршаган ортаны коргау талаптары    6

Кабылдау ережес1    6

Бакылау эд1стер1    7

Тасымалдау жэне сактау    8

Дайындаушы кепшдемес1    8

А косымшасы. Библиография    9

III

к;р СТ 1730 - 2007


IV


КАЗАХСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫЦ МЕМЛЕКЕТТ1К СТАНДАРТЫ ЕТ ЖЭНЕ ЕТ 0Н1МДЕР1 Жалпы техникалык; шарттар

Енпзшген куш 2009.01.01.

1    Колданылу саласы

Осы стандарт саудада, котам дык татамдану желшершде сатута жэне енеркэсштж ецдеуге арналтан сойылатын барлык жануарлар мен кустар турлершщ етше жэне ет ешмдерше таратылады.

Осы стандарт еттщ, татамдык ешмдердщ, шужыктардын, ет ешмдершщ, консервшер, шала ешмдер, концентраттардыц, татамдык сорпалар, май мен ецделген шектердщ сапасына, ещцршуше, жштелуше, сипаттамаларына, шишзатка, тацбалау мен орауга, кабылдауга, бакылау, тасымалдау мен сактауга койылатын талаптарды белгшейдт

Адамдардыц OMipi, денсаулыгына жэне коршаган ортаны коргау уннн каушслзджт! камтамасыз етуге багытталган стандартта ет жэне ет ешмдерше талаптары мен керсетюштер 5.5-тармакта жэне 7, 8 мен 11- бел1мдерде бершген.

Ет жэне ет ешмдерш сэйкестещцру КР СТ 1010, КР СТ 1731 сэйкес органолептикалык керсетк1штер бойынша тауарга шесетш кужаттар, тацбалаумен сынак деректер1 непзшде КР СТ 3.34, КР СТ 1014 сэйкес журпзшедт

Осы стандарт ешмнщ накты турлерше арналтан стандарттау жен1ндег1 нормативт1к кужаттармен 6ipre сэйкест1кт1 растау максаттары унйн жарам ды.

2    Нормативтш сштемелер

Осы стандартта мынадай стандарттарга сштемелер пайдаланылды:

КР    СТ    3.4-2003    Кдзакстан    Республикасыныц    мемлекетак

сертификаттау жуйест Он1мге сэйкестшы растау жург1зу тэрт1б1. Жалпы талаптар.

К.Р    СТ    3.27-2002    Кдзакстан    Республикасыныц    мемлекетак

сертификаттау жуйест Татамдык енеркэсш жэне ауыл шаруашылыгы ещцрЮ ешмдерш сертификаттау тэрыбт

К.Р    СТ    3.34-2003    Кдзакстан    Республикасыныц    мемлекетак

сертификаттау жуйест Татамдык енеркэсш жэне ауыл шаруашылыгы ещцршген ешмдердщ сэйкестплн растау кезшде сэйкестенд1ру. Жалпы талаптар.

Ресми басылым

1

К,Р СТ 3.58-2005 Казахстан Республикасыныц мемлекеттш тех ни калы к реттеу жуйесл. Ошмге сэйкестлктл растауды журпзу кезшде пайдаланылатын улгшерд! устау тэртлбг

КР СТ 3.68-2006 Казахстан Республикасыныц мемлекеттш техникальщ реттеу жуйесл. Ет жэне ет ешмдершщ сэйкестптн растау тэртлбг

КР СТ 1010-2002 Тагам дык ен1мдер. Тутынушыга арналган аппарат. Жалпы талаптар.

КР СТ 1014-2000 0шмд1 сэйкестещцру. Жалпы ережелер.

КР СТ 1081-2002 Тагам дык ешмдерге технологиялык нускаулыктар мен рецептуралар эз1рлеу тэрыбг Heri3ri ережелер.

КР СТ 1406-2005 Орау. Тацбалау белгшерг

КР СТ 1728-2007 Ет жэне ет ешмдерт Орау, тацбалау, тасымалдау жэне сактау.

КР СТ 1729-2007 Ет жэне ет ешмдерт Кабылдау ережес1 жэне сынау эд1стер1.

КР СТ 1731-2007 Ет жэне ет ешмдерт Сапа керсеткпнтерш аныктаудыц органолептикалык эд1с1.

КР СТ ИСО 22000-2006 Тагам ешмдершщ цаушшздш менеджмент! жуйесл. Тагам дык ешмдерд! ещцру жэне тутыну желюшдеп барлык уйымдарга койылатын талаптар.

ЕОСТ 14192-96 Жуктерд! тацбалау

3 Терминдер мен аньщтамалар

Осы стандартта [1] - [6] сэйкес терминдер, сондай-ак сэйкес ан ы ктам ал ар ы м е н мына терминдер кол даны лады:

3.1    Ет концентраттары мен к;ургак; сорпалар (текшелер): Тагамдыц заттарды сактап кептлру нэтижес!нде еттен, ет ен!мдер! мен ет сорпаларынан алынган, дегирирленген тагам дык ешм дер.

3.2    Ет ешмдершщ сапасы: Ет ешмдершщ тагамга тутынуга жарамдыгын, тутынушылар денсаулыгы унпн каушслздКш, курамы мен тутынушылык касиеттер1н1н турактылыгын непздейтш ет ен!мдер! касиеттер1н1н жиынтыгы.

3.3    Еттен жасалтан ешм: Рецептурасында ет ингредиенттершщ салмацтыц yreci 60%-дан жогары, ес!мд!к жэне, немесе мал жэне/немесе минералды тектл ет емес ингредиенттерд! пайдаланып жэне пайдаланбай дайындалган тагам дык ешм.

3.4    Ет курамды ешм: Рецептурасында ет ингредиенттершщ ет улестер! 5%-тен 60%-га дешшл, ешмдш жэне/немесе минералды тектл ет ингредиенттерш пайдаланып дайындалган тагам OHiMi.

3.5    вцделген ннектер: Толыгымен ецделген, туздаумен немесе jcemipin консерв!ленген, сапасы, узындыгы бойынша калибрлен!п

KP СТ 1730 - 2007

сурыпталган, шоктап, топтап байланган пнек туршде сойылган малдан алынган тагам ешмт

3.6    Сойылатын мал: Сойылуга арналган ауыл шаруашылык немесе кэсшшшк мал.

3.7    Тагамдык; сорпа: Суйектен, суйек калдыгынан, еттен жэне/немесе калдыктардан, майдан дэмдпс хош шсы коспалар косылып дайындалган, суйык, унтак тэр1здц тушрнйкы немесе таблетка туршдеп тагамдык ешм.

3.8    Тагамдык; косалкы ешмдер: Сойылган малды ецдеген кезде алынган, ецделген iniKi органдар, бас, куйрык, сирактары.

4    /Клктеу

4.1    Барлык турдег1 ет:

-    мал немесе кус турше жатуы;

-    мал немесе кус жасы;

-    мал немесе кус сем1здпт;

-    мал ушасыныц немесе кус ушасыныц булшык еттершщ термикалык жагдайы;

-    мал ушасыныц немесе кус ушасыныц мушелену тэсш бойынша белшед1.

4.2    Тагамдык косалкы ешмдер:

-    морфологиялык курылу ерекшелктерц

-    мал жэне кус туру

-    ешмнщ термикалык жагдайы;

-    тагамдык кундылыгы мен дэмд1к сапаларына карай бел1нед1.

4.3    Ет жэне ет ешмдерк

-    ет;

-    шужьщтар;

-    консервшер;

-    тагамдык мал майы;

-    шала ешмдер;

-    ет концентраттары;

-    ецделген пнек-карындар деп белшед1.

0н1мн1ц керсетшген эр турш ж1ктеу накты атаулы ен1мге арналган стандарттау жен1ндег1 нормативтш кужаттарда белгшенед1.

5    Техникалык; талаптар

5.1 Ет жэне ет ешмдер1 осы стандарт, ешмнщ накты турше арналган мемлекетпк стандарттар немесе уйым стандарттарыныц талаптарына сэйкесу1 жэне ветеринарлык, санитарлык нормалар мен ережелер сакталып

3

к;р СТ 1730-2007

К,Р СТ 1081 сэйкес бектлген рецептуралар мен технологиялык нускаулыктар бойынша енд1ршу1 керек.

5.2    Органолептикалык керсетюштер бойынша:

-    етте ушанын сырткы Typi мен бетшщ Tyci, кес1кте булшык еттердщ сырткы Typi, конситенциясы, иici, май Tyci, сщрлер калпы, сорпа мелд1рл1г! мен хош nici;

-    тттужъткта сырткы Typi, бульон байлануы мен нысаны, кес1нд1дег1 Typi, nici мен дэмц консистенциясы;

-    еттен жасалтан ешмдер мен ет шала ен1мдер1нде сырткы Typi, нысаны, Tyci, nici мен дэмц

-    ет консервшершде сырткы Typi мен консистенциясы, Tyci, nici мен

дэмц

-    татамдык майларда сырткы Typi мен Tyci, ершен турдеп мелд1рлт, nici мен дэмц консистенциясы;

-    ецделген жэне ветеринарлык кадагалаумен шужык енд1р1с1нде жарамды деп танылтан 1шектерде сырткы Typi, Tyci, nici мен ецделуц зецн1ц, таттану мен кызарудыц, тузды дактардыц, паталогиялык акаулардыц, iniKi ластанулардыц, май мен улд1р калдыктарыныц болуы, кабырталарыныц бузылуы, шокта кес1ктер саны, консерв1лену тэсйп, пнек сурыпы, кесшдшер узындыты, диаметр! белгшенш бакыланады.

Осы керсетк!штер шамасы мен сипаттамалары мемлекетт!к стандарттарда немесе ешмнщ накты Typi не арналтан уйым стандарттарында керсетшедт

5.3    Ет уша салматына жэне булшык тшшщ дамуына, май кыртыстарыныц болуына, сондай-ак жеке суйектердщ тэн шытып туруына карай, ал татамдык субешмдер ездер!н!ц сырткы калпы мен тусше карай сойылатын малдар мен кустардыц накты Typi не арналтан мемлекеттш жэне мемлекетаралык стандарттарда немесе уйым стандарттарында керсетшетш санаттарга бел!нед!.

Сем!зд1к санаттары бойынша стандартармен белгшенген санаттарга сэйкеспейт!н ет жэне тагамдык субен!мдер сауда жел!с!нде сатуга ж!бер!лмейд1, тек енд1р1ст1к ецдеу унйн пайдаланылады.

5.4    Етте жэне ет ешмдершде физика-химиялык керсетюштер белгшенед!, оныц !ш!нде:

-    етте - температура, ылгал, белок жэне майдыц салмактык улестер!, pH децгей!, тай мен тттотттка ет! ушш оксипролин мэн!;

-    шужьщ ен!мдер!нде - ылгалдыц, ас тузыныц, натрий нитрит!н!ц, крахмал, Р2О5 кайта санаганда жалпы фосфордыц жэне белокт!ц салмактык улестер!, кынщыл фосфотазаныц калдык белсендш!г!;

-    еттен жасалган ен!мдерде - ас тузыныц, натрий натритшщ салмактык улестер! жэне фосфотазаныц калдык белсендшпл;

KP СТ 1730 - 2007

-    ет шала ешмдершде - тер ми калы к жатдайы, ас тузыныц майдыц жэне салманыц (фарш салынтан ешмдер) салмактык улестерц шала ешм салматы;

-    ет консервшершде - ас тузыныц, ет, май, соус, натрий нитритшщ, натриттердщ (ет-еслмдж консервшер1 ушш) жэне ылгалдыц салмактык улестерц бетен коспалар;

-    тагам дык im майларда - ылгалдыц жэне кышкылдануга карсылардын салмактык улестерц кышкылдык жэне астык тотыгу саны, балку температурасы;

-    енделген шектерде - кесшд) узындыгы мен диаметр.

Осы керсетьаштердщ шамасы мен сипаттамасы ешмнщ накты турше арналган мемлекеттж стандарттарда немесе уйым стандарттарында керсетшедт

5.5 Ет жэне ет ешмдерш енд1ру кезшде колданылатын шиюзат пен кемекнй материалдар ет ешмдерш енд1ру кез1нде колдану уш1н Кдзакстан Республикасыныц Денсаульщ сактау министрл1г1мен руксат етшген жэне колданыстагы нормативтш кужаттар талаптарына сэйкесу1 керек.

6    Орау жэне тацбалау

6.1    Ет ешмдерш орау жэне тацбалау К.Р СТ 1728 бойынша, келштш тацбалау - «Жылдам бузылатын жук», «Кун сэулесшен корга», «Ылгалдан сакта», «Байка, морт сынгыш» (шыны банкаларга салынган консервшер ушш) айла-шаргыльщ белгшерш салып КР СТ 1406, РОСТ 14192 бойынша немесе тутынушыныц талап ету1 бойынша.

Ет ешмдерш тацбалауда тутынушыга арналган акпарат келем1 КД СТ 1010 сэйкесу1 жэне мемлекеттш, орыс жэне тутынушыныц талап ету1 (шетелд1к жетк1зулер жагдайында) бойынша - шетел тш1нде жазылуы керек.

6.2    Эр ет ушасында, жарты ушада, белшекте малдыц, кустыц сем1зд1к санатын растайтын тацба болуы керек.

Етт1 тацбалау [7] ережелерше сэйкес журпзшу1 керек.

6.3    Ет жэне ет ешмдерш халыкаралык тасымалдау кез1нде хальщаралык тасымалдаулар бойынша кел1с1м [8] сакталуы керек.

7    Kayinci s iik’ талаптары

Етт1 жэне ет ен1мдер1н енд1ру Kayincrwiri, ет ен1мдер1нде уытты элементтерд1ц, пестицидтерд1ц, микотоксиндерд1ц, антибиотиктерд1ц, радионуклидтердщ болуыныц, микробиологиялык, паразитт1к керсетюштердщ, гендш турленд1ршген непздер, гормональд1 препараттар, тагамдык коспалардыц руксат етшет1н децгейлер1 уйлесыршген техникалык регламент [1] пен накты атаулы ен1мге арналган езге турдеп стандарттау

5